You are currently viewing Ο Σεβ. Δράμας Παύλος με την απαντητική επιστολή του για σύγκληση της Ιεραρχίας «έσωσε» το κύρος της Ιεραρχίας

Ο Σεβ. Δράμας Παύλος με την απαντητική επιστολή του για σύγκληση της Ιεραρχίας «έσωσε» το κύρος της Ιεραρχίας

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Επιστολή προν τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, απέστειλε ο Σεβ.Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος με αφορμή την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την τακτική συνέλευση αυτής τον προσεχή Οκτώβριο.
Η αποστολή της επιστολής αυτής του Σεβ. Δράμας και των υπολοίπων Ιεραρχών που συγκροτούν την ΙΣΙ  εστάλη προς τον Αρχιεπίσκοπο,  γιατί προκλήθηκαν να το πράξουν κι όχι γιατί το είδαν ως όραμα  στον ύπνο τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε  τις επιστολές αυτές για να τις χρησιμοποιήσει  ως άλλοθι και να  θεμελιώσει το Αρβανίτικο πείσμα  το οποίο τον καθοδηγεί και  του υπαγορεύει  να μην συνέλθει η Ιεραρχία.
Το τι θα γράφουν οι επιστολές των Ιεραρχών μας δεν το ξέρουμε, ούτε   αν θα το μάθουμε ποτέ.
 Είχαμε ωστόσο  την ευλογία και την ξεχωριστή τιμή να πάρουμε στα χέρια μας την επιστολή που έστειλε ο Σεβ. Δράμας κ. Παύλος και την δημοσιοποιούμε γιατί αξίζει.
Σε μία εποχή που περισσεύουν οι νενέκοι και αυτοί που κατάντησαν την Εκκλησία μία απλή ΔΕΚΟ του κράτους, πρέπει να γίνονται γνωστά τέτοια παραδείγματα που διασώζουν το κύρος της Εκκλησίας μας και την αξιοπρέπεια της Ιεραρχίας, η οποία θεωρητικά αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας- άλλο αν έχει πέσει  τα τελευταία χρόνια  σε χειμερία  νάρκη.
Η επιστολή του Σεβ. Δράμας κ. Παύλου,
είναι μια  σιωπηλή- ειρηνική  κραυγή αγωνίας για την Εκκλησία, η οποία εκφράζεται γενναιόφρονα αρμοδίως προς τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της εν Ελλάδι Εκκλησίας.
 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας δεν είναι ένας τυχαίος Ιεράρχης. Διακρίνεται  για το θάρρος της γνώμης του, για την καθαρή σκέψη του, για την παλληκαρήσια στάση του και για την ανδρώα και ανδρική συμπεριφορά του, τόσο στα εκκλησιαστικά όσο και στα εθνικά θέματα.Δεν παριστάνει τον μαϊντανό γιατί δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα κι ούτε έχει εξαρτήσεις και συμφέροντα γιατί ενδιαφέρεται για κάτι άλλο την επόμενη μέρα. Αλλά  μιλάει ελεύθερα και αδέσμευτα   όταν πρέπει.
Ο Σεβ. Δράμας είναι  από τους  Ιεράρχες που δεν μασούν τα λόγια τους αλλά   έχει  μπέσα αφού γιαυτόν ισχύει το του Κυρίου: « ἔστω δὲ ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ».
Έτσι και στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, η οποία βάλλεται πανταχόθεν, από ορατούς και αοράτους εχθρούς, ο Σεβ. Δράμας δεν σιωπά.
Ούτε προτιμά να γίνει αρεστός στο σύστημα και να πάει με τα νερά του. Αλλά ζητά  ευθαρσώς  και εντίμως το αυτονόητο:
 Να μείνουν οι εκκλησιαστικοί ηγέτες τουλάχιστον στις επάλξεις! Να στηρίξουν τον λαό μας. Να δώσουν απαντήσεις σε θέματα που καθημερινά αναφύονται και που έχουν δημιουργήσει σύγχυση στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Να μην σκύβουν το κεφάλι παρά μόνο στον Ιησού Χριστό! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ως ποιμένες, έναντι του ποιμνίου τους. Να περιφρουρήσουν την νοητή άμπελο που λέγεται Μακεδονία, που λέγεται Ελλάδα.Να βοηθήσουν το Φανάρι να δώσει την απάντηση που αρμόζει στην Σκοπιανή Κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ολιγόλογο αλλά περιεκτικό κείμενο το οποίο στο ευσύνοπτο μέγεθος του  τα λέει όλα. 
Ευχόμαστε να μην περιφρονήσει ο Μακαριώτατος – κυρίως αυτός- αλλά και οι άγιοι Συνοδικοί Αρχιερείς την φωνή του ακρίτα, Μακεδόνα, αγωνιστή Ιεράρχη, με ποντιακό αίμα και απροσκύνητο φρόνημα.
Να μην υποτιμήσουν την κρισιμότητα των ζητημάτων που θέτει και να αποδεχθούν την εναλλακτική πρόταση που καταθέτει  για σύγκληση της Ιεραρχίας στην πόλη και στο τέμενος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.
Εξ άλλου και η Μητέρα Εκκλησία ένεκα των προβλημάτων στην Κωνσταντινούπολη εξ αιτίας του κορονοϊού απεφάσισε την σύγκληση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου να την πραγματοποιήσει  στο Σαμπεζύ.
Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και λύση!Οταν βαριέσαι που υπάρχεις δεν θέλεις να κάνεις τίποτα. Και σε μία τέτοια περίπτωση το καλύτερο που έχεις να πράξεις προς το συμφέρον του θεσμού που εκπροσωπείς, είναι να πας στο σπίτι σου ή στο …παλατάκι που έφτιαξες για τα γεράματα.
Ο Μέγας Βασίλειος διδάσκει ότι ο Επίσκοπος οφείλει να ηγείται του λαού. Ανδρίζεσθε άγιοι Αρχιερείς και προπορεύεσθε του λαού που σας ενεπιστεύθη ο Θεός στα χέρια σας!
 Ο δε Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει ότι ο Επίσκοπος πρέπει να φροντίζει για το ποίμνιο και όχι για τον εαυτό του.
 Γιατί λοιπόν, δεν θέλετε να υποβληθείτε στον κόπο και να μεταβείτε στην Θεσσαλονίκη ώστε να συγκληθεί κανονικά η Ιεραρχία;
Δεν ανησυχείτε που οι Ναοί άδειασαν; Πώς θα ξανασυνάξετε τον κόσμο στις εκκλησιές έπειτα από τα βαρύγδουπα κηρύγματα περί «κατ’ οίκον εκκλησίας»;
Βγήκε ο κόσμος απο τις Εκκλησίες και δεν ξαναμπήκε! Δεν φτάνουν σε σας τα μηνύματα των ναών μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;
Θα αφήσετε οι άγευστοι Θείας Χάριτος να υπονομεύουν τα Ιερά Μυστήρια  και τα όσια της πίστεώς μας;
«Στον φόβο σας ποντάρουν», θα σας έλεγε αν ήταν κοντά μας  σήμερα ο Χριστόδουλος. 
Ο Ιερός  Χρυσόστομος βοά ότι ο «Επίσκοπος πρέπει να θυσιάζεται για τους πιστούς» κι εσείς αρνείστε να βγείτε από τα Επισκοπεία σας;Τι λόγο θα δώσετε;
Γνωρίζετε πολύ καλά Σεβ. Άγιοι Αρχιερείς  ότι ο Επίσκοπος «ιερουργεί τον λόγο της αληθείας, πολεμεί τις πλάνες…προνοεί για την ενότητα… αγιάζει τον λαό του Θεού» και δεν παραμυθιάζει τον λαό, δεν τον διχάζει, δεν τον αφήνει αλειτούργητο και ακοινώνητο, δεν υπακούει στα κελεύσματα και στις εντολές του Καίσαρα και δεν συνωστίζεται για να φωτογραφηθεί  με τους  υπουργούς που σήμερα είναι και αύριο δεν θα είναι.
Ακούστε τον Σεβ. Δράμας, αφουγκραστείτε τον πόνο και την αγωνία των πιστών και συγκεντρωθείτε, αν μη τι άλλο, ώστε να αποφασίσετε να έχετε μια ενιαία γραμμή στα σοβαρά και πρωτοφανή θέματα που έχουν προκύψει.
Τέλος αυτό που αναφέρει  εν κατακλείδι της επιστολής  του ο Σεβ. Δράμας  όντας Μητροπολίτης των Νέων Χωρών, με το οποίο σας καλεί για να αναλάβετε  τις ευθύνες σας  ως Εκκλησία και να συζητήσετε  προ ημερησίας διατάξεως τις μεθοδεύσεις των Σκοπιανών «των στρηνιασάντων δια την επίλυση του εκεί εκκλησιαστικού σχίσματος», όπως γράφει  χαρακτηριστικά,  δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην Εκκλησία της Ελλάδος να επανορθώσει τη στάση της, μετά  το λάθος της σιωπής  και του ενδοτισμού που επέδειξε για την ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών.
Η ευκαιρία είναι μοναδική!
Αλλοιμονο αν την αφήσετε να περάσει ανεκμετάλλευτη!
Η επιστολή του Σεβ. Δράμας κ. Παύλου  προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο: