You are currently viewing Η φιλοπρωτία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Η φιλοπρωτία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Από τη Βάσω Ε. Μώραλη 
 Δημοσιογράφο – Νομικό

 

Φιλοπρωτία (ή φιλοπρωτεία) σημαίνει κατ’ αρχάς το να επιδιώκει κανείς να είναι πρώτος, να συναγωνίζεται/ανταγωνίζεται τους άλλους για να βγαίνει πρώτος. Αλλά, κατ’ επέκταση, η λέξη αυτή σημαίνει και επιδίωξη της πρωτιάς με κάθε τρόπο! Αρχομανία και φιλαρχία δίνουν τα λεξικά ως συνώνυμα της φιλοπρωτίας –πράγματα καθόλου θετικά και φυσιολογικά για οποιονδήποτε κοινό άνθρωπο, πόσω μάλλον για έναν Ορθόδοξο Ιεράρχη, που η έμπρακτη (κι όχι στα λόγια μόνο) ταπεινότητά του πρέπει να είναι αυτονόητη!..
Μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο βρισκόμαστε εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, χάρη στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο και την έκδηλη φιλοπρωτία του! Παντού και πάντα επιδιώκει να εμφανίζεται ως Ο ΠΡΩΤΟΣ! Ότι εκείνος έχει πάντα την πρωτοβουλία, εκείνος πάντοτε κάνει κάτι για πρώτη φορά στον …πλανήτη, από εκείνον ξεκινούν και τελειώνουν όλα, χάρη σ’ εκείνου «την προτροπή και την ευλογία» γίνονται τα πάντα, εκείνος «έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο» (όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν οι χειροκροτητές του –και έχω προσωπική πικρή πείρα γι’ αυτό)!..
Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση έδωσε άλλο ένα -πολύ πρόσφατο, στις 26/11/20, δείγμα της «φιλοπρωτίας» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου –ο οποίος, δυστυχώς, δεν διστάζει ακόμα και να οικειοποιείται πρωτιές και πρωτοβουλίες άλλων και να τις παρουσιάζει ως δικές του!..
Ο ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
1. Την Πέμπτη 26/11, με αφορμή την ημέρα που τιμάται ο Άγιος Στυλιανός, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου για να τιμήσει (υποτίθεται) τη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού. Στο Δελτίο Τύπου προαναγγέλλεται τιμητική εκδήλωση για τον άμεσο προκάτοχο του κ. Μακαρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Στην οποία θα παρουσιαστεί ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ, με κείμενα πανεπιστημιακών, ιεραρχών, θεολόγων κ.α. για το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, αλλά και θα προβληθεί για πρώτη φορά το ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Ιεράρχη (το οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον ανιδιοτελή δικό μου πνευματικό και σωματικό κόπο επί έναν και πλέον χρόνο –αλλά, όπως έχω καταγγείλει δημοσία από τον περασμένο Αύγουστο, εγώ έχω εκπαραθυρωθεί αυθαίρετα και αναίτια από την τελική επεξεργασία και επιμέλεια του ντοκιμαντέρ με πρωτοβουλία του κ. Μακαρίου και των οργάνων του στο δ.σ. του Οργανισμού Γηροκομείων της Αρχιεπισκοπής «Η Βασιλειάς» Σίδνεϊ). Ειδικά για το ντοκιμαντέρ, όμως, θα μιλήσουμε παρακάτω.
Αρχικώς θα σταθούμε στον Τιμητικό Τόμο, ο οποίος –καθώς τονίζεται στην αφίσα προαναγγελίας έκδοσης του Τόμου (φωτογραφία παρακάτω)- εκδίδεται «με την ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου». Προσέξτε! «Με την ΠΡΟΤΡΟΠΗ» του Μακαρίου! Που μάλλον ΑΓΝΟΕΙ τι σημαίνει η λέξη «προτροπή», αυτός ο πολυμαθέστατος! Κι όμως είναι κατανοητό από τον καθένα ότι «ΠΡΟ-ΤΡΕΠΩ» σημαίνει πως παρακινώ κάποιον να αναλάβει μία δράση ΠΡΙΝ καν ξεκινήσει η υλοποίησή της! Όχι ΑΦΟΥ άλλος έχει ήδη εμπνευστεί την ιδέα και έχει αρχίσει να την υλοποιεί χωρίς καμία δική μου συμβολή και ενέργεια!
Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, λοιπόν, εμφανίζει πομπωδώς τον εαυτό του στην προαναγγελτική αφίσα ως ο προσφέρων «την ευλογία και την ΠΡΟΤΡΟΠΗ του» για την έκδοση του Τιμητικού Τόμου, την ώρα που είναι γνωστό σε πλειάδα ανθρώπων ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει και ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου και ομάδα φίλων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ενόσω ακόμη εκείνος ΖΟΥΣΕ και είχε δώσει (παρά την αρχική του επιφύλαξη λόγω απέχθειας σε κάθε είδους προβολή) την ευλογία Του για τη συγκεκριμένη προσπάθεια! Η πρωτοβουλία αυτή είχε πλαισιωθεί από ομάδα επιφανών Ρεθεμνιωτών και άλλων προσωπικών φίλων (Ιεραρχών, πανεπιστημιακών, θεολόγων κ.α.) του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου σε Ελλάδα και Αυστραλία και ξεδιπλωνόταν ήδη από τις αρχές του 2018 –όταν ακόμα ο κ. Μακάριος μεγαλουργούσε στη μακρινή Εσθονία και ουδεμία υποψία είχε ότι θα ερχόταν κάποτε η ώρα να διαδεχθεί τον ΓΙΓΑΝΤΑ Στυλιανό στην Αυστραλία! (Διαθέτω στο αρχείο μου έγγραφα που αποδεικνύουν ποιοι πραγματικά είχαν εκδηλώσει την πρωτοβουλία αυτή ήδη από το 2018 –γι’ αυτό ας μην μπει στον κόπο η πλευρά Μακαρίου να διαψεύσει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!).
Πώς, λοιπόν, και ποιους ακριβώς «προέτρεψε» για την έκδοση του Τιμητικού Τόμου για τον προκάτοχό του –όπως ψευδώς αναφέρεται τώρα στην προαναγγελτική αφίσα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας; Όταν είχε ήδη αρχίσει να οργανώνεται η διαδικασία έκδοσης του Τιμητικού Τόμου, να συγκεντρώνονται κείμενα και συνεργασίες για τον Τόμο έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα από την εκλογή του κ. Μακαρίου ως διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην Αυστραλία και χωρίς ο ίδιος έως τότε να έχει την παραμικρή συμμετοχή (καθότι παντελώς άσχετος με τη ζωή και το έργο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου)!..
Το γεγονός ότι, για λόγους που αφορούν ιδίως στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου κ. Ευγένιο, το έργο (μαζί με ό,τι υλικό είχε συγκεντρωθεί έως τότε) τελικά κατέληξε στα χέρια του κ. Μακαρίου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο κοινό θα μπορούσε να είναι εξίσου τιμητικό και αρκετό για τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ώστε πράγματι και να τιμηθεί ο αξιοσέβαστος προκάτοχός του και να προβληθεί κι εκείνος ως ο διεκπεραιωτής της αξιέπαινης προσπάθειας. Αλλά, έτσι δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ως «πρώτος» ο κ. Μακάριος!.. Γιατί πρώτοι –εκείνοι που πράγματι είχαν την πρωτοβουλία και έκαναν τη δύσκολη αρχή για την οργάνωση ενός τόσο απαιτητικού έργου- ήταν άλλοι και όχι ο ίδιος. Πράγμα που μάλλον δεν «συγχωρούσε» ο κ. Μακάριος, γι’ αυτό και επέλεξε να οικειοποιηθεί την πρωτοβουλία άλλων για το έργο και να το παρουσιάσει ως εξ αρχής δικό του! Ως δήθεν εκδοθέν «με την προτροπή του» -και την ευλογία του, φυσικά! Είπαμε! Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την ευλογία του! Μεγάλη η Χάρη του!..
Επίσης, μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω και την άλλη («ανορθογραφία» να την πω; «ασέβεια» να την πω;) «αταξία» στην αφίσα, στον ίδιο τον τίτλο της:
«ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΠΟΙΜΗΝ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ» αναγράφει!
Έναν τίτλο που, πιθανότατα, εμπνεύσθηκε και επέβαλε ο «Α και Ω» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο «Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, αφού τίποτα δεν γίνεται στην Αρχιεπισκοπή χωρίς να το ελέγξει το άγρυπνο μάτι του…
«ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», λοιπόν! Έτσι, νέτα – σκέτα!.. Και πού ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Μακαριστός Ιεράρχης, για να έχουμε καλό ρώτημα; Γενικώς κι αορίστως «Αρχιεπίσκοπος»; Ένας νεότερος μελετητής, που θα πιάσει μετά από χρόνια τον Τιμητικό Τόμο στα χέρια του, πώς θα γνωρίζει βλέποντας το εξώφυλλο πού θήτευσε ο αείμνηστος Στυλιανός; Κάθε όνομα Ιεράρχη δεν συνοδεύεται από τον πλήρη τίτλο του (με προσδιορισμένη τη γεωγραφική δικαιοδοσία του) –ακόμα κι όταν έχει εκδημήσει εις Κύριον;
Δεν έπρεπε άραγε να αναγράφεται στην αφίσα ως τίτλος «+ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», ύστερα από 44 ολόκληρα χρόνια που ο Μακαριστός Ιεράρχης διαποίμανε την Πέμπτη ήπειρο, άφησε ως Αρχιεπίσκοπός της την τελευταία Του πνοή εκεί και ετάφη στο χώμα της Αυστραλίας; Θα …μείωνε τον τίτλο του διαδόχου του αοιδίμου Στυλιανού η αναφορά του πλήρους τίτλου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας;
ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ
2. Ανάλογη «επιμονή φιλοπρωτίας» εκδήλωσε ο κ. Μακάριος και πριν από σχεδόν εννιά μήνες (τον περασμένο Μάρτιο), όταν επέβαλε να αναγραφεί σε σχετικό προαναγγελτικό βίντεο (τρέιλερ) στη Σελίδα της Αρχιεπισκοπής ότι το ντοκιμαντέρ (που ξεκίνησε με ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και χρηματοδότηση του Οργανισμού Γηροκομείων «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) για τη ζωή και του έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού -αμέσως μετά την εκδημία Του, στις 25/3/2019 – παράγεται «Με προτροπή και Ευλογία του κ. Μακαρίου…»! Αυτό το ντοκιμαντέρ, που την εκτέλεσή του αναλάβαμε εγώ (ως η αποκλειστικώς δημοσιογραφικά υπεύθυνη) και ο Ελληνο-Αυστραλός εικονολήπτης Μαρκέλλος Πετρόπουλος (ως σκηνοθέτης-παραγωγός) -φωτογραφίες από το περιεχόμενο του τρέιλερ παρακάτω- σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από εμένα από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2019 και είχε ήδη υλοποιηθεί κατά τουλάχιστον 60-70% όταν εκλέχθηκε (9/5/19) και στη συνέχεια ενθρονίστηκε (29/6/2019) ο κ. Μακάριος ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας. Και ο ίδιος έμαθε για την ύπαρξη του εν εξελίξει ντοκιμαντέρ μόλις στα μέσα Ιουλίου 2019 –όταν υπολείπονταν να κάνω ελάχιστες ακόμα συνεντεύξεις για την ολοκλήρωση του υλικού του.
