You are currently viewing Ανοιχτή επιστολή προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος  κ.Χαρίτωνα για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιερομονάχου του Νικάνορα Παπανικολάου

Ανοιχτή επιστολή προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.Χαρίτωνα για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιερομονάχου του Νικάνορα Παπανικολάου

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Σεβασμιώτατε,
Ασχολούμαστε από την προ κορονοϊού εποχή και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιανουάριο με το θέμα που δημιούργησαν κάποιοι χωρίς φόβο Θεού αλλά με περίσσευμα κακότητας και αλαζονείας  στην ιστορική- ιεραποστολική Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ.
Και λέμε κάποιοι, διότι καταθέτοντας δημόσια, μέσω της έπαλξης του «Εξάψαλμου», γεγονότα και όχι απλούς προβληματισμούς και φήμες,ξεσκεπάστηκαν τελικά οι πραγματικοί αίτιοι του μείζονος αυτού εκκλησιαστικού προβλήματος και όπως όλοι  οι αναγνώστες μας θα το παρακολουθήσατε κι εσείς, ή έστω θα σας το είπε κάποιος εκ του περιβάλλοντός σας που κατάλαβε το θέμα.
Στην  αρχή όταν πρώτο γράφαμε , κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Κάποιοι άλλοι παρακολουθούσαν με κρυφή χαρά τις εξελίξεις. Ο λαός του Θεού, ο οποίος οφελείται από τις χριστιανικές κινήσεις, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την έκβαση του προβλήματος και ενεθάρρυνε απρόσμενα την έρευνά μας.
Εμείς καλύψαμε, στην αρχή δημοσιογραφικά το θέμα, αλλά στην συνέχεια αντιληφθήκαμε τα δόλια σχέδια ενός  ιερωμένου που θέλησε να σφετεριστεί με αλαζονικό τρόπο τους κόπους της ζωής του Γέροντος Θεοφίλου και κάποιων αφιερωμένων, των οποίων οι δράσεις κάθε άλλο παρά με το  εκκλησιαστικό φρόνημα συνάδουν  και ασχοληθήκαμε επισταμένα με το θέμα και δόξα τω Θεώ αυτή η επιμονή και καχυποψία  μας έφερε αποτελέσματα. Απεκάλυψε πρόσωπα και άνομα σχέδια.
Αποδείχθηκε λοιπόν ότι αιτία του κακού και το δαιμόνιο που προκάλεσε την κρίση εντός της Λυδίας είναι ένας κληρικός της Μητροπόλεώς σας, ένας φίλος από τα νεανικά σας χρόνια από την κοινή σας γενέτειρα Κοζάνη, ένας πρώην συμμοναστής σας στις Ι. Μονές Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά και Σπαρμού Ολύμπου με τον οποίο συμπορευθήκατε μαζί μέχρι της εκλογής σας.
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση και όχι μόνο σε μένα αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας , η ανοχή σας προς τον κληρικό αυτό, παρ’ όλο που γνωρίζετε εξ αρχής τα… καμώματά του, η σιωπή σας  και ως ένα βαθμό η έμμεση ενθάρρυνσή  σας ώστε  να προβαίνει ανενόχλητος  σε ενέργειες, που πόρρω απέχουν από το μοναχικό σχήμα και την ιερωσύνη.

Ποιος νομίζει ότι είναι ο Νικάνωρ;
 Δεν υπακούει σε καμία Προϊσταμένη του αρχή; Και  σείς ως οικείος Μητροπολίτης  γιατί δεν τον μαζεύετε αλλά τον αφήνετε να προκαλεί και να μοιράζει διχασμό και κακότητα;
Σεβασμιώτατε  Άγιε Ελασσώνος,σας έχω αποδείξει στα χρόνια της γνωριμίας μας ότι δεν είμαι φανατικός και μονόπλευρος στις κρίσεις μου και ότι ξέρω να αναγνωρίζω τα λάθη μου και τις κακές, ενδεχομένως, κρίσεις μου.
