Τρεις κενές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας περιμένουν τους νέους ποιμενάρχες τους

Τρεις κενές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας περιμένουν τους νέους ποιμενάρχες τους

✔️Τα διλήμματα και οι προβληματισμοί του Αρχιεπισκόπου που θα οδηγήσουν την Ιεραρχία στην εκλογή των σωστών υποψηφίων 

🔹Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Το 2020 ήταν ένα δίσεκτο  έτος κυριολεκτικά,  για την χώρα μας γενικά αλλά και για την Εκκλησία μας ειδικότερα. Από πέρυσι τον Μάρτιο η Εκκλησία  ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ναοί μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα παρά μόνο με βάση τις  ΚΥΑ που εκδίδονται από τα Υπουργεία και ρυθμίζουν τις ζωές μας και θυμίζουν τις Αν. Πράξεις της επταετίας με τις οποίες οι Έλληνες πολίτες στερούνταν τις ελευθερίες τους. Οι ιερείς μας άλλοι από ανάγκη και άλλοι από φόβο έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα κελεύσματα της εποχής και όποιος ανθίσταται χαρακτηρίζεται ακραίος ή ψεκασμένος.

Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλά σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν συνεκλήθη καθ´ολο το προηγούμενο έτος ούτε σε τακτική αλλά ούτε και σε έκτακτη συνεδρίαση. Η πανδημία του κορονοϊού μας έβγαλε από την κανονικότητα και αναγκασθήκαμε να κάνουμε πολλές παραχωρήσεις εν ονόματι  της υγείας του λαού μας. Για την ψυχή μας ούτε λόγος.

Ο κορονοϊος πέρασε και σημάδεψε την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας.Δύο Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος- και οι δύο αγαπημένοι- έφυγαν εξαιτίας αυτής της καταραμένης ασθένειας που μπήκε και άλλαξε τη ζωή μας.

Ο πρώτος που προσβλήθηκε από κορονοϊό  και έφυγε γρήγορα χωρίς να το καταλάβει ήταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, Ιεράρχης αγαπημένος και ξεχωριστός που θα λείψει από την Εκκλησία μας, από το ποίμνιο του, από τους φίλους του αλλά και από τους κακόψυχους εχθρούς του.Τεράστιο το κενό που μας άφησε. Παρέλαβε μια Μητρόπολη χωριό και την μετέτρεψε μέσα σε δέκα χρόνια σε αστική Μητρόπολη- συνέχεια της Θεσσαλονίκης.

Ο δεύτερος ήταν ο Μακαριστός Καστορίας Σεραφείμ,Ιεράρχης με ζήλο και πνευματικότητα σπάνια που σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας μας. Επι 24 έτη έκανε την ιστορική Μητρόπολη Καστοριάς μια ζωντανή πνευματική και αγωνιστική έπαλξη. Πήρε τη χαρά της προαγωγής σε Μητροπολίτη  του αγαπημένου του υιού του Σοσανίου  Αθανασίου και έφυγε από τη ζωή «μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων».

Τρίτος στη σειρά ο προσφάτως κοιμηθείς Μητροπολίτης  Κιλκισίου Εμμανουήλ. Ιεράρχης με βεβαρημένη υγεία η οποία τον ταλαιπώρησε πολύ έως το τέλος,  ανεξάρτητα από τον κορονοϊό. Ο Εμμανουήλ ενδεχομένως να ήθελε να αφήσει πίσω του έργο αλλά τα προβλήματα υγείας που είχε δεν τον άφησαν.

Επομένως αυτή τη στιγμή έχουμε στην Εκκλησία μας τρεις κενές Μητροπόλεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα πληρωθούν.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα συγκληθεί η Ιεραρχία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος  δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο άγχος.Όλοι οι συνομιλητές του βεβαιώνουν ότι στο μυαλό του είναι προσανατολισμένος για την τακτική συνεδρίαση του  Οκτωβρίου 2021, ενώ δεν αποκλείουν ότι μπορεί   και να την επισπεύσει αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, για το  τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Ασφαλώς η σύγκληση  της Ιεραρχίας αυτή τη φορά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι και οι τρεις κενές Μητροπόλεις είναι σημαντικές  για την Εκκλησία μας και κατά μία συγκυρία είναι και οι τρεις Μητροπόλεις των νέων χωρών. Και δεν ξέρουμε αν μέχρι να γίνει η Ιεραρχία θα μείνουμε με τις τρεις αυτές Μητροπόλεις ή θα προστεθούν,από φυσικά ή τεχνικά αίτια,δυό-τρεις ακόμη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διαφανεί ή καλύτερα έχουν ακουστεί κάποιες υποψηφιότητες για τις τρεις Μητροπόλεις, είτε υπό την μορφή φημών είτε υπό την μορφή ευσεβών πόθων των ενδιαφερομένων ή των πνευματικών τους πατέρων και καθοδηγητών αυτών των υποψηφιοτήτων.

