You are currently viewing Σφηνάκια που τζού-ζουν….

Σφηνάκια που τζού-ζουν….

3 Οκτωβρίου   2020

🔷Δεν έχω λόγια να δικαιολογηθώ που σας έχω αφήσει τόσο καιρό χωρίς “σφηνάκια”.Τα γεγονότα που μας απασχολούν πολλά, τόσο σε προσωπικό  όσο και  σε γενικό επίπεδο. Κάθε φορά που ξεκινούσα να γράψω  μετά απο λίγο κάτι συνέβαινε και με απορροφούσε και άφηνα πίσω τα σφηνάκια.Μετά ήλθε και ο κορονοϊός και μας αποτελείωσε. Να ξέρετε πάντως ότι έχω λάβει υπόψη μου και μάλιστα πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις που μου έχετε κάνει! Όσοι διαβάζετε αυτή τη στήλη  θα ξέρετε ότι η κριτική μας είναι πάντα ενός επιπέδου. Δεν κράζουμε ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας.Ούτε γράφουμε αγιογραφίες κατόπιν παραγγελίας. Και σήμερα αυτό θα το καταλάβετε! Γράφουμε πάντα αλήθειες και φροντίζουμε όσους τους  αδικούμε να επανορθώνουμε όταν πρέπει. Και το σημαντικότερο: δεν εισχωρούμε ποτέ  στα ιδιαίτερα διαμερίσματα και τις κρεββατοκάμερες κανενός! Γιαυτό μη μας ζητάτε ιδιαίτερη ενημέρωση.Γράφουμε αυτά που ξέρουμε. Αφορμές για να το κάνουμε μας δίνονται  αλλά εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτό τον πειρασμό. Αν όμως μας προκαλέσουν τότε τους δίνουνε να καταλάβουν ότι … «ξέρουμε» και γιαυτό να προσέχουν γιατί σε λίγο αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι λίγο τραγελαφικό οι πόρνες να μας κουνούν το δάκτυλο και να μας κάνουν κριτική.🔺🔹Θα ξεκινήσω με κάτι.. αποκλειστικό! Μόνο οι άλλοι θα γράφουν τη λέξη; Πρόκειται για κάτι  που γνώριζα δύο μέρες πριν γίνει αλλά σεβόμενος τον λόγο τιμής που έδωσα  δεν το απεκάλυψα. Ο Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Συνοδικός Ιεράρχης και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου πραγματοποίησε incognito ταξίδι με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το γεγονός το γνώριζα δύο μέρες πριν γίνει. Αλλά έδωσα το λόγο μου όπως σας είπα να μη γράψω κάτι.Και το τήρησα.  Τώρα όμως αφού έγινε γνωστό οφείλω ως διαθέτων κοινό νου  να θέσω ένα αυτονόητο ερώτημα: ήταν τόσο σοβαρό και άμεσο το θέμα για το οποίο  πήγε ο Σεβ. Ιωνίας στην Πόλη- το θέμα της Εκκλησίας των Σκοπίων όπως εγράφη- για να πραγματοποιήσει αυθημερόν ταξίδι και με ιδιωτικό αεροπλάνο; Σαφώς όχι…Το Σκοπιανό ήταν το προπέτασμα καπνού . Το γιατί ακριβώς πήγε θα  φανεί πολύ σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή…. Εξάλλου και το Φανάρι στο ανακοινωθέν που εξέδωσε  για την επίσκεψη είναι πολύ προσεκτικό. Αυτά προς το παρόν. 

🔺🔹Αμάρτησα για το παιδί μου θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ενός κειμένου που θα έγραφε ως απολογητικό υπόμνημα προς όλους μας γνωστός Μητροπολίτης που όλως αιφνιδίως έχει σιωπήσει. Δεν βλέπει πλέον τίποτα το στραβό να γίνεται και δεν ασκεί κριτική στον Αρχιεπίσκοπο. Ακόμη και στο θέμα της αναβολής της Ιεραρχίας μαθαίνω ότι ετάχθη με την πλευρά αυτών που δεν ήθελαν Ιεραρχία, δηλαδή με την πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Και πως έγινε αυτό το θαύμα και μεταλλάχθηκε ο Άγιος; Οι πληροφορίες μου λένε ότι έδωσε τα χέρια με τον Αρχιεπίσκοπο να αμβλύνει την κριτική του διάθεση και να γίνει πιο συνεργάσιμος αν θέλει ο ηγαπημένος πρωτότοκος συνεργάτης του Αγίου να δεί Ηλίου πρόσωπο. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την Ιεραρχία. Αλλά όλα δείχνουν ότι το θέμα βαδίζει καλά. Ο συνήθως εκρηκτικός Ιεράρχης έχει ηρεμήσει και δεν υψώνει τη φωνή του όπως συνήθιζε, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους του. Είδατε τι εκπτώσεις μπορούν να κάνουν οι Ιεράρχες μας για να δουν τα παιδιά τους να προάγονται; Η αιτία ή μάλλον ο ηθικός αυτουργός αυτής της θείας μεταστροφής του Αγίου και της προσέγγισης του με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο ήταν νέος αλλά συνετός Ιεράρχης που δεν έχει προσωπική ατζέντα – όπως μερικοί μερικοί- αλλά θέλει να ελαφρύνει τους ώμους του ευεργέτη του Αρχιεπισκόπου. 

🔹Η πιο μεγάλη ώρα για την Εκκλησία μας είναι πάντα  η ώρα της Ιεραρχίας. Είναι η αποθέωση της Συνοδικότητας. Δυστυχώς όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας δεν έχει δείξει να τον εμπνέει το Συνοδικό  σύστημα για το οποίο επι Χριστοδούλου έδινε «μάχες» που τελικά δεν πίστευε. Το έκανε για να δυσκολεύει τη ζωή του Χριστοδούλου. Ο Ιερώνυμος στα χρόνια αυτά απεκάλυψε αυτό που πάντα εκπροσωπούσε και πρέσβευε: να είναι μονοκράτωρ μέσα στην Ιεραρχία χωρίς αντίλογο, χωρίς αντιπολίτευση, χωρίς άλλες φωνές. Και όχι δεν τα κατάφερε. Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει προς τούτο πάντα θα υπάρχουν Ιεράρχες που θα υψώνουν τη φωνή τους και θα λένε αλήθειες. Ο αρχαίος θεσμός της αισυμνητείας ήταν το όνειρο του και ήθελε  να τον επαναφέρει αλλά δεν τα κατάφερε. Κι ούτε θα τα καταφέρει ποτέ κανείς στο μέλλον. Να το θυμάστε αυτό.

🔷Ενόχλησε κάποιους Αγίους Αρχιερείς μας  η δημοσίευση της επιστολής του Σεβ. Δράμας κ. Παύλου  πριν ασχοληθεί με το θέμα η ΔΙΣ. Μα γιατί Άγιοι; Δεν έγραφε κάτι μυστικό στην επιστολή αυτή ο Σεβ. Δράμας αλλά κατέθστε την αγωνία του ως Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας  για την προσβολή που δεχόταν ο μεγαλύτερος θεσμός διοίκησης της Εκκλησίας μας: η Συνοδικότητα και παράλληλα η ίδια η Ιεραρχία. Χάρη στην ύπαρξη της Ιεραρχίας εξελέγητε  όλοι Αρχιερείς και χάρη σε αυτή την Ιεραρχία  μπορείτε να νοιώθετε ασφαλείς και ισόβιοι   στη διοίκηση των Μητροπόλεων σας. Και τώρα αυτό πάτε να το καταπατήσετε , να το καταργήσετε, να το καταστρατηγήσετε για να φανείτε αρεστοί και σεβαστικοί  προς τον Γέροντα Αρχιεπίσκοπο. Αλλά ο Ιερώνυμος δεν θα είναι για πάντα Αρχιεπίσκοπος. Και θα έλθει η ώρα που θα μετανοιώσετε γιαυτό τον ενδοτισμό σας. Αλλά καλά να είμαστε και θα τα ξαναπούμε για το θέμα αυτό. 

🔷🔹🔹Το σωστό πάντως, από κάθε άποψη θα ήταν να δοθούν όλες οι απαντητικές επιστολές των ιεραρχών μας στην δημοσιότητα. Ή αν θέλουν οι ίδιοι να τις αναρτήσουν στις ιστοσελίδες των Μητροπόλεων τους όπως έκανε ο Σεβ. Δράμας και εσχάτως ο Σεβ. Κυθήρων. Τι φοβούνται; Η διαφάνεια και η αλήθεια πάντα ελευθερώνουν τον άνθρωπο και θεραπεύουν τις πληγές.

🔺Ομως για να ακριβολογούμε Άγιοι: γιατί σας ενόχλησε η διαρροή της επιστολής του Σεβ. Δράμας  ή το ότι εσείς δεν θα μπορέσετε ποτέ να φερθείτε ντόμπρα όπως εκείνος; Δυστυχώς δεν μπορούμε όλοι  εκ της φύσεως μας  να είμαστε αυθεντικοί άνθρωποι και αυτά που λέμε μπροστά να τα λέμε  και όταν φεύγει ο συνομιλητής μας. Συνήθως οι περισσότεροι  άλλα λέμε  μπροστά και άλλα πίσω! Μήπως θέλετε να θίξουμε το θέμα των σχέσεων σας με τον Αρχιεπίσκοπο; Πόσοι από σας αυτά που του λέτε όταν συνομιλείτε μαζί του τα λέτε και πίσω από την πλάτη του; Ή μήπως θέλετε να σας θυμίσω τη συμπεριφορά σας εναντι του Πατριάρχη; Άλλα του λέτε όταν τον επισκέπτεστε στο Φανάρι και αλλιώς συμπεριφέρεστε όταν είστε στην Ελλάδα!

🔺🔹Δεν πάνε πολλά χρόνια από την εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Θέλετε να γράψουμε πόσοι υποσχεθήκατε στον Πατριάρχη ότι θα ψηφίσετε τον εκλεκτό του και πόσοι εν τέλει τον ψηφίσατε; Όλοι οι των νέων χωρών το υποσχεθήκατε στον Πατριάρχη και στο τέλος ψηφίσατε μόνον επτά! Ο Σεβ.Δράμας Παύλος ήταν ένας από τους επτά που κράτησε την υπόσχεση του  στον Πατριάρχη. Και όχι μόνο αυτό. Όταν ήλθε η ώρα είπε ευθέως στον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου όχι δεν θα τον ψηφίσει . Αυτό προφανώς  ενοχλεί στον Σεβ. Δράμας ότι έχει λόγο!! Ακριβό αιτούμενο στην εποχή μας και μάλιστα στον εκκλησιαστικό  χώρο.

🔺Είναι δυνατόν μόνο 16+4 Ιεράρχες να ζήτησαν Ιεραρχία και οι υπόλοιποι να ήταν αρνητικοί; Ντροπή! Γιατί Άγιοι; Φοβάστε τον ..κορονοϊό; Τότε καλύτερα να αποσυρθείτε.. Τολμώ να πω να παραιτηθείτε και να ζήσετε το υπόλοιπο του βίου σας με προφύλαξη! Γιατί να απολαμβάνετε των προνομίων που έχουν οι εν ενεργεία Ιεράρχες μας; Όλα πληρωμένα και αυτοκίνητο μετά οδηγού! Γιατί; Το κληρονομήσατε από τον πατέρα σας; Προφανώς όχι! Τότε γιατί να απολαμβάνετε αυτών των προνομίων τα οποία συνοδεύουν το αξίωμα του Αρχιερέως όταν δεν είστε σε θέση να υποστηρίξετε αυτά που επιβάλλει αυτή η θέση;  Η Αρχιερωσύνη είναι Σταυρός και δυστυχώς αποδείχνετε με τη στάση σας ότι δεν μπορείτε να τον σηκώσετε….Θέλετε όνο τα προνόμια που απορρέουν απ´αυτό τον Σταυρό! 

🔺Έχετε καταλάβει τι εντύπωση δίνετε στο ποίμνιο σας; Προς τι υπάρχετε αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε όλα εκείνα που πρεσβεύει η Εκκλησία μας; Σεβόμαστε τους Γέροντες Ιεράρχες αλλά καλό είναι να φροντίσετε  να λύσετε το πρόβλημα νομικά και θεσμικά για να μην ρεζιλεύονται οι ανήμποροι Ιεράρχες  επί του θρόνου.

🔺Ο κορονοϊός απέδειξε, δυστυχώς,την παθογένεια που υπάρχει στην Εκκλησία μας και   στους Ιεράρχες  μας. Βρήκαν ευκαιρία και κλείστηκαν  στο καβούκι τους και δεν βγαίνουν έξω λόγω κορονοϊού.Και αυτό δεν το κάνουν  μόνο οι Γέροντες Αρχιερείς αλλά και νεώτεροι. Και αυτό είναι το θλιβερό και απογοητευτικό. Φοβηθήκαμε τον κορονοϊό περισσότερο απ´ όσο φοβόμαστε τον Θεό και το θέλημά Του.

🔺 Αλήθεια σκεφθήκατε ποτέ πως  μπορεί να βοηθήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ποιμνίου του ο Σεβ. Παραμυθίας, Γέροντας Τίτος; Τον πάει και τον φέρνει ο π. Βελισσάρης ο οποίος επί της ουσίας διοικεί την Μητρόπολη! Πού τα βρήκατε όλε αυτά και τα επιτρέπετε ως Εκκλησία; Ποια εκκλησιολογία το επιτρέπει και ποιος νομικός θα κάλυπτε ποτέ τα «κενά» και τις τρύπες  που θα εμφανιστούν στην μετά Τίτο εποχή; Μου είπε κάποιος Αρχιερεύς όταν έγραψα για την ύπαρξη παραφουσκωμένων λογαριασμών ορισμένων ότι υπάρχουν και οι έλεγχοι! Ναι υπάρχουν αλλά δεν είναι η λύση! Και μέχρι που να γίνει έλεγχος  θα μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει; Ωραία τακτική!

🔺Πως μπορεί να στέρξει και να φροντίσει το ποίμνιο του ο Σεβ. Ηλείας Γερμανός. Το Πάσχα του 2020 έκλεισε όλους τους ναούς και «απαγόρευσε» στους κληρικούς του να κάνουν ακολουθίες! Φαντασθείτε-υγεία να έχει μέχρι τότε ο άνθρωπος -τι θα κάνει τα φετινά Χριστούγεννα και το Πάσχα του 2021 αν ο κορονοϊός εξακολουθεί να μας απειλεί.

🔺Τον Γέροντα  Θεσσαλονίκης Ανθιμο  δεν είναι εύκολο να τον δει κανείς αλλά μόνο  οι αυστηρώς απαραίτητοι- άμεσοι συνεργάτες του. Το πως πορεύεται η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το γνωρίζουν οι καλοί και έντιμοι πατέρες που πλαισιώνουν τον Γέροντα Ιεράρχη και σηκώνουν όλο το βάρος . Και το τι θα γίνει απο δώ και στο εξής   δεν το ξέρει κανείς. Η λύση του Βοηθού Επισκόπου- αφού αποκλείουν άπαντες τη λύση της απόσυρσης – θα βοηθούσε στην μερική επίλυση του προβλήματος-έστω στο λειτουργικό μέρος! Αλλά φαίνεται ότι και αυτό δεν το συζητούν. Επομένως αφήνουν  έναν υπερήφανο ως τα χθες Γέροντα Ιεράρχη  να ρεζιλευτεί και να αμαυρώσει  ο ίδιος την υστεροφημία του. Διότι αυτό που θα μείνει από όλη την πορεία του σπουδαίου αυτού Γέροντα Ιεράρχη θα είναι αυτά τα άτιμα τα χρόνια των γηρατειών! Και είναι κρίμα. Δεν του αξίζει!

