Του π. Ηλία Μάκου
Για την ιστορία του όλου ζητήματος να αναφερθεί ότι κυρίως από το 2005 και μετά έγιναν κυρίως στις περιοχές Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και Ζαγορίου, δεκάδες κλοπές από εκκλησιές και μοναστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει “φτερά” περίπου 250 κειμήλια (εικόνες, σκεύη κ.λπ.).
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αφαιρέσουν κειμήλια από την ίδια εκκλησία τρεις φορές στο Πωγώνι!
Ειδικότερα στην τρίτη επέλαση στο ναό Γέννησης Θεοτόκου του χωριού Μερόπης Πωγωνίου, λεηλατήθηκε το τέμπλο, από το οποίο αφαιρέθηκαν 15 από τις 24 παλιές εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας.
Στη διαδρομή του χρόνου, μεγάλο “χτύπημα” είχε συμβεί στο Κουκούλι Ζαγορίου τις παραμονές Χριστουγέννων του 2009, όπου εικόνες, περισσότερες από 50, είχαν κλαπεί και πουλήθηκαν σε συλλέκτες και γκαλερί. Κάποιες από αυτές τις εικόνες εντοπίστηκαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν αργότερα.
Οι δράστες, φαίνεται να γνωρίζουν την αξία των αντικειμένων, που κλέβουν, καθώς και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Η δράση της σπείρας, που έχει ρημάξει τους ναούς στο Πωγώνι και την Κόνιτσα, αλλά και στο Ζαγόρι, ενδέχεται να σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης για θρησκευτικά κειμήλια.
Τα καλά οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, με «επαγγελματικές» διαρρήξεις στο ενεργητικό τους, δεν έχουν δυσκολία να λεηλατούν αφύλακτες εκκλησίες σε περιοχές, που σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν από ντόπιο πληθυσμό και είναι παραμελημένες.
Τα κρούσματα λεηλασιών υπαγορεύουν την άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας γύρω από τη θρησκευτική κληρονομιά, που είναι και ταυτόχρονα και πολιτιστική.