Όσιος Παύλος ο νέος: Ο Ηπειρώτης μάρτυρας της Πίστης και της Πατρίδας

Όσιος Παύλος ο νέος: Ο Ηπειρώτης μάρτυρας της Πίστης και της Πατρίδας

του π. Ηλία Μάκου

Ο οσιομάρτυρας Παύλος (η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 12 Ιουνίου) , που καταγόταν από τα Γιάννινα, ανήκει στην ατέλειωτη αλυσίδα των αγίων, που μαρτύρησαν για την πίστη και την Πατρίδα.

Ορφάνεψε σε πολύ μικρή ηλικία, στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά η μητέρα του τον στήριξε, δίνοντάς του εκτός από τροφή και πνευματικά εφόδια.

Τον έστειλε στο ονομαστό εκείνη την περίοδο σχολείο Μπαλάνου, όπου έμαθε τα γράμματα της πίστης και άναψε μέσα του η φλόγα του Χριστού.

Και έμεινε άσβηστη μέχρι το τέλος.

Όσο ζούσε στα Γιάννινα δεν έλειπε από καμιά ακολουθία είτε στο ναό του αγίου Ιωάννου της Μπουνίλας, είτε στο ναό της Παναγίας της Περιβλέπτου.

Η Βασιλική του Αλή πασά από το Πλαίσιο Φιλιατών, έφερε σε επαφή τον νεαρό Πέτρο (αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα) με μοναχούς της Μονής Κωσταμονίτου.

Και χωρίς δεύτερη σκέψη τους ακολούθησε στο Άγιο όρος, όπου εκάρη μοναχός και διακρίθηκε για την ταπείνωση και την προσευχητική του διάθεση.

Μαζί με άλλους μοναχούς συνελήφθη, όταν εκδηλώθηκε η Επανάσταση κατά των Τούρκων και στο Άγιο Όρος, και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά από σκληρούς βασανισμούς άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο οσιομάρτυρας Παύλος είχε καταλάβει καλά ότι η ηθική ελευθερία των ανθρώπων, που μας χάρισε ο Χριστός, και την οποία κανείς δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει, αν οι ίδιοι δεν την απεμπολήσουμε, είναι το μεγάλο κεφάλαιο των ανθρώπων.

Και ότι η ηθική ελευθερία είναι η ανεξάντλητη πηγή και δύναμη λυτρωτική για την αποτίναξη κάθε σκλαβιάς.

Και ότι που σώζει από την ανθρώπινη τυραννία είναι η ευδοκία και βοήθεια και χάρις του πανοικτίρμονα Θεού.

Έδρασε και έζησε συνεπής προς την πίστη του. Έζησε και έδρασε ως αληθινός Χριστιανός, ως τίμιος άνθρωπος.

Κράτησε υψηλό το φρόνημα του γνήσιου Ορθόδοξου, του αγνού πατριώτη, του αληθινού αδελφού.

Ο Κύριος τον κάλεσε να τον ακολουθήσει και υπηρετήσει και αυτός ανταποκρίθηκε. Πρόθυμα υπάκουσε. Και βέβαια δεν έχασε τίποτε, γιατί υπάκουσε.

Ας διδαχθούμε, λοιπόν, από τον οσιομάρτυρα Παύλο και χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς δισταγμούς να επιδείξουμε σταθερότητα και συνέχεια μέχρι τέλους στην πίστη.

Και σήμερα καλεί ο Θεός, γιατί σε κάθε εποχή χρειάζεται εργάτες και συνεργάτες.

Μεγάλη τιμή μας κάνει με το να καταδέχεται να μας προσκαλεί κοντά Του. Ποιους; Εμάς τους ασήμαντους και αμαρτωλούς και μηδαμινούς.

Η κλήση του αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη, την ειλικρινή, τη θερμή του αγάπη προς τις ψυχές μας.