Η Κοίμηση του Μητροπολίτη Αγγέλου του παλαιού ημερολογίου, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με μια μεγάλη και δραματική αλήθεια στην Εκκλησία μας.

Η Κοίμηση του Μητροπολίτη Αγγέλου του παλαιού ημερολογίου, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με μια μεγάλη και δραματική αλήθεια στην Εκκλησία μας.

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

«Παρακαλώ δε υμάς αδελφοί, διά του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ίνα το αυτό λέγητε πάντες, και μη η εν υμίν σχίσματα… λέγω δε τούτο, ότι έκαστος υμών λέγει, εγώ μεν ειμι Παύλου, εγώ δε Απολλώ, εγώ δε Κηφά, εγώ δε Χριστού, μεμέρισται ο Χριστός;…».
Τα παραπάνω λόγια έγραψε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος προς  Κορινθίους, όταν έμαθε από τους συγγενείς της Χλόης ότι υπάρχουν μεταξύ τους αντιθέσεις, διαφορές  και φιλονικίες.
Η Εκκλησία μας διά μέσου των αιώνων πολλές φορές συνάντησε παρόμοια προβλήματα. Και είναι αναπόφευκτο λόγω ανθρωπίνων αδυναμιών να μην συμβαίνουν τέτοια γεγονότα που ταλανίζουν την Εκκλησία και διχάζουν το ποίμνιο!Το ζούμε τώρα και στην Ουκρανία. Τα σχίσματα δεν βγήκαν ποτέ σε καλό στην Εκκλησία. Διχάζουν, διαιρούν, φανατίζουν και κάνουν τους εχθρούς της Εκκλησίας μας να χαίρονται!
Δε γνωρίζω πως ήταν πριν από εμάς οι προηγούμενες γενεές των χριστιανών. Αυτό που βιώνουμε τώρα νομίζω ότι είναι κάτι ξεχωριστό προς τα χειρότερα.
Η  Εκκλησία είναι Θεοΐδρυτος Οργανισμός, είναι το Σώμα του Χριστού αλλά με μέλη όλους εμάς τους ανθρώπους.Εμείς είμαστε οι αδύναμοι, οι επιρρεπείς στο κακό.
Οι σκέψεις αυτές κατέκλυσαν τον νου και τη σκέψη μας με την θλιβερή σημερινή είδηση του θανάτου του Μητροπολίτου Αυλώνος και Βοιωτίας κυρού Αγγέλου του πατρώου ημερολογίου.
Τον είχα γνωρίσει νεαρός  μαθητής στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, στην οποία υπήγετο τα πρώτα έτη της εκκλησιαστικής του πορείας. Για θέματα για τα οποία θα τον κρίνει ο Θεός τώρα που βρίσκεται ενώπιον του έφυγε απο την Εκκλησία και ακολούθησε την δική του μοναχική πορεία.
Δεν χάθηκε, δεν παρασύρθηκε σε υπερβολές. Ίδρυσε την δική του Αδελφότητα, συνδέθηκε με ορθόδοξους της διασποράς στη Ρωσία  και ακολούθησε το παλαιό ημερολόγιο. Και δημιούργησε μεγάλες Αδελφότητες.
Και βέβαια δεν είμαστε ειδικοί θεολόγοι για να αναλύσουμε  το παλαιοημερολογητικό ζήτημα, που ταλανίζει την πατρίδα μας 98 χρόνια! Έχουμε πάρει θέση όμως επ´αυτού γιατί στην οικογένεια μου είχαμε ανθρώπους που ακολουθούσαν το παλαιό και σέβονταν Αγίους κληρικούς που είχε στις τάξεις του.
Έχω γράψει πολλές φορές για το θέμα και έχω πάρει θέση και φιλοξενώ εδώ στην έπαλξη μας αημαντικά κείμενα Ιεράρχη του παλαιού τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ γιατί η αξία των ανθρώπων δεν μετριέται με τον τύπο και τις επισημότητες αλλά με την προσωπική αξία του καθενός και την πνευματική του κατάρτιση. Επίσης έχω βάλει στη θέση τους κάποιους κομπλεξικούς κληρικούς μας που δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους- κληρικούς και λαικούς-  που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο παριστάνοντας τους μεγάλους θεολόγους και τους κριτές των άλλων.
