Ένα συγκλονιστικό βίντεο με τον Καστορίας Σεραφείμ και τον Σισανίου Αθανάσιο στις 25 Μαρτίου 2019

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με τον Καστορίας Σεραφείμ και τον Σισανίου Αθανάσιο στις 25 Μαρτίου 2019

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Ο Πατήρ Καστορίας Σεραφείμ με τον υιό Σισανίου Αθανάσιο, προσφάτως τότε εκλεγέντα και χειροτονηθέντα σε Μητροπολίτη,πηγαίνουν στο σημείο που θα διεξαχθεί η παρέλαση της εθνικής μας επετείου.
Ο λαός της Καστορίας  τους χειροκροτεί, τους αποθεώνει, τους δείχνει αγάπη και σεβασμό. 
 Ο  Σεραφείμ λάμπει και απολαμβάνει την στιγμή και  αντααποδίδει την αγάπη και τον χαιρετισμό του στον λαό του  που χειροκροτεί ενθουσιασμένος. Έτσι ήταν ο Σεραφείμ. Έδειχνε πάντα τα αισθήματά του και η χαρά του ήταν πάντα ανυπόκριτη.
Και από κοντά ο σεμνός Σισανίου  Αθανάσιος- ο ηγαπημένος υιός και πιστός μαθητής- τον συνοδεύει  με διακριτικό τρόπο αφού δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Το βίντεο αυτό αποδεικνύει μέχρι κεραίας την αγάπη και την ζεστή σχέση και επικοινωνία που είχε ο λαός στην Καστοριά με τον καλό ποιμενάρχη του αλλά και τον δεξιό του βραχίονα τον Αθανάσιο.
Τον αγάπησαν οι Καστοριανοί  τον Σεραφείμ. Δέθηκαν μαζί του. Ήταν για όλο το ποίμνιο  ο πατέρας και αδελφός! Δεν κλείστηκε στο Επισκοπείο αλλά «τα πάντα τοις πάσι γενόμενος» ήταν κοντά στο λαό, για όλα τα θέματα. Ποτέ δεν υποτίμησε και δεν πρόσβαλε αυτό το λαό. Αντιθέτως προτιμούσε να αδικήσει τον εαυτό του παρά να στενοχωρέσει τον άλλον. Και τους εχθρούς του συγχωρούσε.
Μιλούσε  πάντα ως πατέρας και ποτέ αφ´υψηλού και ως αυστηρός ή κομπλεξικός κριτής, όπως κάνουν σήμερα κάτι ασήμαντα αρχιμανδριτάκια που διώχνουν τον κόσμο από τις Εκκλησίες μας. 
Ίσως γιαυτό το κενό που αφήνει ο Σεραφείμ είναι τεράστιο όχι μόνον στην Καστοριά αλλά και σε όλη την Εκκλησία μας.
Φεύγουν οι καλοί και Άγιοι ποιμένες  και παίρνουν σειρά δυστυχώς όχι μόνον οι καλοί και ενάρετοι αλλά και  οι άδειοι τενεκέδες!
Σήμερα αυτός ο λαός στερείται  τον καλό και φιλόστοργο πατέρα του. Και το δυστύχημα  είναι ότι δεν θα μπορέσει να εκδηλώσει τα συναισθήματα του με έναν  μεγάλο αποχαιρετισμό όπως θα ήθελαν μικροί και μεγάλοι , δίνοντας όλοι  το παρών  στην εξόδιο ακολουθία του Ποιμενάρχη τους.
Πιστεύω  πως αν δεν ίσχυαν τα μέτρα και οι περιορισμοί ο λαός της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας μας θα αποχαιρετούσε με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο τον καλό του Άγγελο Σεραφείμ.
Και η ανάρτηση αυτού του βίντεο που κάνουμε τώρα  γίνεται για συμβολικούς λόγους!  
Ας τον  αποχαιρετήσουμε νοερά απο όποιο σημείο και αν βρισκόμαστε στην πατρίδα μας  και ας ψάλλουμε όλοι μαζί το αιωνία η μνήμη και ας Τον φανταστούμε ευθυτενή και χαμογελαστό, όπως ακριβώς  είναι στο βίντεο να μας αποχαιρετά και να αναλήπτεται στους ουρανούς όπως του αξίζει! 
Ο Σεραφείμ θα μείνει στην ιστορία. Αιωνία αυτού η μνήμη.