Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι,γιατί «κιοτέψατε» μπροστά στους…ομόθρησκους  πολιτικούς μας;

Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι,γιατί «κιοτέψατε» μπροστά στους…ομόθρησκους πολιτικούς μας;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Ζούμε αναμφισβήτητα σε μέρες αποκαλυπτικές.Βιώνουμε στιγμές πρωτόγνωρες.Αντιμετωπίζουμε ασύμμετρες απειλές.
Ιερά και όσια της φυλής μας αποϊεροποιήθηκαν. Αξίες πολεμήθηκαν. Πανάρχαιες ύβρεις αποποινικοποιήθηκαν.
Τι έμεινε όρθιο; Τί θυμίζει πια στις ημέρες μας  την ένδοξη ιστορία της αγιοτόκου Ελλάδας, που μύριζε θυμάρι και λιβάνι, που έγραφε σελίδες ηρωϊσμού και δόξας, που εμπνεόταν από τις αιώνιες αξίες του Ευαγγελίου;
Δυστυχώς τίποτε!
Τα πολέμησαν  κάποιοι κι εμείς δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε. Ενίοτε τα απεμπολήσαμε με δική μας πρωτοβουλία γιατί τάχατες το θεωρήσαμε πρόοδο.
Πιθηκίσαμε  και μιμηθήκαμε ό,τι βρωμερό, καταστροφικό, χυδαίο, ανήθικο είδαμε στην Εσπερία και το βαπτίσαμε εξευρωπαϊσμό.
 
Γκρεμίσαμε τις αξίες που συνείχαν τον κοινωνικό μας ιστό και φωνάξαμε: κάτω τα ταμπού. Βαπτίσαμε την πονηριά εξυπνάδα, την απάτη μεγαλοφυΐα, την κλεψιά δικαίωμα. Δεχθήκαμε μια σφοδρή πολεμική κατά του τριπτύχου πατρίδας-θρησκείας-οικογένειας και δεν αντισταθήκαμε γιατί το επιφορτίσαμε με ενοχές και φοβηθήκαμε τον χαρακτηρισμό του χουντικού.
Κάναμε… και τί δεν κάναμε…!!!
Και το αποτέλεσμα;
Γίναμε άνθρωποι του καναπέ, του καφέ, του φραπέ, του «δε βαριέσαι», του «ωχ αδερφέ», της ξάπλας, της μάσας, της ζούλας, της ρεμούλας…! Μας επισκέφτηκε και ο κορονοϊός και ήλθε και έδεσε το κακό.
Πριν λίγα χρόνια( την εποχή Χριστοδούλου) όλες  οι έρευνες έδειχναν ότι οι  θεσμοί που οι Έλληνες εμπιστεύονταν περισσότερο ήταν η Εκκλησία και ο Στρατός.
Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήρθη το μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης στην Εκκλησία. Γιατί άραγε; Προβληματίστηκε κανείς;
Το ψάρι, λέγει ο σοφός μας λαός, βρωμάει από το κεφάλι. Άρα την ευθύνη φέρουν οι ποιμένες της Εκκλησίας. Οι Άγιοι Αρχιερείς μας.
Δεν έχω διάθεση να κατακρίνω  τους Σεβ.Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας- αρκετά μου σέρνουν άλλωστε με όσα γράφω.
Δεν μπορώ  όμως,να μην σημειώσω  το γεγονός, ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Σεβ.Αρχιερείς στερούνται μαχητικότητας, αγωνιστικότητας, σθένους και δυναμισμού…  Και μερικές φορές μπαίνω και στον πειρασμό να σκέπτομαι ότι κάποιοι εξ αυτών ολιγοπιστούν. Δεν ξέρω αν στερούνται αληθινής πίστεως αλλά ο φόβος τους έχει καταβάλει!Γιατι; Είναι άδικο!
Αποδεχθήκατε,Άγιοι Αρχιερείς, τον περιορισμό των ιερών ακολουθιών κατά την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού.
Συμφωνήσατε με τον αποκλεισμό των πιστών από τις ακολουθίες και δη από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Πήγε ο Αν. Υπ. κ. Κουμουτσάκος να κοινωνήσει και βάλθηκαν οι υπηρέτες του συστήματος να τον λιντσάρουν και ένα επίσημο ανακοινωθέν από την Εκκλησία δεν βγήκε για να τον στηρίξει. Λες και η Εκκλησία είναι με την πλευρά των αρνητών και υβριστών της πίστεως.
Και άρα είναι σα να δεχθήκατε στην πράξη ότι τα super markets και κατ’ επέκταση η υλική τροφή είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητη στον άνθρωπο από την Θεία Λειτουργία και την Θεία Κοινωνία-(άπαγε της βλασφημίας).
Τα κηρύγματά σας άλλα λέγανε άλλες εποχές! Θυμάστε τα περί «τροφή αθανασίας», «ποτήριον ζωής»…Που έχουν πάει όλα αυτά;
Ο Άγγελος Σικελιανός ως γνωστόν, στην κηδεία του Κωστή Παλαμά, εν μέσω γερμανικής κατοχής, απήγγειλε το ποίημά του: «Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές» εγείροντας το πλήθος του λαού και μετατρέποντας την κηδεία σε πατριωτική έξαρση και αφύπνιση.
Γιατί Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι «κιοτέψατε» μπροστά στους ομόθρησκους συμπατριώτες μας πολιτικούς και τηρήσατε κατά γράμμα τις εντολές τους;Αποφασίζουν εκείνοι για τα της Εκκλησίας και σας επιβάλλουν τις αποφάσεις τους. Ήδη η ΚΥΑ η μια μετά την άλλη είναι κατά της Εκκλησίας και των πιστών. Και όπως ήδη προείπαμε από μέρες πάμε για αναβολή της Ιεραρχίας. Το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίς έχει να συνέλθει ένα χρόνο και όπως πάμε θα αργήσει πολύ να συγκληθεί. Εξάλλου όπως έχει καταντήσει όργανο διαλέξεων δεν υπάρχουν λόγοι που να καθιστούν την σύγκληση του απαραίτητη. Μόνο όταν έχουμε εκλογές νέων Ιεραρχών είναι απαραίτητη η Ιεραρχία. Αλλά ο Θεός μας αφήνει να απολαύσουμε τα γεγονότα όπως είναι.
Όμως το αν η Ιεραρχία σήμερα δεν μπορεί να συγκληθεί λόγω των ΚΥΑ οφείλεται στην ενδοτική στάση που κράτησε εξ αρχής η διοίκηση της Εκκλησίας.
Απο τη στιγμή που συμφώνησε και  δέχθηκε το  να μην χτυπήσουν οι  καμπάνες και να σιγήσουν  τα ηχεία των ναών, αυτό ήταν ένας ενδοτισμός ολκής που στέρησε από τους πιστούς  να  ακούσουν το μήνυμα της Αναστάσεως και το «Χριστός Ανέστη»! Μεταδίδεται, αλήθεια, ο κορονοϊός από τα ηχεία ή από τον χτύπο της καμπάνας;Μεταφέρεται το «χτικιό» που έπληξε την ανθρωπότητα  με αυτό τον παράδοξο τρόπο;
Αφού τα αποδεχθήκαμε όλα αυτά ήταν επόμενο να ακολουθήσουν περισσότερα.
Έγιναν πολλά λάθη. Αλλά δεν πρέπει να γίνουν άλλα.  Ο Αννίβας προ των πυλών, Άγιοι Αρχιερείς!
Κι εσείς;
Ωραία είναι τα κηρύγματά σας λ.χ. «περί του ομοουσίου της Αγίας Τριάδος»…αλλά δεν αρκούν.Βγείτε έξω και ελάτε σε επαφή με το λαό μας και ξανανιώστε όλα εκείνα που σας οδήγησαν να ενδυθείτε το τιμημένο ράσο για  να γίνετε υπηρέτες του ιερού θυσιαστηρίου.
Ο παππούς μου έζησε σ’ ένα νησί του Αιγαίου όπου κάποτε απειλήθηκε από την λαίλαπα της φωτιάς.Μέχρι κάτω τη θάλασσα είχε πάρει και έκαιγε τα πάντα.
