You are currently viewing Μήπως είναι καιρός να απευθυνθεί «παιδευτικά»προς την Ιεραρχία και πατρικά προς τον Λαό ο Μακαριώτατος;

Μήπως είναι καιρός να απευθυνθεί «παιδευτικά»προς την Ιεραρχία και πατρικά προς τον Λαό ο Μακαριώτατος;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Σύμφωνα με την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, ο ποιμένας πρέπει να διαθέτει πίστη και άμεμπτη διαγωγή. Να είναι τύπος και υπογραμμός κάθε αρετής. Να γνωρίζει με ακρίβεια τον νόμο και το θέλημα του Θεού. Να είναι άγρυπνος φύλακας του ποιμνίου του.

Ο Προφήτης  Ιεζεκιήλ λέγει ότι ο ίδιος ο Θεός θα ζητήσει την ψυχή που χάθηκε από αμέλεια του πνευματικού ποιμένα, από τον ίδιο τον ποιμένα: «και το αίμα αυτού εκ της ζειρός σου εκζητήσω». Και ας μη λησμονούμε τον λόγο του Χριστού ότι «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων».

Αυτά βεβαίως, στην εποχή του Χριστού και του Αποστόλου Παύλου! Ισχύουν σήμερα; Πιθανόν!

Ωστόσο υπάρχουν σήμερα Μητροπολίτες  που κάνουν τους βιολόγους και αποφαίνονται επί παντός επιστητού πράγματος και δη για το κατά πόσο ο εμβολιασμός για τον COVID-19 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή όχι. Υπάρχουν άλλοι Μητροπολίτες που εμφανίζονται ως μεγάλοι συνταγματολόγοι και προσπαθούν να αποδείξουν την αναγκαιότητα και την συνταγματικότητα των κυβερνητικών μέτρων και να φανούν αρεστοί στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Τελικά Μητροπολίτες  της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ή ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι της Ιατρικής και της Νομικής; Εκτός αν έτσι νομίζουν πως εξασφαλίζουν θέση ή σειρά για την επόμενη μέρα στην οδό Αγίας Φιλοθέης.

Μα, ποιός εκλέγει τον προκαθήμενο της καθ’ Ελλάδας Εκκλησίας; Ο Κυριάκος, ο Τσίπρας  ή η Ιεραρχία μας; Γιατί τόσο άκριτη στήριξη στους κυβερνώντες και τόση απαξίωση και αδιαφορία  στο δοκιμαζόμενο ποίμνιο; Γιατί καμία υποστήριξη στον αδελφό συνεπίσκοπό τους που διώχθηκε για τη στάση του ως Ποιμενάρχης ενός λαού που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις του  και μάλιστα τον πολεμά άγρια το πολιτικό σύστημα ; Πόσα στρατόπεδα πιά; Πόση ασυνέπεια με τα πιστεύω μας;

Και ενώ ο λαός επικαλείται διεθνές δεδικασμένο και αποφάσεις κυβερνήσεων άλλων χωρών, εμείς βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας, με πιστοποιητικά… συνταγματικότητας από Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας;

Είναι δυνατόν; Όταν αύριο ακόμη και επιχειρήσεις θα διεκδικούν αποζημιώσεις και διαφυγόντα  κέρδη στην βάση της αντισυνταγματικότητας και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας τί ανοίγουν οι Μητροπολίτες  το στόμα τους αφού δεν ξέρουν ούτε στοιχειώδη νομικά; Και είναι σωστό και δίκαιο με τις απόψεις που εκστομίζουν να αδειάζουν τον αδελφό τους Σεβ. Κερκύρας; Δεν βλέπουν ότι η εικόνα που παρουσιάζουν είναι για κλάματα; 

Αποτελεί πραγματικά κατάπτωση και παρακμή για την διοικούσα Εκκλησία, η εκμετάλλευση αυτής της πρωτόγνωρης και μεγάλης κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας!

Με τέτοια στάση δεν εξασφαλίζονται υψηλότεροι θώκοι. Κάποιος πρέπει γίνει τροχοπέδη σ’ αυτόν τον κατήφορο.Και το δυσάρεστο  είναι ότι οι απόψεις αυτές ακούγονται από προβεβλημένους Μητροπολίτες και μάλιστα οι τρεις εξ αυτών θεωρούνται δελφίνοι! Προφανώς βάλθηκαν και οι τρεις να κάψουν τις υποψηφιότητες τους οι ίδιοι, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το σχέδιο του Θεού.  

Το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλαδικής Εκκλησίας αυτήν την στιγμή χρειάζεται ενωμένη Ιεραρχία, ενιαία φωνή της  Εκκλησίας και σύναξη του διασκορπισμένου ελέω κορονοϊού ποιμνίου της. Έχουν σκανδαλίσει το λαό. Για την προβολή και  για την δημοσιότητα δεν λογαριάζουν τίποτα . Αλλά το κακό έχει γίνει!  

Μήπως είναι καιρός να απευθυνθεί «παιδευτικά»προς την Ιεραρχία και πατρικά προς τον Λαό ο Μακαριώτατος; Μήπως ήλθε η ώρα να τους πει να σιωπήσουν;Λέμε μήπως;(Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αλλιώς θα τους το έλεγε και θα το άξιζαν).

 

Μακαριώτατε ίσως δεν είναι η ώρα για σύγκληση της Ιεραρχίας αλλά έχετε τον τρόπο να περάσετε τα μηνύματα σας προς όλους τους Ιεράρχες.Βγήκατε από την δοκιμασία δυνατός και είναι σίγουρο και σοφότερος. Περιμένουμε να δούμε την Εκκλησία μας στο ύψος των περιστάσεων που διέρχεται η Πατρίδα μας όχι ως ουραγό αλλά ως μπροστάρη γιατί έτσι ήταν πάντα.