Η 4Ε συγκαλεί γενική συνέλευση για σοβαρά θέματα και σκοπίμως δεν καλεί όλα τα μέλη …

Η 4Ε συγκαλεί γενική συνέλευση για σοβαρά θέματα και σκοπίμως δεν καλεί όλα τα μέλη …

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η νομοθεσία για τον τρόπο λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρίας είναι ιδιαίτερα αναλυτική και αυστηρή.Ο νομοθέτης έχει προβλέψει και πολύ σωστά ότι κανείς  από όσους διοικούν μια Ανώνυμη Εταιρία δεν δικαιούται να κάνει του κεφαλιού του, ούτε να παραβλέπει τα δικαιώματα των μετόχων. Και αν κάνει κάτι παράτυπο ή πέρα της κείμενης νομοθεσίας ,τότε εγκαλείται και δίνει λόγο για τις πράξεις του.

Όμως, στον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό 4E, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Αναστασία Πεχλιβάνη και ο Αντιπρόεδρος Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ (κατά κόσμον Ναούμ) Παπανικολάου, φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη, συνεχίζοντας τον κατήφορο που έχουν πάρει. Λειτουργούν ως δικτάτορες και αγνοούν τους μετόχους.
Αύριο 09.09.2020 και ώρα 18:00 έχει προγραμματιστεί η σύγκλιση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ανωνύμου Εταιρείας 4E , χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί οι διωκόμενες αδελφές που παραμένουν ακόμη νόμιμοι μέτοχοι.
Μάλιστα η μία εξ αυτών που παραμένει ακόμη και σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο παρότι συγκλήθηκε την 12.08.2020 με θέμα ημερήσιας διάταξης την διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης, εντούτοις η συγκεκριμένη  αδελφή παρότι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και παρά τις σαφείς διατάξεις της νομοθεσίας (για ενημέρωση 2 τουλάχιστον εργάσιμων ημερών πριν την συνεδρίαση) δεν ενημερώθηκε ποτέ από το δίδυμο της καταστροφής και δεν έλαβε σχετική πρόσκληση και εκ των πραγμάτων δεν παρέστη κατά την συνεδρίαση της 12.08.2020.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι τα πολύ σημαντικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης, για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση των μετόχων, παρά την σοβαρότητά τους. Έγκριση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων,σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται η εταιρεία 4Ε, απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2019 κλπ.
Μιας εταιρίας που από μια απλή μελέτη των οικονομικών της καταστάσεων των τελευταίων ετών, που επίσης είναι νομίμως δημοσιευμένες και προσβάσιμες, ευχερώς προκύπτει ότι καταρρέει οικονομικά, προφανώς με ευθύνη όσων την διοικούν και η οποία αναγκάστηκε σχετικά πρόσφατα και βλέποντας τα ίδια κεφάλαιά της να βαίνουν δραματικώς μειούμενα  να προβεί σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, για να μπορεί να λειτουργεί (φαινομενικά νομότυπα) και να μην αναγκαστεί να βάλει λουκέτο.
Και μέσα σε όλα αυτά ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το 4ο Θέμα με τίτλο «Έγκριση καταβολής αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας» !!
Δηλαδή περισσεύουν χρήματα για αμοιβές; Ζητούν τα μέλη χρήματα ή η αδ. Αναστασία Πεχλιβάνη έγινε ξαφνικά γενναιόδωρη;Καταστάσεις για γέλια και για κλάμματα.