Ασφαλώς κάθε νέα εκλογή έχει ειδικό ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο εντόνου  παρασκηνίου, κρυφών και φανερών συζητήσεων, ζυμώσεων  και συμμαχιών μεταξύ του Αρχιεπισκόπου, των υποψηφίων και  των Ιεραρχών που τους στηρίζουν.

Και ασφαλώς ο απλός κόσμος, το ποίμνιο και μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες, που καλούνται να δεχτούν τους  νέους ποιμενάρχες μπορεί  να μην συμμετέχουν- ευτυχώς- στην εκλογική διαδικασία( σε αντίθεση με την Εκκλησία της Κύπρου που οι Αρχιερατικές εκλογές θυμίζουν.. πολιτικές) αλλά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο,

Αυτή τη φορά όμως, οι εκλογές  παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα η οποία θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολλών εξελίξεων. Κάποιοι Γεροντάδες Αρχιερείς- με την προσωπική του ο καθένας ιστορία και προσφορά- νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν τις υποψηφιότητες των τεκνίων  τους, ανεξαρτήτως του αν κάνουν ή όχι για το ύψιστο της Αρχιερωσύνης αξίωμα.

Αυτά που συμβαίνουν και ακούγονται   είναι πρωτοφανή και αρκούντως αξιοσημείωτα και δημιουργούν  την βεβαιότητα  ότι δεν πρόκειται  για απλές Αρχιερατικές εκλογές, με απλές συζητήσεις ή φήμες, γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων και τις πιθανότητες εκλογής που έχει ο καθένας, αλλά πρόκειται για αγώνα για την  επικράτηση!

Ας δούμε, λοιπόν,  μια προς μια την καθενία από τις τρεις κενές Μητροπόλεις  και ας προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτά που ακούγονται.

🔺Για την Μητρόπολη Λαγκαδά τα πράγματα δείχνουν να πορεύονται ομαλά προς την τελική ευθεία της εκλογής. Οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος θέλει να αποστείλει ως  διάδοχο του Μακαριστού Ιωάννου, έναν  Ιεράρχη  που θα γίνει αμέσως αποδεκτός από το ποίμνιο – κλήρο και λαό- αλλά και  θα αναπαύσει την ψυχή του προώρως κοιμηθέντος Ιωάννου. Έναν κληρικό με ωριμότητα χρόνων και γνώσεων αλλά και ηπίων τόνων άνθρωπο, ο οποίος θα κινηθεί με αγάπη και όχι ρεβανσιστικά και κομπλεξικά. Να καταστεί  εξ αρχής πατέρας και αδελφός που θα επουλώσει πληγές και θα καλύψει κενά και καταστάσεις του παρελθόντος.  Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος  έχει καταλήξει στο κατάλληλο πρόσωπο που πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις και του το έχει  ήδη ανακοινώσει. Θα φανεί πολύ σύντομα. Εμείς σεβόμαστε τις πληροφορίες που έχουμε και δεν θα προβούμε σε αποκαλύψεις ονομάτων.

🔺Για την Μητρόπολη Καστορίας τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.Αν εξελιχθούν τα γεγονότα με βάση τα ισχύοντα τότε θα έχουμε μάχη δύο Γερόντων που θα  κονταροχτυπηθούν για τα παιδιά τους. Πρόκειται για δύο Ιεράρχες – ο ένας από την πρεσβυτέρα Ιεραρχία και ο άλλος από τη γενιά των Χριστοδουλικών Ιεραρχών -οι οποίοι  θέλουν να προωθήσουν τα πνευματικά τους αναστήματα. Δεν είναι κακό να θέλουν να χαρούν τα παιδιά τους ως  Αρχιερείς της Εκκλησίας μας. Ο πρώτος είναι πολιός  Ιεράρχης ο οποίος στηρίζεται στις περγαμηνές του , στον παρεμβατικό λόγο του και στην ιδιαίτερη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο. Έχει αρχίσει να τηλεφωνεί στους συνεπισκόπους του και να  τους λέγει ότι τους έχει δοθεί από  τον Αρχιεπίσκοπο το χρίσμα για τον  εκλεκτό του, ανεξάρτητα  του αν ο εκλεκτός του κάνει ή δεν κάνει για μια Μητρόπολη όπως η Καστοριά αλλά και για άλλα προβλήματα που υπάρχουν, ψυχογενή και κληρονομικότητας,   που όταν εκδηλωθούν  θα τα πληρώσει η Εκκλησία και μάλιστα η εν λόγω Μητρόπολη.

