Η ΛΥΔΙΑ εξακολουθεί να αιμορραγεί….

Η ΛΥΔΙΑ εξακολουθεί να αιμορραγεί….

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Είχα πάρει την απόφαση, αν δεν συμβεί  κάτι σημαντικό και  εντυπωσιακό στην Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ να μην δημοσιεύσω σύντομα  κάτι σχετικό με αυτή.
Δεν ήθελα ούτε  τις   επιστολές που λάμβανα για το θέμα αυτό  να δημοσιεύω.
Όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά δεν ήθελα να δείχνω  εμμονικός με το θέμα και να σας κουράζω.
Εννοείται  θα παρακολουθώ πάντα  από κοντά τα γεγονότα και θα είμαι σε στάση αναμονής.
Ο Θεός μας δίνει, ευτυχώς πολλές ευκαιρίες για να ξεσκεπάζουμε τις αδικίες που συντελούνται. Και να αποκαλύπτουμε τους ενόχους οι οποίοι κρύπτονται πίσω από τις πρόσκαιρες θέσεις που κατέχουν και μάλιστα κάτω από τον μανδύα των δήθεν καλών Χριστιανών κάνουν μεγάλα λάθη.
Ένας επιπρόσθετος  λόγος που δεν ήθελα να δημοσιεύω τις επιστολές που λαμβάνω ήταν και κάτι ακόμη: μεταξύ των επιστολών που έρχονται, μερικές εξ αυτών  είναι λίαν αποκαλυπτικές και μάλιστα έχουν και …. «πικάντικες» αιχμές   για την γνωστή Τρόικα που κινεί τα νήματα και είναι η αιτία του κακού που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την
Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ και κινδυνεύει να την διαλύσει. Εννοώ τον π. Νικάνορα, την Αναστασία και τη Μαρία. Όπως ακριβώς τους απολαμβάνετε στη φωτό που δημοσιεύω.
Και μεταξύ μας ,αγαπητοί αναγνώστες, έρχονται στιγμές που φοβάμαι να  μην υποκύψω στον πειρασμό που με ταλανίζει  και δημοσιεύσω κάποια απ´αυτές τις αιχμηρές επιστολές γιατί  τότε φοβάμαι ότι δεν θα μείνει καμπαναριό όρθιο!
Ας σοβαρευτούμε ωστόσο και ας μιλήσουμε και πάλι με  τη γλώσσα της αλήθειας, αυτήν που μάθαμε από το σπίτι μας και απο τους μεγάλους πνευματικούς πατέρες- ηγέτες πλησίον των οποίων θητεύσαμε από παιδιά, οι οποίοι μας ενθάρρυναν στο να γράφουμε  και να λέμε αλήθειες.
Ο μοναδικός στόχος αυτής της εμμονικής
προσπάθειας- όπως την χαρακτήρισαν μερικοί- είναι  να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Και οι ένοχοι να πληρώσουν!
Μια επιστολή που έλαβα αναπάντεχα  χθες ανέτρεψε το σκεπτικό που είχα  και με ερέθισε ώστε να ασχοληθώ και πάλι με τη ΛΥΔΙΑ και να θίξω  εκ νέου τα προβλήματα που έχουν διχάσει την Αδελφότητα και την έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο  ρινγκ επι του οποίου δίνουν τη μάχη τους οι  δυο αντιμαχόμενες μερίδες.
Από  την αρχή τάχθηκα με την πλευρά των διωκόμενων αδελφών, των φτωχών  και αδυνάτων που συχνά αναγκάζονται να κάνουν εράνους μεταξύ των για να συλλέξουν τα χρήματα που απαιτούνται για να προμηθευτούν τις τροφές για τα ζωντανά που εκτρέφουν.
