You are currently viewing Η ενοικίαση της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό και η μυωπική- κομπλεξική αντίληψη και ερμηνεία  των γεγονότων.

Η ενοικίαση της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό και η μυωπική- κομπλεξική αντίληψη και ερμηνεία των γεγονότων.

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Τελικώς ο κύβος ερρίφθη. Η Ιερά Μονή Πεντέλης ενοικιάζει  στον επιχειρηματία, που δραστηριοποιήται στην Ουκρανία, κ. Παντελή Μπούμπουρα,την ιστορική Αρχιεπισκοπική κατοικία  του Παλαιού Ψυχικού στην οποία διέμειναν οι Αρχιεπίσκοποι της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ιστορίας ο Δαμασκηνός, ο Σπυρίδων,ο Δωρόθεος Γ’, ο Θεόκλητος  Β’ και αργότερα ο Σεραφείμ και ο Χριστόδουλος.
Βεβαίως η ιδιοκτήτρια Μονή Πεντέλης η οποία ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,έχει δικαίωμα να διαχειριστεί όπως αυτή θέλει το ακίνητό της. Αλλά εξ αιτίας της ιστορικότητος του κτίσματος, των σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ιστορίας, που διαδραματίστηκαν μέσα σ’ αυτό και του ιστορικού φορτίου των τελευταίων χρόνων που φέρει  επάνω του λόγω της οσιακής τελευτής του  Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σε αυτό, δεν θα έπρεπε νομίζω να «θυσιαστεί» στον βωμό του Μαμμωνά ,για να μην υφίσταται τις φθορές του χρόνου ή για να μην μας πνιγεί ο ΕΝΦΙΑ.
Εξάλλου ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε πει ότι αυτό το κτίριο θα γίνει εκκλησιαστικό μουσείο, μιας και φέρει το προσωπικό στίγμα  πολλών Αρχιεπισκόπων και όχι μόνο του αειμνήστου Χριστοδούλου. Επίσης είχε προταθεί να γίνει χώρος φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Και οι δύο αυτές προτάσεις  ενώ ήταν σίγουρα εγγύτερες στην σύγχρονη ιστορία του κτιρίου απ’ ότι η ενοικίαση στον επιχειρηματία, έπεσαν στο κενό, αφού προτιμήθηκε η οικονομική τακτοποίηση από την ιστορική αποκατάσταση και συνέχεια του. Πριν καιρό είχε βγεί στο σφυρί για πώληση. Αλλά μετά την κατακραυγή που σημειώθηκε οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού έκαναν πίσω.
Σαφώς  τον τελευταίο λόγο  για το ακίνητο αυτό τον έχει η Μονή Πεντέλης, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της αρχιεπισκοπικής κατοικίας και κατ´επέκταση ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.
Αλλά το ακίνητο αυτό είναι ένα ζωντανό και αναπόσπαστο  τμήμα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας μας.
 Δεν μπορεί να έχει  λόγο μόνο η Μονή αλλά όλοι όσοι αισθανόμαστε ενεργά μέλη αυτής της Εκκλησίας. Και κυρίως η Ιεραρχία. Αλλά τι ψάχνουμε τώρα! Σε όλα αυτά κυριαρχούν άλλες δυνάμεις. Η μυωπική και κομπλεξική αντίληψη και ερμηνεία  των πραγμάτων   μας οδηγεί πολλές φορές σε μεγάλα λάθη.
Ανεξαρτήτως πάντως  της  εξέλιξης αυτής αφού πλέον υπάρχει συμβόλαιο , καλό  θα ήταν  να υπάρξει κάποια «δέσμευση», ώστε να μπορεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος ή κάποιος εκ των επόμενων Αρχιεπισκόπων,  αν ήθελε να το χρησιμοποιήσει και να το επαναφέρει στην παλιά ιστορική του πορεία να το μπορεί.Να υπάρξουν δηλαδή στο συμβόλαιο ασφαλιστικές δικλείδες που να προστατεύουν την ιστορική ιδιοπροσωπεία αυτής της κατοικίας. Το απαιτεί η ίδια η ιστορία.
Ακούστηκε ότι ο Άγιος  Φθιώτιδος Συμεών εκ της προηγούμενης θεσμικής θέσεως του ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λόγω της γνωριμίας που είχε  με τον επιχειρηματία είχε  ανάμιξη στην διάθεση του ακινήτου.
Η αλήθεια διαφέρει. Ο Σεβ. Φθιώτιδος , όπως μάθαμε,είναι αλήθεια ότι  γνωρίζει τον επιχειρηματία, αλλά  ύστερα από έρευνα που κάναμε από τη μέρα που μαθεύτηκε οτι το ιστορικό αυτό ακίνητο ενοικιάστηκε, πρόκυψε ότι δεν είχε ουδεμία ανάμιξη ή συμμετοχή  στην διαδικασία αυτή. Άλλοι ήταν οι προξενητές και οι διαμεσολαβητές που κίνησαν τις διαδικασίες και έφτασε το ακίνητο αυτό στην τελική ευθεία για ενοικίαση. Αυτό θεώρησαν ότι είναι το σωστό και αυτό έπραξαν. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστορία.
Είναι κρίμα πάντως ότι ελέω ΕΝΦΙΑ ή εν πάσει περιπτώσει υλικών απολαβών να  σβήνει τόσο άδοξα και αναίσθητα ένα κεφάλαιο της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ιστορίας. Κάποια πράγματα δεν «ξεπουλιούνται», με όποιο τίμημα…Και γιαυτό θα μας κρίνουν οι νεκροί και οι αγέννητοι!