You are currently viewing Τα Δελτία Τύπου της ΔΙΣ και η ελλιπής ενημέρωση….

Τα Δελτία Τύπου της ΔΙΣ και η ελλιπής ενημέρωση….

🔺Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Η Εκκλησία μας μπορεί να εκδίδει  Δελτία Τύπου καθηκόντως μετά τις συνεδριάσεις της ΔΙΣ, αλλά στα Δελτία αυτά  δεν τα λέει όλα.
Ή μάλλον λέει αυτά που θέλει να πει. Τα συνήθως ανώδυνα.
Είναι παλιά συνήθεια αυτή η οποία εφαρμόστηκε κατά κόρον  και ήκμασε με καλά αποτελέσματα τα έτη Αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ.
 Επι Χριστοδούλου εφαρμόστηκε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο:  λεπτομερής καταγραφή των εργασιών στα Δελτία Τύπου ώστε να υπηρετείται η διαφάνεια.
Αν δεν το έκανε αυτό ο Μακαριστός Πρωθιεράρχης  θα έβγαιναν οι…συνήθεις ύποπτοι για  να τον καταγγείλουν στο λαό για αδιαφάνεια και έλλειμα Συνοδικότητας. Το τι γίνεται σήμερα ούτε λόγος. Και δεν βγαίνει κανείς να διαμαρτυρηθεί αλλά ούτε να μιλήσει. Άχνα δεν βγάζουν σήμερα  ακόμη και αυτοί που κάποτε εξέφραζαν  θέσεις και για τα πλέον ασήμαντα θέματα. Τώρα περάσαμε και πάλι στην παλιά τακτική.
Στα Δελτία Τύπου περιλαμβάνονται τα στοιχειώδη. Προφανώς υπάρχουν περιορισμοί λόγω κορονοϊού. Δεν εξηγείται αλλιώς!
Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μηνός Απριλίου, μας κοινολογήθηκε με Δελτίου Τύπου το τι έγινε αλλά περί της ουσίας των αποφάσεων δεν  έγραψαν τίποτε! Και ποιά είναι η ουσία; Αυτό που μας απασχολούσε όλους,κλήρο και λαό,το τι θα γίνει με τον εκκλησιασμό μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Τι θα πρέπει να ξέρουμε; Ή καλύτερα δεν έπρεπε να ξέρουμε;
Για  το θέμα αυτό στο Δελτίο Τύπου που διενεμήθη δεν έγραφε κάτι σχετικό.  Αντιθέτως  κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα  ότι υπάρχει  επιστολή η οποία έφυγε  από  τον Αρχιεπίσκοπο και την ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία προτείνονται συγκεκριμένα πράγματα.
Αλλά για  την κίνηση αυτή  δεν μας ενημέρωσαν επισήμως.
Βέβαια ο εκπρόσωπος Τύπου  της ΔΙΣ, Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό και ήταν σαφέστατος αλλά και έδωσε λεπτομερείς επεξηγήσεις περί των θέσεων της Εκκλησίας.
Μας ενημέρωσε ότι η ΔΙΣ αιτήθηκε το άνοιγμα των Ιερών Ναών κατά το  μοντέλο που ίσχυσε τα  Χριστούγεννα. Επίσης ότι πρότειναν   στην Κυβέρνηση να γίνει μεν  η περιφορά του Επιταφίου,  αλλά μόνο πέριξ των Ιερών Ναών.
Δέχθηκε ερωτήσεις τις οποίες απάντησε  και τόνισε ότι η απόφαση θα είναι της Κυβέρνησης.
Ένας εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, ρώτησε με δεικτικό ύφος  τον Σεβ. Ιλίου, αν υπάρχει περίπτωση να… αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας!!
Ο Άγιος Ιλίου απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο – και μπράβο του- ότι ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα, ούτε κανείς πιστός πήγε ποτέ «με πλαστικό κουταλάκι από το σπίτι του για να κοινωνήσει» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το περίεργο είναι το γιατί οι δημοσιογράφοι επαναφέρουν σε μια τέτοια στιγμή,  αυτό το θέμα;
Μα, καλά, πού ζούνε οι άνθρωποι αυτοί; Τόσο άγευστοι και αλειτούργητοι είναι;Τόσο άσχετοι;
 Τί είναι η Θεία Κοινωνία γιαυτούς; Διανομή συσσιτίου ή κολλύβων    και πάμε να τα  πάρουμε με το ταπεράκι μας; Ήμαρτον Κύριε!
Ή πιστεύεις , ή δεν πιστεύεις!Ή θέλεις να μεταλάβεις Σώμα και Αίμα Χριστού ή δεν θέλεις γιατί το βλέπεις σαν ψωμάκι με κρασάκι!
 «Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος». Αν δεν πιστεύεις, δεν χρειάζεται να πας!
Και αν δεν πηγαίνεις να μη ρωτάς κιόλας για θέματα που δεν γνωρίζεις. Η Θεία Κοινωνία δεν είναι μέρος της ειδησεογραφίας. Και ούτε θα γίνει!
Και ας μην συνεχίζουν να ασχολούνται οι άνθρωποι αυτοί αφού είναι άσχετοι με αυτά τα θεία γεγονότα τα οποία δεν τα κατανοούν!
Εν πάσει περιπτώσει ας σταματήσει αυτό το παιχνίδι! Μην παίζετε εν ου παικτοίς.
Καλόν είναι πάντως , η ΔΙΣ όταν εκδίδει Δελτία Τύπου  να μας ενημερώνει εφ´όλης της ύλης επί  των εργασιών που ασχολείται, συζητά και αποφασίζει, ώστε να μην παίζουμε και μείς  το χαλασμένο τηλέφωνο.Αλλιώς ας τα καταργήσει!

 

🔹Η τηλεοπτική παρέμβαση του Εκπροσώπου Τύπου της Συνόδου Σεβ. Ιλίου Αθηναγόρα