You are currently viewing Νέα σφηνάκια  που τζού-ζουν…..

Νέα σφηνάκια που τζού-ζουν…..

5 Οκτωβρίου 2020

 

🔺Υποδοχή άνευ προηγούμενου επιφυλάξατε στα σφηνάκια. Μέσα στην πρώτη ώρα μας είχαν επισκεφθεί 1100 άτομα.Και όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν οι επισκέπτες μας με ορμή βολίδας. Μας πως το καταλαβαίνετε ότι κάνουμε ανάρτηση  και πέφτετε πάνω ; Φοβερό! Ευχαριστώ πάντως γιατί με αυτό τον τρόπο  με κάνετε να θέλω να γράφω συχνότερα.Και όπως βλέπετε έρχομαι σήμερα  με φρέσκα σχόλια  για να σας κρατήσω συντροφιά και να γεμίσω τον κενό χρόνο που έχουμε ελλείψει… Ιεραρχίας.

 

🔺Δεν αναφέρθηκα στα προηγούμενα σχόλια  στις ΚΥΑ και στη στάση της Εκκλησίας μας έναντι του κορονοϊού και των μέτρων που μας έχουν επιβληθεί. Αλλά επειδή κάνω συχνές αναφορές στο θέμα  με ειδική αρθρογραφία δεν ήθελα να σας απασχολήσω και στη στήλη αυτή με τα ίδια πράγματα. Εξάλλου στα σφηνάκια γράφουμε αυτά που δεν μπορούμε να γράψουμε στα άρθρα μας.

 

🔺Δύο λέξεις μόνο για ένα θέμα που προσωπικά με πείραξε. Η Εκκλησία μέχρι τώρα στα ανακοινωθέντα της που εκφράζουν τις επίσημες θέσεις της έχει εκφράσει κατ´επανάληψη τα καλά της λόγια για την κ. Κεραμέως; Ποιά; Την Υπουργό Παιδείας που μέχρι τώρα φέρεται και αποφασίζει χειρότερα και από τους υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα την ίδια μέρα που εξέδιδε ΚΥΑ και έκλεινε τους ναούς η Εκκλησία δια της Συνόδου την ευχαριστούσε. Το είχε ζητήσει η ίδια όπως εξομολογήθηκε εν Συνόδω ο Αρχιγραμματέας.

 

🔺Τις προάλλες ο Υπ. κ. Κουμουτσάκος πήγε και κοινώνησε ανήμερα των γενεθλίων του. Έγινε θύελλα. Το Μαξίμου ενοχλήθηκε. Βγήκε ο Χαρδαλιάς και τον επέπληξε. Και η Εκκλησία επισήμως σιώπησε. Δεν βγήκε να πει προς το Μαξίμου και τους παντοειδείς ξερόλες το αυτονόητο: έχει απαγορευτεί η θεία Κοινωνία;Γιατί κάνετε έτσι που ένας υπουργός σας κοινώνησε; Πέραν των όσων βγαίνουν και μας λένε ανεύθυνα κάποιοι ιατροί ( άθεοι κατά δήλωση τους) υπάρχει κάποια απαγόρευση για την θεία κοινωνία.; Και δεν βγήκε κανείς.
Μόνο ο Σεβ. Χαλκίδος αρθρογράφησε, προς τιμή του, για το θέμα και είπε ευθέως  δυο λέξεις και αποκατέστησε τον άνθρωπο.

 

🔺Μετά από πάροδο ολίγων ημερών ο κ. Χαρδαλιάς που είχε χουνεριάσει τον κ. Κουμουτσάκο έσκυψε να φιλήσει το χέρι ιερέως που διεσώθη στην Καρδίτσα από την Θεομηνία. Ευκαιρίας δοθείσης βγήκε  άλλος φιλόδοξος: ο  αν. Υπ.  κ. Παπαθανάσης!!  Και  τον παρέλαβε για τους ίδιους  λόγους που επέπληξε ο Χαρδαλιάς τον Κουμουτσάκο. Αυτό δεν είναι Κυβέρνηση είναι αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες. Λυπάμαι. Και νομίζετε ότι βγήκαν να μας τα πουν όλα αυτά γιατί πιστεύουν ή γιατί με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τον λαό μας ;
Για την επόμενη μέρα φροντίζουν. Σκέφτονται και σκαρφίζονται πώς θα εκμεταλλευτούν πιο αποτελεσματικά  όλο αυτό το τσίρκο που ζούμε στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν αλλά είναι ολοφάνερο ότι προετοιμάζονται. Και η Εκκλησία ενώ μπορούσε να το πάρει πάνω της όλο αυτό και να τους βάλει στη θέση τους και να έχει λόγο ισχυρό, σιώπησε ως ένοχη! Και αυτό μια μέρα να το θυμόμαστε, γιατί ως Εκκλησία θα το πληρώσουμε!

