Η  εμφανής κινητικότητα για τις εκλογές νέων Ιεραρχών για Λαγκαδά, Καστοριά και Κιλκίς και το παρασκήνιο

Η εμφανής κινητικότητα για τις εκλογές νέων Ιεραρχών για Λαγκαδά, Καστοριά και Κιλκίς και το παρασκήνιο

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Τζούμας

 

Σε μια εποχή που η Εκκλησία της Ελλάδος δοκιμάζεται από την ύπαρξη γερόντων και ανήμπορων Ιεραρχών οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της Ιεραρχίας,ήλθε η πανδημία του κορονοϊού για να αρχίσει το «κλάδεμα» από τις νέες ηλικίες Ιεραρχών  και όχι από τις μεγάλες.Ο Θεός έχει πάντα το δικό του σχέδιο και βρίσκει τρόπους να μας το υπενθυμίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της αποστασίας.
 Ίσως για να καταλάβουμε όλοι την ματαιότητα της ζωής και το κενό της όποιας εξουσίας έχουμε ή κατέχουμε και διαχειριζόμαστε.
Οι απώλειες που είχαμε μέχρι τώρα  ήταν δύο Ιεράρχες  από κορονοϊό ( οι αγαπημένοι μας Λαγκαδά Ιωάννης και Καστορίας Σεραφείμ) στην ηλικία των 61 ετών και ένας με  χρόνια προβλήματα υγείας (Κιλκισίου Εμμανουήλ) στην ηλικία των 68 ετών.
Ωστόσο στη λίστα αναμονής με  λευκό φύλλο πορείας  προς την άνω Ιερουσαλήμ υπάρχουν περί τους 8-10 Αρχιερείς οι οποίοι είναι άνω των 82 ετών και ήδη έχουν παρουσιάσει σημάδια κοπώσεως.
Δυστυχώς από πλευράς Εκκλησίας δεν υπάρχει κάποιο φως που να μας λέει  ότι θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία η οποία θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα πάψει η Εκκλησία να γίνεται σημείο εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους ποιμένες μας, οι οποίοι ξεκινώντας την πορεία τους με  όνειρα και  όραμα για την Εκκλησία, στη συνέχεια τα προβλήματα και οι δυσκολίες  του γήρατος  που αντιμετωπίζουν- τόσο  σε πνευματικό, όσο και σε  σωματικό επίπεδο-τους φορτώνουν  με ανασφάλειες με αποτέλεσμα να δεθούν στις καρέκλες τους είτε από φόβο, είτε γιατί έτσι τους συμβουλεύουν τα περιβάλλοντα τα οποία τους εκμεταλλεύονται αδρά, αφού  κινούν τα νήματα και αποφασίζουν  και συμπεριφέρονται ως αντ´αυτού.
Ήδη έχουμε αποκαλύψει με ρεπορτάζ μας τα όσα συμβαίνουν στην Μητρόπολη Θήρας όπου ο Γέρων Μητροπολίτης Επιφάνιος  έχει παραδώσει την εξουσία στον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο ο οποίος διοικεί  και υπερβαίνει τον Γέροντα Μητροπολίτη. Και δεν είναι η μόνη Μητρόπολη. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Μητρόπολη Παραμυθίας όπου ο Μητροπολίτης Τίτος επικοινωνεί με όσους του επιτρέπει  ο κληρικός που  ελέγχει τα πάντα.
Σε ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται  και οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης ( που είναι μια Μητρόπολη με πολλές απαιτήσεις διοικητικές και λειτουργικές στα επίπεδα των Αθηνών) Μηθύμνης, Ηλείας, Δρυινουπόλεως κ.α. Η Μητρόπολη Καρυστίας με τον Γέροντα Μητροπολίτη Σεραφείμ, τον Πρύτανη της Ιεραρχίας είναι εκτός πλαισίου δεδομένου ότι ο Σεβ. Σεραφείμ παρά τα πολλά χρόνια του- είναι θεία συγκαταβάσει  92 ετών- εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντα του. Ο Θεός και ο ίδιος ο πολιός Ιεράρχης,θα αποφασίσουν το πότε θα παραδώσουν τη σκυτάλη της ιστορικής Μητρόπολης.
Αιωρείται εδώ και καιρό μία πληροφορία ότι δύο Αρχιερείς έχουν δώσει  τις παραιτήσεις τους στον Αρχιεπίσκοπο για να τις ενεργοποιήσει όποτε εκείνος κρίνει τον κατάλληλο χρόνο, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται θεσμικά παρά  μόνο σε επίπεδο φημών.
Οπότε αυτή τη στιγμή οι κενές Μητροπόλεις που περιμένουν τους νέους Ποιμενάρχες τους είναι οι Λαγκαδά, Καστορίας και Κιλκισίου.
