You are currently viewing Η αποστολή  επιστολής εκ μέρους της ΔΙΣ προς όλους τους Αρχιερείς  απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημιουργίας εσωστρέφειας

Η αποστολή επιστολής εκ μέρους της ΔΙΣ προς όλους τους Αρχιερείς απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημιουργίας εσωστρέφειας

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέστειλε σε όλους τους Μητροπολίτες επιστολή υπενθυμίζοντάς τους το χρέος και την ανάγκη να διατηρήσει η Ιεραρχία της ενότητά της και να εναρμονίζεται στις αποφάσεις της. Στόχος βέβαια ήταν οι αρχιερείς εκείνοι, οι οποίοι την ημέρα των Θεοφανείων προέβησαν σε αγιασμό των υδάτων. Ωστόσο τιμά ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την περί αυτόν ΔΙΣ που δεν στάθηκαν μεροληπτικά και δεν στοχοποίησαν τους αρχιερείς που «ξέφυγαν» από τον κανόνα και έτσι δεν δημιουργήθηκε εσωστρέφεια.Και αυτό που εγράφη για αποστολή ιδιαίτερης επιστολής  στον Σεβ. Καλαβρύτων Ιερώνυμο δεν επαληθεύτηκε. 

 

Βέβαια δεν διέπραξαν και κανένα έγκλημα! Αφουγκραζόμενοι τον μύχιο πόθο του ποιμνίου τους, τήρησαν την παράδοση της Εκκλησίας… τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεν έχει δικαίωμα ένας Αρχιερέας  να μεταβεί πλησίον της οικίας του για… σωματική άσκηση λ.χ.; Ποιό είναι το έγκλημα; Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα; (γιατί αν είναι αυτό το έγκλημα, τότε το μυαλό μας πάει κάπου αλλού!) Τί κακό διέπραξε ο άγιος Καλαβρύτων που έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα και άγιασε τα νερά όλης της Αχαΐας;Η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι η επαρχία του και εντός των ορίων της Επαρχίας του μπορεί να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό χωρίς να δίνει λογαριασμό. 

Θα μπορούσε φυσικά να ενημερώσει για την κίνηση αυτή τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θεωρώ πως δεν θα είχε αντίρρηση. Αλλά μπορεί να ήταν μια απλή παρόρμηση και μία αυθόρμητη εκδήλωση πατρικής αγάπης, η οποία ενισχύθηκε και από τον ρηξικέλευθο Γέροντα του Σεβ. πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο. 

Ωστόσο προτιμώ τον Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έδειξε εκών- άκων με την απόφασή του αυτή στον πιστό λαό της επαρχίας του ότι μπορεί να ακουμπά στον Ποιμενάρχη του, από άλλους ας πούμε οι οποίοι «φοβήθηκαν» να αγιάσουν τα ύδατα και άφησαν τις θάλασσές μας και την κτίση χωρίς αγιασμό την ημέρα που «γη και θάλασσα την του κόσμου χαράν εμερίσαντο και ο κόσμος ευφροσύνης πεπλήρωται» (ευχή Μεγ. Αγιασμού).

Και βέβαια τα ύδατα αγίασε στο Ιόνιο ο άγιος Κερκύρας, στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους ο Σεβ. Σύρου, στην βόρειο Αιγαίο ο Σεβ. Λήμνου… Στην ναυτομάνα Χίο όμως έριξαν τον Τίμιο Σταυρό στην θάλασσα ή όχι; Δεν μάθαμε και δεν κυκλοφόρησε καμία φωτό. Δεν πιστεύω να τον ρίξουν τώρα και να μας το παρουσιάσουν ως τότε… Της μόδας έγιναν τοιαύτες…ανώμαλες καταστάσεις! Αλλά ας αφήσουμε το θέμα αυτό προς το παρόν.

 

Η Εκκλησία μας πρέπει να πορευτεί ενωμένη μέχρι να βγούμε από αυτή την δυσκολία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε αυτή την συγκυρία που περνάμε δείχνει αποφασισμένος να μην σκύψει το κεφάλι. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει έτσι μέχρι το τέλος γιατί με την στάση αυτή μεγαλώνει και την απόσταση η οποία  χωρίζει τους φερόμενους ως δελφίνους ( οι οποίοι συναγωνίζονται για το ποιος θα ευχαριστήσει και θα κολακέψει την κυβέρνηση ) από την επόμενη ημέρα.