You are currently viewing Διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον…

Διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

🔺Από ανδρισμό και λόγο στην τιμή και στην Αρχιερωσύνη, χορτάσαμε όλο αυτό τον καιρό!Αυτοί που τα λένε εύκολα όλα αυτά είναι επικίνδυνοι. Γιατί τελικώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν λόγο και γιαυτό δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν άκρως αποκαλυπτική για την κατάσταση της Εκκλησίας μας! Και από δω και στο εξής θα γίνουμε μάρτυρες αυτής της αποσύνθεσης. Η μπόχα θα φτάσει στο κατώφλι μας. 

🔺Όχι δεν υπάρχει Χριστοδουλική ομάδα. Αποτεφρώθηκε μέσα στις φιλοδοξίες των επιγόνων του μεγάλου Πρωθιεράρχη. Και όπως είπε και ο γνωστός πρωην ούτε το κουφάρι του Χριστοδούλου δεν κατάφεραν να βάλουν στην Ιεραρχία. Κι ούτε υπάρχει ελπίδα αν δεν το θέλει ο Πρώτος. Και ο Πρώτος τόσα χρόνια κοροϊδεύει.
🔺Η κόντρα που ο ίδιος επέτρεψε να συμβεί στον Λαγκαδά με τον καλόψυχο Θεόκλητο απέναντι στον φιλήσυχο Πλάτωνα ήταν δικής του επινόησης. Και την εκτέλεσαν τα κοπέλια του που δεν έχουν συνείδηση να αντιταχθούν. Μόνο στο μοίρασμα της λείας πλακώνονται. Σε όλα τα άλλα είναι μία γροθιά . 
🔺Γιατί έγινε αυτό; Μα για να δέσουν χειροπόδαρα τον Πλάτωνα και να τους έχει αιώνια ευγνωμοσύνη και να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί στο μέλλον για κανένα θέμα. Και να σκεφτείτε ότι ο ένας των επιγόνων ο πιο φιλόδοξος μέχρι χθες έλεγε: δεν κάνει ο Πλάτων για Μητροπολίτης! Για Επίσκοπος και πολύ του είναι!Μάλλιασε η γλώσσα μου να τον παρακαλώ και να προσπαθώ να του αλλάξω γνώμη.  Και τώρα; Άλλαξε ο ίδιος και άλλαζε  την βούληση Ιεραρχών στο παρά πέντε υπέρ του Πλάτωνος! Γιατί; Διότι αυτό ήθελε ο Πρώτος.
🔺Σας κλαίω πατέρες και  αδέλφια. Γιατί είστε για κλάματα. Αν δεν συνέλθετε και δεν συντονιστείτε δεν θα καταφέρετε όχι Αρχιεπίσκοπο να βγάλετε αλλά ούτε και καντηναλάφτη δεν θα μπορέσετε να διορίσετε στην Αρχιεπισκοπή. Η στάση σας δυστυχώς σας απαξίωσε.
🔹Όταν δεν υπάρχει μια ηγετική φυσιογνωμία να συνενώσει και να εμπνεύσει τους υπόλοιπους τότε όλα γίνονται στάχτη.
🔹Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ομάδα για να υπάρχει διαφορετική άποψη αρκεί να πείθεις και να μην το παίζεις με όλους δοτικός και πρόθυμος.
🔹Ο Χριστόδουλος δεν είχε ομάδα αλλά είχε προσωπικότητα και κατάφερε να συνενώσει με την προσωπικότητα και τα χαρίσματα του  όλη  την τότε Ιεραρχία το  1998  και να τον ψηφίσει σε Αρχιεπίσκοπο. Ο Ιερώνυμος που είχε ομάδα κατάφερε να μείνει μόνο με την ομάδα του έως το τέλος. Γιατί δεν έπεισε. Και μην μου λέτε  εξαιτίας των οικονομικών!Γιατί η αφετηρία και των δυο ήταν στην κόψη του ξυραφιού!
