Το «Παναγιοσκέπαστο» Αίγιο τίμησε υποδειγματικά και μεγαλό-πρεπα την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Το «Παναγιοσκέπαστο» Αίγιο τίμησε υποδειγματικά και μεγαλό-πρεπα την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Η Μεγαλόχαρη παραχώρησε, ο Ιερός Κλήρος συνέπραξε, οι Αρχές σεβά-στηκαν, ο λαός συνηγόρησε, ώστε ο πάνδημος εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, να εξελιχθεί φέτος σε πρότυπο γεγονός αρμονι-κής συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού, διαλύοντας τα νέφη από τον ζόφο της πανδημίας, αναθερμαίνοντας στις καρδιές μας την ελπίδα και στέλ-νοντας παντού το δίδαγμα: «η ισχύς εν τη ενώσει». Δήλωση και ευχή συνάμα αποτελούν οι λόγοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ιερωνύμου: «Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ με τον Ιησού Χριστό. Η Ιστορία μας διδάσκει πως συσπειρωμένοι όλοι πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα Εκκλησίας, Πολιτείας, λαού. Όταν υπάρχει ευλογία Θεού και ενότητα όλα μπορούν να συμβούν». Έτσι πραγματοποιήθηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός κατανυκτικής τέλε-σης των Ιερών Ακολουθιών, αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, τιμητικής παρουσίας των Αρχών της Πολιτείας, απρόσκοπτης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και αθρόας συμμετοχής των πιστών -τηρουμένων των απο-στάσεων- πράγματα, που πέρυσι αποτέλεσαν οδυνηρή εμπειρία με την πρω-τοφανή στα χρονικά απόφαση επιβολής προστίμου στον Μητροπολίτη κ. Ιε-ρώνυμο για την αυτονόητη και παραδοσιακά αδιάλειπτη περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας. Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι η βαθιά πίστη και ο πηγαίος σεβασμός του λαού μας προς τη Θεομήτορα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπο-λίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι αρετές βαθιά ριζωμένες στις ψυχές των Ορθοδόξων Ελλήνων και οι όποιες δοκιμασίες αντί να τις ξεριζώσουν, τις ισχυροποιούν. Συμπλήρωσε ακόμη πως στο διάβα των αιώνων η Παναγία πάντα προστάτευε την Αιγιάλεια από πολέμους, θεομηνίες, πανδημίες, λοιμούς και λιμούς, σκε-πάζοντάς την με τη χάρη της.

Έτσι στο όμορφο Αίγιο με τρόπο αξιοθαύμαστο τιμήθηκε η «κυρά η Τρυπη-τή» με επίκεντρο τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έργο του διάσημου Βαυαρού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όπου προσωρινά φι-λοξενείται η θαυματουργή Εικόνα, λόγω έργων ανακαίνισης του Ιερού της Προσκυνήματος, στον μικρό λόφο πάνω από το λιμάνι του Αιγίου. Πράγματι με κάθε εκκλησιαστική ευπρέπεια τελέστηκαν οι εορταστικές εκ-δηλώσεις, με την καθολική συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που περίμεναν υπο-μονετικά στις ουρές από την παραμονή, για να προσκυνήσουν ευλαβικά, να συμμετάσχουν -όσο επιτρεπόταν- στις Ιερές Ακολουθίες και να ανάψουν, α-φήνοντας στον Ι. Ναό για ευλογία σύμφωνα με το έθιμο την αναστάσιμη λα-μπάδα τους. Πλήθη λαού κατέκλυσαν τον περίβολο της Εκκλησίας και τους γύρω δρόμους αυτή την πανευφρόσυνη, ανοιξιάτικη κι ευλογημένη ημέρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021. Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαΐου, που τελέ-στηκε ο Μέγας, Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συγ-χοροστατούντων δε του επιχωρίου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του προ-κατόχου του, Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου με τη συμμετοχή Κληρικών και τριών Καθηγουμένων Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το κήρυγμα έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Πανοσ. Αρ-χιμ. π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος. Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λει-τουργία, προεξάρχοντος του Αγίου Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων δε του Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου πρώην Κα-λαβρύτων κ. Αμβροσίου. Ο Ποιμενάρχης μας προ της απολύσεως, ευχαρίστησε τους προσκεκλημέ-νους για την τιμητική παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά της πόλης μας και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ως εκ-πρόσωπο της Κυβερνήσεως, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλά-δας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αιγίου, Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Κατόπιν ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας και τον σεπτό Γέροντα, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος με ενδελεχή αναφορά στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας, συνιστώντας σε όλους μεγα-λύτερη πίστη στον Θεό, ώστε να αποτρέψουμε τη συμφορά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ευχόμενος η Μεγαλόχαρη να πρεσβεύει για όλους, δήλωσε: «Ο Θεός περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει τον λόγο Του και να τον παρακαλέσει για να σταματήσουν τα δεινά. Περιμένει να Του το ζητή-σουμε αβίαστα κι ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει Φως, θα γίνει ίλεως». Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης,

παιανιζούσης και της Φιλαρμονικής, ενώ Κλήρος και Αρχές ακολουθούσαν διακριτικά την περιφορά, προσδοκώντας η Μητέρα Παναγία να σώσει την πόλη μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο από τα δεινά της λοιμικής πανδη-μίας. Με την επιστροφή της ιερής πομπής στον περίβολο του Ι. Ναού, τον Πανη-γυρικό εκφώνησε από την εξέδρα ο Άγιος Κοζάνης με πνευματικές παραινέ-σεις και στοχευμένες αναφορές στη Μακεδονία μας -με το σύνθημα: «Μην την ξεχνάτε»- αλλά και στη Θράκη μας, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα. Ευχαρίστησε δε θερμότατα τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, λέγοντας: «Άγιε Καλαβρύτων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας δώσατε την ευκαιρία να κατέβουμε από τη Μακεδονία μας, διότι μας καλέσατε να έρθουμε να συ-μπροσευχηθούμε με αυτό τον λαό τον «Παναγιοσκέπαστο», όπως είπατε και χθες βράδυ και σήμερα. Ναι… Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, Παναγία, η Τρυπητή, Παναγία η Πλατανιώτισσα, Παναγία του Μοναστηρίου (Βερ-γουβίτσας), Αγία Λαύρα -γιατί κι εκείνη τον Ευαγγελισμό έχει- Παναγία Φανερωμένη και τα Εισόδια της Θεοτόκου… Προσευχήσου λοιπόν, λαέ, να μας σκεπάζει. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Χριστός Ανέστη και η Ελλάς να αναστηθεί πνευματικά». Στη σύντομη αποφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στην οποία προστρέχουμε όλοι, να είναι βοήθειά μας. Καταληκτικά συμπλήρωσε πως οφείλουμε την αγάπη μας στον προκάτοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο, που θέλουμε να τον βλέπουμε να χαίρετε με τις χαρές όλων μας. Και του ευχήθηκε: «Να ζήσετε Γέροντα, να σας χαι-ρόμαστε και επί πολλά χρόνια να σας έχουμε εδώ στην Ιερά μας Μητρόπο-λη. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη σε όλους!» Ακολούθως η Ιερή Εικόνα, εποχούμενη σε ένα μαύρο τζιπ, ταξίδεψε περι-φερειακά στους δρόμους της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επαί-νεσε τους πάντες, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και λαό, που συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο στον επιτυχημένο συντονισμό και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού. «Χαιρόμαστε» είπε καταληκτικά, «γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή, που είναι ότι η Πολιτεία μας, σέβεται και αγαπά τον Χριστό, τον Τριαδικό Θεό και τη Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρί-δας μας και τις άγιες παραδόσεις μας».