Οι προσπάθειες για εθνικό προφίλ με στόχο(;) τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Οι προσπάθειες για εθνικό προφίλ με στόχο(;) τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Σημείωση Εξάψαλμου: Φτάσαμε στο σημείο να δίνουμε την εντύπωση ότι «χρησιμοποιούμε» τον Άγιο Ανδρέα για να δημιουργήσουν  «εθνικό  προφίλ»οι Ιεράρχες μας και να βάλουν πόδι στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές οποτεδήποτε έλθουν αυτές. Αλλά ευτυχώς για την Εκκλησία μας δυστυχώς για τους φιλόδοξους η εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν θα γίνει με τέτοια τρικ! Ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος μετά από αυτή την ευτέλεια και ταπείνωση που έχει δεχθεί η Εκκλησία μας με πρόσχημα τον κορονοϊό ,θα γίνει με άλλα κριτήρια. Ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να θέλει και να μπορεί να ορθώσει το ανάστημα του μπροστά στους αποκλεισμούς και στην επιχειρούμενη περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Θα υπερασπίζεται το δικαίωμα των πιστών για συμμετοχή στη θεία λατρεία και στο αναφαίρετο ακόμη και σε περιόδους πολέμου δικαίωμα στην θεία μετάληψη. Αυτά προς το παρόν.

Δείτε παρακάτω πως είδαν ερμήνευσαν την συμπεριφορά και διαχείριση της εορτής του Αγίου Ανδρέου από πλευράς του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.Το αναδημοσιεύουμε όχι γιατί συμφωνούμε με αυτό! Αλλά γιατί αποτελεί θέμα συζητήσεων σε εκκλησιαστικούς κύκλους!

Οι προσπάθειες για εθνικό προφίλ με στόχο τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Αναφορές από την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο (όπου ο Άγιος Ανδρέας είναι τιμώμενος Άγιος), μέχρι τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο περιελάμβανε το κήρυγμα του μητροπολίτη Πατρών επί τη ευκαιρία της (κεκλεισμένων των θυρών) εορταστικής λειτουργίας, για τον πολιούχο Πατρών Άγιο Ανδρέα. Οι εν λόγω αναφορές σε συνδυασμό με τις πρόσφατες νουθεσίες του μητροπολίτη Πατρών περί εορτασμού του Αγίου Ανδρέα από τα σπίτια μας, «φέτος ο Άγιος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας» ήταν η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησε, και η οποία έλαβε όπως αναμενόταν πανελλήνια διάσταση, είναι στοιχεία που συνθέτουν μια εμφανή προσπάθεια του κ.κ. Χρυσοστόμου να απευθυνθεί σε εθνικό ακροατήριο.

Προσπάθεια που σχετίζεται με την πολλαπλώς διατυπωθείσα εκτίμηση εκκλησιαστικών κύκλων ότι ο Μητροπολίτης Πατρών έχει βλέψεις για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η χρονική συγκυρία δε της προσπάθειας χτισίματος ενός «εθνικού» προφίλ του μητροπολίτη Πατρών, σχετίζεται, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, με το γεγονός ότι φαίνεται να πλησιάζει η ώρα που θα αναζητηθεί διάδοχος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με δεδομένο ότι η επιβαρυμένη υγεία του 83χρονου αρχιεπισκόπου, έπειτα και από την πρόσφατη περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, ενδέχεται να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό και σχόλια έχουν προκαλέσει στην Πάτρα τόσο η παρέμβαση του μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την πόλη, όσο και του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον δήμαρχο Πατρέων εφιστώντας την προσοχή για πιθανό κίνδυνο από εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ανδρέα, εν μέσω κορωνοϊού.

Τα σχόλια εστίαζαν στο γεγονός ότι καθώς ήδη βρισκόμαστε σε lockdown με τις εκκλησίες κλειστές, δεν υπήρχε λόγος να διαμορφωθεί ένα κλίμα επικινδυνότητας για την πόλη, αναντίστοιχο των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή, δίνοντας το δικαίωμα σε κάποιους να μιλήσουν ακόμη και για στοχοποίησή της.

πηγή:thebest.gr