Όπως ότι μπορώ να καταλάβω πολύ γρήγορα το σωστό και αυθεντικό από το σαθρό και το υποκριτικό! Και εξ αυτού περίμενα να έχετε καταλάβει  ότι δεν έχω κάνει λάθος στις κρίσεις μου  για το θέμα αυτό!
Σεβ. Άγιε Ελασσώνος επιτρέπετε στον καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και κληρικό εγγεγραμμένο της Ι. Μητροπόλεώς σας αρχιμ. Νικάνορα Παπανικολάου να προσβάλλει διά των πνευματικών του θυγατέρων έναν συνεπίσκοπό σας, πρεσβύτερο στα χρόνια αρχιερωσύνης, τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, να απειθούν προς τον Επίσκοπό τους (αρνούμενες να αποδεχθούν πνευματικό της Μητροπόλεως), προτρέποντάς τες να πηγαίνουν μόνον σ’ αυτόν!
Ανέχεστε έναν κληρικό που δεν γνωρίζει, όπως φάνηκε, από μοναχισμό, υπακοή, σεβασμό, πειθαρχία στους Επισκόπους και στην Εκκλησία, χωρίς να τον επιτιμήσετε.
Φιλοξενεί εντός της Ανδρώας Μονής που προίσταται αφιερωμένες αδελφές καταλύοντας την Μοναχική Τάξη! Συνταξιδεύει μαζί τους στο εξωτερικό ξοδεύοντας χωρίς έλεγχο τα χρήματα της Αδελφότητας για τα οποία δεν έχει προσφέρει ποτέ ούτε ένα ευρώ!
Ο Άγιος  Σερρών κ. Θεολόγος που τυγχάνει πνευματικός αδελφός μου και φίλος παιδιόθεν, στην επαρχία του οποίου ανήκει η Λυδία, στην αρχή μας είχε θυμώσει με το ανοχή και την υπομονή που έδειχνε. Πολύ σύντομα όμως  μας εξέπληξε άκρως θετικά. Όταν κατάλαβε και ο ίδιος ότι κάτι δεν πάει καλά ασχολήθηκε με το πρόβλημα με σοβαρότητα.
Συνέστησε εξεταστική επιτροπή από σεβαστούς κληρικούς και έναν νομικό, οι οποίοι ακούσανε και τις δύο πλευρές, άνευ όρων και εισηγήθηκαν αμερόληπτα στον Επίσκοπο τα όσα αποκόμισαν. Άκουσε φρικτά γεγονότα που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σίγουρα όχι σε εκκλησιαστικά καθιδρύματα.Και  αν ήταν αυστηρός και απάνθρωπος θα τους ειχε παραπέμψει ήδη στην ελληνική  εκκλησιαστική δικαιοσύνη.
Λαμβάνοντας όμως τα συμπεράσματα της Επιτροπής  υπ’ όψη του και ύστερα από προσευχή, όπως δήλωσε αργότερα στις αδελφές της Λυδίας, προέβη σε κάποιες αποφάσεις. Ήρε από τον π. Νικάνορα την ευλογία του εξομολογείν και ιεροπρακτείν στην Αδελφότητα ( του απαγόρευσε να ξαναπατήσει εκεί) και προσπάθησε να γιατρέψει τις πληγές που προκάλεσε ο μέγας Γέρων στις ψυχές και δη τον επάρατο διχασμό στα μέλη της ιστορικής Αδελφότητας.
Ωστόσο, ο π. Νικάνωρ ουδέποτε σεβάστηκε επί της ουσίας τις αποφάσεις του Σεβ. Σερρών αφού προέτρεψε και τις αδελφές να τις αγνοήσουν και να διαμαρτύρονται για τις τάχα μεροληπτικές αποφάσεις του Μητροπολίτη, θεωρώντας τον π. Νικάνορα γκουρού και μέγα γέροντα!!!