Σε δικαστική διαμάχη που ήδη ξεκίνησε, στο ακροατήριο τα πρωτοπαλίκαρα της αδελφής Αναστασίας Πεχλιβάνη ισχυρίστηκαν μεθ’ όρκου μάλιστα  επι λέξει ότι είναι “οιωνεί μοναχές, αδελφές αφιερωμένες και ότι προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στην 4Ε και μάλιστα ότι οι προσλήψεις τους είναι εικονικές”.
Ωστόσο, είναι λογικό, ενώ δεν πληρώνεται το προσωπικό που βγάζει 24ωρο πρόγραμμα στον αέρα, να πληρώνεται το Δ.Σ.; ΣτονΔ.Σ. δεν ανήκουν εθελοντές;
Και αλήθεια τι ύψους είναι αυτές οι αμοιβές; Από πότε τα αφιερωμένα πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι έχουν τάξει τον εαυτόν τους στην ιεραποστολή συζητούν για αμοιβές; Ποιους αφορούν αυτές οι αμοιβές;Διαφάνεια εδώ και τώρα! Όταν μάλιστα πρόκειται για ΑΕ.
Γιατί στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον μου ο π. Νικάνωρ επαίρεται ότι όλη του η δράση και παρουσία στην 4Ε είναι εθελοντική και δεν αποσκοπεί σε οικονομικά οφέλη; Τελικά ή δεν λαμβάνει μισθό; Και αν ναί πόσα λαμβάνει;
Ηγούμενος Σταυροπηγιακής Μονής, Εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος με μισθό, ιερομόναχος με «υποσχέσεις για ακτημοσύνη», δικαιούται μισθοδοσία από έναν εκκλησιαστικό σταθμό που παραπαίει οικονομικά και μάλιστα του «φτιάχνει» δωρεάν το προφίλ του, προβάλλοντάς τον κατά κόρον;
Προς απόδειξη των παραπάνω επισυνάπτεται το σχετικό πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο είναι δημοσίως αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΓΕ.ΜΗ και προσβάσιμο στον οποιονδήποτε.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία στην θέση του Προέδρου της 4Ε του σεβαστού ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Νικολάου Νικολαϊδη, ο οποίος όμως απουσίαζε κατά την ως άνω συνεδρίαση. Αναρωτιέμαι είναι σε γνώση του τα παραπάνω; Γιατί αμφιβάλω πραγματικά ότι συμφωνεί με όλα όσα γίνονται εν κρυπτώ. Γνωρίζει το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ και μάλιστα είχε στις αρχές ενεργό συμμετοχή. Τον ενημέρωσε η Αναστασία ή ο «Νικάνωρ » για τα ανωτέρω;
Ο π. Νικάνωρ και οι περί αυτόν αδελφές συνεχίζουν να φέρονται με αντιχριστιανικό τρόπο και απάνθρωπα σε κάποιες αδελφές τις οποίες κατά την έκφραση του π. Νικάνορος «έχουν ήδη πάρει εξιτήριο» από την Αδελφότητα,τα φερέφωνα τους διώκουν δικαστικά άλλες αδελφές και δη την Πρόεδρο της ΛΥΔΙΑΣ,στηριζόμενες φαρισαϊκά στο γράμμα του νόμου κι έρχονται σήμερα εντελώς παράλογα να προβαίνουν σε νομικά ελεγκτέες πράξεις αναφορικά με το Δίκαιο των Ανωνύμων Εταιρειών!!Αυτοί έχουν παραβιάσει κάθε ιερό και όσιο και κάθε νόμο που διέπει τις ΑΕ και έχουν το θράσος να λένε ότι η Προεδρος της ΛΥΔΙΑΣ δεν κάλεσε νομότυπα τα μέλη για τις εκλογές όταν βλέπονται κάθε μέρα στον ίδιο χώρο ενώ αυτοί μολονότι πρόκειται για ΑΕ που βασίζεται σε αυστηρή νομοθεσία κάνουν ότι θέλουν αγνοούν τους πάντες!
Δεν υπάρχουν πια λόγια για να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση. Η όλη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί  μας θυμίζει τον προφητικό λόγο του Πατροκοσμά ότι «θα έρθει εποχή που οι μοναχοί θα γίνουν όπως οι λαϊκοί και οι λαϊκοί όπως οι δαίμονες»! Ο Θεός να μας ελεήσει!