🔺Με ίδιους ψήφους ξεκίνησαν στον Α γύρο. Και πριν βγει το αποτέλεσμα του Β γύρου τα παπαγαλάκια του θλιβερού πρώην είχαν γεμίσει τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι προηγείται ο Θηβών. Πλην όμως το αποτέλεσμα ήλθε να τους αποστομώσει! 
🔺Το 2008 δεν εξελέγη ο Ιερώνυμος μόνο από την ομάδα του αλλά από τους… Χριστοδουλικούς που πούλησαν τη μνήμη του πατέρα και ευεργέτη τους μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του και αντί να ψηφίσουν τον Σπάρτης Ευστάθιο , ψήφισαν Ιερώνυμο. Και τώρα ο Ιερώνυμος τους αδειάζει έναν- έναν  για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ομάδας του σκληρού πυρήνα του από το  1998. 
🔹Και εννοούμε αυτούς που έμειναν από τότε και παραμένουν μέχρι και σήμερα κοντά του πιστοί και αφοσιωμένοι … Συγκεκριμένα είναι οι Ηλείας,Μαντινείας, Διδυμοτείχου, Νικαίας, Ναυπάκτου  και δευτερευόντως οι Μηθύμνης, Μυτιλήνης,Γουμενίσσης, Βεροίας και Ξάνθης.
🔺 Ένας- ένας παίρνει θέση κοντά στον Αρχιεπίσκοπο άλλος για να μην φοβάται, άλλος γιατί κάτι θέλει σε προσωπικό επίπεδο ή για να δει σε μια από τις επόμενες εκλογές το παιδί του Μητροπολίτη.
🔹Αλλά και ο Σάμου, ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ δεν έχει λόγους να πηγαίνει κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο και να διαφοροποιείται αφού είναι συνυπεύθυνος για όσα γίνονται στα οικονομικά της Εκκλησίας με τον έτερο της «Χρυσοπηγής» Νικόδημο Φαρμάκη, που καβάλησε το καλάμι και λύνει και δένει στην ΕΚΥΟ. Να προσέχει όμως γιατί στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. 
🔹Η παραίτηση του Σεβ. Νεαπόλεως Βαρνάβα απο τακτικό μέλος της ΕΚΥΟ, είναι πολύ εύγλωττη απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και παρά την βουβαμάρα που επικράτησε από αυτούς που συνήθως βγάζουν ανακοινωθέντα για το παραμικρό. Ο Βαρνάβας δεν είναι τυχαίος Ιεράρχης. Και αυτό θα το καταλάβουμε πολύ σύντομα. 
🔺Θεωρείτε τυχαία συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την Μητρόπολη Θήρας; Μα είναι απλό! Ο μαυροτσούκαλος θέλει να κάνει και τον τελευταίο που του απέμενε Μητροπολίτη άσχετα αν έλεγε ότι και.. Επίσκοπος πολύ του είναι! Επιστράτευσε όλους τους δικούς του και να το αποτέλεσμα: 13 στο τριπρόσωπο και 5 στο μονοπρόσωπο. Είδατε να γραφεί ή να ακουστεί  τόσες μέρες τίποτα για την υποψηφιότητα αυτή; Όχι! Γιατί όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα των διεργασιών που γίνονταν   στον δοκιμαστικό  σωλήνα που ευδοκιμεί στο περιβάλλον και κάνει αυτές τις παραγωγές! 
🔺Αν στους παραπάνω που εκτελούν κατά γράμμα τα Αρχιεπισκοπικά κελεύσματα προσθέσουμε και όλους τους Χριστοδουλικούς –πλην ολίγων εξαιρέσεων( θα τους κατονομάσω με την πρώτη ευκαιρία αυτούς που  σέβονται τη μνήμη του ευεργέτη τους Αρχιεπισκόπου αλλά και  τις αρχές τους)  -που έχουν ενταχθεί απροκάλυπτα στο άρμα του Ιερωνύμου καταλαβαίνουμε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κάνει περίπατο μέσα στην Ιεραρχία.