Ο έτερος Ιεράρχης από την Χριστοδουλική πτέρυγα, διαποιμαίνει μία νευραλγική Μητρόπολη της Μακεδονίας μας και προωθεί τον πνευματικό βλαστό του, έναν εξαίρετο κληρικό με έργο και προσφορά από τα πρώτα του βήματα της εκκλησιαστικής του διαδρομής. Τηλεφωνεί στους Αρχιερείς και καταθέτει την υποψηφιότητα του εκλεκτού του και όλοι την αποδέχονται με κοσμητικά επίθετα υπερθετικού βαθμού και υπόσχονται θετικά.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει δώσει ακόμη το χρίσμα σε κανένα  αλλά δεν απογοητεύει τους ενδιαφερόμενους από το… να κάνουν τον αγώνα τους!Αυτό σημαίνει πως αν δώσουν τη μάχη της εκλογής για την Μητρόπολη Καστοριάς  οι δύο προαναφερόμενοι κληρικοί , το βέβαιο είναι ότι θα κερδίσει ο υποψήφιος από τη Μακεδονία.

Ο άλλος με οποιαδήποτε άλλη συνυποψηφιότητα  και αν συναγωνιστεί δεν θα έχει αίσια έκβαση. Ωστόσο οι καλώς γνωρίζοντες τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο λένε ότι ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη για την Καστοριά  και ότι δεν έχει κάνει ακόμη την τελική επιλογή του , η οποία μπορεί να είναι και έκπληξη!!Τα όσα εγράφησαν υποβολιμαία σε σελίδες ενημέρωσης  της Καστοριάς  ότι ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών, εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου θα επιβάλλει την δική του γνώμη  δεδομένου ότι η Καστοριά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του δεν ευσταθούν. Ο Σεβ. Φθιώτιδος αγαπά την Καστοριά ως «γεννήτρα και τεχνήτρα της ζωής του», αλλά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του Αρχιεπισκόπου και είναι βέβαιος πως σε όποιον υποψήφιο  και αν καταλήξει και τον ψηφίσει η Ιεραρχία θα είναι ο σωστός και ο ιδανικός Ιεράρχης για   να ποιμάνει την ιστορική Μητρόπολη Καστοριάς.

🔺Για την ταλαίπωρη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου οι εξελίξεις θα είναι πιο εύκολες, ίσως γιατί αυτά που συνέβησαν το διάστημα της ασθένειας του αειμνήστου Εμμανουήλ έθεσαν σε εγρήγορση  τα αντανακλαστικά του Αρχιεπισκόπου ο οποίος άρχισε να σκέφτεται την επόμενη μέρα. Ο αποθανών δεδικαίωται λέμε. αλλά ακούγοντας τις επικήδειες κορώνες που ακούστηκαν  κατά την εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου Κιλκισίου Εμμανουήλ σκεφτόμουν πως το μεγάλο πρόβλημα στην Εκκλησία μας και η αιτία πολλών κακών  είναι η υποκρισία!Και όσο δεν την αντιμετωπίζουμε δραστικά δεν πρόκειται να λύσουμε  τα προβλήματα που υπάρχουν και να θεραπεύσουμε τις πληγές.

Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σκοπεύει να εισηγηθεί για την Μητρόπολη Κιλκισίου  την υποψηφιότητα ενός κληρικού ικανού και ενάρετου  ο οποίος θα επαναφέρει την Μητρόπολη στην  παλαιά πνευματική της τροχιά και δράση αλλά και  στην  αίγλη που είχε πάντα. Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία του Κιλκίς έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία μας  και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε, ήλθε η ώρα  να επανέλθει  στην παλιά της διαδρομή . Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο επόμενος Μητροπολίτης θα προέρχεται μέσα απο τη Σύνοδο και παράλληλα θα είναι γνώστης των ποιμαντικών αναγκών που έχει η Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου . Παράλληλα  θα  διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να οδηγήσει την Μητρόπολη στην επόμενη εποχή. Δεν γνωρίζουμε αν μέχρι αυτή τη στιγμή  ο Αρχιεπίσκοπος έχει καταλήξει αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει οι πρώτες κρούσεις και πολύ σύντομα θα πληροφορηθούμε το δια ταύτα της Αρχιεπισκοπικής βούλησης.

Σε  μια δύσκολη  για την Εκκλησία μας και την πατρίδα μας εποχή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις οι οποίες θα αποβούν προς το συμφέρον της Εκκλησίας.