You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ξεσκεπάζει τον Υπ. Τουρισμού Θεοχάρη για υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας στη Ζάκυνθο με παράνομες μεθοδεύσεις

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ξεσκεπάζει τον Υπ. Τουρισμού Θεοχάρη για υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας στη Ζάκυνθο με παράνομες μεθοδεύσεις

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Τουρισμού με αφορμή τη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.»

Με ένα σκληρό άρθρο ο Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου, επιτίθεται στον Χάρη Θεοχάρη και τον κατηγορεί για υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας και πράξη εκδίκησης, με αφορμή την προώθηση από το υπουργείο Τουρισμού της δημιουργίας της ανώνυμης εταιρείας «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.» με διάρκεια 99 χρόνια για την αξιοποίηση εκτάσεων στο νησί της Ζακύνθου για τα οποία υπάρχει εδώ και επτά χρόνια σφοδρή διαμάχη της εκκλησίας με ιδιώτες που διεκδικούν την έκταση.

Ο Χρυσόστομος στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» αναρωτιέται, μάλιστα, εάν «Γνωρίζει ο κ. πρωθυπουργός τα σχέδια του υπ. Τουρισμού, για τη σύσταση Α.Ε. εκμετάλλευσης του «Ναυαγίου».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρεται εκτενώς στο ιστορικό της υπόθεσης η οποία ξεκίνησε το 2014 όταν εμφανίστηκε «Σε συμβολαιογραφείο των Αθηνών, ένας ιδιώτης, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κάνει αποδοχή διαθήκης για έκταση 79 στρεμμάτων, πούλησε σε λιβανέζικη εταιρεία 14.467,49 στρέμματα!» και συνεχίζει:

«Ο συγκεκριμένος ιδιώτης πωλεί μια έκταση που καταλαμβάνει ολόκληρη την ορεινή Ζάκυνθο. Παίρνει γούρμα κι άγουρα, όπως λέμε στο νησί μας. Δικά του και ξένα. Ξεπουλάει αδίστακτα παραλίες, δρόμους, καλλιέργειες, μοναστηριακές εκτάσεις, την περιουσία 200 φτωχών οικογενειών της περιοχής, όπως και ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πατρίδος μας: το μοναστήρι του Κάτου Αϊ Γιώργη των Κρημνών (15ος αι.), τον Ιερό Ναό «Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου» (1554), που έχτισε με τα χέρια του ο Αγιος Γεράσιμος, το Κατοικητήριον της Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας, στην περιοχή όπου μόνασε επί 54 χρόνια ο πολιούχος της νήσου μας, Αγιος Διονύσιος κ.ά.».

Η Μητρόπολη Ζακύνθου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (2014), αίτηση λήψεως ασφαλιστικών μέτρων (2015) και αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (2015).

Όλες τις ενέργεις όπως αναφέρει ο Χρυσόστομος τις στήριξαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ζακύνθου, θιγόμενοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και, κυρίως, το ελληνικό Δημόσιο.

Το 2015 με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, απέρριψε τους ισχυρισμούς του πωλητή, περί δήθεν ιδιοκτησίας του στην έκταση που πουλήθηκε.

Το 2020 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι ο «πωλητής» δεν είχε ούτε ένα στρέμμα γης στην κατοχή του.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο Μητροπολίτης Δωδώνης μετά την έκδοση του βουλεύματος «η Pimana S.A. μάζεψε άρον άρον φακέλους και γραφεία και σαλπάρισε για τις Παρθένους Νήσους».

Ο Χρυσόστομος επισημαίνει ότι το ενώ αναμένεται νέο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ανακρίσεως από την ανακρίτρια Διαφθοράς (Νοέμβριος 2020), «διαβάσαμε σε ΜΜΕ ότι μέσα στην περιουσία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, πάνω από το «Ναυάγιο», εισβάλλουν μπουλντόζες, φτιάχνονται Ανώνυμες Εταιρείες, υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις, διανοίγονται νέοι δρόμοι κ.ά. εν αγνοία της τοπικής Εκκλησίας, του βουλευτή Ζακύνθου, του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης υπερασπίζεται το σχέδιο αξιοποίησης που είχε καταθέσει η Εκκλησία για την «αξιοποίηση της περιοχής του Πλατώματος στα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης το 2019 και ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία τις σχετικές οικονομοτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για ολόκληρη την έκταση».

Εν ολίγοις προβλέπεται σκληρή κόντρα της κυβέρνησης με την εκκλησία για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην «αξιοποίηση» της περιοχής.