🔺Και ασφαλώς και όλοι όσοι εξελέγησαν και χειροτονήθηκαν από τον ο ίδιο από το 2008 και μετά είναι κοντά του σε όλα, πιστοί και αφοσιωμένοι! Κάποιοι  εξ αυτών- προς τιμήν τους –  σε κραυγαλέες καταστάσεις και όταν βλέπουν ότι γίνονται αδικίες διαφοροποιούνται! 
🔺Κάτι τέτοιες ώρες δικαιώνω πλήρως τον Κωστή Δήμτσα που σε εκείνη την περίφημη συμφωνία Ιερωνύμου -Τσίπρα είχε πει στον τότε Πρωθυπουργό που είχε την αφέλεια να ρωτήσει αν οι Ιεράρχες θα είναι μαζί μας! 
-Μα αυτούς τους έχουμε στο τσεπάκι μας! Είχε πει με σιγουριά ο κ. Δήμτσας! 
🔹Τότε,όμως, δεν τους είχαν! Τώρα όμως έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οπότε να περιμένετε αργά ή γρήγορα να έλθει νέο σχέδιο. Αυτοί αν δεν τα πουλήσουν όλα δεν θα ησυχάσουν. Αυτό έχουν πάντα στο μυαλό τους! Η Βουλιαγμένη πάει… Δεν απέμεινε τίποτα! Ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα; Όχι! Όλα με απόλυτη εχεμύθεια! 
🔹Και όσα είπε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου δεν είναι τυχαία. Να αποτειχιστούν λέει όσοι δεν υπακούουν στην Σύνοδο και στον Ίδιο. Εύκολο να το λες. Αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα όλα αυτά! Και οι απειλές αυτές δεν ήταν για τον Αιτωλίας Κοσμά και τον Κυθήρων Σεραφείμ. Αυτό το θέμα θα κλείσει. Άλλωστε το φερέφωνο ο Μάνης στην εισήγηση του δεν θα το έλεγε αν δεν είχε πάρει την άδεια άνωθεν. Αυτός που φοβάται την κ. Πρόεδρο τΔ τον Αρχιεπίσκοπο δεν θα φοβάται; 
🔹Αυτά τα είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να περάσει μηνύματα φόβου προς τα κάτω. Αλλά νομίζω ότι έκανε λάθος. Ο ισχυρός δεν απειλεί. Αντιθέτως απλώνει το χέρι του. Πολύ περισσότερο ο Πατέρας. 
🔺Ποιος μπορεί να μην επαινέσει τη στάση και την συμπεριφορά του Σεβ. Σερρών Θεολόγου; Από την αρχή έως το τέλος πιστός και με ηγετικές κινήσεις που θύμιζε τον Μακαριστό μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.Κατάλαβε το παιχνίδι που έπαιζαν αλλά δεν έκανε πίσω. Από τη στιγμή που δεν ντρέπονταν αυτοί που έλεγαν ψέματα γιατί να κάνει πίσω εκείνος; Δεν πειράζει. Η μάχη αυτή αποκάλυψε πολλά σε ανθρώπους που πιστεύαμε ότι αξίζουν  και ανέδειξε τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Θεολόγου δεδομένου ότι τι αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε ήταν δικό του έργο. 
🔺Στο μεταξύ αποδείχθηκε ότι είναι  άνθρακες ο θησαυρός γιαυτούς που  θεωρούμε δελφίνους. Ειδικά ένας εξ αυτών ήθελε να κρυφτεί αλλά δεν τον άφηνε το κακό χούι του.
🔺Ποιος εκ των φερόμενων δελφίνων που έδειξε το ψηφοδέλτιο του για να δείξει ότι έπραξε το καθήκον του, έκανε αγώνα υπέρ του άλλου υποψηφίου  και μάλιστα ψηστήρι σε Αρχιερείς που ήταν αναποφάσιστοι;
🔹Και ποιος εκ των δελφίνων μετά το πέρας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης εξερχόμενος της αιθούσης είπε σε συνομιλητή του: δεν είμαστε άνθρωποι! 
