Προκλητικές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου λίγη ώρα μετά την απόφαση της Συνόδου-Ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Προκλητικές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου λίγη ώρα μετά την απόφαση της Συνόδου-Ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Την σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου σχολίασε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου, τέως πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως, με την τοποθέτηση των 10 Αρχιερέων υπέρ και 7 εναντίον, βαθαίνει το σχίσμα στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να καταθέσει την επιστημονική του άποψη επί του όλου ζητήματος και σημείωσε ότι αυτό που διαπιστώνει είναι πως βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου. Η απόφαση, μάλιστα, των 10 αποτελεί υπαναχώρηση της αρχιερατικής τους συνειδήσεως, για τον λόγο ότι παραβιάστηκαν οι δύο ομόφωνες αποφάσεις Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή των δεδομένων, από τότε, δηλαδή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, όπου έχει παρθεί η ομόφωνη απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019.

Πρόσθεσε πως σε αυτή την απόφαση αναφερόταν ότι “η παραχώρηση στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της Εκκλησίας”, σημειώνοντας πως “μέχρι στιγμής ο σκοπός αυτός δεν έχει επιτευχθεί, αλλά αντιθέτως έχει μεγιστοποιηθεί το πρόβλημα”.

Είπε, ακόμη, ότι αναμένεται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συγκαλέσει είτε Πανορθόδοξο Σύνοδο, είτε σύναξη των Προκαθημένων για να επιληφθεί του θέματος, σημειώνοντας πως ούτε αυτό έχει πραγματοποιηθεί παρόλο που στην ανακοίνωση της Συνόδου το επικαλούνται.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρει τρόπο καθησύχασης της συνείδησης των πιστών για την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την ηγεσία της «Ουκρανικής Εκκλησίας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Καθηγητής Οικονόμου, η Σύνοδος αμφισβητεί ομόφωνα, μηδέ του Αρχιεπισκόπου εξαιρουμένου και των λοιπών 9, ότι υπάρχει πρόβλημα εγκυρότητας της χειροτονίας και των μυστηρίων, που τελούνται από την ηγεσία της «Ουκρανικής Εκκλησίας», δηλαδή από τον κ. Επιφάνιο.

Εκτίμησε δε, πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο παραβιάζει τη συνείδηση των αρχιερέων, οι οποίοι ψήφισαν σήμερα κατά της συνειδήσεως τους.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως καμία από τις προϋποθέσεις για τις οποίες ομόφωνα αποφάσισε η Σύνοδος δεν έχει επιτευχθεί και «ως εκ τούτου, η Σύνοδος σήμερα ήρθε αρωγός σε μια αντικανονική ενέργεια του Μακαριοτάτου».

Επεσήμανε δε, πως η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος δεν είναι ένα απλό συνδικαλιστικό όργανο, που λαμβάνει απλά αποφάσεις με σχετικές, πλασματικές ή πραγματικές πλειοψηφίες. Έχουμε, είπε, μια αντιφατική απόφαση έναντι των προηγούμενων ομόφωνων. Πρόκειται για ένα μοίρασμα σχεδόν της Συνόδου, όπου 7 έναντι 10 διαφωνούν με αυτή την απόφαση που έχει παρθεί.

Σε σχέση με το θέμα που ηγέρθη, αν δηλαδή οι αρχιερείς είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Οικονόμου απάντησέ αρνητικά, λέγοντας πως είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν
μόνο όταν πρόκειται για διοικητικά θέματα και θέματα, τα οποία αφορούν απλά την διοικητική δομή της Εκκλησίας. Πρόσθεσε δε πως το συγκεκριμένο θέμα άπτεται της δογματικής διδασκαλίας, δηλαδή του πυρήνα της ιεροσύνης του κ.Επιφανίου, που δεν αναγνώρισε κανένα μέλος της Συνόδου στην προηγούμενη
Συνεδρία της του Φεβρουαρίου και του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτήρισε δε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου μια “καθαρή” στήριξη του Αρχιεπισκόπου από τους 10 και την όλη διαδικασία διαβλητή. Έστειλε, τέλος, το μήνυμα ότι επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β΄ η
Σύνοδος διχάστηκε, βαθαίνει το σχίσμα και το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά μένει μετέωρο εις το διηνεκές.