You are currently viewing Δράμας Παύλος:  Η Εκκλησία και κυρίως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  δέχεται πολεμική από «φαιδρές κουτσές Μαρίες» και από «ένα όχι πολυάριθμο  δοκησίσοφο εσμό μαχομένων τον θεσμό της Εκκλησίας»

Δράμας Παύλος: Η Εκκλησία και κυρίως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δέχεται πολεμική από «φαιδρές κουτσές Μαρίες» και από «ένα όχι πολυάριθμο δοκησίσοφο εσμό μαχομένων τον θεσμό της Εκκλησίας»

✔️Ζηλούν όλοι αυτοί  «τον Διοκλητιανό και τον έσχατο Στάλιν». 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο μαχητικός και ντόμπρος Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος,  καθ´όλη την περίοδο που η πανδημία μαστίζει την ανθρωπότητα και μοιραία και την πατρίδα μας, έχει ξεχωρίσει  με τον καθαρό λόγο του και τις καίριες επισημάνσεις του  οι οποίες συντελούν τα μέγιστα τόσο στην εμψύχωση μας όσο και στην αφύπνιση  μας για να αντιμετωπίσουμε με καρτερία και υπομονή όλη αυτή την δοκιμασία. 
Κατά  το χθεσινό κήρυγμά του με πόνο ψυχής αναφέρθηκε στην μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων σε συνδυασμό με τις δυσκολίες των ημερών. 
Δεν παρέλειψε να καταγγείλει ευθαρσώς την πολεμική που δέχεται η Εκκλησία και κυρίως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας από «φαιδρές κουτσές Μαρίες» και από «ένα όχι πολυάριθμο δοκησίσοφο εσμό μαχομένων τον θεσμό της Εκκλησίας» όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε όλους όσοι προβαίνουν σε ανεύθυνες –αφού δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις ούτε αποδείξεις δυο χιλιάδες χρόνια τώρα για μετάδοση ασθενειών- υβριστικές δηλώσεις και ζηλούν «τον Διοκλητιανό και τον έσχατο Στάλιν». 
 
Με αριστοτεχνικό τρόπο και με επιχειρήματα έκανε  αναφορά σε όλα εκείνα τα περιστατικά που η πολιτεία ουδόλως έψεξε για τον συνωστισμό που επικρατούσε  σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του δημοσίου βίου , αλλά μεροληπτεί σκανδαλωδώς εις βάρος των «εκ των πραγμάτων ελαχίστων πιστών».
Ο μέχρι το μεδούλι του φιλάγιος,φιλακόλουθος,φιλόπατρις και εκ του πονεμένου και μαρτυρικού ποντιακού ελληνισμού προερχόμενος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος  απηύθυνε πατρική  έκκληση προς τον πιστό λαό της μαρτυρικής του περιφερείας να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα στην ζωή τους, να τα διδάξουν στα παιδιά τους, διότι όπως τόνισε με παλμό και έμφαση «αυτά είναι αρχές, αυτά είναι αξίες όχι αυτά τα σκουπίδια που καθημερινά προβάλλονται από τις τηλεοράσεις και δηλητηριάζουν με αρκετές τοξίνες την ατμόσφαιρα και τις ψυχές των παιδιών μας». 
Με ένα  κήρυγμα-εγερτήριο σάλπισμα, έναν θούριο εκκλησιαστικό, θύμισε σε όλους τους αρνησίθρησκους και αρνησιπάτριδες ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οι ακολουθίες, το κερί και το λιβάνι, η αγιαστούρα του παπά και το καντήλι που ανάβει μπροστά στα άγια εικονίσματα». Αν τα έχουμε όλα αυτά το πυρ μπορούμε να έχουμε και τα υπόλοιπα!
Δεν παρέλειψε ως φιλόστοργος ποιμήν, ως αδελφός του Χριστού, αλλά και ως ευρύς νους και απροκατάληπτος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας , να ενδιαφερθεί και να αναφερθεί και στους «αδελφούς μας που ακολουθούν το πάτριο εορτολόγιο», τους οποίους χαρακτήρισε «ευσεβείς, που διακρίνονται για την πιστή τήρηση των νόμων, ( Σ.Σ. οι σοβαροί εξ αυτών) που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές με παράνομες πράξεις» 
Και τόνισε ότι «είναι κρίμα, είναι ντροπή, είναι έλλειψη δημοκρατίας και ευαισθησίας από την Ελληνική Πολιτεία» που δεν θα μπορέσουν να εορτάσουν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων (σ.σ. στις 7 Ιανουαρίου). 
Θύμισε δε ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την Λατρεία, αλλά «προστατεύει την Λατρεία γι’ αυτό είναι παράνομο να είναι κλειστοί οι Ναοί ολοσχερώς»! 
Εκτός από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο  που είναι ο πρώτος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος που βγαίνει  να μιλήσει από την έπαλξη του    αδερφικά και όχι υποτιμητικά  για τους αδελφούς μας του  παλαιού ημερολογίου  και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Σεβ.  Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας μίλησε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ  και  κάλεσε  την κυβέρνηση να δει και το θέμα αυτό. Μάλιστα όπως γράψαμε στο ρεπορτάζ μετά την έκτακτη ΔΙΣ  ,ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κατά την  συνεδρίαση της ΔΙΣ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα και το επεσήμανε και στον Πρωθυπουργό. 
Επίσης αν και  εγράφη ήδη θεωρούμε απαραίτητο και σωστό να το επισημάνουμε και μείς  πως είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα κατά τον οποίο  το ημερολογιακό ζήτημα στη χώρα  μας που  δίχασε τους πιστούς , η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει επισήμως και φωναχτά ενδιαφέρον για την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος,. Ύστερα από τόσο χρόνια  ατελέσφορων συγκρούσεων και ανύπαρκτων  σχέσεων η Εκκλησία της Ελλάδος με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου  και κάποιων φωτισμένων Ιεραρχών μας  δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στα θετικά της Εκκλησίας μας.
 
 
Ο Σεβ. Δράμας κ. Παύλος με το σημερινό κήρυγμά του δεν αρκέστηκε στα τετριμμένα. Έκανε μία μεγάλη τομή. Και τοποθετήθηκε ορθόδοξα, εκκλησιαστικά, δογματικά, συνταγματικά, νομικά και κοινωνικά. 
Η ομιλία του εκτός από ομολογία πίστεως – ακριβό αιτούμενο στην  εποχή που διερχόμεθα-έκανε μια ειρηνική διαμαρτυρία προς τους κυβερνώντες, ύψωσε πατρική και παρηγορητική φωνή για το ποίμνιό του, μια φωνή συμπαράστασης για όλους τους πιστούς της πατρίδας μας αλλά και προς τους πιστούς   που ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο. 
 Ένα γενναίο  ηχηρό  σάλπισμα    προς όλους.