🔹Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε Ιεράρχης εκ των νεωτέρων. Εξελέγη επί Ιερωνύμου αλλά την περπατησιά του προς τα πάνω, παρά τις προδοσίες που είχε κάνει, την πήρε επι Χριστοδούλου διότι άνθρωποι της Χριστοσουλικής αυλής τον ευεργέτησαν και τον προώθησαν. Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο Χριστόδουλος να τον πάρει κοντά του, στο στενό πυρήνα συνεργατών του. Και όμως σήμερα έχει μεταβληθεί σε γενίτσαρο! Προφανώς έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Και στα χρόνια που είναι Αρχιερεύς δεν έχει προσθέσει ένα καρφί στην Μητρόπολη, αν και ξέρει πολύ καλά πως καρφώνουν. Είναι γνωστό τοις πάσι πάντως ότι δύο βοδιών άχυρα δεν ξέρει να χωρίσει! Όμως να θυμάστε τη μέρα που διαβάζετε αυτό το σχόλιο: θα έχει κακό τέλος! Αχ Μαρία! Εσύ φταίς … 
 
🔺Ιεράρχης εκ των νεωτέρων που κατέλαβε το θρόνο του σχεδόν με διορισμό( αφού παραιτήθηκε ο προκάτοχος του υπέρ αυτού)έχει εξελιχθεί σε μεγάλη κουτάλα! Είδαμε και πάθαμε να μαζέψουμε τις φήμες που κυκλοφορούσαν εις βάρος του από τους πλέον κολλητούς του και τώρα ξεθάρρεψε και κάνει τον παράγοντα. Από κοντά και ο κληρικός – προαγωγός του. Τους κατανοώ ως ένα βαθμό. Αλλά αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πιο προσεκτικός. Η μαϊμού όσο ξεθαρρεύει και ανεβαίνει φαίνεται ο κ@λος της.
🔺Είναι κακό να είσαι Αρχιερεύς και να φέρεσαι με φαρισαϊκή αλαζονεία. Ιεράρχης που ευεργετήθηκε επί Χριστοδούλου αλλά αναδείχθηκε επι Ιερωνύμου χρησιμοποίησε διπλή γλώσσα στις εκλογές αυτές. Άλλα στους μεν και άλλα στους δε. Και όχι μόνο σε μια εκλογή. Έχει την εντύπωση ότι κατάφερε να μην γίνει αντιληπτός.
Να θυμάται ένα πράγμα: στα αρνητικά που θα ακούγονται σε λίγο στην επαρχία του- τότε που θα ξεκινά η αποδόμηση του-  δεν θα βρεθεί ούτε ένας να τον σκεπάσει! Και ασφαλώς δεν θα τον σώσει το θράσος του. 
🔺Άδικη και απαράδεκτη η συμπεριφορά ορισμένων Ιεραρχών που υποτίθεται είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο.  Κανείς δεν τους εξανάγκασε να κάνουν κάτι που δεν ήθελαν. Αλλά το να κοροϊδεύουν και στη συνέχεια να πιέζουν και να εκβιάζουν άλλους που θέλουν να δουν τους συνεργάτες τους Αρχιερείς να ψηφίσουν αυτό που η Αρχιεπισκοπική αυλή θέλει  λέγεται εμπαιγμός της διαδικασίας των εκλογών και προσβολή και βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Και εκβιασμός!
🔺Και θα σας πω τι εννοώ πολύ σύντομα και πριν τον Φεβρουάριο που θα ξαναγίνει Ιεραρχία. Όχι για να τους σταματήσω. Δεν μπορώ. Αλλά για να έχω καθαρή τη συνείδηση μου ότι τους κατάλαβα και τα έγραψα.
🔺Αυτά προς το παρόν! Θα επανέλθουμε. Όπως καταλάβατε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου! 
 
 
Και για την αντιγραφή 
Ο κώνωψ…