You are currently viewing Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Να μένετε πιστοί στην Εκκλησία και ενωμένοι γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη σας”

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Να μένετε πιστοί στην Εκκλησία και ενωμένοι γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη σας”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

 

“Να ξέρετε ότι το Πατριαρχείο μας περιβάλλει και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ με πλήρη εμπιστοσύνη και περιμένει πολλά απ’ αυτούς, τα οποία είμεθα βέβαιοι ότι θα επιτελέσουν με τη δική σας βοήθεια, συνεργασία και συμπαράσταση”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους ενορίτες της κοινότητας του Αγίου Ανδρέα στο South Bend της Ιντιάνα, όπου ανέπεμψε Δοξολογία το πρωί της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου και επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες του ’40.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισαν στο ναό ο Μητροπολίτης Σικάγο κ. Ναθαναήλ και ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Ιωάννης Τσικάλας, ενώ ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Μάνος Κουμπαράκης.

Μιλώντας από καρδιάς, και στα Ελληνικά, αμέσως μετά την γραπτή ομιλία του, ο Παναγιώτατος κάλεσε και πάλι όλους, αρχιερείς, ιερείς, κοινοτικούς παράγοντες, όλους τους Χριστιανούς μας, να είναι “συσπειρωμένοι γύρω από τον νέο, άξιο και δυναμικό Αρχιεπίσκοπο σας, για να προοδεύει η Εκκλησία μας, να προοδεύει η Ομογένεια με ενότητα, με αγάπη, με καρποφορία εις το έργο που επιτελείται καθημερινά με πολλούς κόπους και να καυχάται η Μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας, και να δοξάζεται ο άγιος Θεός των πατέρων μας”.

“Ήρθαμε από το Φανάρι να σας επισκεφτούμε”, είπε, “και δοξάζουμε τον Θεό που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία, σε μένα 12 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη μου να βρεθώ και πάλι ανάμεσα στους καλούς μας Χριστιανούς εδώ στην μεγάλη αμερικανική συμπολιτεία, ανάμεσα στην Ομογένεια της Αμερικής, η οποία εδώ και δυόμισι χρόνια έχει έναν νέο προκαθήμενο Αρχιεπίσκοπο, τον αδελφό Ελπιδοφόρο, ο οποίος εκκλησιαστικώς ανδρώθηκε μέσα στις αυλές του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

 

“Εκεί έμαθε την ιστορία του Πατριαρχείου μας, εκεί έμαθε την τάξη και την παράδοση της Εκκλησίας μας, βίωσε τα βιώματα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ήλθε πάνοπλος με όλα τα εφόδια τα οποία θα τον καταστήσουν άξιο να διαποιμάνει θεαρέστως αυτή τη μεγάλη και πρώτη επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ εις τον νέον κόσμο”.

Αναφορά έκανε και στον Μητροπολίτη Σικάγο κ. Ναθαναήλ, λέγοντας ότι είναι “ένας άξιος Ιεράρχης, νέος, δυναμικός, μορφωμένος, που ήρθε από τη Νέα Υόρκη κοντά σας, να σας αγκαλιάσει με πατρική στοργή, να σας διακονήσει, δεν ήρθε για να διακονηθεί, αλλά για να σας υπηρετήσει, να σας κρατήσει μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας, να σας μάθει να σέβεστε όλο και περισσότερο την Ιστορία και τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας και του ευσεβούς Γένους μας”.

Μιλώντας από μια ενορία που έχει ήδη συμπληρώσει 95 χρόνια ζωής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέτισε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους και ζήτησε από τους νεότερους να συνεχίσουν στα βήματά τους.

“Οι πατέρες σας, οι πατέρες μας, όταν ήρθαν ως μετανάστες εις τον νέον κόσμο, εδώ στην Αμερική, δεν είχαν τίποτα από υλικά αγαθά. Ήρθαν για να ξεκινήσουν από το μηδέν, για να χτίσουν ένα καινούργιο  μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να χτίσουν εκκλησίες, να μεταφυτέψουν εδώ στην Αμερική την πίστη των πατέρων μας και τα ιδανικά και τις παραδόσεις του ευσεβούς Γένους μας”

Συγκινούμαι όταν περιοδεύω στην Αμερική και βλέπω τις όμορφες εκκλησίες που έχτισαν οι πρόγονοι μας και μέσα στις μεγάλες πόλεις και εδώ στην ύπαιθρο, σ΄αυτά τα χωράφια της ατέλειωτης Αμερικής, μια τόσο όμορφη εκκλησία (όπως ο Άγιος Ανδρέας), με τον τρούλο της, με τον θόλο που κατεβάζει τον ουρανό πάνω στη γη.

