Μήπως ήλθε η ώρα να συγκληθεί η Ιεραρχία;

Μήπως ήλθε η ώρα να συγκληθεί η Ιεραρχία;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Η κυβέρνηση μετά το Πάσχα άρχισε σταδιακά να αίρει τα περιοριστικά μέτρα και η χώρα μας άρχισε  να εισέρχεται  σε μια κανονική ζωή.
Τα προβλήματα ακόμη  πολλά και  ο λαός μας, αυτός  «ο μικρός, ο μέγας», απέδειξε πως αντέχει.
Είχε απόλυτο δίκαιο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όταν έλεγε ότι «στην μετά κορονοϊό εποχή» όλα θα είναι διαφορετικά. Και είναι όλα κυριολεκτικά διαφορετικά!
Η κοινωνία μας παραπαίει. Η οικονομία μας χαροπαλεύει. Οι θεσμοί αμφισβητούνται.
Ένα πέπλο θανάτου, φόβου και αγωνίας κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας.
Σε όλα αυτά, λύση μπορεί και οφείλει να δώσει η Εκκλησία. Η φιλόστοργη Μάνα-Εκκλησία, η οποία ανέκαθεν συμπορεύθηκε με το Γένος μας και το στήριξε ποικιλοτρόπως σε χαλεπούς καιρούς.
Η ελλαδική διοικούσα Εκκλησία κατά το παρελθόντα δύσκολο για όλους διάστημα του εγκλεισμού «εμετρήθη, εζυγίσθη» και ευρέθη… νικήτρια! Ύστερα από μια καμπή στην αρχή της πανδημίας, τότε που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάργησε την Εκκλησία ως θεσμό με ένα τουίτερ αλλά και κατά την περσινή Πασχαλιά,  τα Χριστούγεννα και το φετεινό Πάσχα Αρχιεπίσκοπος και Αρχιερείς απέδειξαν ότι ο θεσμός της Εκκλησίας είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να την σέβεται και να την λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της! .
Η Εκκλησία είναι μία σιωπηρή και ισχυρή δύναμη. Η πολιτεία  πρέπει αφανώς και φανερώς την υπολογίζει.
Αφού «έσπασαν» κάποιοι τα μούτρα τους, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο λαός μας έχει γερές ρίζες και παραμένει προσηλωμένος στα ήθη και τα έθιμά μας και δεν απεμπολεί εύκολα την πίστη μας και τα ιδανικά της φυλής μας. Ακόμη και η άθεη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου εννόησε ότι αν μη τι άλλο οφείλει να «τηρεί» τους τύπους και να μην καινοτομεί, διότι εκπροσωπεί μια μικρή χώρα, αλλά με τεράστια ιστορία και πολιτισμό. Ήταν χαρακτηριστική στιγμή που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός τη στιγμή  που η κ. Πρόεδρος κρατούσε με τα δυό της χεράκια το στιβαρό χέρι του Αρχιεπισκόπου, προφανώς διότι τον θεωρεί στήριγμα, κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει λοιπόν ανάγκη η σημερινή κοινωνία, μετά απ’ όσα περάσαμε, από ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Χρειάζεται ο λαός μας μια βακτηρία όχι μόνο οικονομική –αυτό είναι αρμοδιότητα του κράτους- αλλά μια στήριξη πνευματική.
Το σωτηριολογικό έργο της Εκκλησίας είναι η απάντηση στα αδιέξοδά μας.
Να ανασυνταχθούν οι εκκλησιαστικές δυνάμεις και να ζωστούν το λέντιο της προσφοράς, της αγάπης, της στήριξης, του ζωντανού κηρύγματος ώστε να θωρακιστεί ο λαός μας και να πάψει με διάφορους τρόπους να… αυτοκτονεί.
Η ελλαδική Εκκλησία έχει ως διοικητικό όργανο τα δικά της προβλήματα. Τα επισημαίνουμε εδώ και καιρό. Περιμένουμε λύσεις! Έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας.
 Ήλθε η ώρα  να συνεδριάσει το ανώτατο θεσμικά όργανο διοίκησης της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας.
Να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος όχι μόνο για την εκλογή  των τριών νέων Μητροπολιτών  για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις.
Βεβαίως και είναι αδήριτη ανάγκη η πλήρωση των κενών, των απορφανισθέντων Μητροπόλεων Λαγκαδά, Καστορίας και Κιλκισίου. Το ποίμνιο χρειάζεται στήριξη και παρηγοριά. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αγίων Τοποτηρητών, οι οποίοι έπραξαν και πράττουν  το καθήκον τους εν μέσω δύσκολων συγκυριών, οι Μητροπόλεις πρέπει άμεσα να πληρωθούν.
Και όπως πληροφορούμαστε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει σχεδόν πάρει τις αποφάσεις του και τις ανακοινώνει στους Μητροπολίτες με τους οποίους συνομιλεί! Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις! Δεν είναι της παρούσης να παρουσιάσουμε ονόματα. Θα το κάνουμε μόλις πληροφορηθούμε ότι είμαστε κοντά στο  να ληφθεί η απόφαση για  να συγκληθεί η Ιεραρχία.  
Και ίσως είναι ευκαιρία, τώρα που η χώρα μας επανήλθε στην κανονικότητα να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας περί τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου , τηρώντας  τα μέτρα!Και ας απουσιάσουν και κανένας δεν πειράζει! Χώροι που μπορεί να συνέλθει  η Ιεραρχία υπάρχουν. Στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο  μένει η επιλογή του χώρου  και ο ορισμός των ημερομηνιών!
Η Ιεραρχία έχει να συγκληθεί περί τα δύο έτη, γεγονός ανεπίτρεπτο για την Συνοδικότητα της Εκκλησίας αλλά  και για την κανονικότητα της λειτουργίας των θεσμών στην Εκκλησία μας.
Η Ιεραρχία πρέπει να προβεί στην εκλογή των νέων Μητροπολιτών εκεί όπου υπάρχουν κενά και ενδεχομένως όπου υπάρξουν και νέα  διότι είναι αλήθεια ότι πολλές Μητροπόλεις παρουσιάζουν προβλήματα στην λειτουργία τους λόγω προβλημάτων υγείας και γήρατος κάποιων Μητροπολιτών τους.
Η Ιεραρχία πρέπει να συγκληθεί και ανεξαρτήτως νέων εκλογών  να απευθύνει ένα μήνυμα ενότητας, συμπαράστασης και ελπίδας προς το βασανισμένο και ταλαιπωρημένο ποικιλοτρόπως χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Η Εκκλησία μας  πρέπει και με αυτό τον τρόπο να δείξει πως είναι παρούσα! Κοντά στο λαό μας!