You are currently viewing Ι.Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: “Οι ιερείς και ο πιστός λαός θέλει τις εκκλησίες ανοιχτές”

Ι.Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: “Οι ιερείς και ο πιστός λαός θέλει τις εκκλησίες ανοιχτές”

Την Τετάρτη 9η Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, Σύναξη Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, με θέμα τον επικείμενο εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχει επιβάλλει η Πολιτεία σχετικά με την τέλεση των ιερών Ακολουθιών. Οι μετέχοντες μετέφεραν στον Σεβασμιώτατο εναγώνιους προβληματισμούς Ιερέων, Καθηγουμένων και Συνοδειών αυτών, καθώς και του δοκιμαζόμενου λαού, για την τέλεση των Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών στους Ιερούς Ναούς, χωρίς  συμμετοχή  πιστών, καθώς και για την ασφυκτική πίεση που δέχονται από το πιστό εκκλησίασμα για την επείγουσα άρση του μέτρου αυτού, ιδιαίτερα δε κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι, αφού μελέτησαν τά θεία καί σωτήρια μηνύματα των κορυφαίων Αγίων Εορτών, συνέταξαν και συνεψήφισαν ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα:

Απευθύνουμε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τη Μεγαλόχαρη Παναγία Τρυπητή, την Παναγία τη Μεγαλοσπηλαιώτισσα, τον τοπικό μας Άγιο Λεόντιο και όλους τους αγίους της Παναγιοσκέπαστης  Μητροπόλεώς μας, διότι ἐπεσκίασαν μέ τη χάρη τους καί απέτρεψαντήν ύπαρξη θυμάτων και απωλειών στην περιοχή μας, δίδοντας τη θεραπεία σε όσους αδελφούς μας ενόσησαν.

Ακολούθως εκφράζουμε τη βαθιά μας συμπόνια, συμμετέχοντας στη θλίψη των αδελφών μας, που καθημερινά δοκιμάζονται από τη φοβερή νόσο. Προσευχόμαστε δε θερμά για την αποκατάσταση της υγείας των νοσούντων συνανθρώπων μας στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Δεόμεθα και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδελφών μας, που εξεδήμησαν προς τον Κύριων, ευχόμενοι ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει υπομονή και κουράγιο στις οικογένειες, που βιώνουν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων. Συγχρόνως συγχαίρουμε και όσους ανένηψαν υγιείς από την προσβολή της βαρειάς αὐτής νόσου.

Συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της καταστάσης αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να περιορίσει με αυστηρά μέτρα τη διασπορά του κορωνοϊού. Μέτρα, τα οποία έως τώρα στον χώρο της τοπικής Εκκλησίας, με πρώτον τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τηρήσαμε και τηρούμε υπεύθυνα με σεβασμό απέναντι στο πολύτιμο αγαθό της υγείας των συνανθρώπων μας.

Ευγνωμόνως ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους θεράποντες Ιατρούς και όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας μας, που με φρόνημα ηρωικό, ήθος δυσεύρετο, φιλότιμο και ανθρωπιά, καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες θυσιαστικές προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στην ιατρική περίθαλψη εκατοντάδων συνανθρώπων μας, καθώς και τους επιστήμονες ερευνητές, που εργάζονται επισταμένα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του άγνωστου μέχρι τώρα στα ιατρικά δεδομένα, επικίνδυνου ιού.

Συγχρόνως πάραυτα αφουγκραζόμαστε με πόνο ψυχής τις πνευματικές ανάγκες του λαού μας, ο οποίος στην πλειοψηφία του, όσο επιθυμεί τη σωματική του υγεία άλλο τόσο έχει ανάγκη και την πνευματική του ζωή, την οποία εξασφαλίζει η ζωντανή συμμετοχή του στα ιερά Μυστήρια και τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Στερημένος σήμερα, από τη Θεία Κοινωνία, το Μυστήριο της Ζωής, λόγω των αυστηρών μέτρων, αποκλεισμένος από το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, αποκομμένος παντελώς από τον Οίκο του Θεού, αισθάνεται πνευματικά νεκρός. Οι ερμητικά κλειστοί Ναοί από τον φόβο του συνωστισμού και της εξ αυτού μεταδόσεως του ιού, καθώς και η αδυναμία συμμετοχής του στη ζωή της Εκκλησίας τον οδηγούν σε πνευματική ατροφία, με κίνδυνο τη διατάραξη της ψυχικής και πνευματικής του ισορροπίας.

