You are currently viewing Αύριο θα είναι  αργά για δάκρυα…

Αύριο θα είναι αργά για δάκρυα…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν ανέκυψε το θέμα των ταυτοτήτων σήμανε αμέσως συναγερμό στους κόλπους της Εκκλησίας!
Όταν τολμήσαμε να του αντιπροτάξουμε οτι θεωρούμε υπερβολική την κινητοποίηση και όσα ακολούθησαν- με τις λαοσυνάξεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη- ο διορατικός και δυναμικός Πρωθιεράρχης είχε πεί με την γνωστή αμεσότητα που τον διέκρινε :
— Αυτό που επιδιώκει σήμερα η Κυβέρνηση Σημίτη είναι μόνο η αρχή ! Αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι χειρότερα! Γιαυτά αγωνιζόμαστε εμείς! Αφού οι πολιτικοί αποφάσισαν να θίξουν την Εκκλησία και να αμφισβητήσουν μία παράδοση αιώνων, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για όλα!
Και δεν είχε άδικο !
Με τις κινητοποιήσεις της η Εκκλησία  αλλά και με  τις λαοσυνάξεις των εκατομμυρίων Ελλήνων, που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , όταν τους το ζήτησε η Εκκλησία και προσωπικά ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , μπορεί να μην σταμάρησε το θέμα των ταυτοτήτων το οποίο πυροδότησε την όλη κατάσταση. Έκανε όμως κάτι πιο αποτελεσματικό και ευεργετικό για την Εκκλησία, έστω και προσωρινά:ανέκοψε,  όλα τα υπόλοιπα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του Σημίτη να επιβάλλει  στο ελληνικό κράτος!

Τους τρόμαξε με τον δυναμισμό του, τους κατατρόπωσε με το ηγετικό ταπεραμέντο του και λίγο αργότερα τους έστειλε για πάντα στον πάγκο της πολιτικής και στη λήθη της ιστορίας!
Με λίγα λόγια, η Εκκλησία με τον Χριστόδουλο αρχηγό και ηγέτη της έδειξε από την πρώτη στιγμή ενωμένη και αποφασισμένη να κόψει τον αέρα εκείνων που εν ονόματι των εντολών της ΕΕ θα άρχιζαν την αποχριστιανοποίηση της χώρας ! Τότε η Εκκλησία αντέδρασε με δύναμη και τα κατάφερε!
Σήμερα, δυστυχώς, τα πράγματα εξελίσσονται αλλιώς! Η Εκκλησία από ισότιμος εταίρος που ήταν μέχρι τώρα, μεταβλήθηκε στον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Από τη στιγμή που η Εκκληςία δέχθηκε η ίδια με την ανοχή και τη σιωπή της  να μετατραπεί σε ΔΕΚΟ του κράτους ή ακόμη χειρότερα σε μία απέραντη ΜΚΟ, είναι φυσικό  η φωνή της και η ισχύς της να έχει χαθεί  στο βάθος της κατσαρόλας των γευμάτων που ετοίμαζε  για τα συσσίτια για τα οποία δεν άκουσε ούτε ένα ευχαριστώ από αυτούς που έπρεπε να την ευχαριστούν και να την ευγνωμονούν!Οι κυβερνήσεις αρχής γενομένης από τον κ. Τσίπρα και μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να ξηλώνουν τον άραφο χιτώνα του Κυρίου και της Παραδόσεως! Μήπως θέλετε να θυμηθούμε τι έγινε με το μάθημα των θρησκευτικών; Αυτό που ξεκίνησαν οι κύριοι Φίλης και Γαβρόγλου το ολοκλήρωσε δυστυχώς η κ. Κεραμέως. Ο πλέον ειλικρινής υπήρξε ο κ. Φίλης. Δεν υποκρίθηκε ποτέ. Και όταν αποκάλυψε τον διπλό ρόλο των Εκπροσώπων της Εκκλησίας και μάλιστα του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, καρατομήθηκε. Ναι καλά ακούσατε: τον αποδόμησαν! Ίσως γιατί αυτά  που ακολουθούσαν με το περίφημο σχέδιο Ιερωνύμου – Τσίπρα ήταν σημαντικότερα από έναν υπουργό. Όλα αυτά τα περάσαμε αλλά δεν τελειώσαμε.

Ο Θεός θέλησε να μας δοκιμάσει περισσότερο και μας έστειλε τον κορονοϊό! Ο κορονοϊός  ήλθε  σε μια εποχή που η Εκκλησία μας ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτόν τον πειρασμό.

Δυστυχώς οι Ιεράρχες μας παρά την αρχική αντίδραση που επέδειξαν μετά φοβήθηκαν, λύγισαν και λούφαξαν. Και οι λίγοι που αντιδρούν σήμερα αντιμετωπίζονται ως ταραξίες ή ως γραφικοί και διασύρονται απο τα ΜΜΕ.

Και το τραγικό  στην περίπτωση του κορονοϊού   είναι οτι η Εκκλησία γνώριζε εξ αρχής  τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης. Γνώριζε οτι η κατάληξη θα είναι εις βάρος της και δεν αντέδρασε ακαριαία, ως όφειλε! Δεν διαπραγματεύθηκε όπως μπορούσε να το κάνει εξ αρχής και να επιβάλλει τους όρους της. Δεν ύψωσε τη  φωνή και το πνευματικό της ανάστημα στους αλιβάνιστους εκείνους που πήραν τα ηνία της χώρας  στα χέρια τους και πίστεψαν ότι βρήκαν την ευκαιρία για να πάρουν τη μεγάλη ρεβάνς και να απομονώσουν την Εκκλησία.

Οι Ιεράρχες μας δεν  τολμούν να υψώσουν  τη  φωνή τους  αφού ο Πρώτος σιωπά . Το σύστημα της Εκκλησίας μας μπορεί να λογίζεται Συνοδικό αλλά είναι Αρχιεπισκοπικοκεντρικο!
Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος δίνει τον ρυθμό. Και οι Αρχιερείς ακολουθούν.
Τους δόθηκε η Αρχιερωσύνη και θεωρούν ότι πρέπει να έχουν τυφλή υποταγή και υπακοή στον Πρώτο. Να μην μιλούν και να μην αντιδρούν.Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που συχνά ορθώνουν ανάστημα και αρθρώνουν λόγο.Αλλά κι αυτοί οι λίγοι που αντιδρούν και ομιλούν , πνίγονται οι φωνές τους  μέσα στην χοάνη της σιωπής των πολλών!

Όμως οι “καιροί ου μενετοί” Άγιοι Αρχιερείς!

Διανύουμε μια περίοδο που όλα κρίνονται και αξιολογούνται εξ αρχής. Αν δεν αναλάβετε ενεργά ρόλο φοβάμαι ότι αυτό που θα απομείνει από αυτό που εννοούσαμε μέχρι χθες ως Εκκλησία, θα είναι ένα απαξιωμένο κρατικό παράρτημα,  που ακόμη και οι πολέμιοι της Εκκλησίας που απαιτούσαν  το χωρισμό της απο το κράτος δεν θα το ξαναπούν αφού αυτό που θα έχει απομείνει δεν  θα έχει πλέον καμιά αξία και δύναμη.
Μην πυροβολείτε τους Μητροπολίτες μας λοιπόν για την κατάντια της Εκκλησίας μας!
Δεν φταίνε αυτοί!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  ήταν πάντα ολιγόλογος και καθόλου συγκρουσιακός.
Ηξερε να κινείται πολύ καλά παρασκηνιακά και να οργανώνει με στρατηγική τις κινήσεις του.
Όμως  Άγιοι Αρχιερείς  ήλθε η ώρα  να δράσετε. Οφείλετε να δράσετε. Και ναι! Να…ρεμουλκήσετε αν χρειαστεί, κάποιους νωχελικούς ή δειλούς και δοσίλογους.
Να αναλάβετε  τις ευθύνες σας έναντι του Θεού και του  λαού Του, ο οποίος έχει διχασθεί. Έχει ζαλιστεί. Έχει κουραστεί. Έχει απομακρυνθεί από την Εκκλησία του.
Αφήστε τις “κατ’ οίκον εκκλησίες” και τα παρατράγουδα τους και όλα αυτά τα κουραφέξαλα που μας τάισαν από τον Μάρτιο   και μη δίνετε “τοις βλεφάροις σας νυσταγμόν” μέχρις ότου ξαναγεμίσουν οι Ναοί μας, μέχρις ότου επανευαγγελιστούμε όλοι μας, μέχρις ότου αποκτήσουμε γενναίο φρόνημα και γίνουμε και πάλι  το “εκλεκτόν γεώργιον” του Κυρίου.
Εκμεταλλευτείτε τώρα την κατάσταση και οργανωθείτε. Αργότερα  θα είναι αργά. Και θα σας κρίνουν πολύ αυστηρά οι επόμενες γενιές οι οποίες θα λένε μα το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα;
Κάνετε κάτι τώρα όσο είναι καιρός! Αύριο θα είναι  αργά για δάκρυα …Δώστε μας τη χαρά να σας ξαναδούμε σε συνεδρίαση  Ιεραρχίας η οποία θα θυμίζει τον παλιό καλό καιρό, όπως στην φωτό του θέματος.