 

🔺Πλησιάζει η μέρα της δίκης  του Σεβ. Κερκύρας Νεκταρίου στην Κέρκυρα,για την πολύκροτη υπόθεση  της παραβίασης της τότε ισχύουσας ΚΥΑ η οποία δεν επέτρεπε παρουσία πιστών εντός του ναού. Ο Σεβ. Κερκύρας φέρθηκε από κάθε άποψη σωστά. Η στάση του ήταν αυθεντική  ( εκκλησιολογικώς   αλλά και σεβόμενος την παράδοση. Το κράτος των Αθηνών τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί χωρίς να λάβει υπόψη μια παράδοση αιώνων την οποία σεβάστηκαν ακόμη και αλλόθρησκοι και θέλει να τον δικάσει. Η δίκη του είναι στις 19 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα. Δεν ξέρουμε την έκβαση της αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η δίκη αυτή θα αποτελεί στο μέλλον το όνειδος της ελληνικής πολιτείας η οποία κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου έναν ορθόδοξο Ιεράρχη που δεν έσκυψε το κεφάλι. Οι γενναίοι πίπτουν αλλά δεν  κύπτουν!Αυτό μας διδάσκει ο Σεβ. Κερκύρας αν και δεν θα συμβεί τίποτα από τα δύο.

 

🔺Εσείς που έχετε την φροντίδα της επιστολικής επικοινωνίας του Πατριάρχη μας προσέξτε λίγο παραπάνω . Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι επειδή πέρασαν τα χρόνια του δεν είναι όπως ήταν όταν ήταν νέος με τα νεανικά ανακλαστικά.  που τα πρόσεχε όλα και αν δεν ήταν τέλειο ένα κείμενο δεν το υπέγραφε για να φύγει. Ο λόγος για την επιστολή που εστάλη προς τον εμπερίστατο Γέροντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο που δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες  στο νοσοκομείο. Είναι δυνατόν στις τρεις παραγράφους της επιστολής οι δύο να  αναφέρονται στην οφελιμότητα των νοσοκομείων και των ιατρών στη ζωή μας και να μη βρέθηκαν δύο λόγια παρηγοριάς προς έναν σπουδαίο Ιεράρχη ο οποίος πρέπει να κάνει κουράγιο για να αναρρώσει; Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο αν και είχα πολλά φαρμακερά να προσθέσω! Απλά ας προσέχουν λίγο παραπάνω  οι υπεύθυνοι! Τα κείμενα αυτά είναι ιστορικά. Στο μέλλον θα ανατρέχουμε με λαχτάρα σε αυτά γιατί θα φανερώνουν τον
πλούτο και το μεγαλείο της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου! Δεν είναι ωραίο να γίνονται αρνητικές κριτικές για τόσο δευτερεύοντα θέματα!

 

🔺Με ρωτούν φίλοι Αρχιερείς και απλοί κληρικοί αν όντως μου έχει κάνει αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Και σε όλους απαντώ το ίδιο: Ναί και δεν ξέρω το λόγο γιατί αυτά για τα οποία με εγκαλεί κάθε μέρα που περνά επαληθεύονται! Εμένα με ενεχοποίησε γιατί αναδημοσίευσα την είδηση περί αγοράς πολυτελούς διαμερίσματος!
Ποιό δικαστήριο θα αποδεχθεί ότι έγραψα ψέματα αφού όντως αγόρασε αυτό το σπίτι. Και το χειρότερο σε αυτή την αγωγή ότι επικαλείται ένα προσωπικό θέμα για το οποίο αυτά που θα αποκαλύψω στο δικαστήριο θα τον φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Και κάτι τελευταίο. Αγιορείτης Γέροντας με ρώτησε: τις αγωγές αυτές τις κάνει με την ευλογία του Πατριάρχη; Δεν ξέρω του απάντησα. Αλλά αν όντως η αγωγή του προς εμένα είχε την συγκατάθεση του Πατριάρχη, λυπάμαι διπλά. Κατά τα άλλο έκαστος εξ ημών θα λάβει αυτό που του αναλογεί!

