Συζήτησε ή δεν συζήτησε και για τα εθνικά μας θέματα ο Ελπιδοφόρος με τον Πομπέο;

Συζήτησε ή δεν συζήτησε και για τα εθνικά μας θέματα ο Ελπιδοφόρος με τον Πομπέο;

Σχόλιο Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση αυτή που  πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν  από την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Πομπέο  στην Ελλάδα, έδωσε κάποιες ελπίδες στην πλευρά μας μετά τα συνεχή χαστούκια που έχουμε δεχθεί απο την πλευρά των ΗΠΑ και προσωπικά  τον Πρόεδρο Τραμπ. 

Μετά την συνάντηση η Ι.  Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε κατά τα ειωθότα ανακοινωθέν, όπου μεταξύ άλλων λέγει:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Mike Pompeo, προκειμένου να συζητήσουν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια, καθώς και για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας».

Και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έμεινε  μόνο σε αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε επιπροσθέτως και  ο ιδιος την εξής δήλωση: 

«Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo για τη σημερινή μας συνάντηση. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη θλίψη όλης της Ομογένειας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία της Ομογένειας για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών την υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και προς την ελληνική κοινότητα και όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.”

“Επιθυμούμε να συνεχιστεί το έργο της Κυβέρνησης των Η.Π.Α. για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, για την οικοδόμηση ενός διαλόγου χωρίς απειλές εκ μέρους της Τουρκίας και για την καλλιέργεια ειρηνικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Δυστυχώς τη χαρά και την αναπνοή που μας έδωσε με τις δηλώσεις  του ο Ελπιδοφόρος και η Αρχιεπισκοπή ήλθε να μας τα κόψει ο ΥΠΕΞ των  ΗΠΑ  με το δικό του μήνυμα. 

Ο Μάικ Πομπέο  με το σχόλιο του στο Twiiter ήλθε να αναιρέσει εμμέσως πλην σαφώς  τα όσα είπε ο Ελπιδοφόρος και η Αρχιεπισκοπή γιαυτή τη συνάντηση 

Ο κ. Πομπέο με δύο γραμμές, μας δίνει το στίγμα της συνάντησης, 

«Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο για να συζητήσουμε τη διαρκή υποστήριξή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ορθόδοξη Κοινότητα είναι ένας ζωτικός φίλος και συνεργάτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δηλαδή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με την δήλωση αυτή, «αδειάζει» τον Ελπιδοφόρο και την Αρχιεπισκοπή αφού  από την ανάρτησή του προκύπτει  ότι   δεν αναφέρθηκαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ή δεν ήθελε ο κ. Πομπέο  να μας πει ότι συζήτησαν και για τα θέματα αυτά, (για να μην θυμώσουν τον Ερντογάν) ή όντως δεν συζητήθηκαν. 

Όμως εύλογες  απορίες έχει δημιουργήσει και η μη έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος απο πλευράς ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον κ. Πομπέο. Αν δεν έκανε την ανάρτηση ο ΥΠΕΞ και αν δεν είχαμε δει και τη σχετική φωτό της επίσκεψης θα μπορούσαν κάποιοι να την αμφισβητήσουν. 

Ωστόσο τα όσα αναφέρει  ο κ. Ελπιδοφόρος στο δικό του μήνυμα εμπεριέχουν την πλήρη εικόνα της επίσκεψης και των όσων συζητήθηκαν σε αυτή. Αντιθέτως  ο Πομπέο στη δική του ανάρτηση είναι πολύ λακωνικός. 

Επομένως τόσο  η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής όσο και του ίδιου του Ελπιδοφόρου  ή λένε πράγματα που δεν θα έπρεπε να ανακοινωθούν επισήμως ή σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Πομπέο δεν συζητήθηκαν και γιαυτό δεν τα αναφέρει ο ίδιος.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τις αναρτήσεις των δυο ανδρών για του λόγου το αληθές.

tweet elpi

tweet elpi