You are currently viewing Υπάρχει «παρασκήνιο» πίσω από την ασθένεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Υπάρχει «παρασκήνιο» πίσω από την ασθένεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Πώς μετά από το υπερατλαντικό ταξίδι ο 82χρονος Πατριάρχης βρέθηκε στο νοσοκομείο – Το γεύμα στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας με 14 βαθμούς θερμοκρασία( παγερή κατάσταση) – Οι διαφορετικές γνώμες και οι διαμάχες  στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η επίσημη επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους

Το πρόγραμμα του επίσημου ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί και πάλι από νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος λίγες ώρες μετά την προσγείωσή του στη βάση Αντριους στο Μέρυλαντ βρέθηκε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.Βαρθολομαίος έγινε δεκτός στις ΗΠΑ με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ οι συναντήσεις που είχε  με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι  στην Ουάσινγκτον απέδωσαν εκ πρώτης όψεως πέρα από τα αναμενόμενα. Το δωδεκαήμερο ταξίδι του θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα τελέσει, τα  θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο ground zero στις 2 Νοεμβρίου και αναχωρεί στις 3 Νοεμβρίου για το ταξίδι της επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη. 


Ωστόσο, η επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου έχει έντονο παρασκήνιο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες   υπήρξαν κάποιοι από την «παλιά φρουρά» της Αρχιεπισκοπής και κάποια στελέχη της ομογένειας που συνδέονται μαζί τους προτιμούσαν το ταξίδι να μην γινόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή, ( ίσως γιατί  θεωρούν ότι ενισχύει το κύρος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, λίγο καιρό μετά το σάλο που είχε ξεσηκωθεί από την παρουσία του τελευταίου στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας»). Αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα. 
 Είναι χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ότι παρά την αρχική  δέσμευση ομογενών για να ναυλωθεί ιδιωτικό αεροσκάφος για το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη πρότειναν να ταξιδεύσει με το αεροσκάφος της γραμμής, δηλαδή με την… Turkish Airlines. 
Τελικά, ναυλώθηκε το ευτελέστερο:  ένα falcon -900 με δαπάνη του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα (που πρόσφατα εξαγόρασε και λειτουργεί τα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου) που μετέφερε τον κ.Βαρθολομαίο και τη δεκαμελή συνοδεία του στις ΗΠΑ και τη στρατιωτική βάση όπου προσγειώνονται τα αεροσκάφη των αρχηγών κρατών που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα. Να σημειωθεί, δε ότι το ταξίδι του Πατριάρχη επρόκειτο αρχικά να γίνει πέρσι τον Μάιο και θα γινόταν δεκτός από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. 
Ο Πατριάρχης έφτασε στις ΗΠΑ έχοντας προηγουμένως ακολουθήσει ένα ιδιαίτερα βαρύ και απαιτητικό πρόγραμμα και λόγω των εκδηλώσεων που είχαν οργανωθεί για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο και στις οποίες είχε παραστεί, αλλά και ταξιδιών στο εξωτερικό. Φτάνοντας στις ΗΠΑ βρέθηκε να μην έχει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης, αφού λίγο μετά την άφιξή του οργανώθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του από την πρέσβειρα της χώρας μας στις ΗΠΑ, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ωστόσο, παρά τον αρχικό προγραμματισμό το δείπνο δεν έγινε στο ξενοδοχείο St. Regis όπου έχει καταλύσει ο πατριάρχης στην Ουάσινγκτον, και ειδικότερα στο εστιατόριο Alhambra,  αλλά στην πρεσβευτική κατοικία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιλογή του ξενοδοχείου είχε γίνει αφενός για να περιοριστούν οι μετακινήσεις του ιεράρχη, αλλά και για να παραστούν περί τους 250 καλεσμένους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της ομογένειας, ως απόδοση τιμών στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Αντ’ αυτού το δείπνο μετατέθηκε στην πρεσβευτική κατοικία και μάλιστα στον κήπο όπου οι περίπου 70 καλεσμένοι γρήγορα διαπίστωσαν ότι έπρεπε να καθίσουν έξω με θερμοκρασία 14- 15 βαθμών, χωρίς να λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα. Μάλιστα, το όλο σκηνικό στο δείπνο περιγράφεται με μελανά χρώματα, αφού το μενού (ντολμαδάκια, χωριάτικη σαλάτα και αρνί φιλέτο με πατάτες baby) χαρακτηρίσθηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων, ενώ το γλυκό άρχισε να σερβίρεται ενώ οι καλεσμένοι αποχωρούσαν…

Ο συνδυασμός της κούρασης και της παραμονής σε εξωτερικό χώρο -στο δείπνο έγιναν και οι αναγκαίες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις- ήταν αρκετός για να κάνουν τον 82χρονο Πατριάρχη να αισθανθεί αδιαθεσία και να διακομισθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ενδεικτικό πάντως είναι, ότι ο προσωπικός γιατρός του πρέδρου Μπάιντεν ενημερώθηκε από τον προσωπικό του φίλο π. Άλεξ Καρλούτσο  για την πορεία της υγείας του και ασχολήθηκε προσωπικά με το τι θα έπρεπε να ακολουθήσει εφ´εξής!
 
Πάντως,  το ταξίδι του πατριάρχη στις ΗΠΑ και μάλιστα η αδιαθεσία του ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής με πρωταγωνιστές πρόσωπα που ουδέποτε είδαν με «καλό μάτι» την έλευση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και επιθυμούσαν άλλα πρόσωπα να διαδεχθούν τον Δημήτριο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οικονομικά σκάνδαλα είχαν καταρρακώσει το κύρος της: Ακόμη, άλλωστε, αναζητούνται δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια που είχαν συγκεντρωθεί από τους ομογενείς για τον Άγιο Νικόλαο.  Μάλιστα, παρατηρητές των όσων συμβαίνουν εκεί- και μάλιστα προσκείμενοι στον Ελπιδοφόρο- σημείωναν πως αυτά τα πρόσωπα ήταν αυτά που κίνησαν τα  νήματα στο παρασκήνιο με αφορμή την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας».Συνήθως όποιος δεν έχει μυαλό και διάκριση φορτώνει σε δήθεν εχθρούς που τον επιβουλεύονται τις αστοχίες του! 
ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το protothema.gr

Πηγή φωτογραφιών: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/ D. Panagos