You are currently viewing Οι μέρες αυτές απέδειξαν ότι ο λαός μας αγαπά την Εκκλησία του και τηρεί τις εντολές της.   ✔️Μήπως να ξαναδεί και  το θέμα της ώρας της Ανάστασης;

Οι μέρες αυτές απέδειξαν ότι ο λαός μας αγαπά την Εκκλησία του και τηρεί τις εντολές της. ✔️Μήπως να ξαναδεί και το θέμα της ώρας της Ανάστασης;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Κάνοντας μια ανασκόπηση όλες αυτές τις άγιες ημέρες που πέρασαν, εκτός των πνευματικών εμπειριών, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο το γεγονός της συμμετοχής του λαού στις ιερές ακολουθίες. Λόγω της καταστάσεως και των υγειονομικών μέτρων η συμμετοχή των πιστών εντός των Ναών ήταν περιορισμένης κλίμακας.
Ωστόσο, ο λαός μας πειθαρχημένος, τηρώντας τα πρωτόκολλα, συμμετείχε με μια απαράμιλλη κατάνυξη στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με κορύφωση τις Μ. Πέμπτη-Μ. Παρασκευή και την Ανάσταση.
Η προσέλευση ήταν αθρόα.
Ο λαός μας στερήθηκε πέρυσι  τις ακολουθίες εξαιτίας της επιπολαιότητας που επέδειξε η κυβέρνηση και των ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων νεόκοπων συμβούλων του Πρωθυπουργού που όπου βλέπουν φως μπαίνουν.  
Και  φέτος ο λαός μας θαρρείς πως  ήθελε να αναπληρώσει εκείνο το κενό! Άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολούθησαν τα Πάθη του Χριστού μας και κυρίως τον Επιτάφιο.
 Απλά, ταπεινά, παραδοσιακά, όλος ο κόσμος περίμενε υπομονετικά την λιτάνευση του Επιταφίου για αγιασμό, ενίσχυση και παρηγοριά.
Ήμουν στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών όλες αυτές τις μέρες.
Ο Αρχιεπίσκοπος απολάμβανε το τελετουργικό και χαιρόταν την παρουσία του κόσμου. Μάλιστα στον Επιτάφιο ακολούθησε την πομπή –ίσως για πρώτη φορά στα 13 χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος – η οποία ήταν κατανυκτική και συγκλονιστική.
 Τα στρατευμένα νειάτα μας συνόδευαν τον Μεγάλο Νεκρό και ο κόσμος με τα κεράκια του, ήσυχα, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, εναπέθεταν την ελπίδα τους στον Ιησού Χριστό, κάνοντας το σημείο του Σταυρού.
«Όλοι μας γέλασαν φοβερά» θα πει πάλι ο Χίος ποιητής Γ. Βερίτης. Μόνο στον Χριστό ελπίζουμε. 

Κι αυτό το μήνυμα το έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος πιστεύει στον Θεό, αγαπά την Εκκλησία και είναι δεμένος με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Οι μέρες αυτές μας απέδειξαν ότι ο κόσμος αγαπά την Εκκλησία του. Και η Εκκλησία μας έχει μεγάλη δύναμη. Είναι ένας κοιμώμενος γίγας που για να ξυπνήσει θέλει

ο Πρώτος  της Εκκλησίας μας να είναι ηγέτης και μπροστάρης για να παρακινεί και τους άλλους!

Η διοικούσα Εκκλησία έκανε τα λάθη της.

Δεν το κρύβουμε. Κι ας μας κατηγόρησαν κάποιοι για υπερβολικό λόγο επειδή τα στηλιτεύαμε. Την αλήθεια λέγαμε και για το καλό της Εκκλησίας μας πάσχουμε! Αυτό μάθαμε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο της καρδιάς μας , τον Χριστόδουλο μας και αυτό πράττουμε!
Μπορούσε η Εκκλησία –όπως λέει και ο λαός μας- να πατήσει πόδι. Και να μην κάνει υποχωρήσεις που δίχασαν κάποιους και δημιούργησαν ταραχή στις συνειδήσεις κληρικών και λαϊκών.
Εν πάσει περιπτώσει ο Ι. Χρυσόστομος λέει ότι η Εκκλησία ακόμη και  αν προς στιγμήν λαθέψει κάποτε θα επιστρέψει και οφείλουμε να μείνουμε εντός της Εκκλησίας, ενώ μόνος του κανείς ορθοφρονών, θα πέσει σε πλάνη. Πιστεύουμε όμως ότι ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς έλαβαν το μήνυμα του λαού και δεν θα επιτρέψουν να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Ο μεγάλος χαμένος όμως, είναι αναμφισβήτητα ο Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση.
Πιστεύουμε να πήρε η κυβέρνηση το μήνυμα.
 Η σαφής αρνητική μεροληψία έναντι των χριστιανών, η πολεμική εναντίον της Εκκλησίας ακόμη και η υποβάθμιση της υποδοχής του Αγίου Φωτός( για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε) έπληξαν βαθειά το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, ο οποίος στην κατάλληλη στιγμή θα το ανταποδώσει.
Ας μην εφησυχάζουν οι άσχετοι με την πίστη ότι αυτό θα ξεχαστεί!
Ο κόσμος έδωσε το παρών,καθ´όλη την Μεγάλη εβδομάδα,παρά τους περιορισμούς. Και για να πούμε και μια αλήθεια, νομίζω πως πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία! Μέχρι το τέλος.
Παρά τις πολλές διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν στην Εκκλησία: άλλοι στις 9, άλλοι παραδοσιακά στις 12 το βράδυ και άλλοι το ξημέρωμα της Κυριακής,  το αποτέλεσμα από όλο αυτό ήταν ένα θετικό πρόσημο για την Εκκλησία μας. Και τούτο διότι  ο λαός μας σε όλες τις περιπτώσεις ανταποκρίθηκε γεγονός που φανερώνει ότι οι πιστοί μας υπακούουν  στην Εκκλησία τους και εφαρμόζουν τις εντολές της.
Η διοίκηση της Εκκλησίας μας,ωστόσο, καλά θα κάνει να  ξανασκεφτεί και να καθιερώσει, ίσως,ην 9η  το βράδυ, ως ώρα  της Ανάστασης.
Θα είναι  η σωστότερη κίνηση που θα μπορούσε  να κάνει.
Κάθε χρόνο, μετά το «Χριστός Ανέστη» στις 12, οι περισσότεροι εφάρμοζαν λες, το «αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού» και έφευγαν χωρίς να συμμετάσχουν στο αληθινό Πάσχα, που είναι αυτό που αποτελεί  το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Ενώ φέτος,αφού ήταν νωρίς, έμειναν πολλοί και μάλιστα ολόκληρες οικογένειες!
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα η αλλαγή της ώρας ήταν ευνοϊκή για τους πιστούς, οι οποίοι μπόρεσαν να συμμετάσχουν «του συμποσίου της πίστεως» ώστε «μηδείς να ξέλθει πεινών».
Και του χρόνου καλύτερα! Χριστός Ανέστη!