 

🔺Έχει γίνει χαμός με τον ιερωμένο εκ του θεσσαλικού κάμπου( με το εκτόπισμα καλέ…)  που κατέρχεται συχνά στην Αθήνα για …προμήθειες! Πολλοί μπερδεύτηκαν  είτε  γιατί είναι πολλοί οι διαθέτοντες εκτόπισμα, είτε αυτοί που κατεβαίνουν για προμήθειες είναι σίγουρα πέραν του ενός. Ας μην επιχαίρουν όμως οι πραγματικώς ένοχοι γιατί έχω πολλά ράμματα για τη γούνα τους! Φαίνεται πως τα λεφτά που ξοδεύουν για ..προμήθειες είναι πολλά! Ολόκληρο… «φιλόπτωχο»! Όσο για τον μεγάλο χοντρό που έχει γίνει ωσάν κήτος και  το παίζει ψύχραιμος και συνιστά …περιφρόνηση, ας περιμένει! Στην περίπτωση του θα αποδειχθεί πως πίσω από κάθε υποκριτή κρύβεται μεγάλη σαπίλα! Και ο νοών νοείτω!

 

🔺Από νωρίς δεν έκρυψε τις διαθέσεις του για την επόμενη μέρα. Έτσι σήμερα λέγεται  και γράφεται ως δελφίνος και το απολαμβάνει! Το έχτισε με μεθόδευση  αυτό . Το κακό στην περίπτωση του είναι ότι όσο περνά ο καιρός τόσο απομυθοποιείται.Ακόμη και οι άλλοτε  κολλητοί του έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν. Αιτία ο κακός και εμπαθής χαρακτήρας του. Αλλά για να δείτε το επίπεδο του ανδρός που θέλει να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας, θα σας διηγηθώ κάτι που τον αφορά.  Μέχρι  πρότινος στενός συνεργάτης του κληρικός, επειδή διατηρεί ανθρώπινες σχέσεις- στο επίπεδο του τι κάνεις και  πως είσαι-  με ανθρώπους που ασκούν κριτική στα καμώματα του μεγάλου και αλάνθαστου Ιεράρχη,  περιόρισε μαθαίνω  τις σχέσεις του μαζί του, στις απολύτως υπηρεσιακές. Νομίζει ο καημένος ότι με αυτό τον τρόπο τιμωρεί τον κληρικό του. Τον εαυτό του τιμωρεί και εκθέτει διότι δείχνει τον κακό και κακεντρεχή χαρακτήρα του. Τώρα όλοι θα λένε αφού απομάκρυνε και αυτό το καλό και χαμογελαστό παιδί απο κοντά του, φαντάσου τι γρουσούζης και κακότροπος  είναι ώστε να  θέλει να γίνει και Αρχιεπίσκοπος. Ε ας μείνει με τους κληρικούς εκείνους που του κάνουν κακό. Ένα καζάνι που βράζει είναι η Μητρόπολη και  οι κληρικοί του από τα καμώματα και την συμπεριφορά του άμεσου συνεργάτη του , που τον έχει ως πρώτο παλληκάρι και τον κάνει ο,τι θέλει όπως λένε όλοι! Και αυτό του κάνει τεράστια ζημιά. Όταν δεν μπορεί να βάλει λογαριασμό στην Μητρόπολη λένε θα βάλει μετά στην Εκκλησία; Αστεία πράγματα. Του τα λένε κάποιοι που έχουν το θάρρος αλλά δεν καταλαβαίνει! Δείχνει ότι δεν τα ακούει! Τι συμβαίνει μου λένε ακόμη και Αρχιερείς! Τον φοβάται αυτόν και τον αφήνει να κάνει ότι θέλει;; Επειδή δεν γράφονται από κανένα νομίζει  ότι δεν τα μαθαίνουμε; Βρε όλα τα ξέρουμε! Αλλά σεβόμαστε την Εκκλησία και δεν τα γράφουμε με λεπτομέρειες για να μη  σας εκθέσουμε εντελώς. Και αν κάνω τα σχόλια αυτά είναι για να  ταρακουνήσω τα λιμνάζοντα νερά! Η κατάσταση έχει ξεφύγει! Όταν μάλιστα βγάζετε προς τα έξω αυτή την συμπεριφορά, τι περιμένετε; Να σιωπούμε;  Όλα έχουν τα όρια τους.
🔺Δεν ήθελαν οι Άγιοι Αρχιερείς μας  Ιεραρχία και γυρίζουν από πανηγύρι σε πανηγύρι και από εορτή σε εορτή. Πολύ καλά έκανε και εόρτασε με το σωστό τρόπο ο Σεβ. Λήμνου Ιερόθεος τα ονομαστήρια του! Νέος Ιεράρχης είναι και το δικαιούται! Και ο Σεβ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος έσπευσε να του πει δια ζώσης τα χρόνια πολλά. Ήθελα να ξέρω ωστόσο, στην απαντητική επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ήταν υπέρ ή εναντίον της συγκλήσεως της Ιεραρχίας; Από εκεί θα εξαρτηθεί και το αν έκανε καλά που πήγε στη Λήμνο.