Δεν πήγα με την …πλούσια πλευρά, αυτή που κρατά το ταμείο και  εισπράττει και εκμεταλλεύεται παρανόμως χρήματα που δεν δικαιούται αφού με βάση το  ισχύον νομικό καθεστώς θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πρόεδρο της Αδελφότητας Ελένη Κιμισκίδου,

η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας. Η Ελένη Κιμισκίδου,είναι ένας έντιμος άνθρωπος με ήθος  και αξιοπρέπεια και δεν διαθέτει ούτε ίχνος από την θρασύτητα και την υστεροβουλία της τρόικας. Υπήρξε από τις αδελφές που εργάσθηκαν σκληρά για να κάνουν αυτό το θαύμα που λέγεται ΛΥΔΙΑ. Και σήμερα θέλουν οι γενίτσαροι  και τα γενιτσαράκια να την πετάξουν στο δρόμο για να επωφεληθούν των πάντων. Η Προεδρος έχει ταχθεί  με την πλευρά των αδυνάτων και διωκόμενων αδελφών. Άλλωστε και η ίδια δεν έχει περάσει λίγα από την Τρόικα. Την άφηναν να συνεδριάζει με το ΔΣ  στη ράμπα του πάρκινγκ του ιδρύματος μέσα στο κρύο και μετά την  πέταξαν   στο δρόμο.Και  ξαναπέρασε το κατώφλι του ιδρύματος με την βοήθεια των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας. Και σήμερα είναι Πρόεδρος του ιδρύματος και την αμφισβητούν γιατί δήθεν δεν έγιναν οι εκλογές όπως ήθελε η Τρόικα με  κουβαλητή νέα μέλη, ουδεμία σχέση έχοντα με την ΛΥΔΙΑ.
Σήμερα   τα έσοδα απο το βιβλιοπωλείο και άλλες πηγές εσόδων δεν πάνε στην Πρόεδρο όπως πρέπει αλλά τα διαχειρίζεται η τρόικα που δεν έχει σχέση νομική  με το ίδρυμα ΛΥΔΙΑ.   Ναι,δυατυχώς ,  το μεγάλο αφεντικό είναι η τρόικα. Αυτή  αποφασίζει  και καπελώνει  τα πάντα.  Και μας αραδιάζουν μετά  οι τρεις  τις αμπελοφιλοσοφίες  τους, ωσάν  να είναι τα θύματα αλλά είναι οι θύτες.
Κάλεσαν πριν λίγες ημέρες  γενική συνέλευση χωρίς να καλέσουν τις αδελφές που νομίμως συμμετέχουν στο ΔΣ της 4Ε. Και όταν αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις τους έστειλαν εξώδικα που έλεγαν ότι της κάλεσαν μεν  αλλά δεν πήγαν.
Λες και οι αδελφές  που δεν πήγαν είχαν κάτι να  οφεληθούν  απο την απουσία τους! Αντιθέτως αυτές που δεν τις κάλεσαν δεν τις ήθελαν παρούσες στα σχέδια τους για τις αποφάσεις που πήραν  για μισθούς και οδοιπορικά.
Και κάνω αυτή την διευκρίνιση για να ξεδιαλύνω τους υπαινιγμούς και τη λάσπη που ρίχνουν ορισμένοι κακόψυχοι και ανεπαρκείς  οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι με ρομαντισμό και αλτρουισμό  οι οποίοι δεν εξαγοράζονται από κανέναν άθλιο που θα το τολμήσει. Αυτοί λοιπόν οι άνανδροι- κακές και ατάλαντερ  αδελφές – κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια διαδίδουν ότι  μας «πληρώνουν» οι μηδέν έχουσες αδελφές για να γράφουμε!
Ναι βρε κρεττίνοι ελάτε να τα μοιράσουμε! Αλλά μαζί με τα λάφυρα να είστε έτοιμοι να δεχθείτε και ένα γενναίο φτύσιμο στα γλοιώδη μούτρα σας.
Ναι δεν έγραφα περί ΛΥΔΙΑΣ τον τελευταίο καιρό γιατί δεν ήθελα να κουράζω τους αναγνώστες με ένα θέμα με το οποίο τους απασχολώ από τον Ιανουάριο του 2020 και ακόμη δεν έχει λυθεί.
Πέσαμε πάνω σε δειλούς  και απρόθυμους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να κόψουν  ακόμη και έναν … γόρδιο δεσμό, αν έπρεπε να γίνει αυτό, αλλά αυτοί όχι μόνο δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό αλλά και δεν το  ήθελαν.
