You are currently viewing Εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος της Εκκλησίας της Αλβανίας

Εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος της Εκκλησίας της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Η μνήμη του αγίου Αντωνίου εορτάστηκε  στην Εκκλησία της Αλβανίας με συμμετοχή πιστών στους ναούς, τηρουμένων των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος είχε την εορτή των ονομαστηρίων του.
Ιερούργησε στο ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της ενορίας.
Στο τέλος οι πιστοί του ευχήθηκαν και μέλη της Ορθόδοξης Νεολαίας του προσέφεραν λουλούδια και όλοι μαζί με το αντίδωρο έλαβαν και το γλυκό.
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας στο πνευματικό κέντρο του ναού και προσφορά κεράσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αντώνιος αναπτύσσει ένα πλούσιο ποιμαντικό, κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο, στο πνεύμα της δράσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Περνάει μ’ έναν ήρεμο τρόπο στους πιστούς το μήνυμα της Ορθόδοξης πίστης, που είναι πολύ πιο ακλόνητη από τις οποιεσδήποτε πίστες, αλλά και το μήνυμα της αλήθειας, υπενθυμίζοντας τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
Αγκαλιάζει τους έχοντες ανάγκη και τους νέους, στέκεται δίπλα τους και όταν σε στιγμές αγωνίας αφήνουν κάποιο βαθύ αναστεναγμό, φέρνει με τον τρόπο του στα κατάβαθα του είναι τους, ένα σύνθημα, λακωνικό και ουσιαστικό: Βαδίστε μπροστά, βαδίστε προς το Θεό…
Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου, στο μεγάλο αυτό διδάσκαλο της ερήμου, ο οποίος  αν και ζούσε στην ερημιά, είχε κοινωνία με το Θεό.
Και υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία με θέρμη και φωτισμό, αυτός ο αγράμματος κατά κόσμον, αλλά σοφός κατά Θεόν ερημίτης, και την προφύλαξε από τη μάστιγα των αιρέσεων της εποχής του.
Ο ασκητής Αντώνιος από τα βάθη των αιώνων, μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος χωρίς Χριστό, όπου και αν ζει,  είναι έρημος και απομονωμένος και ξεκουρελιάζεται συστηματικά.  Οι πιο όμορφοι και ιεροί πόθοι του μένουν αδικαίωτοι.
Σ’ αυτό το πολύ φευγαλέο πανόραμα των γεγονότων χωρίς Χριστό δοκιμάζουμε ένα τρεμούλιασμα κι ένα σύγκρυο. Μένουμε ξεκάρφωτοι, χωρίς συνοχή και ελπίδα.
Και έρχεται ο ερημίτης άγιος Αντώνιος να μας πει  και να μας δείξει ότι ο Θεός μας λυτρώνει από τον παμπόνηρο εχθρό μας, τη φθορά και το θάνατο.
Και από την ώρα, που η ζωή μας δέχεται την ανταύγεια του ουρανού, γεμίζει λάμψη και μυστικά πλούτη. Ξεκαινουργιώνεται. Φουντώνει. Παίρνει την “εξ ύψους δύναμιν”. Παίρνει ένα ιδιαίτερο χρώμα και τόνο. Το χρώμα και τον τόνο της βασιλείας των ουρανών.
***
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος έκοψε τη βασιλόπιτα των νέων του Ελμπασάν.
Μιλώντας στα ορθόδοξα νιάτα της περιοχής αναφέρθηκε στο ρόλο της χριστιανικής πίστης, ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή, όπου ο άνθρωπος αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες.
Αλλά έστειλε το μήνυμα πως ο Θεός το κακό το μετατρέπει σε καλό.
Γι’ αυτό οι νέοι και οι νέες οφείλουν να προχωρούν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, με τα μάτια τους να σπιθίζουν το Χριστό.
Και τότε είναι σίγουρο πως τα μέτωπά τους θα τα φωτίζει το  ήμερο και ανέσπερο φως του Ήλιου της Δικαιοσύνης, αρκεί να ανεβαίνουν τον ανηφορικό δρόμο με άγιο πείσμα, με αδάγκωτα χείλη, απαλλαγμένοι από  το φορτωμένο με τις ανθρώπινες αδυναμίες σάκκο.