Το ιστορικό της δίκης του Σεβ. Κερκύρας- Δις αθώος

Το ιστορικό της δίκης του Σεβ. Κερκύρας- Δις αθώος

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ολοκληρώθηκε σήμερα  η δίκη του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας  κ. Νεκταρίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κέρκυρας. Μαζί του δικάζονταν, ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνός και ο Δημοτικός Υπάλληλος Φ. Σκούρτης, με αφορμή την παρουσία υπεράριθμων πιστών την Κυριακή των Βαΐων εντός του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος, ημέρα κατά την οποία τελείται κατά παράδοση η λιτανεια του Σκηνώματος του Αγίου απο το 1553.

Ο Σεβασμιώτατος κρίθηκε ΑΘΩΟΣ και για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείτο.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή και για τις δύο περιπτώσεις  με ενθουσιασμό και συγκίνηση και με χειροκροτήματα  έξω από το δικαστικό μέγαρο υπό τις ιαχές: ΑΞΙΟΣ! .

«Σήμερα δικαιώθηκε η Εκκλησία. Δικαιώθηκε η Κέρκυρα» ψιθύρισε συγκινημένος ο Σεβ. Νεκτάριος ευθύς μόλις εξήλθε της αίθουσας. 

Στη συνέχεια μετέβη  προσκύνησε στον Ιερό Λείψανο  του Αγίου Σπυρίδωνα και τέλεσε Παράκληση με τον αδελφό του απο τα νεανικά τους χρόνια Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητο, ο οποίος από χθες ήταν μαζί του

 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον Θεό για την ευλογία που έδωσε να δικαστεί για την πίστη του, τους Ιεράρχες, του Κληρικούς, τους Αγιορείτες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές αλλά  και τους πιστούς που βρέθηκαν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή.

Ως γνωστόν εναντίον  του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας.Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος κατηγορήθηκε  για δύο υποθέσεις:

Η μία υπόθεση αφορούσε στην παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), καθώς την Κυριακή των Βαϊων πραγματοποίησε τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν.

Η άλλη αφορούσε στο Κήρυγμά του, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και βάζοντας στο μήνυμα την αιτιολογία του περιπάτου.

Προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο το πρωί σήμερα , ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Θεό που του έδωσε την ευλογία να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για τον Χριστό  και την Εκκλησία. Ευχαρίστησε, επίσης, τους Κληρικούς και τους πιστούς της Κέρκυρας που τον στηρίζουν, τους Ιεράρχες που βρέθηκαν στο πλευρό του τη Δευτέρα, το Άγιο Όρος αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που καλύπτουν την υπόθεση αυτή. «Σήμερα δεν κρίνομαι εγώ. Στο πρόσωπο μου κρίνεται η Εκκλησία» υπογράμμισε.

Το δικαστήριο δηλ. ο Πρόεδρος κ. Γεωργιάδης, όταν αποσύρθηκε προκειμένου να σκεφτεί όλα τα δεδομένα  και να αποφασίσει  την αθώωση ή να συνταυτιστεί με την πρόταση της εισαγγελέως κ. Υφαντή που πρότεινε ένοχος με ελαφρυντικά, τα συναισθήματα των παρευρισκόμενων στο δικαστήριο αλλά και όλων μας  ήταν ανάμεικτα. Λες μετά την πρώτη αθώωση να ακολουθήσει στο επόμενο τιμωρία για να φοβηθούν και οι υπόλοιποι; Αλλά ο κ. Γεωργιάδης έμπειρος και καθόλου εμπαθής δικαστής αποφάσισε και για το δεύτερο σκέλος αθώος ο Μητροπολίτης γιατί έκανε το καθήκον του και ένοχοι ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και ο Τελετάρχης του Δήμου. Τιυς επέβαλε  4μηνη φυλακή με αναστολή.  Πρόκειται για μια θριαμβευτική απόφαση  της …τυφλής δικαιοσύνης για την  Εκκλησία μας  και μάλιστα για την  υγιή και ορθοτομούσα Εκκλησία η οποία εκπροσωπήθηκε με τον καλύτερο τρόπο  από τον Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριο ο οποίος  αποφάσισε να τηρήσει την ιερή παράδοση και να  ακολουθήσει αυτό που ορίζουν οι θείοι και ιεροί κανόνες! Το δικαστήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και στην ιαχή ΑΞΙΟΣ. Μαζί με τον Σεβ. Κερκύρας ήταν σήμερα ο συνεπίσκοπός του και αδελφός του από τα χρόνια στον Βόλο κοντά στον Χριστόδουλο, ο  Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητος ! Και επαναλαμβάνουμε ότι σαν σήμερα εόρταζε ο Χριστόδουλος μας! Είναι το δώρο του στο πνευματικό του ανάστημα Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριο!