You are currently viewing Μία εγκύκλιος για την ευταξία των ναών των νεκροταφείων «άναψε» τα αίματα στη Θεσσαλονίκη

Μία εγκύκλιος για την ευταξία των ναών των νεκροταφείων «άναψε» τα αίματα στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ Σωτήρης Μ. Τζούμας

«Το καλόν ουκ έστι καλόν, εάν μη καλώς γένηται» λένε οι Άγ. Πατέρες. Επομένως δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το καλό, το σωστό, αλλά μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε μια κατάσταση και τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Γιατί αλλιώς εις  «μάτην κοπιώμεν».
Η αλλαγή καθεστώτος στους κοιμητηριακούς ναούς έχει δημιουργήσει μια αναστάτωση η οποία δημιουργεί τριβές τόσο μεταξύ της Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ Εκκλησίας και γραφείων τελετών. Βλέπετε όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα δημιουργούνται ανατροπές και προκαλούνται ταραχές, ανισορροπίες, παρεξηγήσεις και έκτροπα τα οποία δεν συνάδουν με την Εκκλησία και τον θείο προορισμό που έχει για τον άνθρωπο από τη στιγμή που έρχεται σε αυτή τη ζωή μέχρι τη στιγμή που θα φύγει.
Μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο βρίσκεται η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Εστάλη μια εγκύκλιος  από τον νέο ιερατικό προϊστάμενο των Κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου» Θεσσαλονίκης, προς όλους τους «Λειτουργούς( όπως τους αποκαλεί) των Γραφείων κηδειών» με σκοπό να προσαρμοστούν στις ποιμαντικές αρχές του νέου ιερέως- όπως τις ορίζει και τις εννοεί ο νέος Προϊστάμενος.
Η επιστολή του π. Νικολάου Παπαγεωργίου είναι τοποθετημένη σωστά ως προς την ποιμαντική θεολογία, αλλά και πρακτική της τέλεσης των εξοδίων ακολουθιών και των ιερών μνημοσύνων.
Ωστόσο ο τρόπος γραφής και η αναφορά  των προβλημάτων που διαγνώστηκαν, το αυταρχικό ύφος των παρατηρήσεων και το τελεσίγραφο «απεφασίσαμεν και διατάσσωμεν» δεν παραπέμπει στον φέρελπι κληρικό που διακονεί (τουλάχιστον διακονούσε ως τώρα) στην παιδιατρική του Ιπποκρατείου, τον γνωστό και επονομαζόμενο ως «άγγελο με τα ράσα»! Τώρα με τα νέα του καθήκοντα  τον αποκαλούν οι άνθρωποι των γραφείων τελετών ως τον διαβ….. λο με τα ράσα. Βλέπετε σε κάθε περίπτωση το ωσανά με το σταύρωσον, είναι σε απόσταση αναπνοής.

Η εγκύκλιος του πατρός Νικολάου  εμπεριέχει σωστές κατευθύνσεις αλλά δεν είναι γραμμένες με το ανάλογο ύφος. Ίσως γιαυτό έγινε αιτία πολέμου και διαμάχης μεταξύ ιερέως και των γραφείων τελετών αφού εξερέθισε τα πνεύματα. Μάλιστα μάθαμε ότι υπήρξε και επεισόδιο χειροδικίας για το οποίο γνωρίζουν όλοι στη Θεσσαλονίκη και το κουβεντιάζουν! Έτσι το μάθαμε και μείς.
Αν η εγκύκλιος ήταν διατυπωμένη  με περισσότερη λεπτότητα, διακριτικότητα και με δείκτες κατανόησης προς ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να σκέφτονται παπαδίστικα δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις.
«Τις αρετές που γίνονται χωρίς ευχαρίστηση και καλή διάθεση τις πετάς μέσα σ’ ένα παλιοκάλαθο», μας διδάσκει ο Άγιος Άνθιμος ο Χίος.
Με λίγη καλή διάθεση, που έλεγε και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, όλα τακτοποιούνται!
Ίσως θα πρέπει να τεθεί  το θέμα σε νέα βάση.
Δεν είναι ωραίο να ακούγονται σχόλια για τα κοιμητήρια και στο βάθος να υπάρχουν φήμες για χρήματα. Επικοινωνήσαμε και ρωτήσαμε κληρικούς οι οποίοι δεν έχουν εμπλοκή στο θέμα. Μας μίλησαν ειλικρινά και μας είπαν κάποιες αλήθειες που δεν είναι της παρούσης να τις παρουσιάσουμε αυτή τη στιγμή.
Προς το παρόν αφήνουμε να οργιάζουν  οι φήμες. Και οι φήμες αυτές  αγγίζουν τους πάντες ακόμη και τον σε απόσυρση ευρισκόμενο στο προσωπικό του διαμέρισμα Γέροντα Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
Μήπως θα πρέπει οι στενοί συνεργάτες  του να ξαναδούν το θέμα εξ αρχής πριν ξεφύγει η καταπάτηση και συμβούν τα χειρότερα;
Θα επανέλθουμε.
🔺Ιδού η εγκύκλιος που άναψε τις φωτιές και πυροδότησε το κλίμα: