Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η περίοδος αυτή ξεκίνησε την 1.9.2020 και τελειώνει στις 31.8.2021.
Τα μέλη της ΔΙΣ, πλην του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών.Προέδρου του Σώματος, είναι τα εξής:
•Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος
•Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος
• Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
• Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
• Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας
• Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων
• Άρτης Καλλίνικος
• Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας
• Ζακύνθου Διονύσιος
• Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος
• Νέας Ιωνίας. Χαλκηδόνος και Φιλαδελεφείας Γαβριήλ
•Γλυφάδας,Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βάρκιζας Αντώνιος
Όπως παρατηρούμε στα 12 έτη που είναι Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος είναι η δεύτερη φορά που προεδρεύει Συνόδου η οποία δεν έχει υπό τις τάξεις της ούτε ένα Συνοδικό μέλος που να ανήκει στην Χριστοδουλική πτέρυγα Έχουμε έξι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών που ανήκουν στην πρεσβύτερα Ιεραρχία και έξι των Παλαιών χωρών που ανήκουν στην νεώτερη αφού αποτελούν , σχεδόν, όλοι τους εκλογές και χειροτονίες του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β ´. . Και την προηγούμενη φορά 2013,-2014 αντιπρόεδρος ήταν ο πρύτανης της Ιεραρχίας Σεβ. Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ και αρκετά απο τα μέλη της τότε ΔΙΣ, συμμετέχουν στην παρούσα Σύνοδο.
Παρουσιάζοντας το who is whoτων δώδεκα Συνοδικών μελών θα σας παρουσιάσουμε σήμερα τους έξι και τη Δευτέρα τα υπόλοιπα έξι μέλη.
•Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου
κ. Ιάκωβος ο Γ´
Ο Αντιπρόεδρος για την παρούσα 164η Συνοδική Περιίοδο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1942.. Αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά Μητροπολίτη με το όνομα Ιάκωβος.Πρόκειται για μιας γενιά σπουδαίων Αρχιερέων που έφεραν το ίδιο όνομα και σφράγισαν με το πέρασμα τους το αρχοντικό νησί. . Ο Ιάκωβος ο Γ ´ ,είναι ο τελευταίος εκ των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Μυτιλήνης Ιακώβου Κλεομβρότου του από Σισανίου, ο οποίος ήταν λόγιος Ιεράρχης που σημάδεψε με το πέρασμα του την Εκκλησία. Ο Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Γ ´ ήταν μέχρι πρότινος εκ των ακραιφνών Πατριαρχικών Ιεραρχών. Όταν όμως δέχθηκε έναν απαράδεκτο προσωπικό πόλεμο αλλά και πισώπλατα μαχαιρώματα από αλλοιθορίζοντες προς το Φανάρι κληρικούς της επαρχίας του αναγκάσθηκε να διακόψει κάθε επικοινωνία , να κλείσει την στρόφιγγα και να απομονωθεί. Έκτοτε δεν έχει επαφή με το Πατριαρχείο. Και είναι αλήθεια ότι το Φανάρι έχασε έναν καλό και ανιδιοτελή υποστηρικτή των καλώς νοουμένων συμφερόντων του.
Ο Ιάκωβος αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια διάφορα προβλήματα υγείας αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει. Η πρώτη του εμφάνιση στα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της ΔΙΣ δημιούργησε θετικές εντυπώσεις με τον συνετό και συγκροτημένο λόγο του κατά την προσφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο Πρόεδρο και την ΔΙΣ.Ο Ιάκωβος δεν είναι Ιεράρχης των μεγάλων και ηχηρών λόγων Δεν του αρέσει να προκαλεί αλλά και ούτε να χαράσσει μεγαλεπήβολα σχέδια και στρατηγικές που θα τον εξυπηρετήσουν στο έργο του ως ποιμενάρχη μιας ακριτικής Μητροπόλεως με πολλά προβλήματα και ιδεολογικές ανομοιότητες . Στο πρόβλημα της μετανάστευσης δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εποχής και δεν έβαλε τους όρους που έπρεπε ως Εκκλησία. Άφησε την κατάσταση να διογκωθεί και τις ξενόφερτες και ξενοκινούμενες ΜΚΟ να υποκαταστήσουν την Εκκλησία στο έργο της. Η συμπεριφορά του αυτή δεν ήταν γιατί δεν το ήθελε αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.Τον πρόλαβαν τα χρόνια του. Αλλά και στα άλλα ακριτικά νησιά μας που σηκώνουν το βάρος μια ανερμάτιστης μεταναστευτικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων τα ίδια προβλήματα έχουμε.
Ο Σεβ. Μυτιλήνης Ιάκωβος στα καθήκοντά του ως Συνοδικό μέλος αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Σώματος, αναμένεται ότι θα ανταποκριθεί με ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας και δεν πρόκειται να πάει κόντρα στις κατευθύνσεις και τα κελεύσματα του Αρχιεπισκόπου. Εξάλλου ο Σεβ. Μυτιλήνης Ιάκωβος ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου , από τα έτη που ήταν Θηβών και Λεβαδείας, αφού τον ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο και στις δύο Αρχιεπισκοπικές εκλογές -1998 και 2008.
•Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Ένας ταλαιπωρημένος Ιεράρχης που κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αναδειχθεί σε έναν πνευματικό Ιεράρχη με έργο και προσφορά. Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1948 στο Λουτράκι Κορίνθου. Ανδρώθηκε δίπλα σε σημαντικούς Ιεράρχες και διετέλεσε Πρωτοσύγγελος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, θέση από την οποία εξελέγη το 1989 εν μέσω ταραχών και προβλημάτων στην Εκκλησία σε Μητροπολίτη Λαρίσης.
Υπήρξε μέγας κυματοθραύστης των φανατικών του Θεολόγου της Λάρισας και δέχθηκε αγόγγυστα τις επιθέσεις, τους προπηλακισμούς και τις ύβρεις τους. Το 1991 δέχθηκε ευχαρίστως τη μετάθεση του στην προσωποπαγή αρχικά Μητρόπολη Γουμενίσσης, η οποία το 2014 καταστάθηκε μόνιμη με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Πολιτείας. Έχει αναπτύξει σπουδαίο πνευματικό έργο και έχει αναδείξει σημαντικά πνευματικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Γραμματέας Α ´ της Συνόδου, Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης. Ο Δημήτριος είναι ένας ηπίων τόνων Ιεράρχης αλλά σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία ορθώνει το ανάστημα του και αρθρώνει λόγο. Πολλά καυστικά κείμενα του φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες και μάλιστα συζητούνται. Μολονότι διαποιμαίνει μια εκ των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών δεν έχει αναπτύξει τουλάχιστον εμφανώς, στενές σχέσεις με το Φανάρι. Είναι άνθρωπος που δεν θέλει να προκαλεί. Στην παρούσα Συνοδική περίοδο πιστεύουμε ότι θα διακριθεί για τις θέσεις και απόψεις που θα αναπτύξει στα διάφορα θέματα για τα οποία η ΔΙΣ θα κληθεί να πάρει θέση. Και ναι μεν μπορεί να κρατήσει ήπια στάση για να μην κακοκαρδίσει τον Αρχιεπίσκοπο όταν όμως καταλάβει ότι θίγεται η Εκκλησία και περιθωριοποιείται ο ιερός κλήρος,θα πει τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς φόβο για τις όποιες συνέπειες. Ο Δημήτριος διαθέτει την παλιά στόφα των Ιεραρχών μας αλλά δεν θέλει να λέει πολλά, αλλά λίγα μεστά και ουσιαστικά.
•Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
κ. Παντελεήμων