Πώς να μην τους μνημονεύουμε αυτούς τους πρωτοπόρους, τους πρώτους μετανάστες; Πώς να μην τους ευγνωμονούμε; Πώς να μην τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τα δικά τους ιδανικά, τη δική τους προσπάθεια, τη δική τους πιστότητα εις την παρακαταθήκη των πατέρων μας; Σήμερα έχετε αυτή την ευθύνη εσείς οι νεότεροι, της μέσης ηλικίας, αλλά και οι πιο νέοι, τα παλικάρια και οι κοπέλες μας, να τιμήσετε την μνήμη των πατέρων μας, οι οποίοι έχτισαν τις εκκλησίες και τα άλλα ευαγή ιδρύματα εδώ στην Αμερική. Και θα το κάνετε εάν θα μένετε πιστοί στην Εκκλησία και ενωμένοι γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη σας”.

Για το ΟΧΙ

“Σήμερα αδελφοί μου είναι η ημέρα του ΟΧΙ. Η ημέρα που η μικρή Ελλάδα κατατρόπωσε τη μεγάλη Ιταλία και νίκησε τον ναζισμό και τον φασισμό με το ηρωικό ΟΧΙ. Στην ευχή που διάβασα, ευχηθήκαμε να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές όλων εκείνων οι οποίοι θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδας”, είπε ο Παναγιώτατος.

Ανέφερε δε πως το ίδιο μνημόσυνο κάνει και κάθε φορά που μεταβαίνει στις ερειπωμένες εκκλησιές μας στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, όπου με ειδική άδεια των τοπικών αρχών, μερικές φορές τον χρόνο πηγαίνει και τελεί λειτουργία στα ερείπια.

“Σε εκκλησίες που δεν έχουν δάπεδο, πάνω στο χώμα, δεν έχουν θόλους όπως αυτός εδώ ο ιερός τρούλος της δικής σας εκκλησίας, του Αγίου Ανδρέα. Και στο τέλος κάθε λειτουργίας κάνω τρισάγιο για αυτούς οι οποίοι αναπαύονται κάτω από τα χώματα της μικρασιατικής γης και προσεύχομαι για την ανάπαυση εκείνων που κοιμήθηκαν ειρηνικά, εκείνων που ήρθε η στιγμή να τελειώσει η βιολογική τους ύπαρξη, αλλά και υπέρ εκείνων οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πιστή την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Για όλους αυτούς προσεύχομαι κάθε φορά που λειτουργώ στα ματωμένα χώματα της Ανατολής”.

“Για αυτούς τους νεκρούς που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος το 40, τα χρόνια εκείνα τα δύσκολα προσευχηθήκαμε σήμερα όλοι μαζί: Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτες, ιερείς, ψάλτες, επίτροποι και όλοι εσείς ο λαός του Θεού. Σας αγαπούμε, προσευχόμαστε για όλους εσάς στο Φανάρι, στο Πατριαρχείου”.

Τέλος, ο Πατριάρχης επανέλαβε το κάλεσμά του προς τους πιστούς της Αμερικής να οργανώνουν προσκυνήματα στο Πατριαρχείο, στη Χάλκη, ακόμη και στην Αγία Σοφία “έστω και αν σήμερα είναι ως μη ώφειλε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος. Ήταν μεγάλη αδικία που έγινε στο Γένος μας και στην πίστη μας. Θλιβόμαστε βαθύτατα για αυτή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς επίσης και της πολύ όμορφης Μονής της Χώρας, η οποία είναι στολισμένη με ωραιότατα, αθάνατα μωσαϊκά της βυζαντινής χριστιανικής τέχνης”.

 

ΠΗΓΗ:Greek News USA.eu