You are currently viewing Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου: ας φροντίσουμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες και τα προσωπεία  κάθε είδους!

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου: ας φροντίσουμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες και τα προσωπεία κάθε είδους!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Άνοιξε το Τριώδιο. Για τους κοσμικούς κύκλους στην προ κορονοϊού εποχή σήμαινε χοροεσπερίδες, μασκέ πάρτυ, γλέντια αποκριάτικα, ξεφαντώματα και διασκεδάσεις κλπ. Αυτά βέβαια σήμερα δεν υπάρχουν ένεκα της πανδημίας. Το σίγουρο είναι ότι μας έμειναν οι …μάσκες!
Για τους πιστούς, Τριώδιο είναι περίοδος πνευματικής περισυλλογής, ψυχικής ανάτασης, μετάνοιας, προσευχής και νηστείας.
Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου σήμερα και όλοι γιορτάζουμε!
Χρόνια μας πολλά!
Απορείτε; Ποιός από μας δεν είναι ένας σύγχρονος Φαρισαίος; Έχουμε όλοι φτιαγμένη μια βιτρίνα, ένα προφίλ, με πολλά… likes, είμαστε οι «ανυπόληπτοι πολίτες», οι άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας», ενώ μέσα μας είμαστε φαύλοι, δόλιοι ή ακόμη και ένοχοι και μπορεί και  διεστραμμένοι.
Στον ημέτερο εκκλησιαστικό χώρο ο φαρισαϊσμός καλά κρατεί. Είναι είδος που ευδοκιμεί παντού.
Είμαστε πολλοί οι κατ’ όνομα χριστιανοί που εμπαίζουμε κυριολεκτικά τα θεία!
Τύποι ωραιοπαθείς, καθώς πρέπει, φιλόδοξοι και κενόδοξοι, νάρκισσοι  που αυτοπροβάλλονται, «πάντα τα έργα αυτών ποιούσιν προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις».
Σύγχρονοι φαρισαίοι, εκκλησιαστικοί όλων των βαθμίδων που «πλατύνουσι τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα των ιματίων».
Τίτλοι, φήμες,επευφημίες, πρωτοκαθεδρίες, οφφίκια, γίνονται σκοπός και στόχος ζωής. Τυπικοί στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, επαναπαύονται στην χριστιανική τους ζωή ή στον αφιερωμένο τους βίο αυτοθαυμάζονται για το… ύψος των αρετών και την προχωρημένη τους πνευματική υπόσταση.
Αυστηροί στις νηστείες τους, θα νηστέψουν όλην την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ακόμη και από το λάδι, όμως θα «κατασπαράξουν τις σάρκες των αδελφών τους»…κατά  τον ι. Χρυσόστομο. Θα φορέσουν το φωτοστέφανο της αγιότητος, αλλά πρώτα  θα έχουν πατήσει επί πτωμάτων…
Όχι, δεν είναι όλοι έτσι. Αλλά είναι πολλοί.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έλεγε: « Να μην φοβάστε τον αμαρτωλό αλλά τον υποκριτή! Ο αμαρτωλός κάνει κακό στον εαυτό του,  ενώ ο υποκριτής θα κάνει κακό  σε σας! Με την πρώτη ευκαιρία. Δεν θα  τον σταματήσει  τίποτα»
Η Εκκλησία μας όμως διά μέσου των αιώνων δείχνει τον δρόμο. Είναι αλήθεια ότι σωτηρία εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει.Αλλά μέσα σε σωστά όρια.
Η Εκκλησία διδάσκει ταπείνωση και τήρηση των εντολών του Χριστού. Και η μεγαλύτερη εντολή είναι η αγάπη. Αγάπη πρώτα στον αδελφό, που βλέπουμε και ύστερα στον Θεό, που δεν βλέπουμε.
Να μας αξιώσει ο Άγιος Θεός με τελωνικό φρόνημα να κατανοήσουμε το αληθινό νόημα του Τριωδίου, να διαβούμε το πέλαγος της νηστείας και να εορτάσουμε τα σεπτά Πάθη του Κυρίου και την λαμπροφόρο Ανάστασή Του, απαλλαγμένοι όχι μόνο  από τον  κορονοϊό αλλά και από την υποκρισία που μαστίζει την εποχή μας. Ας φροντίσουμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες και τα προσωπεία  κάθε είδους!