Θα δώσει ”Αυτοκεφαλία” στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης;

Θα δώσει ”Αυτοκεφαλία” στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης;

Φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διχαστική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο έκανε το «λάθος» να μη συμπορευθεί με το Φανάρι στο ουκρανικό.

Αυτά συμπεραίνονται σχετικά εύκολα από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Στίβο Πενταρόβσκι, με την οποία του ζητά να ασκήσει την «Έκκλητο προσφυγή» και να παραδώσει Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην σχισματική Εκκλησία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφορά στην επιστολή του ο Πενταρόφσκι γίνεται από το Πρακτορείο religija.mk, στο οποίο παραθέτει την φωτοτυπία του εγγράφου καθώς και σχόλια τα οποία αντιγράφουν όλη την πατριαρχική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην Ουκρανική «Αυτοκεφαλία».

Επίσης ο Πενταρόφσκι αναφέρεται στην εκκλησιαστική διαδικασία της «Εκκλήτου προσφυγής» και ζητά από τον Πατριάρχη να την… «ασκήσει».

Αυτή η λανθασμένη εκκλησιολογικά αναφορά στην «έκκλητο προσφυγή» υποδηλώνει ότι οι σχισματικοί επίσκοποι των Σκοπίων έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα αποκαταστάσεως προς το Φανάρι.

Στην επιστολή του Πενταρόφσκι σημειώνει: «Παναγιώτατε, η ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στον χρόνο και να τον χρησιμοποιούμε προς όφελος των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες και ταυτόχρονα να είμαστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θα ήθελα να Σας ενημερώσω προσωπικά ότι, ως χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφορές.

Σας απευθύνω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μου που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία τους και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, σε συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να στείλω ένα αίτημα προς την Παναγιότητά Σας να αποδεχτείτε το κάλεσμα των ευσεβούς λαού μας και της Εκκλησίας μας για να ασκήσετε την «Έκκλητον προσφυγή», έτσι ώστε οι πολίτες μας, μέσω της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης, να έχουν τελικά την ευκαιρία να έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο», γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

 

epistoli pentarovski

ΠΗΓΗ: oukraniko.blogspot.com