 

🔺Για να καταλάβουμε τι σημαίνει Ιεράρχης με όραμα και που αγαπά αυτό που κάνει αλλά και τι σημαίνει Ιεράρχης που τρώγεται με τα ρούχα του και είναι μονίμως ξινός δεν έχουμε  παρά να ρίξουμε  μια ματιά σε δύο Ιεράρχες μας: ο ένας χθεσινός, ο άλλος με έξι  χρόνια Αρχιερωσύνης στην πλάτη του. Αναφέρομαι αρχικά  στον Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών, έναν Ιεράρχη που ανέτρεψε πολλά ισχύοντα Στάνταρντ! Η Θεομηνία μπορεί να έπληξε την Μητρόπολή του, αλλά τον βοήθησε να  αναδείξει και να αποδείξει τα ηγετικά και ποιμαντικά του χαρίσματα που τον προίκισε ο Θεός. Έχει καταστεί αληθινός πραγματικός πατέρας. Και λειτούργησε με ευαίσθητα ανακλαστικά από την παραμονή της Θεομηνίας. Μου εκμυστηρεύτηκε, μάκιστα  παράγων του δημοσίου βίου του νομού Φθιώτιδος ότι από την παραμονή της Θεομηνίας είχε όλες τις δυνάμεις της Μητροπόλεως σε αναμονή και μάλιστα είχε φροντίσει σε περίπτωση που η κατάσταση εξελίσσοταν τραγικά να υπάρχει στέγη για 100-120 οικογένειες από το πρώτο βράδυ. Και όχι μόνο. Μάλιστα το βράδυ που περίμενε η χώρα τον Ιανό ο Σεβ. Φθιώτιδος ήταν καλεσμένος  σε εκδήλωση στην Μητρόπολή του. Και ο Σεβ. Φθιώτιδος πήγε, μίλησε για λίγο και  είπε ότι λόγω της κακοκαιρίας που έρχεται δεν μπορεί να παραμείνει περισσότερο, άφησε ως εκπρόσωπο του τον Γέροντα και ιδιαιτέρωα αγαπητό στην Φθιώτιδα Αρχιμ. Ιγνάτιο Σάπιο και πήγε εκεί που τον καλούσε το καθήκον. Μπορούμε να γράψουμε ή να πούμε  τα ίδια και για τον έτερο πόλο του σχόλιου που κάνουμε; Αναφέρομαι στον Σεβ. Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο. Συμπάσχουμε μαζί του γιαυτό που βρήκε την Μητρόπολή του! Θα περιμένουμε να περάσει το κακό και θα τα πούμε στη συνέχεια  έξω από τα δόντια. Μάλιστα μαθαίνω το εξής τραγελαφικό : ο λαός από την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος χτυπά την πόρτα της Μητρόπολης Φθιώτιδας και ζητά βοήθεια. Ρώτησα τον Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών ο οποίος προς τιμήν του, δεν μου το επιβεβαίωσε.

 

🔺Τα … «παλληκάρια» μας στην Κρήτη ας δέσουν τα ζωνάρια τους και ας μην δείχνουν έτοιμοι για καβγά. Μπορεί να αποτελούν ξεχωριστή και ημιαυτόνομη Εκκλησία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στο απυρόβλητο και δεν θα μπορούμε να γράψουμε και να σχολιάσουμε αυτά που μαθαίνουμε. Η Ελλάδα είναι ενιαία. Και το ότι υπάγονται στο φανάρι αυτό δεν τους εξαιρεί από την κριτική αλλά τους καθιστά διπλά υπόλογους για όλα όσα κάνουν. Εμείς σεβόμαστε τον εμπερίστατο Γέροντα Αρχιεπίσκοπο. Και αν γράφω  για την επόμενη μέρα είναι γιατί μας δίνουν αφορμές. Ας μην χρεώνουν πάντως σε κληρικούς που τυχαίνει να γνωρίζω τα όσα γράφω. Ξέρουν ότι έχω πληροφόρηση. Και αυτά που γράφω αμφιβάλλω αν τα ξέρουν οι φίλοι μου κληρικοί στην Κρήτη. Από μένα τα μαθαίνουν και αυτοί.

 

🔺Με ρώτησαν κάποιοι φίλοι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τα γεγονότα στην Κρήτη αν έχει ξεχωρίσει κάποιος εκ των Ιεραρχών και αν μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε τον επόμενο με απόλυτη βεβαιότητα . Τους απάντησα αυτό που ξέρω. Αυτή τη στιγμή και όσο η κατάσταση είναι φλου δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτο φαβορί. Αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη για το Τριπρόσωπο. Και τα έως τώρα δεδομένα με κάνουν να πιστεύω ότι το Τριπρόσωπο που θα προκύψει δεν θα απέχει πολύ από αυτά που ακούγονται. Η μάχη δίνεται για την πρωτιά. Ποιος δηλαδή θα μπει στο Τριπρόσωπο με περισσότερους ψήφους. Αυτό θα διευκολύνει και τον Πατριάρχη στην επιλογή του αν και μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επιλογή ανεξαρτήτως σειράς και αριθμού ψήφων.

 

🔺Ο Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητος είναι ένας εμπερίστατος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας. Ήταν εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Εξελέγη  ένα χρόνο μετά την άνοδο του  στον Πρώτο θρόνο, σε Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος. Μέσα σε έξι χρόνια έκανε θαύματα σε μία Μητρόπολη με τεράστια προβλήματα. Και ότι υπάρχει μέχρι τώρα έχει τη δική του σφραγίδα. Όταν ξέσπασε το λεγόμενο εκκλησιαστικό τσουνάμι και κάποιες δυνάμεις ήθελαν να ρίξουν τον Χριστόδουλο , βρήκαν τον Θεόκλητο ως εύκολη λεία και τον εξουθένωσαν από κάθε άποψη. Αναγκάσθηκε να παραιτηθεί , στην ουσία να θυσιαστεί για να κοπάσει η θύελλα και να ηρεμήσουν όλοι. Αρκεί να σας πω ότι υπήρχαν άνθρωποι εκεινοι την εποχή που πίεζαν τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί. Και παραιτήθηκε ο Θεόκλητος. Προσπάθησε να τον αποκαταστήσει αλλά δεν προλάβαμε. Και μας άφησε παρακαταθήκες να τον συμπαρασταθούμε και να τον βοηθήσουμε! Στην αρχή δεν επιδείκνυαν ενδιαφέρον τα ίδια του τα αδέλφια. Τώρα τελευταία όλοι συνηγορούν υπέρ της αποκατάστασης του. Θα είναι και κάτι ως  μνημόσυνο και προς τον Χριστόδουλο. Ο Ιεράρχης αυτός δεν έχει τώρα δική του έδρα. Διαμένει στην Αθήνα και πηγαίνει σε ναούς που τον καλούν οι ιερείς ή τον στέλνει η Αρχιεπισκοπή. Αν και  δεν έχει πάντα  και τόσο ενδιαφέρον να τον στέλνει σε ναούς. Ο νυν Πρωτοσύγκελλος π. Βαρνάβας μολονότι διετέλεσε διάκονος και  παιδί του Χριστοδούλου εντούτοις θέλει να δείχνει  «πιστός» και εχέμυθος  στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και δεν έχει και μεγάλη σκοτούρα για τον Θεόκλητο. Αλλά δεν πειράζει! Ο Θεός επιστρέφει με τρόπο νομοτελειακό όλα όσα πράττουμε υπέρ ή εναντίον  των άλλων!

