You are currently viewing Τα Κύθηρα με λαμπρότητα εόρτασαν την Πολιούχο και Προστάτιδά τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Τα Κύθηρα με λαμπρότητα εόρτασαν την Πολιούχο και Προστάτιδά τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Με λαμπρότητα εόρτασαν τα Κύθηρα την Πολιούχο και Προστάτιδά τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο ομώνυμο Ιερό της Προσκύνημα, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή της εικόνα που βρέθηκε στο νησί τον 14ο αιώνα από έναν ταπεινό βοσκό.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, που κήρυξε και το Θείο Λόγο, ενώ στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που κήρυξε το Θείο Λόγο κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Συλλειτούργησε επίσης – τη κανονική αδεία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου – ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος εκ της Εκκλησίας της Κρήτης, που επισκέφθηκε το νησί με πολυπληθέστατη συνοδεία Κρητών προσκυνητών.

Κατά την έξοδο της Ιεράς Εικόνας έως τον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος παιάνισε χαρμόσυνα η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Πλωτάρχη κ. Γεωργίου Τσιλιμπάρη ΠΝ που λάμπρυνε τις εκδηλώσεις με την έγκριση του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου κ. Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, τον οποίο εκπροσώπησε ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων Πλωτάρχης κ. Εμμανουήλ Αμπλιανίτης ΠΝ.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ενώ παρέστησαν οι Βουλευτές Ά Πειραιά και Νήσων κα. Νόνη Δούνια, κ. Νικόλαος Μανωλάκος και κ. Ιωάννης Μελάς, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τους Αντιδημάρχους, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Εμμανουήλ Στάθης με μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος, o Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου κ. Κων/νος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευάγγελος Βενάρδος με τα μέλη της Επιτροπής, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυθήρων κ. Γεωργιος Μεγαλοκονόμος και όλες οι τοπικές αρχές των Κυθήρων καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν μερίμνη του Δήμου Κυθήρων τηλεοπτικά, δορυφορικά και διαδικτυακά από το IONIAN TV, δίνοντας έτσι την ευκαιρία κυρίως στους δεκάδες χιλιάδες απόδημους Κυθηρίους να βρεθούν νοερά ενώπιον του εικονίσματος της Παναγίας τους. Επίσης οι Ιερές Ακολουθίες αναμεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όλους τους ανωτέρω ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ που ευχήθηκε τα δέοντα στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, στους επισήμους και τους προσκυνητές. Ο Σεβασμιώτατος όλως ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην προστασία και σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μέσα στα σχεδόν 2 χρόνια της πανδημίας ευλόγησε και προστάτευσε το νησί των Κυθήρων, το οποίο έχει καταγράψει πολύ λίγα κρούσματα κορωνοϊού.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Τορπιλάκατο ΣΤΑΡΑΚΗΣ του ΠΝ που ναυλωχεί στο λιμένα Καψαλίου, αποδίδοντας τιμές κατά τις ημέρες αυτές στο πρόσωπο της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Κύθηρα συνεχίζονται με τη συναυλία της Μπάντας του ΠΝ στο λιμένα Καψαλίου, ενώ το Σάββατο 25/9 στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Μυρτιδιώτισσας θα λάβει χώρα επετειακή ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 και την Κυριακή 26/9 Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Πανηγυρική Δοξολογία με ομιλητή τον Δήμαρχο Κυθήρων επί τη επετείω των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση του 1821.

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός:

Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο: