You are currently viewing Το who is who της  νέας ΔΙΣ

Το who is who της νέας ΔΙΣ

Tου Σωτήρη Μ. Τζούμα

Κάθε χρόνο και με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα ΔΙΣ παρουσιάζω τα μέλη της. Όχι με τον συνήθη τρόπο παράθεσης βιογραφικών των Ιεραρχών της ΔΙΣαλλά καταθέτοντας τον προσωπικό παλμό του κάθε μέλους, όπως ακριβώς τα βλέπουμε και τα εννοούμε εμείς. Με λίγα λόγια,παραθέτουμε το ψυχογράφημα του καθενός και «καλλιτεχνούμε» το πορτραίτο του με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν οι Ιεράρχες μας. Το αυτό θα επιχειρήσουμε και αυτή τη φορά, παρουσιάζοντας τα μέλη της 165ης Συνοδικής περιόδου. 

Στους ύμνους της 1ης Σεπτεμβρίου, ημέρα αρχής του εκκλησιαστικού έτους, η Εκκλησία μας ψάλλει και εύχεται μεταξύ άλλων: «Θεέ των όλων, υπερούσιε όντως την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει σου τω απείρω, οικτίρμον, πάντας τους λατρεύοντας σοι τω μόνω δεσπότη…» και «…την ειρήνην τω κόσμω σου δώρησαι, τηρών την Εκκλησίαν ακαταπαύστως αστασίαστον…».

Στους δυσχειμέρους και αποκαλυπτικούς καιρούς που ζούμε, αυτοί οι ύμνοι της Εκκλησίας μας έχουν είπερ ποτέ άλλοτε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πανδημία του κορονοϊού «ανέδειξε» πολλά υποβόσκοντα προβλήματα,τόσο εντός της Ιεραρχίας, όσο και γενικότερα στην Εκκλησία μας αλλά και στην κοινωνία μας.

Δυστυχώς, οι Άγιοι Αρχιερείς μας, δεν ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν είχαν ενιαία γραμμή, δεν διέθεταν την τόλμη και το ομολογιακό φρόνημα να θέσουν τροχοπέδη στο ισοπεδωτικό σχέδιο της κυβέρνησης, με την οποία δεν θέλησαν να έρθουν σε σύγκρουση. Αντιθέτως υπέκυψαν με προθυμία και μετέβαλαν την Εκκλησία σε μια μεγάλη ΔΕΚΟ. 

Όμως «τις γαρ συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαρ; Ή τις μερίς πιστώ μετά απίστους;».

Συμβιβάστηκαν κι αυτό αρχίζει να μας γυρίζει σε μπούμεραγκ. Ανεύθυνα έσκυψαν το κεφάλι στους αλιβάνιστους πολιτικούς και τα αποτελέσματα είναι  ολέθρια. Οι ναοί μας άδειασαν! «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» λέγει ο σοφός μας λαός.

Ο κόσμος απαξίωσε την Εκκλησία. Οι έρευνες που διεξάγονται είναι τόσο αποκαλυπτικές. Από την πρώτη θέση που κατείχε η Εκκλησία επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στις προτιμήσεις του κόσμου ως κορυφαίος θεσμός της χώρας μας, τώρα μόνο το17% την εμπιστεύεται και μετά από συμπεριφορές προσβλητικές προς τον λαό που θρησκεύεται και σκέφτεται λίγο πιο συντηρητικά ( συμπεριφορές ανάλογες αυτής του Σεβ.Λαρίσης Ιερωνύμου)το ποσοστό αυτό θα πέσει περισσότερο. 

Και που καταλήξαμε;Να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι  μας επαινούν οι άθεοι  και οι πολέμιοι της Εκκλησίας αλλά να απαξιώνουμε τους απλούς χριστιανούς μας.

Το έργο των Μητροπολιτών που συμμετείχαν κατά την προηγούμενη Συνοδική περίοδο καλούνται να συνεχίσουν τα δώδεκα νέα μέλη.

Έχουν κληρονομήσει όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, και οι οποίες πρέπει να  λυθούν. Αλλά και ο,τι άλλο προκύψει!

Ειδικότερα, η νέα ΔΙΣ θα βρεθεί  αντιμέτωπη με τα μέτρα  που έχουν ήδη  επιβληθεί  εξαιτίας του κορονοϊού και τα οποία έχουν διαλύσει την έννοια της πίστεως και έχουν «διχάσει» τους πιστούς, οι οποίοι άρχισαν να φοβούνται και να εκδηλώνουν  τον φόβο τους με αποχή απο τη θεία λατρεία.Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμωρία προς την Εκκλησία μας. Θα περάσει καιρός να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε και να κλείσει η πληγή. 

Σας παρουσιάζω, όπως κάθε χρόνο,  τα μέλη της παρούσης  Συνοδικής Περιόδου, της 165ης  κατά σειρά.

 Η περίοδος αυτή ξεκίνησε  την 1.9.2021 και τελειώνει στις 31.8.2022.

Όπως παρατηρούμε στα 13,5 έτη που είναι Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος είναι η δεύτερη φορά που προεδρεύει Συνόδου η οποία  έχει υπό τις τάξεις της ένα Συνοδικό μέλος, που ανήκει στην Πρεσβυτέρα Ιεραρχία, τον Σεβ. Σάμου Ευσέβιο, τον και Αντιπρόεδρο της ΔΙΣ, και πέντε  Ιεράρχες από την λεγόμενη Χριστοδουλική πτέρυγα, οι οποίοι είναι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών και έξι Ιεράρχες των Παλαιών χωρών, που ανήκουν στην νεώτερη γενιά Ιεραρχών, αφού αποτελούν  όλοι τους εκλογές και χειροτονίες του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β ´.  Δηλαδή είναι μοιρασμένες οι διαθέσεις των Ιεραρχών αλλά εν ονόματι της ενότητας δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Όλα γίνονται και κινούνται κατά πως παραγγέλνει και επιδιώκει ο Αρχιεπίσκοπος. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Φθιώτιδος Νικόλαος στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: αποθέωση της Συνοδικότητας. Εδώ τώρα έχουμε ταφόπετρα στη Συνοδικότητα. 

Παρουσιάζοντας το «who is who» των δώδεκα Συνοδικών μελών θα σας κάνουμε σήμερα  αναφορά στα πρώτα έξι μέλη της Συνόδου και τη Δευτέρα  στα  υπόλοιπα έξι μέλη.