Και μάλιστα και Ιεράρχες οι οποίοι τολμούν να εγείρουν  θέματα Αποστολικής διαδοχής! Βλέπετε αυτούς τους  διάλεξαν οι Άγιοι Απόστολοι αυτοπροσώπως  για να τους διαδεχθούν λόγω …ύψους και ομορφιάς!
 Θα είχε πλάκα να παρουσιαζόταν κάποια στιγμή κάποιος εκ των Αγίων Αποστόλων μας και  να μας έλεγε τη γνώμη Του για όλα αυτά τα τραγελαφικά!
Η κρίση του κορονοϊού κατά έναν παράδοξο τρόπο, έφερε για πρώτη φορά κοντά την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος,  με  την πρώτη Εκκλησία των Γ.Ο.Χ.και σημαντικότερη.  
Μάλιστα Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του επιπέδου του Σεβ.Δράμας Παύλου που προσέχει τα λόγια του και  γιαυτό έχουν άλλη βαρύτητα και σοβαρότητα,τόλμησε και μίλησε  απ´άμβωνος με αγάπη και ενδιαφέρον για τους αδελφούς μας του παλαιού ημερολογίου που λίγο έλλειψε να μείνουν αλειτούργητοι κατά τα  δικά τους Χριστούγεννα. Αλλά και ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ως Εκπρόσωπος Τύπου  της Συνόδου πήρε θέση για το θέμα αυτό. Και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών που  αν και ανήκει στους νέους Ιεράρχες έδειξε ένα άλλο ήθος με το συγκινητικό ενδιαφέρον του προς τον Μητροπολίτη του παλαιού που διακονεί τους πιστούς του παλαιού  στον Βόλο όταν είχε σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα όρια της Μητρόπολης Φθιώτιδος,  που λίγο έλλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.  
Λίγα αλλά σημαντικά περιστατικά που έδειξαν ότι τα χρόνια μαλακώνουν τους ανθρώπους.Και ναι έπρεπε  να περάσει ένας αιώνας για να αρχίσουμε να αλλάζουμε.
Όλα τα παραπάνω σκεφτόμουν σήμερα εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Γέροντος Αγγέλου.
Τι θα γίνουν, σκεφτόμουν, οι  Μονές που υπάγονταν μέχρι σήμερα στον μακαριστό Απγγελο; Ο κορονοϊός ξεκλήρισε τους Αρχιερείς της Ομάδος του Αγγέλου…Προχθές έφυγε το δεξί του χέρι ο Πορφύριος και σήμερα ο Άγγελος. Προ μηνός περίπου είχε φύγει ένας ακόμη ιερωμένος συνεργάτης του Αγγέλου στις Μονές.
Τί μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα; Υπάρχουν μονές, ανδρική και γυναικείες, υπάρχει ποίμνιο που τους ακολουθούσε… Τόσον ο Αγγελος, όσο και ο Πορφύριος εξομολογούσαν πολλά παιδιά, που δεν ακολουθούσαν όλα  το παλαιό αλλά εύρισκαν δύναμη και παρηγοριά και βοήθεια στο πετραχήλι τους.
Κάποια στιγμή θα ανέκυπταν αυτά τα προβλήματα –αργά ή γρήγορα Κύριος οίδε! 
Και αυτό το αντιλαμβανόταν και το είχε προβλέψει σε  σε όλο του  το μέγεθος ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, γι’ αυτό και είχε κάνει προσπάθεια προσέγγισης  του πατρίου ημερολογίου. 
Δυστυχώς δεν πρόλαβε! 
Στην προκειμένη περίπτωση του μακαριστού Αγγέλου, αν η Εκκλησία δεν εγκύψει με αγάπη και στοργή στο πρόβλημα που δημιουργείται πλέον με την απουσία του και των παιδιών του, τότε θα δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στην επεκτατική διάθεση της Ρωσίας να θεραπεύσει το πρόβλημα. Και τότε ίσως το πρόβλημα διογκωθεί και από εκκλησιαστικό γίνει και εθνικό. Ας αναλάβει ένας Ιεράρχης της Εκκλησίας μας να βοηθήσει να βρεθεί μία λύση. Ακόμη και η Εκκλησία του παλαιού αν κατάφερνε να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτών των Αδελφοτήτων θα ήταν μεγάλο κέρδος για την πατρίδα μας. 
Πάνω   από το βαθύ σκοτάδι υπάρχει  πάντα το ανέσπερο φως για να φωτίζει  το δρόμο μας και τη ζωή μας.