 

🔺Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο μου έδωσε η είδηση που δημοσιεύθηκε στις στήλες της σελίδας μας και αφορούσε την πρόσκληση που δέχθηκε ο εμπερίστατος όντως Σεβ. Θεόκλητος να πάει να λειτουργήσει στον Άγιο Αθανάσιο Λαμίας. Και αυτό έγινε χάρη στην ευγένεια και φροντίδα του Σεβ. Φθιώτιδος  Συμεών ο οποίος κατανοώντας την θέση του τον προσκάλεσε στην Μητρόπολή του. Και την συμπεριφορά αυτή την έδειχνε ο Συμεών και όταν ήταν Πρωτοσύγκελλος  της Ι. Αρχιεπισκοπής. Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο: είχε κάποια υποχρέωση ο Συμεών για να το πράξει αυτό και να είναι τόσο ευγενής και φιλόξενος προς τον Θεόκλητο; Όχι! Η ανθρωπιά του και  το ήθος του υπαγορεύει  αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς!  Και μπράβο του! Ειπναι  ο μόνος; Ασφαλώς όχι. Ο Σεβ. Πειραιώς Σεραφείμ, για παράδειγμα είναι πάντα ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος προς τον Θεόκλητο. Αλλά κάποιοι άλλοι  που ευεργετήθηκαν από τον Χριστόδουλο και ο Θεόκλητος με την ανοχή του τους άφησε να αναρριχηθούν σε Μητροπόλεις  κάνουν ότι δεν τον ξέρουν! Και είναι τόσο τραγικό να συναντάμε τέτοια φαινόμενα ρεβανσισμού και εκδικητικότητας μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο. Αλλά είπαμε όλα επιστρέφονται κατά τρόπο νομοτελειακό! Να το θυμάστε και αυτό.
🔺Τα σχόλια που έκανα για τους Γέροντες Αρχιερείς είχαν μεγάλη απήχηση. Όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και μου πρόσθεσαν στη λίστα αυτών που έγραψα κι άλλους που έχουν θέμα και πρέπει να επιβληθεί η Σύνοδος . Δεν τα γράφω προς το παρόν. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση για το θέμα.

 

🔺 Ας ρίξει μια ματιά ο Αρχιεπίσκοπος μέσα στη Σύνοδο. Έχει μερικούς Αρχιμανδρίτες που τους πρόλαβαν τα χρόνια τους! Πότε θα προαχθούν; Δεν είναι πολλοί αλλά είναι αρκετοί για να μας θυμίζουν το άδικο σύστημα των εκλογών Ιεραρχών  που έχει επικρατήσει. Δηλαδή τί παραπάνω πρόσφεραν στην Εκκλησία οι κληρικοί εκείνοι που μπήκαν στη Σύνοδο χθες και προήχθησαν μετά από λίγο; Τίποτα! Απλά διέθεταν υψηλό μέσον!Είχαν μπάρμπα στην Κορώνη που λέει ο λαός μας! Και είναι κρίμα αυτό να το συναντάμε ακόμη στην Εκκλησία.

 

🔻🔳Είμαι πολύ στενοχωρημένος με το σύστημα αυτό που ισχύει στην Εκκλησία μας  για τις  προαγωγές  των κληρικών μας.Δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό. Αν έχεις δυνατό Γέροντα και καλή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο προάγεσαι! Αν δεν έχεις μένεις στο περίμενε ή στα αζήτητα! Και εκεί είναι που γίνομαι έξαλλος με τους αχαρίστους εκείνους  που τους βοηθήσαμε για να προαχθούν και τώρα κάνουν ότι δεν μας ξέρουν!

