You are currently viewing Η Βέροια θα  γιορτάσει τον Πολιούχο της τον Νέο Άγιο Αντώνιο;

Η Βέροια θα γιορτάσει τον Πολιούχο της τον Νέο Άγιο Αντώνιο;

Τούτες τις δίσεχτες ημέρες που βιώνουμε όλοι μας με την τρομοκρατία του covid 19,κυρίως στο στόχαστρο μπήκε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σαν επικίνδυνος φορέας του ιού από τους πιστούς της! Όμως η ρητή διαβεβαίωση των εκκλησιαστικών υπευθύνων ότι η Εκκλησία μας πάντοτε τηρούσε και τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα από αγάπη στον συνάνθρωπο, όχι μόνο δεν συγκίνησε τους κατ’ εξοχήν υπευθύνους ή λεγομένους «ειδικούς», αλλά εξακολουθούν να εφαρμόζουν «σοβιετικά» μέτρα περιορίζοντας τους εκκλησιαζομένους στους τέσσερις!

Τώρα στα δικά μας

Γεωγραφικά στην καρδιά της πόλεώς μας και θεολογικά μέσα στις καρδιές των ορθοδόξων χριστιανών βρίσκεται ο Ναός του Πολιούχου μας Νέου Αγίου Αντωνίου. Και όλοι εμείς το Σάββατο και την Κυριακή θα συντονίσουμε τα βήματά μας για να αποθέσουμε τον ευλαβικό ασπασμό στα χαριτόβρυτα άγια Λείψανα. Είναι ο Πολιούχος μας, είναι για μας τους Βεροιώτες ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, είναι ο φύλακας και προστάτης μας και θαυματουργός με μια λέξη ο καταδικός μας. Και η κάθε ετήσια γιορτή του σημαίνει πνευματικό συναγερμό, ανανεώνουμε την αγάπη μας  στη θαυματουργική του Εικόνα. 

Το πικρό και αβέβαιο ερώτημα που αιωρείται στις σκέψεις όλων μας είναι: Η αποστολική πόλη της Βέροιας θα γιορτάσει φέτος τον Πολιούχο προστάτη άγιό της; Δυστυχώς η οδυνηρή εμπειρία από την Πάτρα και την Κέρκυρα όπου τα δρακόντειααστυνομικά μέτρα δεν άφησαν τους πιστούς να πλησιάσουν, ίσως δεν μας δίνει και πολλές ελπίδες. Σαν μέλος του Σώματος του Χριστού της τοπικής μας εκκλησίας αλλά και σαν απλός πολίτης της Βέροιας καταθέτω δύο απλές σκέψεις προς τους υπευθύνους. Νομίζω πως ο Ναός πρέπει να είναι ελεύθερος για τον εκκλησιασμό 100 πιστών (ας προηγηθούν οι εορτάζοντες). Όσο για το φόβο διασποράς του ιού να υπενθυμίσω ότι αυτός αυτόματα αχρηστεύεται μέσα αλλά και στον περίβολο του Ναού διότι υπάρχει η ιαματική σκέπη και προστασία του Αγίου που πηγάζει από την παντοδυναμία του Υιού του Θεού! Όσον αφορά την βλάσφημη σκέψη της μεταδόσεως του ιού δια μέσου της θείας Κοινωνίας ας μελετήσουν την υπέροχη θεολογική και πατερική πραγματεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος περί Θείας Κοινωνίας για να πάρουν τις πλέον υπεύθυνες απαντήσεις…

Όσον αφορά έναν πιθανό αστυνομικό αποκλεισμό σ’ όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς να υπενθυμίσουμε σ’ όλα τα στελέχη της αστυνομίας πως εμείς οι πιστοί δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε επικίνδυνοι κακοποιοί. Ζητάμε απλά την ελεύθερη είσοδό μας στον ναό με τάξη και τα ενδεικνυόμενα μέτρα ν’ ανάψουμε το κερί και να αποθέσουμε τον ευλαβικό ασπασμό μας. Δεν ξεχνάμε την υπέροχη διαγωγή των αστυνομικών μας, των δικών μας παιδιών, την ημέρα των Θεοφανείων έξω από τις εκκλησίες με την διακριτική παρουσία αλλά και την ασφάλεια των πιστών! Να συμπληρώσω πως επιθυμία όλων μας να γίνει έστω και περιμετρικά του Ναού η Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Τέλος σε κάθε απευκταία περίπτωση που η πολιτεία «με εντολή άνωθεν» δείξει το σκληρό της πρόσωπο τότε όπως λέει και ο θεοφώτιστος άγιος Παΐσιος θα δουλέψουν επώδυνα και οι πνευματικοί νόμοι. Είθε η Χάρις του αγίου Πολιούχου μας να ευλογεί όλους. Αμήν

               

Μετά τιμής 

Παύλος  Σαββίδης-

 Θεολόγος Ιεροκήρυξ