Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι επιτρέψτε στους ιερείς μας να Αγιάσουν πόρτα -πόρτα τα σπίτια όσων το θέλουν !

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι επιτρέψτε στους ιερείς μας να Αγιάσουν πόρτα -πόρτα τα σπίτια όσων το θέλουν !

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Απ’ άκρου εις άκρον της Ελληνικής επικράτειας λαμβάνουμε μηνύματα από  απλούς ιερείς μας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αθέτηση  της Κυβερνήσεως ως προς τον εκκλησιασμό έστω και των ελαχίστων πιστών την ημέρα των Θεοφανείων.
Τόσο το τηλέφωνό μας όσο και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο έχει μετατραπεί σε κυτίον παραπόνων των ιερέων αλλά και απλών λαϊκών αναγνωστών μας , οι οποίοι ζητούν να τους επιτραπεί  τουλάχιστον να βγουν να «φωτίσουν» τους πιστούς κατ’ οίκον.
Το ζητούν με λαχτάρα οι ενορίτες τους, το θέλουν και οι ίδιοι.Είναι μια παράδοση αιώνων λένε! Κάποτε αυτή η ευλογημένη επίσκεψη του Αγιασμού γινόταν κάθε μήνα και έδινε χαρά και ελπίδα στο λαό μας. Με τα χρόνια καταργήθηκε για πολλούς λόγους! Τώρα πάνε να μας στερήσουν και τον Μεγάλο Αγιασμό!
Γιατί τάχα να είναι  απαγορευτικό;
Ένας ιερέας με έναν μόνο βοηθό, λαϊκό, κρατώντας τις αποστάσεις και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, με όλα τα πρωτόκολλα, γιατί να μην γυρίσει όλα  τα σπίτια της ενορίας και να μεταφέρει  την ευλογία του Τιμίου Σταυρού και να ραντίσει με τον Μεγάλο Αγιασμό τους οίκους των πιστών;
Όσο κι αν μπει ο «κακός» λογισμός, ότι κάποιοι εκ των ιερέων μας μπορεί   να το κάνουν για τα χρήματα, είναι δίκαιο και επαινετό αυτό που ζητούν! Κατ’ αρχήν δεν το κάνουν όλοι για τα χρήματα, δεύτερον δεν είναι υποχρεωμένοι οι πιστοί να δώσουν χρήματα και επιτέλους τί θα γίνει κι αν κερδίσουν κάποια χρήματα; Τόσα έχουν χάσει ως τώρα και οι περισσότεροι εφημέριοι είναι έγγαμοι με χίλιες δυο ανάγκες.
Ωστόσο, το «φώτισμα»όπως λέγεται  είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, που κρύβει ευλάβεια, ευσέβεια και βαθιά πίστη του λαού μας στην αγιαστική και σωτήρια δύναμη του Τιμίου Σταυρού και του Μεγάλου Αγιασμού.
Καλό θα ήταν οι Άγιοι  Συνοδικοί, που θα συνέλθουν αύριο να μη δεχθούν αναντίρρητα την απόφαση της Κυβερνήσεως –και μακάρι να μη μας πληγώσουν.
Και να μην  «αγανακτήσουν« με δηλώσεις τύπου… Αγίου Αλεξανδρουπόλεως ο οποίος ως μη όφειλε βγήκε και πέταξε πάλι την κοτσάνα του:
“Φέτος δεν θα μπορούσε κατά πως φαίνεται εξαιτίας της λίγης επιμέλειας που δείξαμε κατά αυτήν την περίοδο και που καθιστά πλέον την κατάσταση της πανδημίας για τους δύο μήνες που έρχονται ακόμη πιο επικίνδυνη για τον τόπο μας.Θα το στερηθεί και η Εκκλησία επειδή οι Χριστιανοί μας έπρεπε να προσέξουν λίγο περισσότερο. Θα στερηθούμε λοιπόν ξανά αυτήν την μεγάλη γιορτή. Θα τελέσουμε όμως τις Ακολουθίες όλες σε όλους τους ναούς”

Τι λέει ο άνθρωπος;

Καλό θα ήταν να του κάνει καμία σύσταση η ηγεσία της  Εκκλησία μας και ο ιδιος ο Αρχιεπίσκοπος . Προκαλεί κατά απαράδεκτο τρόπο τον θρησκευόμενο λαό μας!
Επενερχόμενος στο θέμα του Αγιασμού καλό θα ήταν λέγω να επιτρέψει αύριο η Σύνοδος  στους εφημερίους κληρικούς μας όσοι το επιθυμούν, να κάνουν αυτήν την απλή μα τόσο ουσιαστική πράξη προς τους ενορίτες τους. Και μαζί με την ευλογία του Σταυρού θα μεταφέρουν και την παρηγοριά  και την ελπίδα στον δοκιμαζόμενο λαό μας και κυρίως στους μοναχικούς συνανθρώπους μας.
Θα είναι μια ιεροπραξία, αλλά και μια πράξη φιλανθρωπίας και αγάπης της φιλόστοργης μητέρας Εκκλησίας.