You are currently viewing Ο Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος απομάκρυνε τον π. Νικάνορα Παπανικολάου απο την Αδελφότητα Λυδία

Ο Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος απομάκρυνε τον π. Νικάνορα Παπανικολάου απο την Αδελφότητα Λυδία

✔️Όλες οι εξελίξεις στην Αδελφότητα

 

🔹Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Έχω πράγματι καιρό να ασχοληθώ αγαπητοί αναγνώστες με το πολύκροτο ζήτημα της Αδελφότητας Λυδίας. Θέλησα να συμβάλω με τη σιωπή μου στην ειρήνευση και την καταλλαγή. Αλλά δεν το εξέλαβαν όλοι ως μήνυμα ηρεμίας και κατάπαυσης των πυρών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν ενημερωνόμουν για τις εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα ,οι οποίες –πιστέψτε με-
είναι ραγδαίες.
Αυτό όμως που με συγκίνησε και με παρακινεί σήμερα να σας παρουσιάσω τις εξελίξεις είναι τα μηνύματά σας για την Αδελφότητα.  Μηνύματα αγάπης και ενφιαφέροντος, όλα  συγκινητικά και ανθρώπινα. Και με παράπονο προς τον υπογράφοντα γιατί δεν σας ενημερώνω πια. Προφανώς κάτι έχετε μάθει για όσα συμβαίνουν και γι’ αυτό οφείλω να σας κάνω κοινωνούς των  θετικών  εξελίξεων που έχουν συμβεί.
Σας ανακοινώνω λοιπόν, ότι όλο αυτό το διάστημα ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ( τον οποίο πολλές φορές πίκρανα με όσα έγραφα για τα συμβαίνοντα) είχε ορίσει ειδική επιτροπή από σωστούς και αντικειμενικούς ανθρώπους ( δύο κληρικούς του και έναν νομικό) οι οποίοι προέβησαν σε έλεγχο της καταστάσεως και των δύο πλευρών, ιχνηλάτησαν κυριολεκτικά όλη την Αδελφότητα και σχημάτισαν  πλήρη άποψη . Αυτό οδήγησε τον Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγο σε μια ηρωική απόφαση: να απομακρύνει εφ´εξής τον Αρχιμ. π. Νικάνορα Παπανικολαου από την θέση του πνευματικού καθοδηγητή της Λυδίας.
Και δεν κατέληξε χωρίς λόγο! Δεν είναι της παρούσης να εκθέσουνε εδώ περισσότερο τα πράγματα.
Ένα μόνον θα σας πούμε: τον κάλεσε η Επιτροπή και ο ίδιος ο Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος για να πει την άποψη του και ο μεγάλος Γέροντας απαξίωσε τους πάντες και δεν παρουσιάστηκε. Βλέπετε την ώρα την κρίσιμη πέφτουν οι μάσκες και δείχνουνε το αληθινό μας πρόσωπο.
Ο άνθρωπος που ευθύνεται για όλα τα τραγικά και δυσάρεστα που υφίστανται οι αδελφές της πολύπαθης Αδελφότητας τα τελευταία χρόνια , έλαβε την πνευματική ποινή που έπρεπε. Και ας μην προκαλεί περισσότερο γιατί η συνέχεια θα είναι πολύ δυσάρεστη γιαυτόν. Τα στόματα άρχισαν να ομιλούν και να παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές που αν γίνουν ευρύτερα γνωστές… και οι λίθοι κεκράξονται!
Ο  Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος  στην ποιμαντική και εκκλησιαστική ευθύνη του οποίου ανήκει η Αδελφότητα αφού εξάντλησε όλα τα όρια και επέδειξε μεγάλη υπομονή , μετά από την ενδελεχή εξέταση του θέματος που έκαναν οι εντεταλμένοι του, έλαβε μια γενναία απόφαση, μέσα στα πλαίσια της κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του.
Άσχετο αν μέχρι τώρα η γνωστή «Τρόικα»   δείχνει το αληθινό της πρόσωπο και μέχρι στιγμής -για λόγους που γνωρίζουν οι τρεις τους – δεν έχει δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό.Βλέπετε η εξάρτηση των δύο από τον Νικάνορα είναι μεγάλη στα όρια της αίρεσης και του σκανδάλου.
Παρά την ρητή εντολή του Σεβ.  Σερρών κ. Θεολόγου να αναγνωστεί η επιστολή με τις αποφάσεις του και την  παύση του π. Νικάνορα ως Πνευματικού και Λειτουργού της Αδελφότητας , σε ολα τα μέλη του Κοινοβίου της Αδελφότητας, εντούτοις η «Τρόικα» (Πεχλιβάνη – Κράλλη – π. Νικάνωρ) ακόμη και σήμερα, τόσες ημέρες μετά, την αποκρύπτουν με αποτέλεσμα να την αγνοούν πολλά μέλη. Μόνο από στόμα σε στόμα έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις του Σεβ. Σερρών. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Αλλά χθες για παράδειγμα ο π. Νικάνωρ πέρασε όλη τη μέρα στην 4Ε στη Θεσσαλονίκη .Έγραφε προφανώς τις εκπομπές του! Το ξέρει αυτό ο Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτων; Έχει δώσει την ευλογία του για να συνεχίσει αυτή την σκανδαλώδη συμπεριφορά η οποία συνιστά  το παράπτωμα του παρ´ενορία έργου;