 

🔺Κληρικός αφιχθείς από την Β. Ελλάδα μαθαίνω ότι προσπαθεί να ισχυροποιηθεί εντός της Αρχιεπισκοπής και να καθίσει  «καβάλα» πάνω στους άλλους. Οι πληροφορίες που έχουμε μας λένε  ότι κινείται με τις πλάτες ευειδούς νέου με τον οποίο έχει κοινή καταγωγή και  ο οποίος  τυγχάνει της μεγάλης συμπαθείας  και απολύτου  ευνοίας του παππού!Ο κληρικός αυτός εκμεταλλευόμενος τις πλάτες  που έχει  παρουσιάζεται ως  ξερόλας και γνώστης των πάντων και ούτε λίγο ούτε πολύ δίνει την εντύπωση ότι όλοι του οφείλουν! Με τον ίδιο ακριβώς αέρα που έχει επιβληθεί και ο ευειδής νέος στα Αρχιεπισκοπικά δώματα και τον τρέμουν όλοι. Δεν ξέρω πόσο θα μείνει στην εύνοια του Πρώτου και αν θα πολυκαιρίσει στο χώρο αυτό.Η μέχρι τώρα πορεία του, πάντως.παραπέμπει στο ήλθα για να μείνω. Κάποιοι λένε ότι στοχεύει σε θέση Επισκόπου. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό στις παρούσες συνθήκες.Το βέβαιο είναι ότι έχουμε τα μάτια μας 14 και περιμένουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν! Από την εμπειρία που έχουμε τέτοιες συμμαχίες και σχέσεις  έχουν πάντα ηχηρό  τέλος… 

 

🔺Ας προσέξουν εκεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών  ορισμένα λαϊκά στελέχη που αναπτύσσουν δράσεις που μπορεί να εκθέσουν την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο. Μαθαίνω για κάτι  business με ακίνητα και με εισαγόμενο χρήμα απο αραβικές χώρες(στις οποίες  ανακατεύουν και κάποια ακίνητα της ΕΚΥΟ) που αν γίνουν αντιληπτά σε όλο  τους το εύρος κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Έχει βάθος! Προσοχή λοιπόν. Και το σχόλιο αυτό δεν είναι προϊόν επιφοιτήσεως αλλά από ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε!

 

🔺Ενόχλησε ο Σεβ. Δράμας Παύλος με την επιστολή που έγραψε στον Αρχιεπίσκοπο για την Ιεραρχία. Και κάποιοι ανεγκέφαλοι τον στοχοποίησαν για την πρόταση που κατέθεσε να γίνει η Ιεραρχία στη Θεσσαλονίκη. Για να τον πικάρουν μάλιστα διένειμαν πανομοιότυπο παραπολιτικό σχόλιο στο οποίο τον  σχολιάζουν ότι για να εισηγείται να γίνει η Ιεραρχία στην συμπρωτεύουσα, σίγουρα ορέγεται- όταν έλθει  η ώρα της εκλογής αυτής- να μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι κάτι σαν υπερυπουργείο που μπορεί μετά να βοηθήσει τον όποιο ενδιαφερόμενο   στην κατάληψη της Πρωθυπουργίας δηλαδή να γίνεις Αρχιεπίσκοπος. Δεν έχουν άδικο ως προς την σκέψη, αλλά αν ήξεραν τα εκκλησιαστικά πράγματα τέτοιες αρλούμπες δεν θα τις έγραφαν. Πρώτον: ο Σεβ. Δράμας δεν ανήκει σε αυτούς που εξαγοράζονται. Αν ήθελε να γίνει Θεσσαλονίκης αρκεί να το έλεγε στον Πατριάρχη και ο Πατριάρχης θα εύρισκε τρόπο να το πετύχει  γιατί ο Πατριάρχης ξέρει ότι μπορεί να υπολογίζει και να στηρίζεται στον Σεβ. Δράμας, ο οποίος ανήκει  σε άλλο  επίπεδο. Και αυτό προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία του. Δεύτερο: όποιος είναι Θεσσαλονίκης δεν θέλει να γίνει Αθηνών. Διότι το προνόμιο να λέγεται Παναγιώτατος όπως ο Οικ.Πατριάρχης δεν ανταλλάσσεται με καμία μετάθεση σε όλο τον κόσμο εκτός και αν γίνεις Οικουμενικός Πατριάρχης που θα αποκαλείσαι αυτοδικαίως Παναγιώτατος.