Ειδικότερα η Θεία Λειτουργία (που ετυμολογικά σημαίνει έργο του λαού) δεν αντικαθίσταται επ’ ουδενί από την ατομική κατ’ οίκον προσευχή, η οποία είναι μεν απαραίτητη, δεν αναπληρώνει όμως το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, του οποίου η τέλεση προϋποθέτει τη σύναξη όλων των μελών της εκκλησιαστικής κοινότητας και αποτελεί εικόνα και προτύπωση της Βασιλείας του Θεού .

Προς εκείνους, οι οποίοι αμφισβητούν την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας με το αιτιολογικό της προστασίας των από τον ιό θα θέλαμε να τονίσουμε, εκφράζοντας τα δόγματα Εκκλησίας ανά τους αιώνες, ότι  η Θεία Ευχαριστία είναι το κεντρικό Μυστήριο της Εκκλησίας μας, που συγκροτεί το Σώμα του Χριστού, διότι μας ενώνει μαζί Του, καθιστώντας μας «θείας φύσεως κοινωνούς»(Β΄ Πέτρ. 1,4).Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός διδάσκει ότι «Κοινωνία» είναι όντως η μετάδοση του Σώματος και Αίματος του Χριστού, επειδή μέσω αυτής αφ᾽ ενός μετέχουμε «της σαρκός τε και της θεότητος» του Κυρίου, αφ᾽ ετέρου οι συμμετέχοντες σε αυτήν ενωνόμαστε μεταξύ μας.

Επομένως δεν είναι δυνατόν ο πιστός, που προσέρχεται να μεταλάβει των Αχράντων μυστηρίων, να διανοηθεί, ότι μπορεί να δεχθεί τον ιό από τον αδελφό του. Ο Ίδιος ο Χριστός εισέρχεται εντός μας δια της Θείας Κοινωνίας. Είναι ποτέ δυνατόν το «Ποτήριον της ζωής» να μεταδώσει θάνατο; Αντίθετα ο Κύριος ως ιατρός ψυχών και σωμάτων, θεραπεύει τους ασθενείς, καθώς αναφέρεται στο Ευαγγέλιο, στη θεραπεία της γυναίκας στη συναγωγή προς την οποία ο Ίδιος ο Χριστός είπε: «Γύναι, απολέλυσαι της ασθενείας σου», δηλαδή γυναίκα έχεις θεραπευτεί από την ασθένειά σου.

Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θωρακίζει τους μεταλαμβάνοντας αυτό και από τον κορωνοϊό και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Επιπλέον, μέσα στους αιώνες η πατρίδα μας αντιμετώπισε επιδημίες και φοβερές δοκιμασίες, που τις ξεπέρασε καταφεύγοντας πάντα στον Θεό, με ανοιχτές τις Εκκλησίες, με λιτανείες, παρακλήσεις,  λειτουργίες και νηστείες, ακολουθώντας δρόμο μετανοίας και επιστροφής στον Κύριο. Όλα αυτά τα πνευματικά «όπλα» δυστυχώς έως τώρα τα αγνοήσαμε.

Ο ευσεβής λαός μας ωστόσο αξιώνει από μας τους πνευματικούς ποιμένες του, να μην στερηθεί άλλο την Εκκλησία που υπεραγαπά και τα ζωοποιά της Μυστήρια, ζητώντας εναγώνια να ενεργήσουμε σύμφωνα με την Εκκλησιαστική μας παράδοση και το ήθος των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αποφασίζουμε διά του παρόντος:

  1. Να εκφράσουμε το αίτημα και την παράκλησή μας προς τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους πολιτικούς μας άρχοντες, ώστε να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί μας για να συμμετάσχουν οι πιστοί μας στις ιερές Ακολουθίες, τηρουμένων ασφαλώς των υγειονομικών μέτρων προστασίας εκ της λοιμικής νόσου του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.
  2. Να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί μας για να ανοίξουν και οι καρδιές του πιστού λαού μας γευόμενοι την Θεία Χάρη με τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
  3. Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στους Βουλευτές της Αχαΐας.
  4. Να δημοσιευθεί στα τοπικά Μέσα Ενημερώσεως.

+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος

και άπαντες οι εν τη Ιερά Μητροπόλει Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας υπηρετούντες λειτουργοί και διάκονοι του Θεού του Υψίστου.

ΠΗΓΗ:protionline.gr