🔺Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος. Παρά τις χοροστασίες και λειτουργίες του τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο που άφησε ανεκμετάλλευτο στα 36 έτη που ποιμαίνει αυτή την ακριτική Μητρόπολη η οποία επί προκατόχου του Ιακώβου Μαλλιαρού έσφυζε από πνευματική ζωή. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων αλλά το βέβαιο είναι ότι ο διάδοχος του θα έχει να κάνει πολλά για να επαναφέρει την Μητρόπολη αυτή στην κανονική της πορεία.

🔺Σε ίδια και χειρότερη κατάσταση η Μητρόπολη Θήρας. Ο παππούς δεν μπορεί να ανταποκριθεί άλλο στα καθήκοντα που επιβάλλει  το Αρχιερατικό αξίωμα. Εκεί πρέπει να πάει ένας νέος άνθρωπος να δώσει άλλη πνοή. Και ασφαλώς να περιθάλψει τον Γέροντα με αγάπη κοντά του. Και να αποκαλύψω κάτι. Για την Μητρόπολη Θήρας παίρνω πολύ συχνά σημειώματα από ανθρώπους που βλέπουν από κοντά τι γίνεται και αναρωτιούνται γιατί η διοίκηση της Εκκλησίας αδιαφορεί!

🔺Και αναρωτιέται κανείς: τον προβληματισμό αυτό που έχουμε εμείς δεν τον έχουν και οι Αρχιερείς μας; Γιατί δεν δίνουν τις πρέπουσες λύσεις; Είναι δυνατόν η διοίκηση της Εκκλησίας μας να αδιαφορεί και να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους; Είναι δυνατόν να είναι αντιμέτωπη η Σύνοδος  με το πρόβλημα  – αφού καθ´όλη την προηγούμενη Συνοδική περίοδο συμμετείχαν ως μέλη της Συνόδου Αρχιερείς που ανήκουν στους ανήμπορους- και να μην έχει ξεκινήσει ακόμη η  διαδικασία αντικατάστασης τους; Εντάξει είπαμε να ισχύει το φιλάδελφο αλλά να μην εφαρμόζουμε  δύο μέτρα και σταθμά…

🔺Ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών   Ιερώνυμος  επέδειξε κάποια στιγμή  ουσιαστικό ενδιαφέρον και έδωσε εξαιρετικές  λύσεις σε αυτή την κακή εικόνα της Εκκλησίας και ως ένα βαθμό το πέτυχε. Εδώ και καιρό όμως, φαίνεται πως  άλλαξε γραμμή και   άρχισε να  δείχνει μια αδρανή στάση, για να μην κακοκαρδίσει προφανώς τους εναπομείναντες Γέροντες Ιεράρχες. Φτάσαμε  στην περίπτωση του Γέροντα Περιστερίου που έπρεπε να κυκλοφορήσει η φωτογραφία που τον απεικόνιζε σε αθλία κατάσταση για να σημάνει συμαγερμός και να αρχίσει το τρέξιμο!Γιατί πρέπει να φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα οι Ιεράρχες μας  για να λάβουμε μέτρα;

 🔺Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και  ο “μπαμπούλας” του ορίου ηλικίας που αφήνουν κάποιοι τεχιέντως να διαρρεύσει  οτι μπορεί να επιβληθεί για να αποκτήσει η Ιεραρχία νέο αίμα.Μπορεί να το δούμε και αυτό. Θα είναι το δώρο του Ιερωνύμου του Β ´ στην Εκκλησία μας. 

🔺Ισως να ακούγεται ως  τέχνασμα εκφοβισμού, για να κάμψει αντιστάσεις   αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα αναγκαστεί η ίδια η Εκκλησία να τον  εφαρμόσει για να αυτοπροστατευτεί και να απαλλαγεί από τα χειρότερα!

🔺Ελλείψει προφανώς  θεμάτων εγράφη  σε στήλη που κάνει αποκαλύψεις το εξής:

🔹 Μία μικρή μερίδα «ανθρώπων»( πάλι καλά που δεν γράφει ζώων)  έχουν βαλθεί να σταματήσουν το τεράστιο( sic) έργο( που το είδατε βρε παιδιά αυτό το έργο ένα χρόνο τώρα για να το δούμε και μείς ) που έχει ξεκινήσει ο Αρχιεπίσκοπος της πέμπτης Ηπείρου… κι όσο προσπαθούν, με ανυπόστατα ψεύδη να τον πελεκήσουν, τόσο εκείνος με τις κινήσεις του, τους προσπερνά και τους αφήνει τελευταίους και καταϊδρωμένους να φαντάζονται όσα εκείνοι επί τόσα χρόνια έπρατταν και εισέπρατταν εις βάρος της Αρχιεπισκοπής… ευτυχώς, υπάρχει ο «Καλός» Θεός και ο «Τι-Μωρός» Θεός!

🔺Ήθελα να ξέρω δεν μπαίνει ο εκλεκτός συντάκτης να διαβάσει τι γίνεται και τι γράφεται  σε ιστοσελίδες της… πέμπτης Ηπείρου για τον μεγάλο οραματιστή;  Δεν μπαίνει στα εκεί κανάλια για να δει τι μεταδίδουν  για τα έργα και τις ημέρες του προστατευόμενου του; Γιατί δεν τον ρωτά τι χρήματα παρέλαβε από τον προκάτοχό του κατά την εγκατάσταση του εκεί και σήμερα, ένα χρόνο μετά, πόσα απέμειναν; Λίγη τσίπα παιδιά! Σε λίγο θα αποκαλυφθούν  πολλά που θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε για κάποιους κληρικούς μας. 