Ακούω άλλους Ιεράρχες ξένους προς το θέμα της ΛΥΔΙΑΣ ,να με ρωτούν για την πορεία των πραγμάτων και να μου λένε έκπληκτοι πως είναι δυνατόν να διαιωνίζεται κάτι που  θα μπορούσε να τελειώσει σε μια ώρα και να κλείσει με μια απλή απόφαση ενός Μητροπολίτη.
Αλλά όπως μας είπε πολιός Ιεράρχης: φαίνεται πως υπάρχουν συμφέροντα που δεν γνωρίζεις . Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν. Υπομονή!!
Σας παρουσιάζω σήμερα την επίμαχη πρώτη επιστολή που με έκανε να ξαναμπώ στα γεγονότα και να γράφω και μερικές ακόμη κόσμιες που έλαβα πριν από καιρό. Μεταξύ  των επιστολών περιλαμβάνονται και δύο επιστολές που δεν απευθύνονται σε μας. Η μία απευθύνεται προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, στην Μητρόπολη του οποίου υπάγεται η Αδελφότητα. Η άλλη απευθύνεται προς τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Νικολαίδη, καλό και πιστό συνεργάτη του π. Θεοφίλου και Πρόεδρο του ΔΣ της 4Ε. Από την στιγμή που οι συντάκτες των δύο επιστολών επιθυμούν να τις δημοσιοποιήσουμε εμείς το κάνουμε με προθυμία. Αυτά για σήμερα. Εννοείται ότι θα υπάρξει συνέχεια.

🔺Αγαπητέ κ. Τζούμα
Σας παρακολουθώ από τον Ιανουάριο να γράφετε και να αποκαλύπτετε τα συμβαίνοντα στην Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ.

Στην αρχή δεν συμφωνούσα. Όταν όμως έμαθα τα όσα γίνονται εκεί τότε σας δικαιολόγησα.
Δεν σας έγραψα μέχρι τώρα γιατί δεν ήθελα να ανακατευτώ σε κάτι που ενδεχομένως να επηρέαζε με τη γνώμη  μου την κρίση σας. Αλλά αυτή η σιωπή σας τον τελευταίο καιρό με
οδήγησε στο να σας γράψω και να σας ρωτήσω ευθέως: έγινε κάτι που σας σταμάτησε; Σας απείλησαν; Σας εκβίασαν; Σας πλήρωσαν;
Τι έχει συμβεί; Ρώτησα για σας και έμαθα  τα καλύτερα. Σας θεωρούν όλοι όσοι σας ξέρουν δίκαιο και καλό άνθρωπο. Και αν αυτή τη στιγμή κρεμάσατε την πένα σας θα έχετε το λόγο σας . Πάντως μα ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει εναγωνίως και πάλι να σας διαβάσει! Και για το δικαστήριο που έχετε με τον π. Νικάνορα μη φοβάστε. Θα έλθουμε όλοι κοντά σας για συμπαράσταση! Αν και πιστεύω ότι ο Θεός θα δώσει  τη λύση!
Με τιμή
Νικόλαος Βασιλάκης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔺Εκλεκτό τέκνο της Εκκλησίας μας,
αγαπητέ κ. Τζούμα χαίρετε εν Κυρίω!
Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την έγκυρη ενημέρωσή σας, τα αφυπνιστικά σας κείμενα, αλλά και την ανάδειξη του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ.
Είμαι συνταξιούχος ιεροδιδάσκαλος της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ονομάζομαι π. Ιωάννης Φερενίδης.
Τον π. Θεόφιλο τον γνώρισα όταν ήρθε στην Μητρόπολη μας ως ιεροκήρυκας το 1967.  Δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή που ήμουν αρχιερατικός προϊστάμενος, με κατηχητικά, εξομολόγηση και την δημιουργία μαθητικού οικοτροφείου στον Σοχό.