Έβγαλε τότε με όλους τους συγχωριανούς του τις  εικόνες  των  πολιούχων και προστάτιδων   του χωριού του και τους είπε απλά και ταπεινά: «Αη  Γιώργη μου κι Αγιά Παρασκευή μου εδώ θα καείτε  μαζί μας, αν δεν σβήσετε την φωτιά»!
Και η φωτιά έσβησε με την βροχή που πάραυτα ξέσπασε!
Οι παππούδες της εποχής εκείνης  δεν ήξεραν τα δόγματα, ούτε καν εξομολογούντο.Είχαν όμως πίστη! Πίστη αληθινή, άδολη και δυνατή!
Ποιος έχει τέτοια πίστη σήμερα Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι;
Και αυτοί οι λίγοι που απέμειναν έχουν πνιγεί στον πόνο.
Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι «ο ποιήσας και διδάξας, ούτος μέγας κληθήσεται»…
Ωραία κηρύγματα δεν λείπουν από τους θρόνους σας, αλλά πόσα πιστεύετε και εφαρμόζετε  στην προσωπική σας ζωή,από αυτά που λέτε;
Αγωνιούσατε μέχρι να εκλεγείτε Μητροπολίτες.Εκλεγήκατε  και… βολευτήκατε!
Διαθέτετε όλοι  την ισοβιότητα και  το αμετάθετο (εκτός αν πρόκειται να πάτε για κάπου «καλύτερα»), έχετε τακτοποιήσει τα οικονομικά σας , το «εργασιακό», το ασφαλιστικό.
Έχετε τον προσωπικό σας οδηγό και μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, ανά πάσα στιγμή.Μόνο  ο κορονοϊός σας περιόρισε λίγο. Απολαμβάνετε δόξα, τιμές, χειροφιλήματα, εννεάκις λιβανίσματα… Εν ολίγοις, δεν σας λείπει τίποτα!Είστε πρίγκηπες όπως έλεγε ο αείμνηστος Γέρων Ύδρας Προκόπιος. 
Ωστόσο, οφείλατε και οφείλετε  να είστε μονίμως «επί σκοπόν», βιγλάτορες στις επάλξεις της περιφερείας σας, ανύστακτοι φρουροί του εμπιστευθέντος από την Εκκλησία ποιμνίου σας, όχι λόγοις αλλά πράξεσι.
Το σύνθημα που ακούγεται πέρα ως πέρα στην ελληνική επικράτεια είναι ένα:
«Ηχείστε οι σάλπιγγες»!
Γίνετε σαλπιγκτές του μηνύματος του Ευαγγελίου του Χριστού! Βγείτε από τα μέγαρά σας και πλησιάστε το ποίμνιο. Επισκεφθείτε τους πιστούς στα σπίτια τους.Μη δειλιάζετε! Δώστε ελπίδα στον λαό μας. Αναπτερώστε του το ηθικό. Επανευαγγελιστείτε για να επανευαγγελίσετε. Ταράξτε τα λιμνάζοντα νερά της απιστίας και της αθεΐας. Αφήστε τον ξύλινο λόγο και τα θεολογικά κηρύγματα και μιλήστε βιωματικά, απλά και αληθινά στις καρδιές των πιστών, «και ταύτα έδει ποιήσαι, κακείνα μη αφιέναι».
Κηρύξτε την μετάνοια όπως ο προφήτης Ιωνάς στους Νινευίτες. Νοιώστε ότι όταν υψώσετε ικέτιδας χείρας, μπορείτε να κατεβάσετε τον Ουρανό κάτω στην γη! Μη σταματάτε, «ενδεδυμένοι την Θεία Χάρη» να στηρίζετε και να αγιάζετε τον λαό μας. Κάμετε πράξη όσα κηρύττετε! Ο λαός μας έχει αλάνθαστο αισθητήριο και αντιλαμβάνεται το γνήσιο από το κίβδηλο. Μην στρέφετε το ενδιαφέρον σας μόνο στα κτίρια, στα μέγαρα, στις κοινωνικές δομές. Μορφώσετε πρώτον τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων, δείξτε τους τον Ουρανό. Κάμετε την ράβδο στηρικτική αλλά και όπου χρειάζεται επιτιμητική!
Η ιστορία θα καταγράψει την στάση σας, τον λόγο σας, την πράξη σας για το κάθε τι.