You are currently viewing Στερούμενη Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας η δήλωση του Ταμασού Ησαία: «Πράξη πονηρή και ύποπτη η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου»

Στερούμενη Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας η δήλωση του Ταμασού Ησαία: «Πράξη πονηρή και ύποπτη η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου»

«Ζούμε μία από τις χειρότερες θεσμικές κρίσεις στην ιστορία της εκκλησίας. Ζούμε ένα σχίσμα το οποίο προκάλεσε η ενέργεια του Μακαριοτάτου», δήλωσε στη κάμερα του ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας.

Οι δηλώσεις του Ησαΐα αφορούν προφανώς στην κίνηση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει για πρώτη φορά τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας αντιδράσεις σε τέσσερα μέλη της Συνόδου, οι οποίοι δεν γνώριζαν για αυτή την απόφαση.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας χαρακτήρισε την ενέργειά του Αρχιεπισκόπου πράξη πονηρή, ύποπτη και καταστροφική.

«Πονηρή διότι γνωρίζει ο Μακαριότατος ότι δεν μπορούμε να παραβρεθούμε πλέον σε σύνοδο η οποία θα νομιμοποιήσει την απόφαση αυτή, αν πρώτα δεν ανακαλέσει. Το γνωρίζει, ξέρει τους κανόνες τις εκκλησίας, γι’ αυτό και είναι πονηρή»,αναφέρει με έντονο ύφος στην κάμερα του ΡΙΚ.

Σημείωση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Ας μην παραβρεθεί – συμμετάσχει είναι το σωστό Πανιερώτατε – στη Σύνοδο της Κύπρου ο Σεβ. Ταμασού και οι τρεις  ομοϊδεάτες του. Η Σύνοδος λέγεται Σύνοδος γιατί στηρίζεται στο Συνοδικό Σύστημα δηλαδή στην γνώμη των πλειόνων. Οπότε δύο είναι οι λύσεις: Ή να συμμετάσχουν οι 4 αντιδρώντες  και να μειοψηφήσουν ή να μην παραστούν και να αφήσουν την πλειοψηφία να πάρει την σωστή απόφαση. Αλλά στην περίπτωση αυτή σημαίνει ότι φυγομαχούν και δίνουν με τον τρόπο αυτό στον Προκαθήμενο της Κύπρου και στην Σύνοδο το δικαίωμα  να πάρουν αποφάσεις οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικές για τους τέσσερις  από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο.  Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Και μην μου πείτε ότι αυτά δεν γίνονται την σήμερον ημέρα! Ειδικά σήμερα, όλα γίνονται!

Είναι ύποπτη, λέει ο Σεβ. Ταμασού , επειδή δύο φορές τέθηκε θέμα και αποσύρθηκε η πρόταση της αναγνώρισης και μπήκε κάτω η θέση της ουδετερότητας. Πρόσθεσε ότι είχαν διαβεβαιώσεις ότι η θέση της ουδετερότητας δίνει δυνατότητες διαμεσολάβησης από την Εκκλησία της Κύπρου χωρίς να παίρνει μέρος στη διαμάχη άλλων.

«Τώρα, οι εχθροί της Εκκλησίας μας χρωματίζουν ρωσόφιλους, αμερικανόφιλους, μας έχουν εμπλέξει σε γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία δεν μας αφορούν εμάς. Εμάς μας αφορά το Ευαγγέλιο, η αλήθεια του. Εμάς μας αφορά ο καθημερινός άνθρωπος, με τα προβλήματα. Μας αφορούν χίλια δυο πράγματα που έχουν σχέση με τις αξίες της ζωής και εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε σημασία».

Σημείωση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Με τις παραπάνω απόψεις που καταθέτει ο Σεβ. Ταμασού σίγουρα υποκρίνεται. Το αν τους χρωματίζουνε  σε Ρωσόφιλους ή Αμερικανόφιλους μας δίνουν οι ίδιοι πολλές αφορμές. Ωστόσο αν τον αφορούσε το Ευαγγέλιο και οι ιεροί κανόνες θα ακολουθούσε χωρίς πολλά λόγια  την πάσχουσα Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και όχι την ιμπεριαλιστική Εκκλησία της Ρωσίας που δεν έχει ούτε ιερό,  ούτε όσιο! Αλήθεια έχει  δει πως τελούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας στο Πατριαρχείο της Μόσχας; Έχουν σχέση αυτά που κάνουν με το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Παράδοση ή έχουν επηρεαστεί απο της … μυστικές τους  υπηρεσίες;  

Καταστροφική, γιατί η απόφαση προκαλεί σχίσμα, εφόσον ακυρώνει τον πανάρχαιο θεσμό της συνοδικότητας. Δεν μπορεί, είπε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, η Σύνοδος να συνέρχεται υπό καθεστώς εκβιασμού, μιας ήδη πραγματωθείσας και επιβληθείσας εκκλησιαστικής παράνομης, όπως είπε, πράξης.

Σημείωση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Και ο Σεβ. Λεμεσού Αθανάσιος , σεβαστός και συντηρητικός Ιεράρχης εδώ υποκρίνεται. Η Σύνοδος συνέρχεται ανα πάσα στιγμή υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Για την περίπτωση του και για τα όσα του καταμαρτυρούσαν κάποτε συνήλθε Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος η οποία τον καθάρισε και τον απέδωσε αθώο στο ποίμνιο του. Δηλαδή τί θα έπρεπε να μη συγκληθεί τότε η Μείζων Σύνοδος και να έμενε με τις ρετσινιές; Η σύγκληση της έγινε υπό καθεστώς εκβιασμού ή έτσι έπρεπε να γίνει για το καλό της Εκκλησίας; Ακόμη θυμάμαι τα τηλεφωνήματα τιυ προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τον οποίο παρακαλούσε να μην τον εγκαταλείψει! Και ο Μεγάλος Πρωθιεράρχης έπραξε αυτό που η συνείδηση του υπαγόρευε  τότε. Και ο Σεβ. Λεμεσού σήμερα απολαμβάνει την Αρχιερωσύνη του . Και μεταξύ μας, δεν ξέρω αν έχει πάει μέχρι τώρα  να κάνει ένα Τρισάγιο  επι του τάφου του Χριστοδούλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όμως έχει πάει πέρα απο μία φορά. Και κάτι τελευταίο: Συμφωνούν οι Άγιοι Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαίας με την συμπεριφορά του Μόσχας Κυρίλλου και των υποτακτικών του στο θέμα της θείας κοινωνίας με τα μιας χρήσης κουταλάκια; Απο τη μια να φορά ρολόι 50 χιλ ευρώ στο χέρι και από την άλλη να προσφέρει το αίμα και το Σώμα του Κυρίου με κουταλάκια μιας χρήσης! Όλα σύμφωνα με το Ευαγγέλιο! Όντως!