Πώς, λοιπόν, έγινε με την …ΠΡΟΤΡΟΠΗ του κ. Μακαρίου το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον προκάτοχό του; Όταν άλλοι είχαν την ιδέα, το οργάνωσαν και το υλοποιούσαν μήνες πριν ο ίδιος πληροφορηθεί καν την ύπαρξή του!.. Και έσπευσε να «καπελώσει» -κατά το κοινώς λεγόμενο- την προσπάθεια αυτή, την ώρα που στο ξεκίνημά της και στην -κατά μεγάλο μέρος- υλοποίησή της ο ίδιος καθόταν ανήξερος κι αμέριμνος στην Εσθονία ως Βοηθός Επίσκοπος εκεί; Και στο τέλος, για «Ευχαριστώ!», με εκπαραθύρωσε και με απέκοψε κιόλας αυθαίρετα κι αναίτια από την τελική επεξεργασία του πολύμηνου πνευματικού (και σωματικού) κόπου μου και την τελική μορφή του ντοκιμαντέρ!
Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Μακάριος δεν σκέπτεται πόσο εκτίθεται σε ένα σωρό ανθρώπους, που ΞΕΡΟΥΝ πολύ καλά ότι όλα ξεκίνησαν με δική τους έμπνευση και πρωτοβουλία, χωρίς να έχει μεσολαβήσει καμία προτροπή του κ. Μακαρίου –ο οποίος δεν είχε καν ιδέα και γνώση για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που εκ των υστέρων αυτο-εμφανίζεται ως «προτρέπων»;
Υπάρχουν κι άλλα πολλά, αναρίθμητα, από τις επιδόσεις φιλοπρωτίας του κ. Μακαρίου!.. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς!..
ΕΣΕΙΣ πώς θα χαρακτηρίζατε έναν άνθρωπο που πράττει κατά σύστημα τέτοια πράγματα;
Εγώ, ως μεγαλύτερή του σε ηλικία, θα συμβούλευα τον κ. Μακάριο να αρκείται στις πραγματικά δικές του πρωτιές και πρωτοβουλίες! Νέος είναι ακόμα, έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να αξιοποιήσει τις όποιες ικανότητες και γνώσεις του ώστε να γράψει τη δική του Ιστορία στην Εκκλησία, με τις δικές του δυνάμεις κι όχι με «δανεικά πουκάμισα»!
Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ τι έγραφε ο Άγιος Νεκτάριος (του οποίου το εγκώμιο για την μνημειώδη ταπεινοσύνη Του έπλεξε ο ίδιος ο κ. Μακάριος κατά την εφετινή πανήγυρη του φερώνυμου Ναού στο Σίδνεϊ, προ μηνός μόλις!) για τον Ορθόδοξο Αρχιερέα και την ταπεινοφροσύνη που πρέπει να τον διακρίνει:
«…Το αξίωμα του Αρχιερέως είναι το υπόδειγμα της ταπεινοφροσύνης. Αν λοιπόν το αξίωμα είναι το υπόδειγμα, ο Αρχιερέας είναι πρώτος μεταξύ των ταπεινών. Αν δε είναι πρώτος μεταξύ αυτών, άρα είναι ο τελευταίος πάντων. Αν δε είναι ο τελευταίος όλων, πού βλέπεις την υπεροχή; Το αξίωμα παρέχει τιμή σ’ αυτόν που το κατέχει, αλλά δεν κάνει διάκριση αυτού που το κατέχει προς τους εν Κυρίω αδελφούς του…» – Αγίου Νεκταρίου «Αι Οικουμενικαί Σύνοδοι».