Αρχιεπισκοπή Αμερικής : Ξεκινά η διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος- Πρόοδος ή πισωγύρισμα;

Αρχιεπισκοπή Αμερικής : Ξεκινά η διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος- Πρόοδος ή πισωγύρισμα;

Ρεπορτάζ Σωτήρης Μ. Τζούμας

 

Η διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος, δηλαδή του καταστατικού χάρτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής,αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της εκεί Εκκλησίας μας,  όπως αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Σκοπός του νέου Συντάγματος είναι, όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου, να ανταποκρίνεται στο…. όραμα και στην προσδοκία Κλήρου και λαού, ενόψει της συμπλήρωσης το ερχόμενο έτος της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προς την κατεύθυνση της σύνταξης του νέου Συντάγματος θα δημιουργηθεί ευρεία επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς της Εκκλησίας και της Ομογένειας, καθώς και τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε Μητρόπολη που θα οριστούν από τον οικείο ποιμενάρχη. Ταυτόχρονα, θα δοθεί σε κάθε πιστό η δυνατότητα να αποστείλει τις απόψεις του στην ηλεκτρονική διεύθυνση charter@goarch.org. η οποία έχει δημιουργηθεί γιαυτό το σκοπό. 

Σε επόμενη φάση και αφού ληφθούν οι σχετικές οδηγίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ανακοινωθεί η σύνθεση από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής της Μικτής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επιτροπής Σύνταξης του νέου Συντάγματος.

Ο καταστατικός χάρτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον έκρινε ως  μη λειτουργικό για τα μέτρα του αφού δεν μπορούσε να κινηθεί στις άλλες Μητροπόλεις ως πάσης Αμερικής όπως φανταζόταν τον εαυτό του. Αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που εισηγήθηκε την καρατόμηση του πρώην Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου( νυν Σάρδεων). Έτσι ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και οι πληροφορίες θέλουν την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος- αυτό που ίσχυε  επι εποχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου-  όπου οι Επίσκοποι ήταν τα φερέφωνα της Αρχιεπισκοπής και  δεν είχαν δικαίωμα ούτε έναν Ιερέα να διορίσουν.Όλα περνούσαν από το υδροκέφαλο σύστημα της Αρχιεπισκοπής όπου ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ηρακλείς του ήταν παντοδύναμοι και οι Επίσκοποι μαριονέτες του συστήματος. Τώρα πως θα επαναφέρουν το παλιό αυτό και αναχρονιστικό καθεστώς διοικήσεως ενώ έχουμε εκλεγμένους εν ενεργεία Μητροπολίτες σε ισάριθμες Μητροπόλεις μόνον το Φανάρι μπορεί να καταφέρει αυτά τα τόσο μεγάλα άλματα! Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τι θα αφήσουν οι ομογενείς να περάσει! Πάντως ο δρόμος για τα σχέδια αυτά δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το σημειώνω εδώ και μα το θυμάστε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μας το πιστώσετε! 

Κατά τα λοιπά, η Ιερά Σύνοδος συνεχάρη ομόφωνα τον πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, Γεώργιο Καντόνη, και όλα τα στελέχη της Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου για την άρση του δυσμενούς καθεστώτος της ακαδημαϊκής επιτροπείας που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Αγγλίας στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αίσια έκβαση της διευθέτησης του ταμείου συντάξεων των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής.