Ο  υπαινιγμός  του Αρχιεπισκόπου για τους φανατικούς ισλαμιστές αποκάλυψε το μικρό μπόι των επικριτών του.

Ο υπαινιγμός του Αρχιεπισκόπου για τους φανατικούς ισλαμιστές αποκάλυψε το μικρό μπόι των επικριτών του.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας για την συμβολή της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αναφέρθηκε σε κάποιους εκπροσώπους του Ισλάμ λέγοντας πως «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  ούτε επιπόλαιος είναι,ούτε παρορμητικός, ούτε ανιστόριτος, ούτε ανημέρωτος. Στα 13 χρόνια που βρίσκεται στη θέση αυτή το έχει αποδείξει. Λέγει λιγότερα και ποτέ  περισσότερα από αυτά που πρέπει να πει. 
Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν αλλά και σήμερα –οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες το έχουν βιώσει στο πετσί τους- που  ομάδες φανατικών ισλαμιστών διαπράττουν ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα, τόσο εναντίον των χριστιανών όσο και αυτών των ίδιων των «αδελφών» τους μουσουλμάνων.
Γνωστές φονταμενταλιστικές ακραίες ομάδες αιμοδιψών ισλαμιστών που σφάζουν ανελέητα, βιάζουν ομαδικά και συμπεριφέρονται σε συνανθρώπους άνδρες, γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά σαν να είναι αντικείμενα ή σφαχτά. Γνωστός ο βίος και η πολιτεία τους. 
Ο Μακαριώτατος δεν δίστασε να στηλιτεύσει αυτές τις ομάδες , αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο που υπάρχει σήμερα εντός του Ισλάμ και δίνει την εντύπωση μιας πολιτικής οργάνωσης με εγκληματική δραστηριότητα. 
Τέτοιου είδους συμπεριφορές υπήρχαν και  δρούσαν στην σκλαβωμένη πατρίδα μας και διέπραξαν τότε  πολλά εγκλήματα και φρικτά βασανιστήρια «προσφέροντας» στην Εκκλησία μας ένα πλήθος Νεομαρτύρων.
Αυτό είχε κατά νου  ο Αρχιεπίσκοπος όταν είπε αυτά που είπε  και μπράβο του.
 Αν δεν το έλεγε σήμερα 200 χρόνια μετά από αυτά τα εγκλήματα πότε θα το έλεγε; Ας μην ανησυχούν πάντως όσοι ανησυχούν γιατί έχουν παραγραφεί οι ειδεχθείς πράξεις τους μετά από δύο αιώνες. Στο σήμερα ας εστιάσουν και ας φροντίσουν να μη δίνουν αφορμές για τέτοιες κατηγορίες.
Εντύπωση, ωστόσο, μας προκαλεί η  έντονη κριτική που δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος τόσο από την γείτονα χώρα όσο και από τους δύο μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου, οι οποίοι βέβαια αποτελούν όπως ήδη γράψαμε παράγοντες σταθερότητας στην Θράκη μας. Και προφανώς οι άνθρωποι αυτοί  ήθελαν- και ορθά-  έναν διαχωρισμό γιατί κι αυτοί σηκώνουν πολλά και από τις δύο πλευρές(Ελλάδα και Τουρκία) και αισθάνθηκαν να στοχοποιούνται άδικα. 
 
Ωστόσο είναι πασίδηλο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είχε την παραμικρή διάθεση να θίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των μωαμεθανών. Και πολύ περισσότερο των υγιώς φερόμενων και ειρηνικώς διαβιούντων. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει  δείξει άπειρες φορές και μάλιστα με πράξεις ότι η θρησκεία δεν τον εμποδίζει να βλέπει τον συνάνθρωπό του ως «πλησίον», ως «αδελφό» και ως «παιδί του Θεού».Δεν έχει φανατισμούς ο Ιερώνυμος. Απλά όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι  λέει τις αλήθειες του.
 Η προσφορά της Εκκλησίας στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ακόμη και τους πρόσφυγες ή τους λαθρομετανάστες προσφέρεται απλόχερα από την Εκκλησία αδιακρίτως θρησκεύματος ή εθνικότητος.Τα δέκα χρόνια των μνημονίων η Εκκλησία κράτησε στους ώμους της ένα φορτίο που δεν ήταν υποχρεωμένη να σηκώσει.  Και αποτέλεσε γιαυτό σημείο αναφοράς για την Ευρώπη.
Αλλά και η ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών και των μουσουλμάνων και η αλληλεγγύη και συνεργασία  των θρησκευτικών ηγετών και των δύο πλευρών στην Θράκη διαψεύδει κάθε κακοθελητή που θέλει να πλήξει απλώς την φωτεινή προσωπικότητα του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 
Αυτό άλλωστε αντιλήφθηκαν και οι δύο μουφτήδες της Θράκης γι’ αυτό και ορθώς σημείωσαν: «αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις». Είναι σίγουρο ότι παρερμηνεύθηκε από κάποιους ο Αρχιεπίσκοπος, γιατί ίσως έτσι τους βόλευε.
Οσο για τον Αρχιμάμη της Πόλης και της Αγιά Σοφιάς τον περιβόητο  Αλί Ερμπάς που εισήλθε στην Μεγάλη Εκκλησία μας, την Αγιά Σοφιά ,  με το γιαταγάνι στο χέρι  για να μας δείξει πόσο γελοίος είναι , το μόνο που αρμόζει  να πούμε για την περίπτωση του είναι  ότι το καλύτερο  γιαυτόν είναι  να συνεχίσει να διαβάζει στίχους από το κοράνι παρά να ομιλεί. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του είναι σα να ανοίγουν οι οχετοί της Πόλης προς τον Βόσπορο. Και η μυρωδιά που βγαίνει είναι δυσβάστακτη , ωσαν την ελαφρότητα που τον διακρίνει!