🔺Εκείνο που με κάνει να χάνω την εκτίμηση μου στους ανθρώπους είναι το γεγονός πως όταν κάποιοι εκ του λεγόμενου εκκλησιαστικού ρεπορτάζ κινδύνεψαν από απειλές   για μηνύσεις και αγωγές  ο υπογράφων  και τους στήριξε γραπτώς και διέθεσε τον εαυτό του ως μάρτυρα σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι απειλές των μηνύσεων. Εδώ τάσσονται με τον ισχυρό. 

🔺 «Ο ήχος του χρήματος παιδάκι μου  είναι πάντα πιο ισχυρός και μην τολμήσεις να τα βάλεις μαζί του» μου έλεγε ο Μεγάλος Χριστόδουλος. Αλλά δεν τον άκουγα. Εγώ τα βάζω με τους ισχυρούς. Μου κάνουν αγωγές και μηνύσεις  και μέχρι τώρα έχω δικαιωθεί σε όλες! 

🔺Αρχιμανδρίτης με σωματικό εκτόπισμα, από Μητρόπολη της Θεσσαλίας,που έχει καταστεί το μάτι και το αυτί του Ποιμενάρχη του για τους κληρικούς της Μητρόπολης,(οι κακές γλώσσες αλλιώς το λένε…),κατέρχεται συχνά- πυκνά στο Κλεινόν Άστυ για ιατρικούς λόγους δήθεν  και συχνάζει σε σπίτι έμπορα Κληρικού στην Καλλιθέα,από όπου έχει και τις προμήθειές του (καθ’ότι συνεργαζόμενα πρακτορεία…).Το μόνο που δεν μάθαμε, είναι τι ηλικία έχουν οι προμήθειες και τι εθνικότητας;; Να προσέχουν μόνο τον κορονοΐό και άλλα νοσήματα αμφότεροι…

🔺 Ήμουν προ μηνών επισκέπτης σε μια περιοχή της πατρίδας μας, για προσωπικούς λόγους. Αγαπώ, τιμώ και σέβομαι τον ποιμενάρχη της, ο οποίος ως εκείνη την ώρα δεν γνώριζε ότι ήμουν στην επαρχία του. Βγήκα  έναν περίπατο στην πόλη μέρα μεσημέρι.Καποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο κέντρο βλέπω από  μακριά μια φιγούρα εκκλησιαστικού ανδρός να περιμένει υπομονετικά έξω απο το public. Πολύ γρήγορα καταλαβαίνω ότι πρόκειται για τον Μητροπολίτη. Περίμενε χωρίς εγκόλπιο και μπαστούνι. Τον πλησιάζω και έκπληκτος τον ρωτώ: Δεσπότη μου στην επαρχία σας χωρίς  τα απαραίτητα συνοδευτικά με το αξίωμα σας , δηλαδή εγκόλπιο και μπαστούνι!

– Δεν χρειάζονται πάντα, βγήκα για κάτι δουλειές,μου απαντά. 

– Στην επαρχία σας είναι απαραίτητα Δεσπότη μου γιατί έτσι δείχνετε ποιος είστε, του απάντησα.

Χαμογέλασε ταπεινά και  δεν είπε τίποτα άλλο. Δεν ήθελα να πω κι εγώ κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή, αλλά θεωρώ ότι ένας Μητροπολίτης στην έδρα του πρέπει να είναι και να κυκλοφορεί -ακόμη και στην εποχή του κορονοϊού- με όλα εκείνα που τον κάνουν  να φαίνεται και να ξεχωρίζει ως ποιμενάρχης. 

🔺Ο Χριστόδουλος ήταν από τη φύση του ταπεινός και άμεσος.Και δεν ήταν υποκριτής. Ηξερε να κρατά τους τύπους. Και πάντα κέρδιζε στην επικοινωνια του με το λαό. Θυμάμαι κάτι που μου έκανε εντύπωση από τα χρόνια στο Βόλο. Του άρεσε να οδηγεί. Και στην διαδρομή Αθήνα- Βόλο οδηγούσε πάντα ο ίδιος αλλά ολίγον πριν φτάσει το αυτοκίνητο στον Βόλο το έδινε σε άλλο να οδηγήσει και εκείνος καθόταν ως συνοδηγός για να εισέλθει στην επαρχία του. Ως Αρχιεπίσκοπος δεν οδηγούσε και αυτό ήταν μια αιτία που πήγαινε στο εξωτερικό για ολιγοήμερες διακοπές και τότε ενοικιάζαμε αυτοκίνητο και οδηγούσε για να το ευχαριστηθεί!. 

🔺Νέος κληρικός της Εκκλησίας μας που συνέδεσε την εκκλησιαστική πορεία του με τον άδοξο και θλιβερό τρόπο που έφυγε ο Ποιμενάρχης του από τη ζωή,  μετά την χειροτονία του σε πρεσβύτερο  από τον διάδοχο του τον οποίο υπηρέτησε για λίγο καιρό άρχισαν τα δύσκολα. Δεν θα μπω εδώ σε λεπτομέρειες και γεγονότα. Κάθε Ιεράρχης είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που διοικεί την Μητρόπολή του. Αλλά θεωρώ λάθος τρόπο αυτόν με τον οποίο φέρεται σε έναν κληρικό που η ίδια η ζωή και το θέλημα του Θεού τον κατέστησε εμβληματικό διότι ήταν παρών στο τέλος του Δεσπότη του. Το περίεργο είναι ότι ο εν λόγω Ιεράρχης φέρεται χωρίς κόμπλεξ και έκανε τον προκάτοχο του μετά θάνατο ακόμη πιο συμπαθή στο ποίμνιο. Επομένως τι είναι αυτό που τον κράτησε φειδωλό μέχρι τώρα προς τον κληρικό αυτό; Κανείς δεν ξέρει και ούτε θα το μάθουμε. Πάντως ο εν λόγω κληρικός ετοιμάζει τις βαλίτσες του και φεύγει προς άλλη κατεύθυνση.

Το κάνω με πόνο ψυχής, μου είπε, γιατί εδώ είναι ο τόπος μου και με συνδέουν πρόσωπα και γεγονότα. Αλλά α μείνω λόγο ακόμη φοβάμαι ότι θα πιστέψω πως έχω κάποιο κουσούρι.! 

🔺Η Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε  την τέλεση Αγιασμού επι τη ενάρξει του νέου Ακαδημαϊκού  έτους. Προς τούτο προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος όμως καθώς είναι  δύσκολος σε τέτοια γεγονότα όρισε συνοδικό μέλος – Ιεράρχη της επιρροής του ,να μεταβεί και να τελέσει τον Αγιασμό. Μάλιστα καθηγητής πανεπιστημίου είδε συμπτωματικά τον Συνοδικό Ιεράρχη και του υπενθύμισε τον Αγιασμό  ότι θα γίνει ημέρα Πέμπτη  στις  10 του μηνός στις 10 το πρωί. 10-10 του είπε κωδικοποιημένα.

-Ναι το θυμάμαι μείνε ήσυχος, του απάντησε.

Ήλθε η μέρα και η ώρα του Αγιασμού αλλά ο Συνοδικός Ιεράρχης δεν φάνηκε πουθενά. Τον τηλεφωνούσαν επι μια ώρα. Τηλεφώνησαν και στον οδηγό του ο οποίος δήλωσε άγνοια.  Ο Αρχιερεύς άφαντος. Ο Αγιασμός παρ´όλα αυτά έγινε απο παριστάμενο Ιερέα. Την επόμενη 11/09 βρέθηκε ο Αρχιερεύς ο οποίος δήλωσε ότι το ξέχασε εντελώς και ζήτησε συγνώμη. Επειδή όμως τα κουτσομπολιά τρέχουν πιο γρήγορα από τα γεγονότα μερικοί που γνωρίζουν εις βάθος το θέμα  είπαν: μήπως δεν ήταν εντελώς τυχαίο; Μήπως «ενέπνευσε»  τον εν λόγω Ιεράρχη να μην κάνει τον Αγιασμό  στο Πανεπιστήμιο ο πανεπιστημιακός… big brother του, επειδή δεν τα πάει καλά με κανέναν μέσα στο Πανεπιστήμιο και ο εκλεγείς κοσμήτωρ δεν ήταν αυτός που προτιμούσε αφού εργαζόταν για την εκλογή κάποιου άλλου που πάτωσε; Αυτά προς το παρόν. Θα τα ξαναπούμε χωρίς κωδικούς την επομένη φορά!

🔺Αναγνώστης μας μας το πληροφόρησε και το μοιραζόμαστε μαζί: πριν  από λίγο είδα κάτι στην τηλεόραση που με λύπησε πολύ. Έχω την εντύπωση ότι εκεί στο Mega Channel έχουν ξεπεράσει τα όρια. Βάλανε σε δημοσκόπηση(METRON ANALYSIS) του κ. Φαναρά το ερώτημα αν κολλάει ο Covid-19 από τη Θεία Ευχαριστία !! Ναι το βάλανε αυτό σε δημοσκόπηση ! Βάλανε σε δημοσκόπηση τα Άγια των Αγίων και τον πυρήνα ύπαρξης της ίδιας της Εκκλησίας! Οποία ασέβεια . Είναι δυνατό να μπει σε δημοσκόπηση τέτοιο ερώτημα ; Η όλη δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού στις 19.45 σήμερα 1/10/2020. Αλήθεια ποιο θα είναι το επόμενο “χτύπημα” των στρατευμένων εναντίον της Εκκλησίας δημοσιογράφων των μεγάλων καναλιών ; Μήπως ένα υποθετικό ερώτημα σε μία επόμενη έρευνα του τύπου ” με βάση την υπάρχουσα κρίσιμη κατάσταση για την πορεία της πανδημίας πρέπει να συνεχίσει να τελείται η θεία Κοινωνία στις Εκκλησίες της Ελλάδος “;(!!). Μήπως διαμορφώνεται κλίμα για να ζήσουμε ξανά την κατάσταση Μαρτίου -Μαΐου με κλειστές εκκλησίες ; Για όλα τους έχω ικανούς.Και η Εκκλησία σιωπά! Λες και δεν την αφορά το θέμα! 