Ήταν ο πνευματικός μου πατήρ αλλά και της οικογένειάς μου από το 1974 μέχρι την εκδημία του. Ανήκα στον στενό κύκλο των συνεργατών του, κάλυπτα τις λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες της Αδελφότητος, ομού μετά του π. Ισαάκ και 2-3 ακόμη κληρικών  της Μητροπόλεως Λαγκαδά,  εξομολογούσα πολλά χρόνια τα παιδιά των Κατασκηνώσεων… Ίσως γίνομαι άφρων καυχόμενος, σύμφωνα με τον απ. Παύλο, αλλά θεωρώ ότι υπήρχε μία αρμονία στην Αδελφότητα επί π. Θεοφίλου και τολμώ να γράψω την επιστολή αυτή ώστε  τα ψεύδη που ακούγονται πρέπει να αποκαλυφθούν και να παύσει ο σκανδαλισμός των πιστών.
Ο π. Θεόφιλος συζητούσε το θέμα της μετά  εκδημίας του εποχής και ρητή εντολή του ήταν ότι ο επόμενος κληρικός θα ασχολείτο μόνο με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, θα επισκέπτονταν την Αδελφότητα 2-3 φορές τον χρόνο και η διοίκηση θα ασκείτο αποκλειστικώς και μόνον από τις αδελφές. Μάλιστα πρότεινε και στην ταπεινότητα μου να αναλάβω και ως πνευματικός και ως εφημέριος, γιατί φοβόταν ότι ένας άγαμος κληρικός ίσως “δούλευε για τον εαυτό του” όπως χαρακτηριστικά έλεγε. Αρνήθηκα για προσωπικούς λόγους.
Ωστόσο, στο πρόσωπο του π. Ισαάκ βρήκε αυτό που ζητούσε. Συνεργάστηκαν για πάνω από 15 χρόνια και τον ξεκούραζε τόσο στο κηρυκτικό, συγγραφικό έργο αλλά και στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, αφού σιγά-σιγά “παρέδιδε” τις ψυχές στο πετραχήλι του π. Ισαάκ.
“Κύριος οίδε” πώς, μετά την κοίμηση του π. Θεοφίλου ενεφανίσθη ο π. Νικάνωρ. Όχι άγνωστος σε μένα κληρικός αφού συνυπηρετήσαμε στην Μητρόπολη Λαγκαδά… Ουδέποτε όμως ανεφέρθη το όνομά του υπό του π. Θεοφίλου για την θέση που κατέλαβε!
Επιπλέον σας ενημερώνω ότι από την ημέρα της τελέσεως του 40/θημέρου μνημοσύνου και εξής έχει απαγορευτεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο σε όλους εμάς που υπηρετήσαμε 10ετίες την Αδελφότητα να φορέσουμε πετραχήλι και να τελέσουμε ένα τρισάγιο στον πεφιλημένο Γέροντά μας.
Διευκρινίζω στην αγάπη σας ότι από την εποχή που ο π. Θεόφιλος ήταν εν ενεργεία ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Λαγκαδά και με την σύμφωνη γνώμη των οικείων Μητροπολιτών Λαγκαδά και Σερρών η οποιαδήποτε ανάγκη της Αδελφότητος για ιερέα καλυπτόταν από συγκεκριμένους κληρικούς όπως προανέφερα της Μητροπόλεώς μας. Ο π. Θεόφιλος αναπαυόταν να συλλειτουργεί “κύκλω της τραπέζης ως νεόφυτα ελαιών” με τα πνευματικά του τέκνα και εμείς απολαμβάναμε τους εύχημους καρπούς της λειτουργικής και κηρυκτικής ζωής και εμπειρίας του μακαριστού πατρός.
Θλιβόμαστε για τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Αδελφότητα… Γνωρίζω τα τεκταινόμενα διότι συνδέομαι με τον “αδελφικό σύνδεσμο της αγάπης” με αδελφές και επικοινωνώ μαζί τους τακτικά. ΟΛΑ ΟΣΑ έχετε δημοσιεύσει είναι ΑΛΗΘΙΝΑ και σας συγχαίρω για την ακρίβεια των πληροφοριών σας και τον σεβασμό με τον οποίο χειριστήκατε και παρουσιάσετε το θέμα.
Θεώρησα καθήκον και υποχρέωση να συμβάλλω κι εγώ στην προσπάθειά σας αυτή να ησυχάσει το πλήρωμα της Εκκλησίας, που έχει κουραστεί ψυχικά με αυτή την υπόθεση.
Ο π. Θεόφιλος μου άφησε παρακαταθήκη να σταθώ δίπλα στις αδελφές. Αλλά δεν είμαστε αρεστοί στους κλειδοκράτορες και δεν πηγαίνουμε πλέον στην Ασπροβάλτα. Μέσω της ιστοσελίδας σας θα ήθελα να πω στις αδελφές να έχουν θάρρος και να ενεργήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Όλο αυτό το συγκρότημα της Αδελφότητος δεν εχτίσθη από τον π. Θεόφιλο μόνον, αλλά με την βοήθεια, συνδρομή , κόπο και θυσία των μεγάλων αδελφών.
Αδελφές! ΛΥΔΙΑ είστε εσείς!
ΛΥΔΙΑ επαναλαμβάνω είστε εσείς και όχι τα ντουβάρια. Και αν δεν μπορέσετε να αποβάλλετε το καρκίνωμα αυτό που προσέβαλε την Αδελφότητα, τότε απομακρυνθείτε απ’ αυτό, γιατί είναι μολυσματικό και θανατηφόρο και ανασυγκροτηθείτε στην “γη της επαγγελίας” που ως άλλος Πατριάρχης Αβραάμ φρόντισε ο Γέροντας να σας εξασφαλίσει.
κ. Τζούμα, αφού οι αρμόδιοι εκκλησιαστικοί ταγοί αρνούνται για τους λόγους που εκείνοι γνωρίζουν να θεραπεύσουν αυτό το εκκλησιαστικό πρόβλημα που θλίβει πολύ κόσμο, έλαχε σε σας να ανακαλύψετε και αποκαλύψετε το πρόβλημα, αλλά και να συμπαρασταθείτε σ’ αυτές τις ψυχές, που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να παραγνωρίσει το έργο που προσέφεραν θυσιαστικώς στην Εκκλησία.
Καλή δύναμη!
Ο Χριστός κι η Παναγία μας μαζί σας
Μετ’ ευχών

Πρωτ. Ιωάννης Φερενίδης

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔺Καλησπέρα σας κύριε Τζούμα.
Εκ βάθους καρδιάς σας ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας για τον αγώνα που δίνεται για την αδελφότητα της Αγίας Λυδίας.Εχθές έστειλα ένα email στον Δεσπότη των Σερρών και θα ήθελα να ενημερώσω και εσάς παρακολουθώντας τον αγώνα και την ψυχή που έχετε καταθέσει για αυτό το θέμα
Σεβασμιότατε
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο σύζυγός μου και εγώ τι ακριβώς συμβαίνει στην αδελφότητα της μονής της Αγίας Λυδίας στον Λαγκαδά .Είμαστε Ελληνοαμερικανοί πολίτες που ζούμε μεταξύ Αριζόνας και Θεσσαλονίκης, πνευματικοπαίδια του μακαριστού Εφραίμ της Αριζόνας του Φιλοθείτη
Γεννημένη η ιδία στην Θεσσαλονίκη από γονείς ευσεβείς οι οποίοι είχαν άριστες σχέσεις με τον μακαριστό Αρχ Θεόφιλο γνωρίζαμε όλοι μας τα της μονής και τον αγώνα του σχετικά με την υλοποίηση του οράματός του ,κάτι αντίστοιχο με τον αγώνα του γέροντα Εφραίμ στην Αμερική.
Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Αριζόνα πριν τον κορωναιό δυστυχώς μεταξύ της Ορθόδοξης κοινότητας ακούσαμε διάφορα σχόλια αρνητικά για τον χειρισμό της αδελφότητας και δη των κυρίων που έδωσαν την ψυχή τους σ’αυτό το έργο και τον τρόπο αντιμετώπισής τους
Γνωρίζοντας τον προσωπικό αγώνα που δίνετε για να ισορροπήσει η κατάσταση της μονής ,θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε και εμείς και τα αδέρφια μας από την Αμερική να σταματήσετε αυτόν τον κατήφορο γιατί είναι κρίμα να για όλους μας και κυρίως για τα άτομα που έχουν δώσει την ψυχή τους στον αγώνα να γίνει ξακουστή και τόσο Θεάρεστη η ευλογημένη Μονή της Αγίας Λυδίας .
