You are currently viewing Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κριεζών – Αλιβερίου

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κριεζών – Αλιβερίου

Με  λαμπρότητα  και  βάση των ισχυόντων υγειονομικών διατάξεων έλαβαν χώρα  υπο την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  της Ιεράς  Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος της Περιφεριακής Ενότητος Νομού Ευβοίας και του Δήμου Κύμης –  Αλιβερίου  με επίκεντρο  στο χωρίο των Κριεζών οι τιμητικές και ευγνωμόνως οφειλετικές εκδηλώσεις της ημερίδος των διακοσίων ετών της επετείου της Ελληνικής Επαναστασεως αλλα και φόρου τιμής στον διαπρεπέστατο ευσεβή  Ηρωϊκό Ευβοέα  Οπλαρχηγό Νικόλαο   Κριεζώτη για την καταλυτική και αγέρωχο συμβολή του εις την αποτίναξην του Οθωμανικού ζυγού  στην απελευθέρωση της Ευβοίας.

Οι  λατρευτικές  εκδηλώσεις  έλαβαν  χώρα την πρωϊαν της  Κυριακής 11 Ιουλίου 2021  στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Κριεζών με την τέλεση του Όρθρου και εν συνεχεία της Χοροστασίας του Όρθρου όπου χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ακολούθησε στην συνέχεια το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ μετά των προσκληθέντων Ευβοέων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου εκ του Οικομενικού Πατριαρχείου του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου Εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνυύμου και της Διαρκούς Ιερας Συνοδου μετά των      συλλειτουργών ιερέων του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσ Αρχιμ  Νικοδήμου Ευσταθίου  Πανοσ Αρχιμ Γεράσιμο Παρίση των Πρωτοπρ Παύλου Κουντούρη εφημερίου Παρθενίου επαρχίας Αλιβερίου  Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο Αετού επαρχίας Καρύστου Αθανάσιο Τούντα εφημέριο του ιερού ναού και των Διακόνων Στυλιανού Πεταχτή Πρόδρομου Γκέγκε Αποστόλου Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Παρέστησαν ο  Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδιτης ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου Ιατρός κ. Γεώργιος Ζέρβας οι Αντιδήμαρχοι κ.Αλέξανδρος Θεοδώρου κ. Γεώργιος Κότσαρης ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Δημήτριος Θωμάς  η  Τοπική Σύμβουλος Κύμης κ. Αικατερίνη Κουτέλου  η επικεφαλής της ελάσσονος παρατάξεως Δήμος για Όλους κ. Αλεξάνδρα Θαλασσινού  οι εκπρόσωποι της Σχολής Πεζικού Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Αντώνιος Πράγιας και του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου Υπαστυνόμος Α’ κ. Δημήτριος Σαμαράς η Δημοτική Σύμβουλος κ.Μαρία Σαμαρά – Μπότη  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αργυρού κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Κριεζών κ. Νικόλαος Μπάνος καθώς και πολλοί κάτοικοι των Κριεζών και του Αργυρού (Βύρα) γενετείρας του Νικολάου Κριεζώτη.

Το αναλόγιο διηκόνησε στην άψογη απόδοση των ύμνων ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου  μετά των μελων της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών.

Ακολούθησε μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας στο Ηρώο του Νικολάου Κριεζώτη η επιμνημόσυνος δέησις και κατάθεσις στεφάνων.

Εν συνεχεία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Κριεζών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Ιεράς Μητροπόλεως  Καρυστίας και Σκύρου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας  και του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου συμμετέχοντας στον εορτασμό για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 με την έναρξη της εκδήλωσης με θέμα «Ηρώων Καρυστίας Κλέος» στην οποία ο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος Πόγκας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου απευθύνοντας  με σύντομο χαιρετσμό και στην παρουσίαση των ομιλητών.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου  έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με την ανάγνωση του μηνύματος του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την επέτειο ακολουθως σύντομο χαιρετσμό απήυθυναν ο Αντιπεριφερειαρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαΐδιτης ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου – Κύμης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς ακολούθησε η επίκαίρη  ομιλία του Καθηγητού και τέως Λυκειάρχου κ. Δημητρίου Κοίλιαρη με θέμα την καταλυτική δράση τον Νικολάου Κριεζώτη με θέμα : Η καταλυτική συμβολή του αγέρωχου και ευσεβούς οπλαρχηγού Νικολάου Κριεζώτη  ως και των Ιερομονάχων και Μοναχών των καθ’ ημάς Ιερών Μονών στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την απελευθερωση της Ευβοίας.

Ακολούθησε απο την Χορωδία του κ. Χατζηχρόνογλου η απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών και  επίκαιρων  ύμνων πριν την  λήξη της εκδηλώσεως.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ απευθύνοντας τις πατρικές ευχές και  ευχαρίστιες του στους συμμετέχοντες Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες στους  ομιλητές και σε όσους συνέβαλαν και κοπίασαν για  την οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και στην χορωδία για την άψογη απόδοση των τραγουδιών και των βυζαντινών μελωδικών ύμνων τόσο στην Θεία Ευχαριστία όσο και στην τοπική  εκδήλωση καθώς και σε όλους τους παρευρισκόμενους που συμμετείχαν.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Ματίνα Ρέτσα.