🔺Όταν ο Χριστόδουλος άλλαζε αυτοκίνητα η οργανωμένη  αντιπολίτευση που υπήρχε τότε( Θηβών Ιερώνυμος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Ηλείας Γερμανός κ.ά. ) του το έβγαζε ξινό αφού του το φώναζε και  μέσα στην Ιεραρχία. Λες και τους στερούσε το ψωμί για να έχει εκείνος αυτά τα πολυτελή αυτοκίνητα, δωρεές όλα πνευματικών φίλων του  και μάλιστα χωρίς …ανταλλάγματα. Επαναλαμβάνω: χωρίς ανταλλάγματα! Και όταν ο Χριστόδουλος  έφυγε απο τη ζωή  η διάδοχη κατάσταση που επικράτησε τα πούλησε   σε πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στην αυλή και μερικοί πήραν και τις ….μίζες τους!! Συγνώμη το δωράκι τους ήθελα να πω. Έχουμε μάρτυρες γιαυτό!  Αλλά εμείς ακόμη και σε αυτές τις λοβιτούρες σιωπήσαμε  . Και ερχόμαστε στο σήμερα. Μέχρι τώρα ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος πέρασε με απλά σεμνά αλλά αξιοπρεπή αυτοκίνητα. Με leasing. Όλα scoda.  Φίλος   κληρικός που πήγε στην Αρχιεπισκοπή χθες  είδε μπροστά στο κτίριο παρκαρισμένο  το τελευταίο υπερσύγχρονο  PASSAT με πινακίδες ΑΑ. Πρόκειται για αυτοκίνητο 60 χιλ.ευρώ. Τυχερέ… Γέροντα Βλάσση, ζεις μεγάλες στιγμές. Ρωτήσαμε και μάθαμε τις εστίν ούτο;. Το αυτοκίνητο είναι  απόκτημα  μεν του Αρχιεπισκόπου  αλλά αποτέλεσμα των διασυνδέσεων που έχει ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΥΟ Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης. Και αποτελεί  το επίσημο πλέον  αυτοκίνητο του Αρχιεπισκόπου. Μπράβο. Και εις ανώτερα. Φαντάζομαι όταν γίνει Αρχιερεύς ο Νικόδημος με τι αυτοκίνητο θα πάει στην Μητρόπολή του. Πάντα τέτοια! 

🔺Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Συνοδικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμο στις αρχές Ιουνίου.Εκεί  ο Μακαριώτατος έθιξε το ζήτημα των κοιμητηρίων, με την επισήμανση πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές. Ο Υπουργός με την αποτελεσματικότητα που τον διακρίνει δεσμεύθηκε  πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί οριστική λύση.Και την έδωσε. Επανέφερε τους ναούς των κοιμητηρίων στις Μητροπόλεις. Ουδεμία πλέον σχέση και αρμοδιότητα έχουν οι δημοτικές αρχές.

Οι εκλογές μπορεί να αργούν αλλά ο κ. Θεοδωρικάκος ετοιμάζεται από τώρα ώστε να διασφαλίσει την εκλογή του στο ακέραιο. Με το δώρο αυτό προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία γενικά, φέρνει  το ιερατείο των Μητροπόλεων  της εκλογικής περιφέρειας που θα πολιτευτεί κοντά του. Αν και εκ της εμπειρίας μου κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Για να τρέξουν οι άνθρωποι  της Εκκλησίας και  για να βοηθήσουν έναν πολιτικό θέλουν πιο απτές αποδείξεις και μεγαλύτερη προσφορά. Κάτι θα βρεθεί που θα προστεθεί στην αλυσίδα των προσφορών. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τον τρόπο του. Θα το μάθουμε όπου νάναι!

🔺Λαμβάνω διάφορα σημειώματα με email που αφορούν ιερέα της  Αττικής και συγκεκριμένα  της Μητρόπολης Ιλίου. Ο εν λόγω κληρικός στηριζόμενος σε κάποιες πλάτες κατέλαβε μία θέση η οποία λόγω των μυστηρίων που γίνονται βγάζει πολύ χρήμα. Και επειδή έμαθε τα κόλπα, βάζει «καπέλο» στις εισπράξεις και βγάζει το  δικό του μαύρο χρήμα. Δεν προχωρώ προς το παρόν  σε περισσότερα στοιχεία  αλλά το καταθέτω αρμοδίως και ελπίζω να κινηθούν οι διαδικασίες τιμωρίας και απομάκρυνσης του εν λόγω επίορκου ρασοφόρου. Και όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά οι πληροφοριοδότες μου  με απείλησαν ότι θα πάνε σε πιο αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας και προβολής του θέματος. Και ελπίζω να μην χρειαστεί. Πρέπει τάχιστα ο ιερωμένος που καταπάτησε την εμπιστοσύνη του Ποιμενάρχη του να πάει από εκεί που ήλθε. Και να αφήσει τα νάζια… Έχει κάνει την μπάζα του! Πριν του μπεί το …λάσο της κρεμάλας και της τιμωρίας  ας θέσει στη διάθεση του ποιμενάρχη του

🔺Η θεομηνία που έπληξε τις προάλλες τον τόπο μας. Το  Ιόνιο, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα πνίγηκαν κυριολεκτικά. Η θεομηνι´α αυτή απέδειξε πόσο ανέτοιμοι είμαστε στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Η Καρδίτσα υπέστη πανωλεθρία. Αλλά με πολλές δυσκολίες κατάφερε να ανταπεξέλθει. Η τοπική Εκκλησία δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης. Ο οικείος Ιεράρχης Τιμόθεος μπορεί να βγήκε για να ελέγξει την κατάσταση με ελαφρά καθυστέρηση αλλά δεν είδαμε να προσφέρει κάτι το εντυπωσιακό στο πληγέν ποίμνιό του. Πιο πολύ στο επίπεδο της αυτοψίας και της διάγνωσης έμεινε παρά στην θεραπεία και στην εξ αρχής πορεία. Και άνοιξε τους ναούς για να δεχθούν τους πληγέντες . Πουθενά δεν είδαμε να υπάρχουν πνευματικά κέντρα ή αίθουσες των ναών για να υποδεχθούν τους πληγέντες . Κατά τα άλλα κυνηγά τους μοναχούς της επαρχίας του αντί να βάλει κανένα κεραμίδι να σκεπάσει την κατάσταση. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις όραμα και όχι να τρώγεσαι με τα ρούχα σου. Και να μην είσαι ευχαριστημένος με το δώρο της Εκκλησίας.

🔺Δυστυχώς ούτε η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ έτρεξε στην πληγείσα περιοχή από την πρώτη στιγμή.Τους  εγκαλέσαμε προς τούτο αλλά αντί οποιασδήποτε γενναίας αποστολής και βοηθείας έστειλε μολύβια και στιλό για τη μαθητιώσα νεολαία. Αν η οργάνωση φιλανθρωπίας της Εκκλησίας  ολιγωρεί σε τέτοια θέματα  τότε τί να περιμένουμε από τους άλλους;

🔺Η Εκκλησία της Κρήτης μπήκε σε τροχιά αλλαγής. Η δοκιμασία του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου θα επισπεύσει τις εξελίξεις. Οι υποψήφιοι άρχισαν ήδη να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Διακριτικά μεν αλλά ορισμένοι δημιουργούν απόνερα. Όλα τα μαθαίνουμε! Η Κρήτη δεν είναι μακριά. Και ασφαλώς η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου βασίζεται στο τρίγωνο: Κρήτη- Κωνσταντινούπολη- Αθήνα. Στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός αλλά σε ελεγχόμενα επίπεδα. Στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης ακόμη δεν έχει δείξει εμφανώς τις διαθέσεις του. Περιμένει να δει το Τριπρόσωπο. Και η Αθήνα από κοντά σπρώχνει όπως μπορεί. Δεν είναι τυχαίο που ο ένας εκ των υποψηφίων ο Κισσάμου Αμφιλόχιος ήταν χθες στην Αθήνα. Ο έτερος Αρκαλοχωρίου Ανδρέας όντας Συνοδικός ταξίδευε για την Πόλη- μέσω Αλεξανδρουπόλεως – διότι έχουν την επόμενη βδομάδα Σύνοδο. Ο Ρεθύμνης Ευγένιος είναι στην έδρα του. Το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την υγεία του Γέροντος Αρχιεπισκόπου. Τα υπόλοιπα αργά ή γρήγορα θα πάρουν το δρόμο τους.

🔺Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο σε συνεργασία, σήμερα  Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, τον  Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο λέει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου.  
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος  είναι Συνοδικός – για πρώτη φορά όπως διατυμπανίζει  – και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα συνέλθει από 6-8 Οκτωβρίου στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. 
Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο συνοδεύει ο Διάκονος Αθηναγόρας Καρακωνσταντάκης. Αυτή τη φορά δεν τον συνόδευε το μισό Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Ελπίζουμε ο Πατριάρχης να τον «μαζέψει» λίγο ώστε  να σταματήσει να προκαλεί και να μοιράζει αγωγές δεξιά και αριστερά . Κρίμα! Πάντως εκ της εμπειρίας μου όσοι εκ των Ιεραρχών μας υπήρξαν δικομανείς στο τέλος είχαν κακό τέλος!

🔺Βασισμένος  σε πληροφορίες που μου έδωσαν από Κρήτη έγραψα ότι την υποψηφιότητα του Σεβ. Κισσάμου Αμφιλοχίου στηρίζει ο Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος και από κοντά οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων και Σμύρνης Βαρθολομαίος. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων γνωστός για τα ευαίσθητα αντανακλαστικά του μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ μου Σωτήρη,

Προς αποφυγήν περιττών σχολίων και με δεδομένη την εγνωσμένη αγάπη και εκτίμησί μου προς όλους τους φίλους Μητροπολίτας της Κρήτης,οι οποίοι γνωρίζουν καλώς τα αισθήματά μου,θα σε παρακαλούσα θερμώς να μή αναφέρεσαι σε μένα χωρίς την συγκεκριμένη επιβεβαίωσί μου.Διότι αυτό που εγράφη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Με την αγάπη μου,+Π.Δ.

Με την κίνηση αυτή ο Σεβ. Δημήτριος δεν «αδειάζει» τον Σεβ. Κισσάμου Αμφιλόχιο( όπως θα βιαστούν να πουν μερικοί),ούτε αποποιείται την φιλική  σχέση που έχει μαζί του. Επειδή, όμως ,ο Δημήτριος έχει γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα θέλει να δείξει προς τα έξω ότι η σχέση του με όλους τους Αρχιερείς της Κρήτης είναι εξαιρετικές. Και πράγματι είναι! Εξάλλου αυτά που πρεσβεύει και προσδοκά δεν θα παραλείψει να τα πει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Εννοείται ότι η κίνηση αυτή του Σεβ. Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου  εκλαμβάνεται ως κίνηση και των δύο άλλων Ιεραρχών που προαναφέραμε για το ίδιο θέμα , δηλαδή των Φιλαδελφείας Μελίτωνος και Σμύρνης Βαρθολομαίου. Αλλά θα τα ξαναπούμε σύντομα με φρέσκα νέα.

Συνεχίζεται …..