Να ένας παπάς που σέβεται την αποστολή του- «Διχάζουν»… τα κάγκελα της κεντρικής πλατείας του Πευκοχωρίου

Να ένας παπάς που σέβεται την αποστολή του- «Διχάζουν»… τα κάγκελα της κεντρικής πλατείας του Πευκοχωρίου

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, καθώς στην κεντρική πλατεία του χωριού, έχουν τοποθετηθεί «κάγκελα», προκαλώντας τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών της γύρω περιοχής.

Η τοποθέτησή τους έγινε από την μεριά της εκκλησίας, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ταβερνών της πλατείας.

Η ιδιοκτήτρια ταβέρνας, Λίνα Τραμουντάνη, κατήγγειλε την ενέργεια αυτή στο Thesstoday.gr και χαρακτηριστικά ανέφερε πως «εμείς έχουμε αυτή την ταβέρνα εδώ και 32 χρόνια. Ο ιερέας του χωριού, εδώ και τρεις εβδομάδες έχει αποφασίσει πως θέλει να μας δώσει χτυπήματα.

Ο ίδιος, τοποθέτησε κάγκελα στην πλατεία, σε ένα χώρο δηλαδή, όπου με αντίτιμο στο δήμο Κασσάνδρας, τοποθετούσαμε τα τραπεζοκαθίσματα της επιχείρησής μας.

Εμείς, βοηθήσαμε πάρα πολλές φορές την εκκλησία και την προσέχαμε, ενώ βοηθήσαμε οικονομικά και τον ιερέα, όποτε το χρειαζόταν.

Χρέος των πνευματικών ανθρώπων είναι να στηρίζουν τον συνάνθρωπο και καλό θα ήταν με τα χρήματα που ξόδεψε για ένα μάτσο σίδερα, να βοηθούσε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Στη συνέχεια η κα Τραμουντάνη επισημαίνει πως ο ιερέας δεν έχει την άδεια για την τοποθέτηση των καγκέλων, και είναι κάτι που αποφάσισε με το «έτσι θέλω».

Από την πλευρά του, ο πάτερ Χρήστος Ζαπάκας, μιλώντας στο Thesstoday.gr υπογράμμισε πως έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ενέργεια του και τα έχει παραδώσει στον δήμο όπως του ζητήθηκε.

«Υπάρχει χρόνια τώρα, πρόβλημα με τα μαγαζιά στην κεντρική πλατεία του χωριού, αφού βρίσκεται στο ίδιο μέρος και η εκκλησία μας. Εμείς ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή τη λύση, όλοι μαζί σαν επιτροπή, αφού ήρθε γενικός Αρχιερατικός και έλεγξε την κατάσταση.

Ο χώρος ανήκει στον ναό, και δεν θεωρείται λογικό και συνετό, μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας, να υπάρχουν τραπέζια, αλκοόλ, και προκλητικοί χοροί. Δείχνει ασέβεια, και δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε να συμβαίνει.

Τα κάγκελα μπήκαν για να μείνουν και να προστατεύουν τον χώρο μας. Υπάρχει βέβαια ανάλογος χώρος για να τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματά τους, δεν τους εμποδίζει η απόφαση μας.

Προσωπικά θα ήθελα να αναφέρω πως λυπάμαι για την αντίδρασή τους, και για την όλη κατάσταση που έχει προκληθεί».

Το Thesstoday.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Βασίλη Στακινό, έπειτα από τη σχετική καταγγελία, όπου ο ίδιος υπογράμμισε πως «το σοβαρότερο πρόβλημα σε μικρές κοινωνίες, είναι πως δεν είναι εύκολο να είμαστε σίγουροι, για το ποιοι χώροι ανήκουν στον δήμο και ποιοι όχι.

Παρόλα αυτά, εμείς από την μεριά μας, γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κεντρική πλατεία, και προσπαθούμε να βρούμε τα ανάλογα χαρτιά, ώστε να δοθεί μία λύση».

Ο κ. Στακινός αναφέρει πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο για την ιδιοκτησία του χώρου, αλλά η αισθητική που έχει δημιουργήσει αυτή η απόφαση.

«Φανταστείτε να έρθει κάποιος επισκέπτης στο χωριό μας, και να δει την εικόνα των καγκέλων, στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά από το σιντριβάνι. Σαφώς, μία τέτοια εικόνα δεν είναι όμορφη.

Προσωπικά θεωρώ πως το θέμα έχει φτάσει σε εγωιστικό επίπεδο. Παρόλα αυτά εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, και όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ώστε να λυθεί το ζήτημα».