 

🔺Και επειδή μεταφερθήκαμε στο Φανάρι ας πούμε κάτι που μας κάθεται στο λαιμό: λίγο ακόμη και το Οικουμενικό Πατριαρχείου και θα πάρει το πρώτο βραβείο εκλογών νέων Ιεραρχών. Δεν υπάρχει Σύνοδος από τον περασμένο Οκτώβρη που να μην έκανε και κάποια νέα εκλογή. Και μάλιστα όχι μία μόνο αλλά δύο δύο ή τρεις τρεις. Μπράβο. Λες και βιάζεται ο Πατριάρχης για κάτι. Το γιατί θα το καταλάβουμε. Πάντως είναι άδικο να αποκτά βοηθό Επίσκοπο ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ – χθεσινός Μητροπολίτης και νεώτατος – και ο Θεσσαλονίκης να μην μπορεί να έχει βοηθό λόγω του περιορισμού της Πράξης του 1928. Για ιστορικούς λόγους να υπενθυμίσουμε  ότι οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων πάντα είχαν βοηθούς Επισκόπους από την πρώτη στιγμή που ίσχυσε η Πράξη. Αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Το γιατί το ξέρει  το Πατριαρχείο.Πρόκειται  για μία αδικία που πρέπει να την επισημάνουμε.

 

🔺Είναι αλήθεια ότι στις μικρές γειτονιές ακμάζουν οι φατρίες. Δηλαδή οι ομάδες και οι ιδιαίτερες σχέσεις ανάλογα με τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες, τα συμφέροντα  και τις βλέψεις της επόμενης μέρας. Και από την «ασθένεια» αυτή δεν γλιτώνουν ούτε οι ιεροί χώροι. Πάντα υπήρχαν αυτά αλλά τώρα έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Οι πληροφορίες που έχουμε μιλούν  για την ύπαρξη δύο τάσεων που αναπτύσσονται στο Φανάρι. Η κάθε μία προσπαθεί να κυριαρχήσει δίπλα στον Πατριάρχη για μα τον καθοδηγεί. Δεν είναι της ώρας να πούμε και να γράψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα έλθει η ώρα που θα το κάνουμε αυτό. Όχι γιατί είμαστε με τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά γιατί εμείς οι ταπεινοί και αχρείοι θέλουμε  να κρατήσουμε το Φανάρι αλώβητο από τις επιρροές ανθρώπων που κινούνται ως …κατίνες της γειτονιάς.Το ότι  κατάφεραν κάποιοι- ελλείψει άλλων-   και κατέλαβαν  θέσεις κλειδιά μέσα στο χώρο του Πατριαρχείου , δεν έχουν το δικαίωμα να  θεωρούν  πως μπορούν  να επηρεάσουν  και τον ρου της ιστορίας. Ου παίζεται εν ου παικτοίς. Το Φανάρι είναι ιδέα, είναι Θεόσταλτος και Θεοίδρυτος  οργανισμός και πρέπει να τον αφήσουμε έξω από ανθρώπινες προτιμήσεις και  καταστάσεις.Μαζευτείτε γιατί θα αρχίσω να γράφω ονόματα…! 
 

 

🔺Προς τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της Επικοινωνίας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ένα βιβλίο του Αρχιεπισκόπου που αναφέρεται στην εκκλησιαστική περιουσία δεν το χαντακώνεις με μονοδιάστατη παρουσίαση  σε μία εφημερίδα. Ή το αφήνεις για αργότερα, στην μετά κορονοϊό εποχή  ή κάνεις ταυτόχρονες παρουσιάσεις σε πολλά έντυπα. Τώρα όσοι το είδαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το είδαν! Οι υπόλοιποι θα το φανταστούν. Εκτός και αν η επιλογή της φωτό του εξωφύλλου – βόδια στο άροτρο στην Μονή Σαγματά- δεν ήταν τυχαία.Αλλά το κακό δεν είναι να σε θεωρούν οι άλλοι βόδι. Το κακό είναι να είσαι βόδι και να μην το ξέρεις! 
 

 

🔺 Πρώτη φορά που στον Αγιασμό, που έγινε για την έναρξη των εργασιών της Βουλής για την χρονική περίοδο 2020-21, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, δεν παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης. Νομίζω ότι η ταυτόχρονη εκδήλωση για την μεγάλη επένδυση της Μicrosoft στην Ελλάδα, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι παρών και ο Πρωθυπουργός στον Αγιασμό…!!!Σημειολογικά το αναφέρουμε.Δεν ήταν έγκλημα, ήταν λάθος!
🔺Δεν ξέρω από που είναι… Μου το έστειλαν!
Και έννοιωσα τόσο ξένος προς το θέαμα αυτό! Ντρέπομαι!

Συνεχίζεται….