You are currently viewing Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρουσία του Διοικητή του Αγίου Όρους και Προέδρου των Αρχόντων κ. Αθανασίου Μαρτίνου

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρουσία του Διοικητή του Αγίου Όρους και Προέδρου των Αρχόντων κ. Αθανασίου Μαρτίνου

Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

 

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκη-δόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, από την Εκκλησία της Γεωργίας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Γέρων Πριγκη-ποννήσων κ. Δημήτριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Άρχων Έξαρχος Εντιμ. κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, μαζί με Άρχοντες Οφφικιαλίους του Θρόνου, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, o Εντιμ. κ. Maxim Vdovichenko, Πρό-ξενος της Ουκρανίας, πιστοί από την Πόλη και πολυμελής όμιλος προσκυνητών από την Ουκρανία.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους προσκυνητές από την Ουκρανία, εκφράζοντας την μεγάλη χαρά του που θα επισκεφθεί την χώρα τους τον επόμενο Αύγουστο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την ανεξαρτησία της.

“Ευρίσκεσθε εις ένα ιερόν τόπον, εις την Πόλιν και την περιοχήν όπου συνήλθον αι Οικουμενικαί Σύνοδοι. Από εδώ απεστάλησαν οι ιεραπόστολοι, οι οποίοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον του Χριστού εις τους Σλαβικούς λαούς. Εσείς, όταν έρχεσθε εδώ από την Ουκρανίαν, δεν είσθε επισκέπται, αλλά έρχεσθε στο σπίτι σας, εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν”, είπε ο Παναγιώτατος προς τους προσκυνητές, οι οποίοι με την σειρά τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πα-τριαρχείο για την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά, ο Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, στην ομιλία του, κατά τη δεξίωση που παρετέθη για την σημερινή εορτή, στην Αίθουσα Ακροάσεων του Ευγε-νιδείου, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσεχείς δράσεις της Αδελφότητας «Πα-ναγία η Παμμακάριστος», μεταξύ των οποίων, όπως είπε, είναι και η πραγματοποί-ηση πανηγυρικής εκδηλώσεως, τον επόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, για την επέτειο των τριάντα ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ευχήθηκε δε στην εκδήλωση να καταστεί δυνατή η παρουσία του Παναγιωτάτου. ” Ο Θεός να Σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, να Σας κρατύνει στους ευλογημένους αγώνες Σας και στην καλή μαρτυρία Σας για την αλήθεια, γα την εν Χριστώ ελευθερία και για την αγάπη, την σταυρωμένη και δοξολογική. Έρρωσθε, Παναγιώτατε, πολλά τα έτη Σας”, κατέληξε ο Άρχων κ. Μαρτίνος.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Α-γίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, η οποία καθιερώθηκε λίγο μετά την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο, και υποδέχθηκε με θέρμη τον Πρόεδρο της Αδελφότητος, και τους παριστάμενους Άρχοντες, και στο πρόσωπό τους ευχαρίστησε όλους τους Οφφικιαλίους του Θρόνου για την πολυδιάστατη συ-μπαράστασή τους στο έργο της Μητρός Εκκλησίας. Ευχαρίστησε δε, όλως ιδιαιτέ-ρως, τον Άρχοντα Έξαρχο Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την εκ μέρους του ανά-ληψη της δαπάνης για την ανακαίνιση του κτηρίων της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Αστικής Σχολής Γαλατά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε με εγκαρδιότητα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, Ιεράρχη της Εκ-κλησίας της Γεωργίας, με την οποία, όπως είπε, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλη-σία διατηρεί αναλλοίωτους και ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς.