You are currently viewing Δεν είναι δυνατόν να εορτάζεται η μνήμη του… «αγίου» πολυτεχνείου και να καταργούνται οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ας κάνουμε  κάτι πριν είναι πολύ αργά!

Δεν είναι δυνατόν να εορτάζεται η μνήμη του… «αγίου» πολυτεχνείου και να καταργούνται οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ας κάνουμε κάτι πριν είναι πολύ αργά!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Είναι φορές που αντί να διαπαιδαγωγούν οι γονείς τα παιδιά, δείχνουν εκείνα  τον σωστό δρόμο στους γενήτορές τους.
Κάποτε η Ελλάδα είχε δώσει τα φώτα της και τον πολιτισμό της στους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.
Πρόσφερε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό -Πατέρες και Ιεραποστόλους- και διέθεσε την γλώσσα της για την διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού στα τετραπέρατα της οικουμένης.
Και σήμερα; Σήμερα έρχεται η «θυγατέρα» και αδελφή Εκκλησία της Ρουμανίας να μας «βάλει τα γιαλιά»!
Τα ιερά Λείψανα του Αγ. Ιωάννη του Τραπεζούντιου- ενός δικού μας Αγίου του Πόντου,μεταφέρθηκαν εν πομπή από την ομώνυμη Μονή σε όλη την Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβα και Ραουντίου, προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών και για την κατάπαυση της πανδημίας.Και η λιτανεία έγινε με τάξη και τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις!
Αναπόφευκτα έρχεται η σύγκριση! Τί  κάνουμε εμείς εδώ; Τι κάνουν  οι δικοί μας Ποιμένες; Γιατί βάλαμε λουκέτο γρήγορα και μάλιστα πριν καν μας ζητηθεί; Γιατί παραδώσαμε  αμαχητί τα πάντα στον Καίσαρα; Γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τα αγιαστικά μέσα που άλλοτε διεκήρυταν ότι «είναι πηγή ζωής, δυνάμεως, αγιασμού και σωτηρίας» εναντίον της πανδημίας; Η χολέρα, η λέπρα, η πανώλη, η «ισπανική» γρίππη και τόσες άλλες λοιμώδεις ασθένειες που βίωσε παλαιότερα αυτός ο τόπος μπόρεσαν οι Άγιοι να τις σταματήσουν, τώρα δεν θα μπορούσαν; Άπαγε της βλασφημίας!
 Αφήσαμε τα σούργελα να διακωμωδήσουν  την πίστη μας και να μας στοχοποιήσουν. Αν αυτά γινόταν πριν μερικά χρόνια δεν θα έμεναν αναπάντητα. Τώρα δεν μιλά κανείς. Και οι λίγοι που υψώνουμε φωνή κινδυνεύουμε.
Πολύ απλά, οι πατέρες και οι παππούδες μας, αλλά και οι εκκλησιαστικοί ταγοί των παλαιοτέρων χρόνων πίστευαν και μάχονταν για την πίστη μου! Είχαν πίστη, απλή, δυνατή, θερμή, αληθινή!
Έλεγαν «πρώτα ο Θεός» και το εννοούσαν!
Γι’ αυτό σε κάθε δύσκολη περίσταση οι Ποιμένες καλούσαν τον λαό σε μετάνοια. Ενέτειναν τις προσευχές και τις δεήσεις. Έβγαζαν ιερά λείψανα, άγιες εικόνες και ό,τι ιερό, περίπυστο και λαοφιλή διέθεταν και πανδήμως τα λιτάνευαν στην κάθε πληγείσα περιοχή. Και ο Θεός διά πρεσβειών των Αγίων Του έκανε το θαύμα.
Οι δικοί μας Ποιμένες, δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη εκείνων.
Κάποιοι- οι περισσότεροι-προτίμησαν να ακολουθήσουν τις «οδηγίες των ειδικών». Ίσως γιατί φοβήθηκαν.
Κάποιοι άλλοι κλείστηκαν, στα επισκοπεία τους. Και άφησαν τον λαό μας αλιβάνιστο, δηλαδή ανοχύρωτο.
Κάποιοι εκπρόσωποι   της νεοπατερικής Θεολογίας βγήκαν να μας επιπλήξουν κιόλας που ζητάμε καλύτερη μεταχείριση ως θρησκευόμενοι και δεν δίστασαν να  ρίξουν  πάνω μας τον λίθο του αναθέματος για την διασπορά του κορονοϊού και να μεμφθούν  ακόμη και συνεπίσκοπό τους  που έφυγε από κορονοϊό, ενώ τηρούσε εμφανώς  σχολαστικά τα μέτρα. Αλλά… ανεξερεύνηται αι βουλαί του Κυρίου.