Όλα δείχνουν οτι  η Ιεραρχία θα συγκληθεί κατά τον Οκτώβριο εκτός και αν συμβεί κάτι έκτακτο και πολύ σημαντικό που θα επισπεύσει τις διαδικασίες.
Για την Μητρόπολη Λαγκαδά ενώ στην αρχή υπήρξε κινητικότητα τώρα τα πράγματα ησύχασαν ίσως γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν αφήνει περιθώρια να τον πιέζουν και να του προτείνουν υποψήφιους.  Για την Μητρόπολη αυτή όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος τείνει να καταλήξει σε πρόσωπο που θα λειτουργήσει ενωτικά και ως μία καλή συνέχεια του Ιωάννου που έφυγε νωρίς. Ένας κληρικός  ο οποίος  θα επουλώσει τα τραύματα και τις πληγές που θα βρει και δεν θα προκαλέσει με την επιπολαιότητα του καινούρια. Ίδωμεν.
Για την Μητρόπολη Καστορίας ο ορίζοντας δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κινείται σε επίπεδο  πληροφοριών.  Από τη μια κινείται  ο Μητροπολίτης που θεωρεί ότι του χρεωστεί η Εκκλησία και θέλει να προωθήσει τον Πρωτοσύγκελλο του με τα..τατού και την τρύπα στο αφτί από τον προηγούμενο βίο του.
 Και από την άλλη Ιεράρχης της Δυτικής  Μακεδονίας με συμπάθειες στους συνεπισκόπους του κινείται για  να δει τον Πρωτοσύγκελλο του Μητροπολίτη της γειτονικής του Καστορίας. Και οι δύο προαναφερθέντες το έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος τους είπε ότι δεν το βλέπει αρνητικά αλλά είναι νωρίς αφού η Ιεραρχία θα γίνει τον Οκτώβριο.
Ωστόσο υπάρχει  μια πληροφορία που αν έχει βάση αληθείας τότε θα κάνει την μεγάλη ανατροπή. Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, δέχθηκε εισήγηση από πολλούς Μητροπολίτες  ( και όχι  μόνο από έναν) για την προώθηση στην Καστοριά ή σε όποια άλλη Μητρόπολη κρίνει ο ιδιος ο Αρχιεπίσκοπος,ενός αδικημένου πολλαπλώς κληρικού τον οποίο ενώ προόριζε για άλλη Μητρόπολη αρχίζει να τον σκέφτεται τώρα για μια εκ των χηρευσάντων αλλά και όσων ενδεχομένως  μπορεί να κενωθούν ως τον Οκτώβριο.
 Σε περίπτωση που το αποφασίσει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος τότε  θα πάνε πίσω άλλες υποψηφιότητες που ακούγονται αυτή τη στιγμή.
Για το Κιλκίς παρατηρείται μια απρόσμενη κινητικότητα. Κάποιοι Ιεράρχες  θέλουν να δουν τον Αρχιμ. Γρηγόριο Παπαθωμά ως νέο
Κιλκισίου , για να τον βγάλουν προφανώς  από την κούρσα διαδοχής στο κέντρο της Μακεδονίας, οποτεδήποτε  υπάρξει εκεί εκλογή.
Κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, εκ της νέας γενιάς και μάλιστα αυτοί που υπηρετούσαν στην Σύνοδο θέλουν την προαγωγή του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Ρουσάκη που μαζί με τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή είναι εκ των παλαιοτέρων κληρικών μέσα στη Σύνοδο οι οποίοι βλέπουν τους άλλους και μάλιστα τους νεώτερους να φεύγουν προαγόμενοι  και αυτοί παραμένουν για να τους κουνούν το μαντήλι.
Τέλος ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος είπε στον Αρχιεπίσκοπο για τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Ιγνάτιο Ριγανά για το Κιλκίς. Ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε και αυτή την εισήγηση και του  είπε ότι όταν έλθει η ώρα της εκλογής θα το λάβει υπόψη.
Αυτό είναι το τοπίο σήμερα σε ο,τι αφορά την εμφανή κινητικότητα και το παρασκήνιο που γίνεται γνωστό. Φτάνοντας προς την ημερομηνία που θα συγκληθεί η Ιεραρχία το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν και   κάποιες διαβουλεύσεις οι οποίες ενδεχομένως  θα γίνουν  υπογείως αλλά  δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Ωστόσο θα το μάθουμε. Όπως και για  κάθε τι καινούριο που θα προκύψει θα σας ενημερώσουμε.