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας
Ευλογείτε
Σιταρά Ελένη
Καλή δύναμη ο Θεός μαζί σας
Με απέραντη εκτίμηση
Ευχαριστώ πολύ
ΕΛΕΝΗ ΣΙΤΑΡΑ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔺Αγαπητέ κύριε Τζούμα χαίρετε!
Μετά από την επιστολή του π.Κοσμά και την κοινοποίηση σε σας της επιστολής του π.Θεοφίλου, αποφάσισα να σας αποστείλω κι εγώ την από 30ης Ιουνίου 2019 δική μου, προς τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Νικολαϊδη και την αδελφότητα Λυδία. Όταν τη διαβάσετε θα καταλάβετε ποια ήταν η σχέση μου με τον μακαριστό π.Θεόφιλο, την αδελφότητα και ποια η εμπειρία μου με τους διοικούντες αυτήν μετά τον θάνατό του. Σας ομολογώ πως λυπάμαι πολύ που κοινοποιώ κάτι τόσο προσωπικό αλλά γίνεται χάριν της αλήθειας. Πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την αδελφότητα μετά την εκδημία του γέροντα.Είναι ανάγκη όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο μέτρο που μας αναλογούν. Είμαι στη διάθεσή σας.Σας εύχομαι καλή δύναμη και φωτισμό.
Με τιμή
Θεόδωρος Σουλίδης
Μαυροθάλασσα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔺Αγαπητέ κύριε Νικολαΐδη χαίρετε εν Κυρίω.
Θα αναρωτιέστε ίσως το λόγο για τον οποίο επικοινωνώ μαζί σας. Μπορεί και να το περιμένατε. Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να σας γράψω γράμμα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και εξηγούμαι…. Την Μεγάλη Τετάρτη στην ακολουθία του Νιπτήρος, στην Αδελφότητα της Αγίας Λυδίας, σας πλησίασα και μιλήσαμε για λίγο, όπως αυτό το έκανα πολλές φορές στο παρελθόν. Η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός μου προς το πρόσωπό σας ήταν δεδομένος και γνωστός εξάλλου και στις αδελφές. Ελπίζω να το νοιώθατε κι εσείς. Αιτία αυτών των συναισθημάτων, εκτός από την παρουσία και τις ομιλίες σας, ήταν φυσικά και η εκτίμηση που έτρεφε ο γέροντάς μας για εσάς. Σας πλησίασα λοιπόν απλά και με θάρρος όπως θα έκανα και με τον πάτερ. Γιατί; Για να σας εξομολογηθώ (εξομολογητικά σας είπα) κάποιους λογισμούς μου και κάποια σχόλια διαφόρων, των οποίων δέκτης είχα γίνει τον καιρό εκείνο και τα οποία είχα διατυπώσει και στην ίδια την προεστωσα της αδελφότητας προσωπικά. (Σκεφτείτε ότι ούτε τα μισά δεν της ανέφερα από αυτά που λέγονται εις βάρος της αδελφότητας και της ιδίας. Και το έκανα γιατί ντράπηκα να τα μεταφέρω μια και είναι προσβλητικά ) . Σκοπός μου δεν ήταν να κάνω κουτσομπολιό και να κατηγορήσω κανέναν απολύτως. Και δεν το έκανα. Τι να κατηγορήσω; Το σπίτι μου; Έθεσα υπόψη σας γεγονότα, από πόνο για το έργο του πατρός μας. Γιατί; Για να κάνετε κάτι, να βοηθήσετε, όπως καθ ομολογίαν δική σας, σας έχει ζητήσει ο ίδιος ο πάτερ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το έχει κάνει αυτό και με άλλα πρόσωπα. Εσείς αρνηθήκατε οποιαδήποτε γνώση. Όπως όμως κατάλαβα αργότερα δεν ήσασταν ειλικρινής σ αυτό. Φυσικά και ξέρατε πολλά περισσότερα. Εγώ δεν ζήτησα να μου πείτε τι ξέρετε. Αυτό ήταν δικό σας θέμα. Εγώ απευθύνθηκα σε σας σαν σε πατέρα. Μετά από 35 χρόνια στο πετραχήλι του πάτερ, δεν μπορώ να ανησυχώ;; Θυμάμαι το γέροντα να μου λέει και να επιμένει σ αυτό, «να είσαι κοντά στις αδελφές και να τις στηρίζεις……» και άλλα που είναι γνωστά στην αδ. Μαρία. Είναι λοιπόν κακό να νοιάζομαι;; Όχι… είναι υποχρέωση. Δεν έχω πει σε κανέναν τίποτα. Ακόμη και σε φίλους που με ρωτούν για το τι γίνεται στην αδελφότητα. Από εμένα δεν έμαθε κανείς τίποτα. Φροντίζουν άλλοι γι αυτό. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που σας έδειξα; Σας είχα πει ότι σας μιλάω εξομολογητικά αλλά απ ότι φαίνεται δεν σήμαινε αυτό τίποτα για εσάς. Φροντίσατε να μεταφέρετε στην προεστώσα, δεν ξέρω τι, και πως αυτό έγινε αντιληπτό και κατανοητό από εκείνη.… Ποιο το αποτέλεσμα; Να σας πω, ευχόμενος να μην αισθανθείτε ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος, αυτά που αισθάνθηκα εγώ σήμερα. Θέλησα να εκκλησιαστώ στο Ι.Ν. της Αγίας Λυδίας στην Ασπροβάλτα και βρήκα την έξω πόρτα μισόκλειστη και άκουσα την διατεταγμένη αδελφή να μου ανακοινώνει ότι δεν μου επιτρέπεται η είσοδος…. κι αναρωτήθηκα… γιατί; Είμαι αιρετικός; Σχισματικός; Αβάπτιστος και δεν μου επιτρέπεται να μπω στην εκκλησία; Η σκότωσα πολλούς και μου επιβάλλεται ανάλογο επιτίμιο όπως έκανε ο άγιος Αμβρόσιος; Μετά από 35 χρόνια μου απαγορεύτηκε η είσοδος στο σπίτι του πατέρα μου από τις θυγατέρες του. Τι φοβούνται; Να μη μολύνω τον άγιο , άσπιλο και αμόλυντο αέρα της αδελφότητας και τις μαγαρίσω; Αυτά μάθαμε από τον πνευματικό μας; Τι θα έλεγε αν ζούσε; Θα ήταν σύμφωνος; Αλλά τι λέω. Εδώ οι καρδιές των διοικούντων την αδελφότητα δεν δίστασαν να απαγορεύσουν την είσοδο στην αδελφή Θεοχάρη που όλοι ξέρουμε ποια είναι και τι έχει προσφέρει τόσα χρόνια… και θα δυσκολεύονταν να διώξουν εμένα; Όλα αυτά κύριε Νικολαΐδη με κάνουν να αναρωτιέμαι: τα γνωρίζει ο πνευματικός των αδελφών; Είναι εντολές του; Συμφωνεί μ αυτές τις ενέργειες ή δρουν αυθαίρετα; Και το ένα κακό και το άλλο χειρότερο. Αυτή είναι η πνευματική καθοδήγηση που λαμβάνουν; Να απαγορεύουν την είσοδο στο ναό του Θεού ενός ορθοδόξου Χριστιανού την ώρα που όλοι γίνονται δεκτοί στο ναό αδιακρίτως ή ακόμη ακόμη όταν συμμετέχουν οι κεφαλές της αδελφότητας σε Θεία Λειτουργία στην οποία παρίστανται προσευχητικά ετερόδοξοι; Αυτά συμφωνούν με τη γραμμή του μακαριστού π. Θεοφίλου; Επιπλέον έχω την απορία… Ο οικείος επίσκοπος γνωρίζει την κίνηση αυτή; Είναι νόμιμη και σύμφωνη με το κανονικό δίκαιο; Εγώ δηλώνω άγνοια. Έχω σκοπό όμως να μάθω. Κι αν η αναζήτηση αυτή περνά από τον μητροπολίτη, θα το κάνω. Επίσης οι καθηγητές μας στο ΑΠΘ είναι εξαιρετικοί και πιστεύω πως θα μου δώσουν έγκυρες απαντήσεις. Αναρωτιέστε ποιος είμαι και μου επιτρέπουν την είσοδο στο άγιο βήμα. Εσείς μπορεί να μην γνωρίζετε… η προεστώσα όμως γνωρίζει πολύ καλά ποιος είμαι, από τον γέροντά μας….. άσχετα αν τώρα κάνει πως δεν ξέρει. Κι αν δε με θέλουν στο σπίτι τους είναι δικαίωμά τους. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να με εμποδίσουν να ανάψω ένα κερί και να προσκυνήσω τον τάφο του πατέρα μου…. Είναι και δικός μου πατέρας… κι όχι μόνον δικός τους(;). Και με τις αδελφές με τις οποίες συνδέομαι χρόνια τώρα και ήταν κατηχήτριές μου, τι θα γίνει; Δεν θα μπορώ να τις δω; Μα και οι φυλακισμένοι στις πιο αυστηρές φυλακές δικαιούνται επισκεπτήριο… Τελικά ήταν μεγάλο λάθος από μέρους μου που σας εμπιστεύτηκα αλλά δεν το μετανιώνω. Έκανα αυτό που η συνείδησή μου και το χρέος μου προς τον πνευματικό μου πατέρα πρόσταζαν, για το καλό της αδελφότητας. Επιπλέον αισθάνομαι αδικημένος από αυτή τη συμπεριφορά. Να ξέρετε όμως πως δεν ζητώ καμία δικαίωση. Στα κατηχητικά μου μάθανε οι αδελφές και ο πάτερ ότι ο Θεός το άδικο δεν το ευλογεί. Υπάρχουν και πνευματικοί νόμοι όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Αν λειτουργήσουν, που θα λειτουργήσουν αργά ή γρήγορα, τι θα γίνει; Δεν σας κρύβω πως είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου…. μήπως κάνω λάθος στις κρίσεις μου. Μετά και τα σημερινά είμαι βέβαιος πλέον πως η σημερινή αδελφότητα έχει παρεκκλίνει από τη γραμμή και την οδό που χάραξε ο ιδρυτής και πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής της, π. Θεόφιλος. Λυπηρό μεν, αληθές δε. Και η αλήθεια πονά. Η συμπεριφορά των διοικούντων την αδελφότητα σήμερα, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα ανωτέρω.
Αυτή είναι η άποψή μου σεβαστέ μου κε καθηγητά, με την οποία είμαι σίγουρος ότι δε συμφωνείτε. Είμαστε όμως ελεύθεροι άνθρωποι και ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Και όλους μας κρίνει ο Θεός.
Με τιμή
Θεόδωρος Σουλίδης
Θεολόγος
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔺Αγαπητέ κ. Τζούμα,
Είμαι νέα μητέρα, κάτοικος Αθηνών με καταγωγή από την Μακεδονία. Με τον σύζυγό μου ήμαστε πνευματικά τέκνα του μακαριστού π. Θεοφίλου και η Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ ήταν το δεύτερο σπίτι μας.
Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για την προβολή του μεγάλου προβλήματος που δημιούργησε στην Αδελφότητα ο π. Νικάνωρ. Ασχοληθήκατε εκτεταμένα με το θέμα και μάλιστα με πολύ διάκριση και ευγένεια.
Γνωρίζω πώς έχει η κατάσταση, κρατώ επαφή με τις αδελφές και επιβεβαιώνω δημόσια ότι όσα γράψατε είναι πέρα για πέρα αληθινά. Είμαι στην διάθεσή σας για μάρτυρας υπεράσπισής σας.
Με τιμή
Ρούλα Χατζηπαναγιώτη-Χασιώση