Έχουμε διασπορά του κορονοϊού με κλειστές τις Εκκλησίες και κανείς δεν βγαίνει να το πει!  Στοχοποιούν  κάθε άνθρωπο που είναι κοντά στην Εκκλησία και προσβάλλεται από κορονοϊό. Λες και είναι κάτι διαφορετικό.
Γίνεται γνωστό ότι  σε εκκλησιαστικό γηροκομείο έχουν εντοπιστεί ασθενείς με κορονοϊό και τα δελτία ειδήσεων μας  το δείχνουν για μέρες για να το εμπεδώσουμε – λες και οι γέροντες κόλλησαν από θεία λειτουργία – ενώ αν εντοπιστεί οπουδήποτε αλλού το περνούν στα ψιλά. Απλά συνυπολογίζουν τους ασθενείς στα συνολικά αποτελέσματα της ημέρας και έτσι θεωρούν ότι κάνουν το καθήκον τους.
Μας στέρησαν τα Μυστήρια, δηλαδή την Θεία Χάρη. Ακόμη κι αυτό το Μυστήριο των Μυστηρίων, δηλαδή αυτόν τον ίδιο τον Χριστό!! Και πειθαρχώντας   το ανεχθήκαμε.
Μα, άγιοι πατέρες, μας στέλνετε «ξυπόλητους στ’ αγκάθια»! Κι ακόμη χειρότερα! Στον πόλεμο χωρίς όπλα. Στην μάχη χωρίς κάλυψη. Αιμορραγούμε και δεν μας κάνετε μετάγγιση!
Κι όμως υπάρχουν  γύρω μας πρόθυμοι αιμοδότες για να μας δώσουν αίμα! Και τους έχετε σε απομόνωση.
Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά!
 Η Ρουμανία μας δείχνει τον δρόμο με την λιτανείες του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου. Ο Δεκέμβριος είναι κατάσπαρτος από μνήμες μεγάλων Αγίων της πίστεώς μας και περιλαμβάνει την Μητρόπολη των Εορτών, την Γέννηση του Χριστού μας.
Σκεφτείτε και ενεργήσετε σας παρακαλούμε  ως άξιοι διάδοχοι των Αποστόλων. Μείνετε κοντά στο ποίμνιό σας –όσο  απέμεινε- και πράξετε κατά συνείδηση το αρχιερατικό σας χρέος.
Είδατε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε χθες από την MRB ;
Οι 7 στους 10 αμφισβητούν την Εκκλησία και φοβούνται πως αν κοινωνήσουν θα κολλήσουν κορονοϊό! Πιστεύετε ότι αυτό τον κόσμο θα τον μαζέψετε ξανά πίσω; Ίσως. Αλλά με πολύ κόπο και με έργο που θα κάνει τους πιστούς να επιστρέψουν πάλι στην Εκκλησία με ζεστασιά!
Εντύπωση μας έκανε η απόφαση του Οικουμενικού  Πατριάρχη  να εορτάσει την Θρονική εορτή του Πατριαρχείου. Και ως γνωστόν το Φανάρι βρίσκεται στην καρδιά της τουρκιάς και οι περισσότεροι των Ιεραρχών του είναι υπέρ των αυστηρών μέτρων. Αν δεν υπήρχε ο Βαρθολομαίος θα μας είχαν επιβάλλει ήδη αυτοί  τα κουταλάκια μιας χρήσεως!
Κι όμως το Φανάρι παρά τις ενδοτικές φωνές που επικρατούν μέσα στην Ιεραρχία του, θα εορτάσει ως είθισται την θρονική του εορτή, ανήμερα του Αγίου Ανδρέου με υψηλούς επισκέπτες από το Βατικανό, την Ουκρανία και την Φιλανδία. Σοφά ποιών ο Πατριάρχης  ματαίωσε την Σύνοδο του Νοεμβρίου .
Και καλά έκανε.
Εμείς εδώ θα κλειδαμπαρώσουμε τον Άγιο Ανδρέα, όχι μόνον στην Πάτρα αλλά σε όλη την Ελλάδα! Δυστυχώς! Γιατί να μη γινόταν η λιτανεία της Αγίας Κάρας και της Ιερής Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της Πάτρας και να είναι ο κόσμος στα μπαλκόνια του να θυμιατίζει και να ραίνει με άνθη τον Άγιο;
Ποιοι φοβούνται αυτές τις εικόνες στους δρόμους της πατρίδας μας;
Ποιοι θέλουν να ξεριζώσουν απο την ζωή του Έλληνα την πίστη του και την συμμετοχή του στην ζωή της Εκκλησίας μας;
Δεν είναι δυνατόν να εορτάζεται η μνήμη του… «αγίου» πολυτεχνείου και να καταργούνται οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.Ας κάνουμε  κάτι πριν είναι πολύ αργά!