 Μάθατε  Άγιε Ελασσώνος ότι η επιτροπή τον κάλεσε να πάει να συνομιλήσει μαζί της και δεν πήγε ποτέ; Προφανώς όχι γιατί δεν θα σας το είπε αλλά γιατί δεν σας ενδιαφέρει το θέμα! Μάθατε ότι μάζεψε τις αδελφές που τον ακολουθούν με φανατισμό και είπε να αγνοήσουν τις αποφάσεις του συνεπισκόπου σας Αγίου Σερρών και θα βρούμε εμείς τον τρόπο να συνεχίσουμε; Και όταν αποκαλύψαμε εμείς ότι πάει να μετατρέψει τα γραφεία της
4 Ε σε νέο άντρο τότε άρχισε να μαζεύεται;
Μάθατε τι συμβούλευσε τις υποτακτικές του Αναστασία Πεχλιβάνη και Μαρία Κράλλη
να κάνουν στον Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγο ανήμερα της Αγίας Λυδίας; Τον φίμωσαν!Του έκλεισαν την αναμετάδοση για να μην ακουστούν τα λόγια του! Ποιος Επίσκοπος θα δεχόταν μια τέτοια ενέργεια- προσβολή, εκτός του Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγου,  γνωστό για την υπομονή και την ανεκτικότητα του;
Και δεν έφτανε αυτό! Μετά την θεία λειτουργία μαζεύτηκαν γύρω από τον Σεβ. Σερρών για να του διαμαρτυρηθούν ως απατημένοι σύζυγοι για τον μεγάλο Γέροντα!
Μα πού συμβαίνουν όλα αυτά και δεν ιδρώνει το αφτί κανενός; Εντός της Εκκλησίας!
Και υπαίτιος είναι ένας κληρικός σας στον οποίο  εσείς επιδεικνύετε σκανδαλώδη ανοχή και αδιαφορία! Λες και λειτουργεί και πράττει υπό την καθοδήγηση σας! Είναι αληθές αυτό;
Σεβ. Άγιε Ελασσώνος έχει  προκύψει  ένα μείζον εκκλησιαστικό και εκκλησιολογικό πρόβλημα και εσείς , αρνείστε να πάρετε θέση. Θεωρείτε, προφανώς, ότι δεν σας ενδιαφέρει αφού δεν συντελείται το παράπτωμα  στην επαρχία σας!
Όμως η ρίζα του κακού βρίσκεται εντός της Μητροπόλεως την οποία ποιμαίνετε!
Το πρόβλημα γιγαντώνει και διατηρείται από την πηγή του κακού που είναι ο π. Νικάνωρ, κληρικός της Μητροπόλεώς σας.
Γιατί δεν συνδράμετε τον  συνεπίσκοπό σας Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, στο έργο της επίλυσης του προβλήματος που έχει σκανδαλίσει πολλούς χριστιανούς;
Γιατί δεν συμμαζεύετε έναν κληρικό της επαρχίας σας, ο οποίος με τις πράξεις του έχει διαλύσει ένα σπουδαίο έργο, το οποίο ίδρυσε ο γέροντας π. Θεόφιλος Ζησόπουλος;
Δεν νιώθετε καμία υποχρέωση και ουδεμία ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του μακαριστού γέροντα για όσα σας προσέφερε στην αρχή της ιερατικής σας πορείας;
Γιατί σιωπάτε ενόχως; Σας κρατά κάπου ο Νικάνωρ; Γιατί έτσι λένε οι πληροφορίες που έχουμε από μοναστικούς και αρχιερατικούς κύκλους.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επίσκοπος ή θεολόγος για να σκεφτεί το απλούστερο: Γιατί δεν τον επιτιμάτε σύμφωνα με τους ι. κανόνες αν δεν υπακούει στις παραινέσεις σας;
Αναμένουμε τις ενέργειές σας. Εμείς έχουμε αποφασίσει να φτάσουμε το θέμα της Λυδίας μέχρι τέλος, ώστε να αναπαυθεί η ψυχή του Γέροντος Θεοφίλου, να ηρεμήσουν οι ταλαιπωρημένες γερόντισσες που στα δυσμά του βίου τους δέχονται μπούλιγκ, περιφρόνηση και διωγμό με την προτροπή του Νικάνορα  και για να παύσει ο σκανδαλισμός των χριστιανών. Η δημοσιογραφική μας φαρέτρα είναι γεμάτη από καταγγελίες που αν αρχίσουμε να τις παρουσιάζουμε και οι λίθοι κεκράξονται! .