Τον λόγο, πάντως, έχουν   τώρα  τα ποινικά δικαστήρια, όπου την 20/4/21 εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονικης η πρώτη, από τις πολλές που ακολουθούν, υπόθεση με κατηγορούμενους για πλαστογραφία και ηθική αυτουργία σε αυτήν την Αναστασία Πεχλιβάνη και τον π. Νικανορα Παπανικολαου αντίστοιχα. Και έπεται συνέχεια.
Παράλληλα, όλως εκδικητικά ενεργούντες μετά τις εξελίξεις κατατέθηκε σχετική καταγγελία στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας  Θεσσαλονικης εναντίον της αγροκτηνοτροφικής μονάδας όπου διαμένουν κάτω από δύσκολες συνθήκες οι διωκόμενες αδελφές, αποσκοπώντας στην διάλυσή της, αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί.Ενώ τις επιδοτήσεις τις εισπράττουν παρανόμως.Δεν τις δικαιούνται! 30 χιλ. ευρώ χωρίς να κάνεις τίποτα δεν είναι λίγα! Τώρα που θα πέσουν τα πρόστιμα να δούμε τι θα κάνουν!
Κάτι ανάλογο με αυτή την εκδικητικότητα έκαναν πέρυσι όταν  έκοψαν τον ηλεκτρισμό τους για να…ψοφήσουν τα ζωντανά που εκτρέφονται στο Χωράφι.
Οι άνθρωποι είναι απαράδεκτοι. Αν μάθουν οι οργανώσεις προστασίας ζώων αυτά που κάνουν εις βάρος των ζωντανών στο Χωράφι θα τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.
Προφανώς ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Σπαρμού, αρχιμ. Νικάνωρ( ας τον χαίρεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν γνωρίζει από Κανονικό Δίκαιο και Εκκλησιαστική Τάξη!
Ας του θυμίσουμε όμως (παρ’ ότι έχει περάσει από τα αμφιθέατρα της Θεολογικής του ΑΠΘ) ότι ο Επίσκοπος ασκεί το λειτούργημα της ενότητος της τοπικής του Εκκλησίας και κατά τον Άγ. Ιγνάτιο τον Θεοφόρο «ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού». Ο ρόλος και το πρόσωπο του επισκόπου λειτουργούν, ώστε να εγγυώνται την αλήθεια, την τάξη και την ενότητα μέσα στην Εκκλησία και να αποκλείουν την αταξία και την αναρχία. Επομένως ο Άγιος  Σερρών έπραξε αυτό που έπρεπε με επίγνωση του επισκοπικού του αξιώματος, της συνειδήσεώς του, της ποιμαντικής του ευθύνης και της πατρικής του καρδιάς. 
Ο Άγιος  Σερρών είναι πνευματικό ανάστημα του μακαριστού μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και γνωρίζει πότε και πώς να ενεργήσει και να αντιμετωπίσει τα αναφύοντα προβλήματα.Και από τη θέση αυτή του ζητώ συγνώμη αν τον πίκρανα αλλά εκείνος ως υπεύθυνος Επίσκοπος  ήξερε το πότε και το πως να ενεργήσει!
Πολλούς αιώνες πριν η  Εκκλησία, δια στόματος του  Αγ. Κυπριανού Επισκόπου Καρχηδόνος είχε διατυπώσει:
 «Ο  Επίσκοπος είναι στην  Εκκλησία, και η  Εκκλησία στον  Επίσκοπο και αν κανείς δεν είναι με τον  Επίσκοπο, δεν είναι και με την  Εκκλησία».
Το ερώτημα είναι γιατί ο π. Νικάνωρ και οι περί αυτόν αδελφές δεν υπακούουν στον Επίσκοπο; Καταλαβαίνουν τί ακριβώς πράττουν; Αυτοί οκτώ χρόνια διατείνονταν ότι ενεργούν και κινούνται εν ονόματι της υπακοής!  Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εγκληματίσει έναντι των γεροντισσών αδελφών της ΛΥΔΙΑΣ εν ονόματι αυτής της υπακοής! Πού είναι τώρα η υπακοή τους στον Επίσκοπο; Πού είναι η υπακοή τους στην Εκκλησία;
Αυτοί είναι αγαπητοί αναγνώστες.
Είχαμε από νωρίς αντιληφθεί το ποιόν του ανδρός και τήν όλη κατάσταση, αλλά προσπαθήσαμε διακριτικά να αναδείξουμε το θέμα, ώστε να σκάσει το απόστημα και να καθαρίσει αυτή η χαίνουσα πληγή της «Τρόϊκας»της ΛΥΔΙΑΣ, χωρίς να γίνει κακό στην Εκκλησία και να σκανδαλιστούν ψυχές. Διαθέτουμε πολλά ντοκουμέντα, αλλά δεν συμφέρει στην Εκκλησία να τα παρουσιάσουμε όλα. Αν όμως ο άγιος Καθηγούμενος δεν περιοριστεί στην Μονή της μετανοίας του και αρχίσει πάλι τα ταξιδάκια (το χθεσινό του το συγχωρούμε) θα αναγκαστούμε να τα παρουσιάσουμε και τότε… «αμαρτωλοί πού φύγομεν»!