You are currently viewing Η Πρόεδρος  στη Μάνη έδειξε και πάλι την ανορθόδοξη συμπεριφορά της και δεν ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο.

Η Πρόεδρος στη Μάνη έδειξε και πάλι την ανορθόδοξη συμπεριφορά της και δεν ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο.

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Όταν την Πρωτοχρονιά του 2021, κατά την καθιερωμένη Δοξολογία στην Μητρόπολη είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να μην ασπάζεται  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου,  το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος (ο οποίος παρά το γήρας του κατήλθε στην είσοδο του ναού για να την υποδεχθεί όπως ορίζει η παράδοση). Λίγο  πριν είχαμε μείνει άφωνοι όταν διαπιστώναμε  να μην ανακρούεται ο Εθνικός μας Ύμνος επί τη αφίξει της κ. Προέδρου, τιμή προς τον θεσμό και όχι στο πρόσωπο. Και πιστέψαμε  μετά τις ευτελείς έστω αιτιολογίες που έδωσαν ( και έμπλεξαν απρεπώς  και τον ΓΕΕΘΑ σε αυτό)  ότι δεν έγινε εκ προθέσεως αλλά λόγω απειρίας ή μιας αποτυχημένης   προσπάθειας για επίδειξη ταπεινής συμπεριφοράς   εκ μέρους της κ. Προέδρου.
Ωστόσο,  στις εκδηλώσεις που παραβρέθηκε  για να τιμήσει όπως η ίδια δήλωσε «τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα “Νίκη ή θάνατος”», και πάλι δεν προσκύνησε το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε αυτήν την φορά ο λόγιος Μητροπολίτης της Ηρωοτόκου και Ενδόξου Μάνης κ.Χρυσόστομος( που προέρχεται επίσης από το δικαστικό σώμα και το είπε στην Πρόεδρο)και μας επιβεβαίωσε με τον πιο άχαρο τρόπο  η κ. Σακελλαροπούλου αυτά που γράφαμε την Πρωτοχρονιά, διαψεύδοντας έτσι, όσες και όσους μας άσκησαν κριτική για ακραία θέσεις, ακόμα και τον φίλο έγκριτο δημοσιογράφο κ.Μανώλη Κοττάκη που παρουσιάζοντας το θέμα από την ιστορική «Εστία» έγραφε πως «κάτι τέτοιο πιστεύει ότι  δεν θα ξανασυμβεί»!!
Όμως να που συνέβη! Και συνέβη και στα Ιωάννινα αλλά δεν πήρε τότε έκταση.Και δυστυχώς θα ξανασυμβεί, γιατί αυτό δεν γίνεται ούτε από απειρία, ούτε από αβλεψία! Είναι θέση και στάση ζωής, της κ.Σακελλαροπούλου!
Αυτά φρονεί, αυτά πιστεύει, αυτά ακολουθεί, αυτά επιδεικνύει, αυτά επιβάλλει. Μάλιστα οι άνθρωποι της που προπορεύονται των επισκέψεων της  φροντίζουν να προετοιμάζουν τους τοπικούς παράγοντες γιαυτό. Και στην Μάνη ζήτησαν από τον εκεί Μητροπολίτη να μην την υποδεχθεί με το Ευαγγέλιο στην είσοδο του ναού όπως ορίζει η τάξη της Εκκλησίας μας και η ισχύουσα εθιμοτυπία. Και ο Μητροπολίτης είπε πως αφού θα έλθει στη Δοξολογία εγώ πρέπει να ακολουθήσω την τάξη. Και την ακολούθησε και η κ. Πρόεδρος δεν ασπάστηκε το Ευαγγέλιο αλλά έκανε μια μικρά υπόκλιση.
Εν τούτοις, με όλο μας τον σεβασμό στο αξίωμα (και μόνο σ’ αυτό) όφειλε η κ. Πρόεδρος να γνωρίζει ότι όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη  να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε ταυτόχρονα και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας. Υποχρεώσεις προς το Έθνος, την Πατρίδα, τον θεσμό, τον Ελληνικό Λαό, την πίστη του, τα ήθη του, τα έθιμά του, τον πολιτισμό του, την κουλτούρα του, την γλώσσα του… προς ο,τιδήποτε προσδιορίζει το Γένος των Ελλήνων και την Ρωμιοσύνη και όχι την……. αριστεροψευδοπροοδευτικοκουλτουριάρικη προσωπική της ιδεολογία!Αυτή ας την κρατήσει για τις βεγγέρες που κάνει στο προεδρικό Μέγαρο με τις παρέες της.  Ακόμη και την γάτα της Καλυψώ να ρωτήσει που προέρχεται  από το ηρωικό Καστελλόριζο και η οποία  έχει δει και έχει ακούσει πολλά στον τόπο που γεννήθηκε, πιο «πατριωτικά» θα της απαντήσει!
Δεν θα προσαρμοστεί η χώρα στην ιδεολογία και τα βιώματα του κάθε Προέδρου αλλά ο κάθε Πρόεδρος θα προσαρμόζεται και θα σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας. Περιμένω με αγωνία να δω τι θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή που είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας, που εκ της παραδόσεως παρίσταται η Πρόεδρος σε αυτή. Θα παραστεί; Και το σπουδαιότερο: θα αναγνώσει το Σύμβολο της Πίστεως όπως ορίζει η παράδοση; 
Θα εξαρτηθούν πολλά απ´αυτή την Κυριακή. Είμαστε σε αναμονή και ευχόμαστε να μην  διαπιστώσουμε αυτό που φοβόμαστε!
Μια συμβουλή: μήπως πρέπει να προσλάβει κάποιον σύμβουλο… επι των πατριωτικών θεμάτων; 
Έτσι που το πάει θα προκαλέσει άθελα της  μεγαλύτερες εμπλοκές που θα ταράξουν το ήδη κακό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας. Και αυτοί που την συμβουλεύουν και επιβάλλουν αυτή την συμπεριφορά μόνο κακό της κάνουν! Ας κάνει υπομονή και ας προσαρμοστεί στις ανάγκες του αξιώματος της. Τρία χρόνια έμειναν…